19 nebo 20 wide? (vaše zkušenosti s velikostí bodu)

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
Nick2
Nováček
Nováček

19 nebo 20 wide? (vaše zkušenosti s velikostí bodu)

Příspěvek od Nick2 »

Zdravím,

několik týdnů řeším jedno dilema, které se mi do dnešního dne bohužel nepodařilo vyřešit. Samsung 940BW nebo Samsung 205BW? Přečetl jsem toho dost, ale stále nevím, který zvolit. Nemám vyřešenu především jednu důležitou otázku: který má "uživatelsky lepší" velikost bodu? Pokud je někde podobné téma důkladněji řešeno, prosím před smazáním mého dotazu o link :) (nepodařilo se mi ho najít)

Pokusím se to nejprve stručně shrnout:

PC bude používáno na „běžnou“ činnost: filmy („domácí kino“ prozatím nemám), internet, „práce“ (office, různé programy), hry (seřazeno řekněme podle četnosti/důležitosti)

19“ wide jsem naživo viděl, je opravdu hodně nízký, ale teď mám 17“ CRT a obrazovka 19” wide je i tak o něco málo vyšší, takže by to neměl být velký problém

20” wide jsem naživo neviděl ( pokud víte, kde nějakou mají vystavenou v Brně a okolí, tak mi pls napište kde, mně se ji nikde nepodařilo najít :/ )

Velikostí obrazovky se 20” wide výrazně neliší od 19“ wide: 43,3 x 27,1 vs. 41 x 25,6

Další věc je rozlišení: 1680x1050 vs. 1440 x 900 – obojí je výrazně víc než mojích současných 1024 x 768, takže pokud nejsem zvyklý na větší rozlišení, případných 1440 x 900 by mi nemělo vadit

Cena: 8tis+ vs. 6tis+. LCD jsou +- stejné, liší se jen velikostí obrazovky (nárůst obrazovky o cca 11% je vykoupen zvýšením ceny o víc než 30 %) a počtem bodů: v přepočtu na 1 bod pak vychází +- stejně

Tedy, pokud uvažujeme, že rozdíl ve velikosti obrazovky není nijak výrazný a počet zobrazených bodů pro mě (zatím) není moc důležitý, potřebuji pro výběr LCD vyřešit jednu otázku: velikost bodu je 0,258 vs. 0,285. Teď mám velikost bodu přes 0,3 , po přepnutí na 1280x1024 se dostanu na cca 0,235 a to mi text na webových stránkách přijde moc malý (i když se nedá vyloučit, že bych si na to po nějaké době nezvykl)

Tedy konečně můj dotaz: jaké máte zkušenosti s „velikostí bodu“ ? Jaká velikost vám vyhovuje? Je 0,258 „akorát“, nebo je moc malá, nebo naopak je 0,285 pro vás akorát, nebo už to je moc „zrnité“ ?
Nemusí jít konkrétně o zkušenosti s 20“ a 19“ wide LCD. 20” 1600x1200 má 0,255, 19“ 1280x1024 má 0,294 a 22“ wide 1680 x 1050 má 0,282 (konkrétně toto mi přijde zajímavé: 20” a 22“ wide mají stejný počet bodů – zde už se přece rozdílná velikost bodu musí výrazněji projevit ( jen nevím v čí „prospěch“ :) )

Zodpovědět na tento dotaz si nakonec mohu i sám: objednal bych přes internet oba monitory a jeden bych ve 14 denní lhůtě vrátil. Ale to bych volil jako opravdu „krajní řešení“ :)
RainMakeR
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RainMakeR »

dneska si jdu pro samsung 205 bw.doted jsem měl 17" crt.takže jsem sam na to zvědavej.napišu ti sem report. :baa: :whaasup: :devil: :comp: :borg: :worship: :up: :offtopic:
CPU AMD Phenom X4 9850 , RAM A-data 2x2 GB DDR2 , VGA Powercolor ATI HD4830 , MOBO Asus chipset 780G , HDD Samsung F1 640 Gb , WD2500KS , WD passport 250 Gb
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

ja bych vzal urco tu 20ku ;)
RainMakeR
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RainMakeR »

btw ja taky.kamoš ma 19" wide od LG a prostě se mě zdá malej.ta 20"je imho sice o něco větší ale v realu vypada opravdu velká :-)
CPU AMD Phenom X4 9850 , RAM A-data 2x2 GB DDR2 , VGA Powercolor ATI HD4830 , MOBO Asus chipset 780G , HDD Samsung F1 640 Gb , WD2500KS , WD passport 250 Gb
Mastero
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mastero »

Velikost bodu je samozřejmě lepší co nejmenší, obraz je pak jemnější.

RainMakeR: když už musíš popisovat svůj denní plán, tak prosím alespoň šetři ty smajlíky...
Jacko
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jacko »

Caute,
no ja som taky byl zvedavy na ty body ci 0,258 nebo 0,285.ja ti to reknu takhle, cim je ten bod mensi tak je to super. Ja mam v praci LCD od HP a to 19" je to TN vyroba a rozliseni max.1280x1024, na kresleni jako Cad sprogramy by som povedal neprijatelne, lebo ma velkost bodu 0,285 a je to hodne poznat, cary ktere tam kreslim se mi tam zobrazuji jako krive:-(, ale da se na to zvyknut, i ked musim vic krat kontrolovat cary. Na doma jsem si kupil LCD LG wide, viz popis pc. Velikost bodu je 0,258 je to ovela lepsi i nakresleni i kdyz uz 2krat som si myslel ze som kreslil caru krivu a prito byla rovna. Mne se zda i to rozliseni 1680x1050 pre moju praci na doma akceptovatelna,taky vyuzivam monitor na kresleni v Cad programoch a na rendrovani obrazku - zatim spokojenost :-).

