Dobrý den,
koupil jsem si SB X-Fi Xtreme Gamer a byl zjistil jsem, že mám nedostatečné reproduktory v hloubkách (ozývá se "bublání"). Takže bych chtěl koupit nové.
No a chtěl bych se tady informovat, k čemu vlastně je dobrý subwoofer - v ceníku totiž vidím sestavy jednopásmových 2.0 reproduktorů s rozsahem třeba 20 Hz až 20 kHz a za podobnou cenu jednopásmové 2.1 (se subwooferem), které mají třeba 48 Hz až 20 kHz (např. Logitech X-210) - tedy i když bych čekal od subwooferu lepší zvládání hloubek, mají tyto bedničky horší rozsah právě zezdola.
Jaký je praktický rozdíl, jak důležitá jsou tato čísla, jak důležitý je subwoofer jako takový? Nepotřebuju poslouchat hudbu či zvuky extrémně nahlas, nepotřebuji, aby mi poskakoval stůl - stačí mi tedy 2.0 repráky v ceně kolem cca 500 Kč? Nebo pro nerušený poslech hudby typu Metallica i na běžnou hlasitost (přes kterou jde rozumnět mluvené řeči) se zvukovkou typu X-Fi potřebuju subwoofer, i když bude mít reprosestava papírově menší rozsah?
Je mi jasné, že je to hodně obecný dotaz, ale taky mi stačí obecná odpověď, jestli to teda vůbec je možné obecně odpovědět. Případně nějaké kontrétní zkušenosti.
(Na SB-Life jsem se současnými, levnými, bedničkami žádné bublání nepozoroval.)
Jak důležitý je subwoofer?
Moderátor: CageJ
- Tom KQT
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- netso
- Nováček

-
- Maxtor
- Začátečník

-
..no co se tyce frekvencnich rozsahu.. nelze je v pripade PC repro brat tak vazne.. vetsinou jde totiz o vyrobky, ktere nepouzivaji realne hodnoty.. tisici wattove reprosoustavy o velikosti 10x10cm jsou jiz logicky nerealne..
..subwoofer sam o sobe je pro reprodukci hudby spise rusivym prvkem.. tady jednoznacne vede troj a vice pasmo repro.. jde v podstate o kanal vymysleny ciste pro filmove ucely.. ne nadarmo se mu rika zemetras..
..vyuziti je pro filmy jednoznacne.. prenos nejnizsich frekvenci s co nejhutnejsim zvukem.. proste kdyz vybouchne ve filmu auto, clovek by mel mit pocit, ze ho tlakova vlna smete na zem.. v pripade i levnejsich PC repro nevidim problem.. casto dokazou zahrat velmi dobre a hutne.. to se ale bavime o filmech.. co se tyce hudby, prave zde nastava v levnych PC repro sestavach nejvetsi problem.. kombinace malych satelitu a subwooferu je pro prednes celeho frekvencniho pasma smrtici.. objevuje se pak efekt kdy v reprodukci chybi stredy a obecne zni nahravka hrozne..
..idealni reseni je kvalitni vicepasmove repro v kombinaci se subwooferem, ktery je vyuzivan ciste pro filmy.. to je ale samozrejme nakladnejsi zalezitost..
..co se tyce PC repro.. obecne bych se pokusil vyhnout modelum s nejmensimi satelity..
..subwoofer sam o sobe je pro reprodukci hudby spise rusivym prvkem.. tady jednoznacne vede troj a vice pasmo repro.. jde v podstate o kanal vymysleny ciste pro filmove ucely.. ne nadarmo se mu rika zemetras..
..vyuziti je pro filmy jednoznacne.. prenos nejnizsich frekvenci s co nejhutnejsim zvukem.. proste kdyz vybouchne ve filmu auto, clovek by mel mit pocit, ze ho tlakova vlna smete na zem.. v pripade i levnejsich PC repro nevidim problem.. casto dokazou zahrat velmi dobre a hutne.. to se ale bavime o filmech.. co se tyce hudby, prave zde nastava v levnych PC repro sestavach nejvetsi problem.. kombinace malych satelitu a subwooferu je pro prednes celeho frekvencniho pasma smrtici.. objevuje se pak efekt kdy v reprodukci chybi stredy a obecne zni nahravka hrozne..
..idealni reseni je kvalitni vicepasmove repro v kombinaci se subwooferem, ktery je vyuzivan ciste pro filmy.. to je ale samozrejme nakladnejsi zalezitost..
..co se tyce PC repro.. obecne bych se pokusil vyhnout modelum s nejmensimi satelity..
- Tom KQT
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- NobodyLovesMe
- Začátečník

Ono taky záleží na tom,jak si ten subwoofer nastavíš.Pokud máš slušné satelity,které ti zahrají i vyšší basy,pak ho při reprodukci hudby jen ztlumíš tak,aby nebyl dominantní.V PC branži je ale problém v tom,že většina výrobců osazuje satelity titanovými mikrodrivery,které nezahrají jak vyšší basy tak nižší středy a pak tam vzniká díra a nemusíš mít cvičené ucho k tomu,abys to poznal.Zase na druhé straně,pokud si koupíš levné 2.0 kolem 500-600 kč,tak tam basy nebudou téměř žádné,v horším případě se satelity snaží zahrát nižší frekvence a proto zkreslují.Pokud už sis tedy koupil takovou slušnou kartu,tak ti k ní doporučuji rozumné 2.0 repro něco ve stylu Creative M80.2.1 sestavy jsou dobré až ve vyšší cenové hladině,třeba takové Z-2300 se nechají pořídit už za cca 3200.Takže pro tebe bych to viděl na ty 2.0 někde aspoň kolem těch 1500.K levnějším reprákům stačí i integrovaná zvukovka,někdy stačí i k těm "lepším",vše záleží na poslechu a věř mi,že většina lidí si potřebuje ospravedlnit nákup drahé zvukovky a prostě si vsugerují,že slyší lepší zvuk.Já teď prodávám Audigy 2 ZS a jedu na integrované ALC 850,rozdíl je minimální,Audigy má možná mírně měkčí přednes,ale žádný dramatický rozdíl to není.Hlavní práci stejně nakonec odvedou ty reproduktory.
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "