vlastní SMTP server
Moderátor: Don
- Miroslav
- Začátečník

-
vlastní SMTP server
Zdravím pánové,
prosím o radu. Chtěl jsem si stáhnout vlastní smtp server (free smtp server) a posílat veškerou korespondenci přes něj, ale lidi tvrdí, že když mám vlastní smtp server, polovině lidí to nepřijde protože
1) plno lidem to odmítne antispam filter protože ty prý kontroluje existenci reverse DNS záznamu
2) plno providerů blokuje odesílání přes vlastní smtp
Já myslel ze když mám od providera dvě DNS IP tak je můžu plnohodnotně používat? A že by int.provideři blobkovali moje emaily? Věřil bych tomu kdybych odesílal 7000 mailů denně.
Jak to je?
prosím o radu. Chtěl jsem si stáhnout vlastní smtp server (free smtp server) a posílat veškerou korespondenci přes něj, ale lidi tvrdí, že když mám vlastní smtp server, polovině lidí to nepřijde protože
1) plno lidem to odmítne antispam filter protože ty prý kontroluje existenci reverse DNS záznamu
2) plno providerů blokuje odesílání přes vlastní smtp
Já myslel ze když mám od providera dvě DNS IP tak je můžu plnohodnotně používat? A že by int.provideři blobkovali moje emaily? Věřil bych tomu kdybych odesílal 7000 mailů denně.
Jak to je?
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
- Bajgy
- Středně pokročilý

1) ano tak to opravdu je... pokud nema IP adresa reverz je to podezrele, normalni mailservery reverz maji, ale lidi co posilaji pres trojske kone spamy ho casto nemaji. (zalezi na providerovi)
2) ano ze stejneho duvodu provideri blokuji posilani mailu pres jiny SMTP server nez jejich vlastni. Brani se tak tomu, ze se IP adresy jejich rozsahu dostavaji na blacklisty
tedy pokud chces svuj SMTP server rekni providerovi at ti udela reverzni zaznam na svou IP a domluv se s nim aby ti udelal vyjimku v posilani SMTP.
2) ano ze stejneho duvodu provideri blokuji posilani mailu pres jiny SMTP server nez jejich vlastni. Brani se tak tomu, ze se IP adresy jejich rozsahu dostavaji na blacklisty
tedy pokud chces svuj SMTP server rekni providerovi at ti udela reverzni zaznam na svou IP a domluv se s nim aby ti udelal vyjimku v posilani SMTP.
Toshiba Tecra A6
- [CZ]Airwolf[OC]
- Začátečník

-
- Ondrej1
- Začátečník

-
- Bajgy
- Středně pokročilý

jasne ze jsou a podle me jich bude pribyvat. Zrovna resim s jednim ISP problem jak kontrolovat antivirem veskerou jejich odchozi postu, neni to sranda a hlavne v CR, ktera je "velmoci" v poctu lokalnich ISP. Takovi mali ISP maji vetsinou kolem 2000 uzivatelu ale treba jen 128 verejnych IP adres, to pak staci par idiotu a polovina vasich IP je na blacklistech. Navic nektere blacklisty zavedly "novinku" - nechavaji si za odstraneni zaznamu platit.Ondrej1 píše:2) Setkal jsem se s tím v Kanadě. U nás ještě ne. Jsou u nás tací provideři? (Abych věděl, komu se vyhnout).
Toshiba Tecra A6
- Ondrej1
- Začátečník

-
Jo, pokud člověk nemá svou vlastní IP adresu tak bych to ještě bral, ale tam jsme měli vlastní IP a přesto connect kamkoli na port 25 timeoutoval a netušili jsme proč. Zjistilo se, že to zařezávají na svém routeru. Zdůvodnili nám to existencí červů, kteří rozesílají bez vědomí majitele spam, takže chtějí veškerý SMTP provoz autorizovat na svém SMTP serveru. A to mně přišlo úchylné (abych každý svůj mnoho let starý skript učil SMTP AUTH).
- Bajgy
- Středně pokročilý

- Miroslav
- Začátečník

-
Prosímtě moderátore vysvětli mi to s tím reverse DNS.
1) Co to znamená, že každý smtp server musí mít reverse DNS?
2) Když budu chtít vlastní poštovní plnohodnotný server potřebuji program jako je kerio mail server anebo linux postfix. Co potom pořebuju dál? Myslím tím jaký IP adresy(u) jaký DNS, co musím mít povolený od ISP?
Děkuji
1) Co to znamená, že každý smtp server musí mít reverse DNS?
2) Když budu chtít vlastní poštovní plnohodnotný server potřebuji program jako je kerio mail server anebo linux postfix. Co potom pořebuju dál? Myslím tím jaký IP adresy(u) jaký DNS, co musím mít povolený od ISP?
Děkuji
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
- Bajgy
- Středně pokročilý