Asi 20" wide monitor najdes vystaveny v alfacompu v Brne,nezarucuji to na 100%

Shrnuti: rozliseni na 19" se mi zda tych 1280x1024 dost velke.Chybi mi tam rozliseni 1600 na 1200 a velikost bodu je obrovska.Asi ten lcd panel nebudes kupovat na 1 nebo 2roky, takze by som investol do tej 20",nebudes litovat :-).
MSI K9N SLI Platinum AM2 - nForce 570SLI, AMD A64 X2 6000+, chladič Noctua NH-U12F, DDR2 Kingston 2x1GB/800MHz CL5 Dual Channel, Sapphire ATI Radeon X1950GT 512MB DDR3 + Arctic-Cooling Accelero S1, HDD 2xHitachi S-ATAII/300 320GB 7200ot. 16MB cache, LG GSA-H54LRBB Light Scribe, LG GSA-H55NRBB SecurDisc, Skříň Thermaltake VA9000BWSD Kandalf, Zdroj Corsair HX520 520W, LCD panel LG 20" LCD L204WT , Klávesnice s myší Logitech Cordless Desktop S510, Repro - Logitech Z-3 2.1 , Přídavné ventilátory 4xScythe (Blue LED 12cm) - 17dB
Druhé PC v rekonstrukci
zixi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zixi »

pre citanie textov je 0.258 a 0.255 prilis male, vyhovuje pre cad a gragiku, pripadne pre hry, jasne ze velkost plochy je plus. problem s tym textom sa da vyriesit zvysenim dpi a je po probleme
Gigabyte P35C-DS3R, Q6600@3 GHz, ThermaltakeBigTyphoonVX, 2x2 GB Kingston 1066 MHz, Gigabyte 260 GTX OC, HDD Hitachi 2x250 GB Raid 1, HDD WD 2x320 GB Raid 1, DVDRW LG, Asus Xonar D1, Zdroj Corsair 450W, LCD Samsung 19" 940BW
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Mám na notebooku LCD 15,4" s rozlišením 1280x800 takže body jsou hodně malé a text je samozřejmě menší než na mém 19" CRT monitoru, ale díky 100% ostrosti obrazu na LCD oproti CRT je text dokonale čitelný a čtení je mnohem příjemnější.
Další plus menších bodů je mené viditelná zubatost hran ve hrách pokud není možné použít vyhlazování hran nebo na něj není dostatečně silná grafická karta.
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
Nick2
Nováček
Nováček

Příspěvek od Nick2 »

Díky všem za odpovědi! :)

Nakonec jsem vzal tu 20" a musím říct, že kdyby bylo to "webový" písmo ještě menší, tak už bych si asi musel poposednout blíž k monitoru :D Tedy pro toho, kdo má zrak v pořádku, klidně velikost bodu 0,258 doporučím, kdo s ním má problémy, by dle mého spokojen moc nebyl (obraz je krásně ostrý, ale pokud oko bez jakékoli námahy (prostě automaticky) "nezaostří" by měl asi uvažovat o LCD s větší velikostí bodu (tj. starší lidé)

Jinak pokud by někoho zajímali moje 2 denní zkušenosti s mým 1. LCD:

- 1. den jsem ho měl puštenej přes analog (dával jsem graf. kartu na reklamaci, tak než jsem sehnal jinou, musel jsem do PC dát Rivu tnt 2) a obraz nebyl špatnej, ale měl jsem trochu problémy s ostrostí "webovýho" písma a místy se písmenka "chvěla" (samo, že to mohlo být mým nedokonalým nastavením, možná i grafikou..každopádně to mírné chvění se mi nepodařilo odstranit). Dnes už jedu přes DVI a obraz je naprosto ostrý, tedy LCD pouze s analogem bych po této zkušenosti nedoporučoval

- pořizoval jsem záměrně LCD s výškově nastavitelným podstavcem a opravdu tuto možnost u mého LCD oceňuji, opět bych tedy LCD bez možnosti výškového nastavení moc nedoporučoval

- no a zjistil jsem, že 20" wide monitor mi opravdu naprosto vyhovuje, takže bych ho s klidným svědomím doporučil ostatním :) (výška mi stačí, pro běžnou práci je občas šířka možná zbytečně velká (přesněji nevyužitá), ale já si stejně wide pořizoval hlavně kvůli filmům (případně hrám) a navíc tak nějak mi to wide LCD na stole přijde "sexy" :roll: :-D
fr33k
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fr33k »

Doma mam 20" wide, v praci 19" wide, prechodu si ani nevsimnu. Jasne, rozdil tam je, ale proc to resit :-)

20" wide bych doporucil uz kvuli tomu, ze je pouzitelnejsi do stran - uz se da mluvit o nejakem pouzitelnem rozvrzeni typu "dve stranky vedle sebe".

A kdo na to nevidi, existuji bryle a lupy :-)
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“