Intel Core 2 Duo E4x00 - rady, problemy, taktovanie
- barco
- Středně pokročilý
- vikicek
- Začátečník
- h4__
- Žlutá karta Bazar
-
- vikicek
- Začátečník
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
nikdo nevi co meri presneji....ale coretemp a thermal analisys tool by meli merit +- to stejny protoze oba dva si berou teplotu ze stejnyho senzoru.vikicek píše:To jako obecně, nebo podle tvých zkušeností?h4__ píše: ten nemeri tak presne, jako coretemp
u me se to pohybuje +2 stupne rozdil pro coretempl(asi bude zalezet jakej je nastavenej offset u tech programu,ale rekl bych ze coretemp ukazuje schvalne o neco malo vic kvuli bezpecnosti)
- lOOkIN
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem o víkendu trochu času, zatím jedu na 3,06 GHz při 1,325 V, PRIME stable, zkusím výš. Jak už psalo tady pár lidí, trochu mě překvapují udávané teploty (sleduju v ASUS Probe II, vyzkouším Coretemp). V klidu 37 C, při double PRIME se zastaví až na 65 C, což mě přijde docela dostlOOkIN píše:Včera jsem bral poslední kus z CzC, tak pak napíšu ohlasy, jak se mi zamlouvá...
EDIT//
Přes noc jsem pustil 2x Orthose, teplotu jsem měřil v Coretemp a obě jádra se ráno zastavily na 52 C - není ten rozdíl oproti Asus Probe velký? Chtěl bych věřit Core temp
Naposledy upravil(a) lOOkIN dne úte 16. led 2007, 07:42, celkem upraveno 1 x.
MB:MSI Z68A GD65 CPU: i5 2500K@4,3 GHz Cooler:Noctua NH-D14 RAM:Corsair 2x4GB DDR3 Vengeance Low profile@1600 MHz VGA:Palit GeForce 460 GTX 2 GB @ Scythe Setsugen 2+Akasa Apache Black HDD:OCZ Vertex 2 60 GB, Samsung F3 1000 GB DVD+-RW:Lite-On iHAS524 ZDROJ:Seasonic X-660 W CASE:Fractal Design DEFINE R2 Myš:Microsoft Wireless Desktop 3000 Bluetrack Monitor:Samsung Syncmaster 2032BW
- Koval
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Já zkoušel testy s E6300 v Everestu ultimate edition 3.5, procák jsem měl na 3,5GHz a v jednom testu (nevím jak se přesně jmenoval) jsem dosáhl i teploty cpu 69 stupňů... myslím si že budu asi měnit pastu a zlepším větrání case (hodím tam 2x 12cm Fan) mám chladič arctit coolig freezer 7... Ten E4300 nemusí být špatný, taky ze začátku E6300 moc nevychvalovali a stejně se dá dobře přetaktovat...
- lOOkIN
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Pasta Ti moc nepomůže, max pár stupňů, ale průvan v case ano. Já moc nevím, čím bych to měl ještě vylepšit, vpředu i vzadu mám 12 cm fany...E4300 si svoje místo na trhu určitě najde, pokud půjde cena ještě dolů (za předpokladu nesouměrného snížení ceny ostatních modelů éčkové řady C2D)...Koval píše:Já zkoušel testy s E6300 v Everestu ultimate edition 3.5, procák jsem měl na 3,5GHz a v jednom testu (nevím jak se přesně jmenoval) jsem dosáhl i teploty cpu 69 stupňů... myslím si že budu asi měnit pastu a zlepším větrání case (hodím tam 2x 12cm Fan) mám chladič arctit coolig freezer 7... Ten E4300 nemusí být špatný, taky ze začátku E6300 moc nevychvalovali a stejně se dá dobře přetaktovat...
MB:MSI Z68A GD65 CPU: i5 2500K@4,3 GHz Cooler:Noctua NH-D14 RAM:Corsair 2x4GB DDR3 Vengeance Low profile@1600 MHz VGA:Palit GeForce 460 GTX 2 GB @ Scythe Setsugen 2+Akasa Apache Black HDD:OCZ Vertex 2 60 GB, Samsung F3 1000 GB DVD+-RW:Lite-On iHAS524 ZDROJ:Seasonic X-660 W CASE:Fractal Design DEFINE R2 Myš:Microsoft Wireless Desktop 3000 Bluetrack Monitor:Samsung Syncmaster 2032BW
- Sniper2003
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Dneska cely den resim jakej procak,jestli E4300 nebo E6300,jaky je rozdil v jadrech Conroe a Allendale?Deska bude zitra Foxconn 945G7AD-8EKRS2H,pameti 2x512MB 667MHz Kingmax Mars,zdroj Thermaltake 410W,grafiku mam 6600GT.Co bude lepsi pro tuhle sestavu?Diky
Core i7-2600k,Gigabyte G1.Sniper 2,MSI Cyclone 1GB GTX460;8GB A-DATA GAMING,640GB WD;750GB WD,2TB Samsung,64GB SSD Verbatim,LG Blu-Ray writer,Pioneer DVR212;Sound Blaster X-Fi Titanium PCI-e;Cooler Master 460w;DELL U2311H.
- Coololooser
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
e4300 i e6300 maj obe allendale....Sniper2003 píše:Dneska cely den resim jakej procak,jestli E4300 nebo E6300,jaky je rozdil v jadrech Conroe a Allendale?Deska bude zitra Foxconn 945G7AD-8EKRS2H,pameti 2x512MB 667MHz Kingmax Mars,zdroj Thermaltake 410W,grafiku mam 6600GT.Co bude lepsi pro tuhle sestavu?Diky
0118 999 881 999 119 7253
- Satiriasis
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
To porad neni vubec jisty. I kdyz tu situaci Allendale a Conroe jiz Lukfi nastinil. A uz jsem byl tak nejak presvedcen, ze se tedy vyrabi jak Allendale tak Conroe s vypnutou casti casche. Ale.. Dneska jsem zase o tom zacal polemizovat,jelikoz po diskuzi s prodejcem z CZC a jeste jsem ve skole vsude mozne o tom cetl a prevazne mi kazdy tvrdil, ze se doposud jedna jen pouze o Conroe s vypnutou casche a ze Allendale se teprve chysta... Nebo mozna uz je a je to prave E4300-cozt by vysvetlovalo horsi OCcool.user píše: e4300 i e6300 maj obe allendale....
viz treba http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core_2#Allendale -zde prave pisi ze je E4300 jiz Allendale
- lOOkIN
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Me CPU Z ukazuje Allendale...Satiriasis píše:To porad neni vubec jisty. I kdyz tu situaci Allendale a Conroe jiz Lukfi nastinil. A uz jsem byl tak nejak presvedcen, ze se tedy vyrabi jak Allendale tak Conroe s vypnutou casti casche. Ale.. Dneska jsem zase o tom zacal polemizovat,jelikoz po diskuzi s prodejcem z CZC a jeste jsem ve skole vsude mozne o tom cetl a prevazne mi kazdy tvrdil, ze se doposud jedna jen pouze o Conroe s vypnutou casche a ze Allendale se teprve chysta... Nebo mozna uz je a je to prave E4300-cozt by vysvetlovalo horsi OCcool.user píše: e4300 i e6300 maj obe allendale....
viz treba http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core_2#Allendale -zde prave pisi ze je E4300 jiz Allendale
- Satiriasis
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
To je jasny... To ukazuje (to se tu resilo)kazdymu od E4300-E6400, ale jde o to, jestli je to fyzicky Allendale nebo Conroe.. Coz asi neni jak zjistit. Ale ten chlapek z CZC me ubezpecoval ze E6300 a 6400 jsou ve skutecnosti vsechny Conroe s 1/2 casche vyplou. A u E4300 jiz si nebyl jisty. Ale tezko podle toho usuzovat.lOOkIN píše: Me CPU Z ukazuje Allendale...
- OBR
- Černá karta
-
- Kontaktovat uživatele:
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
to je právě ono, "mělo by" a IMHO se Allendale dává i do E6300/E6400 a stejně tak i E4300 může bejt Conroe s vypnutou cachí, protože to vyjde úplně nastejno... stejně tak můžeš koupit Celeron s fyzicky 256kB cache a může to bejt i zmetek z Prescottu-2M...
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
- OBR
- Černá karta
-
- Kontaktovat uživatele:
Uz ne, od jiste doby Intel presel na tyto jadra (jsou samozrejme mnohem levnejsi nez Conroe, i nez defektni Conroe) a vyrabi je ve velkem, tudiz sance na to ze dostanes v CPU orezane Conroe je opravdu velice mala, a muze se objevit jen u nejakych serii, ale tech moc nebude ...Lukfi píše:to je právě ono, "mělo by" a IMHO se Allendale dává i do E6300/E6400 a stejně tak i E4300 může bejt Conroe s vypnutou cachí, protože to vyjde úplně nastejno... stejně tak můžeš koupit Celeron s fyzicky 256kB cache a může to bejt i zmetek z Prescottu-2M...
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Kriste pane ty to proste nepochopis ze jo....Satiriasis píše:To porad neni vubec jisty. I kdyz tu situaci Allendale a Conroe jiz Lukfi nastinil. A uz jsem byl tak nejak presvedcen, ze se tedy vyrabi jak Allendale tak Conroe s vypnutou casti casche. Ale.. Dneska jsem zase o tom zacal polemizovat,jelikoz po diskuzi s prodejcem z CZC a jeste jsem ve skole vsude mozne o tom cetl a prevazne mi kazdy tvrdil, ze se doposud jedna jen pouze o Conroe s vypnutou casche a ze Allendale se teprve chysta... Nebo mozna uz je a je to prave E4300-cozt by vysvetlovalo horsi OCcool.user píše: e4300 i e6300 maj obe allendale....
CONROE = 4 MB L2 cache
ALLENDALE = 2 MB L2 cache
co na tom nechapes?jde jenom o oznaceni procesoru aby se dali rozlisit.I kdyby intel schvalne vyrabel C2D s "Fyzickou" 2 MB cache,treba kvuli vyrobnim nakladum(coz E4300 asi bude) tak porad to bude ALLENDALE.Jestli mas v pocitaci E6300 nebo E6400 tak mas v PC ALLENDALE protoze funkcni je jenom 2MB cache....
Stejnej rozdil je mezi:
Sempron 256K L2
Athlon64 512K L2....i kdyz prvni Semprony do 754 se vyrabeli s "fyzickou" L2 pouze 256K.
- Satiriasis
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Jezisi...ja vim, ze mam v PC Allendale.. Ale jde mi o to, jestli se jako E6400 a E6300 dela(o) Conroe s vypnutou casti casche> Allendale a E4300 je jiz plnohodnotne Allendale s 2MB casche, nebo je to jiz i u 6300/6400,protoze jsem byl v pondeli ubezpecen technikem z CZC a i ze clanku ktere jsem nasel, ze E6300/6400 se prodavalo do ted pouze s cipem Conroe- ktery mel vyplou 1/2 casche(Allendale) a prave E4300 je plnohodnotny Allendale..Sice jiz mi zde Lukfi rikal ze se do E6400/6300 davaji cipy jak plnohodnotne (s fyzicky 2MB casch) tak i Conroe (s vypnutou 1/2 casche)-samozrejme ze je v PC videt CPU jako Allendale. Ale preci jen nemuzu verit kazdemu co kdo napise(nic proti Lukfimu). Nevim co bych mel nechapat, mozna bys mel zkusit lepe cist moje prispevky,pripadne linky ktere postuji a hned se do me nenavazet- proste kdyz mi rekne clovek, ktery s temi CPU obchoduje, ze je to urcite Conroe s vypnutou casti casche (prodavajici se pod kodovym oznaceni Allendale)a ze "skutecne" Allendale je az E4300,tak sorry,ale proste budu mu verit vic, nez kdyz mi nekdo zde odpovi ze to tak neni. Pokud me nepresvedci nejakou "officialni" zpravou. Proste to je jako kdyz me obchodnik s ovocem rekne ze kupuji jablko a ten co stoji ve fronte rika, ze to je hruska(zde take muze mit pravdu jak obchodnik,tak i ten druhy),ale proste budu vic verit tomu obchodnikovi s ovocem. Pochopte me, nechci se s vami nejak hadat, nebo nekoho nejak presvedcovat atp.
To OBR: jinak myslim, ze kdyz E4300 je skutecne "plnohodnotne" Allendale s fyzicky 2MB casche,tak by melo jit teoreticky taktovat hur kuli mensimu poctu tranzistoru... Vzdyt je to tak i u grafik ne? Grafika s vice TMU, VS ... jde lepe taktovat, nez ten samy cip s fyzicky mene TMU,VS.. (samozrejme nemyslim treba jako X800GT,ktery ma jednotky uzamcene,ale jinak se shoduje s X850XT a diky tomu jde stejne- ba lepe taktovat- to samy jako Allendale/Conroe) jestli me chapes? . Coz by i vysvetlovalo horsi taktovatelnost E4300.
To OBR: jinak myslim, ze kdyz E4300 je skutecne "plnohodnotne" Allendale s fyzicky 2MB casche,tak by melo jit teoreticky taktovat hur kuli mensimu poctu tranzistoru... Vzdyt je to tak i u grafik ne? Grafika s vice TMU, VS ... jde lepe taktovat, nez ten samy cip s fyzicky mene TMU,VS.. (samozrejme nemyslim treba jako X800GT,ktery ma jednotky uzamcene,ale jinak se shoduje s X850XT a diky tomu jde stejne- ba lepe taktovat- to samy jako Allendale/Conroe) jestli me chapes? . Coz by i vysvetlovalo horsi taktovatelnost E4300.
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
ja so do tebe nenavazim,jestli ti to tak prislo tak to sry
Btw ty si myslis ze nekdo z CZC se o to zajima ? prdlaj leda,ti obchodnici o tom vedeji velky prd.....Tady jde o to ze na ruznych forech ti kazdej nakeca ruzny blaboly,a dukaz zadnej neni....
Aby se tomu dalo verit,ze nektery E6300/64 maji uz fyzicky 2 mb cache to by musel potvrtdit intel nebo nejakej duveryhodnej zdroj od intelu.....Vsechny ostatni informace jsou "jedna babka povidala".
Ja co jsem slysel od duveryhodnych zdroju,tak vsechny E63/64 do tehle doby meli fyzicky 4 mb cache.....takze Conroe ze kteryho se stal Allendale.
Prvni procesory ktery maji fyzicky 2 mb cache je prave E4300.
Jo jinak mensi pocet tranzistoru v procesoru = vetsi sance na vyssi takty.Cim je min tranzistoru v procesoru tak tim je mensi sance na vyskyt vypocetni chyby.To v praxi neni bohuzel videt protoze do "odpadnich procesoru" jako je E4300 nebo Semprony atd se dava tak nehorazne nekvalitni kremik,ze to bohuzel neni poznat....
Kdyby se vyrobil C2D E6300 s 2 mb cache z tak kvalitniho kremiku jako se dava do E6600ES atd,tak by dosahoval daleko vyssich taktu (teoreticky).
Btw ty si myslis ze nekdo z CZC se o to zajima ? prdlaj leda,ti obchodnici o tom vedeji velky prd.....Tady jde o to ze na ruznych forech ti kazdej nakeca ruzny blaboly,a dukaz zadnej neni....
Aby se tomu dalo verit,ze nektery E6300/64 maji uz fyzicky 2 mb cache to by musel potvrtdit intel nebo nejakej duveryhodnej zdroj od intelu.....Vsechny ostatni informace jsou "jedna babka povidala".
Ja co jsem slysel od duveryhodnych zdroju,tak vsechny E63/64 do tehle doby meli fyzicky 4 mb cache.....takze Conroe ze kteryho se stal Allendale.
Jo jinak mensi pocet tranzistoru v procesoru = vetsi sance na vyssi takty.Cim je min tranzistoru v procesoru tak tim je mensi sance na vyskyt vypocetni chyby.To v praxi neni bohuzel videt protoze do "odpadnich procesoru" jako je E4300 nebo Semprony atd se dava tak nehorazne nekvalitni kremik,ze to bohuzel neni poznat....
Kdyby se vyrobil C2D E6300 s 2 mb cache z tak kvalitniho kremiku jako se dava do E6600ES atd,tak by dosahoval daleko vyssich taktu (teoreticky).
- Satiriasis
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
No prave o tom tu celou dobu mluvim(ze "plnohodnotne" Allendale je az E4300),ale tys to rekl trochu zkracene .Highlander píše: Ja co jsem slysel od duveryhodnych zdroju,tak vsechny E63/64 do tehle doby meli fyzicky 4 mb cache.....takze Conroe ze kteryho se stal Allendale.
Kazdopadne by to vysvetlovalo to horsi OC E4300.
Jasny.. Ale v tomhle pripade se zda, ze je na tom dost pravdy(proto jsem to tu zase "vytahl"). Ale jak jsem rekl neverim ani tomu co mi kdo napsal na CZC, ani co se pise na webech a dokonce ani tady co lidi pisi(pripadne na jinych forech)- co jiz mi na tento problem napsal Lukfi(nic proti:)).. Kdybych to vedel,tak sem nepisu, nebo reknu tak a je to takhle.. Ale proste pripada mi to jako "problem" na kterej by se mela znat odpoved, nebo alespon me zajimal ostatnich nazor.Btw ty si myslis ze nekdo z CZC se o to zajima ? prdlaj leda,ti obchodnici o tom vedeji velky prd.....Tady jde o to ze na ruznych forech ti kazdej nakeca ruzny blaboly,a dukaz zadnej neni....