no reverzni DNS zaznam znamena ze pokud si das vyhledat nejakou IP adresu tak je mozne k ni prelozit jeji nazev. Opacne to musi samozrejme fungovat vzdy.
treba teoreticka adresa 128.128.128.128 musi mit zaznam zakaznik_xy.isp.cz
k provozu SMTP pak potrebujes:
- pevnou IP adresu
- neblokovany port 25
- spravne nasmerovany MX zaznam (ten zaruci, ze maily na domenu kterou tam budes provozovat dojsou na ten spravny server)
- taky je vhodne ale uz ne nezbytne zajistit si tzv zalozni mailspool: t.j. server kam bude posta docasne ukladana, kdyz tvuj server bude vypnuty, nebo bude mit nejake potize. (to se dela pri konfiguraci MX zaznamu a mel by ti to zajistit technicky spravce tve domeny.)
treba teoreticka adresa 128.128.128.128 musi mit zaznam zakaznik_xy.isp.cz
k provozu SMTP pak potrebujes:
- pevnou IP adresu
- neblokovany port 25
- spravne nasmerovany MX zaznam (ten zaruci, ze maily na domenu kterou tam budes provozovat dojsou na ten spravny server)
- taky je vhodne ale uz ne nezbytne zajistit si tzv zalozni mailspool: t.j. server kam bude posta docasne ukladana, kdyz tvuj server bude vypnuty, nebo bude mit nejake potize. (to se dela pri konfiguraci MX zaznamu a mel by ti to zajistit technicky spravce tve domeny.)
Toshiba Tecra A6
- Miroslav
- Začátečník

-
moc dík za vysvětlení. Ještě mi prozraď, jestli se 100% používá metoda : co ISP provider, to vlastní SMTP?
V praxi tedy (ať jde o dial-up, umts, gprs, kabel, satelit, wi-fi) má ISP vždy svůj mail server na který já ze stanice posílám maily a ten mail je teprve přeposílán na ten konečný a požadovaný mail server do internetu?
Vždycky jsem myslel, že ať mám svůj mail server nebo ne, maily tečou přímo ode mě ze stanice na cílový požadovaný mail server. Z vašich reakcí jsem se ale zatraceně mýlil

holt člověk se učit se učit se učit
V praxi tedy (ať jde o dial-up, umts, gprs, kabel, satelit, wi-fi) má ISP vždy svůj mail server na který já ze stanice posílám maily a ten mail je teprve přeposílán na ten konečný a požadovaný mail server do internetu?
Vždycky jsem myslel, že ať mám svůj mail server nebo ne, maily tečou přímo ode mě ze stanice na cílový požadovaný mail server. Z vašich reakcí jsem se ale zatraceně mýlil
holt člověk se učit se učit se učit
- Bajgy
- Středně pokročilý

- Ondrej1
- Začátečník

-
- Miroslav
- Začátečník

-
samozřejmně pro odchozí poštu. Narazil jsem na článek jak si vytvořit vlastni smtp server ale vzápětí jsem narazil na jistá omezení kvůli reverze dns, blacklistům atd tak jsem pátral. Někde jsem četl, že smtp odesílání pošty funguje tak, že vždycky email teče ze stanice přímo na smtp server poskytovatele ISP ale jak říká moderátor nemusí to být vždy pravda
ps: mimochodem ještě mě napadla jedna věc. Prosím moderátora o korekci případně o upřesnění :
když budu chtít vlastní smtp server s vlastní doménou pro odesílání a přijímání emailů, potřebuji k tomu : vlastní nebo pronajatou pevnou IP, mail server (Kerio, Postfix), pokud možno nepřetržité spojení na net abych mohl nepřetržitě dostávat maily a musím (asi přes ISP koupit doménu @nekde.cz right?)
ps: mimochodem ještě mě napadla jedna věc. Prosím moderátora o korekci případně o upřesnění :
když budu chtít vlastní smtp server s vlastní doménou pro odesílání a přijímání emailů, potřebuji k tomu : vlastní nebo pronajatou pevnou IP, mail server (Kerio, Postfix), pokud možno nepřetržité spojení na net abych mohl nepřetržitě dostávat maily a musím (asi přes ISP koupit doménu @nekde.cz right?)
- Ondrej1
- Začátečník

-
Fajn, bezva, že si rozumíme. V tom případě mi ale rada z pá 19. leden 2007, 18:16 připadá jako rada pro SMTP pro příchozí poštu (hlavně ta část s MX záznamem)
Co se odchozí pošty týká, tak jediné co se dá říct je, že nejdříve pošta teče k prvnímu SMTP serveru (tomu, co je nastaven v Outlooku). Co se děje dál záleží na nastavení tohoto SMTP serveru. Druhý a poslední pevný bod je, že v konečné fázi by pošta měla doputovat na SMTP server který je určen pro přijetí pošty MX záznamem. Co se děje mezi tím závisí na konfiguraci SMTP serverů, přes které to jde.
Příklad, který vydá za dlouhé teorie:
Tohle je asi ten nejkomplikovanější případ. Čtěme hlavičku odspoda:
Od mého utlouku přijme poštu lokální server gateway, neb tak to mám v tom utlouku zkonfigurované.
O řádek výš:
Lokální server to pošle na smtp sever mého providera, neboť jsem ho tak zkonfiguroval (SMART_HOST)
Nejhořejší řádek:
A tento server to pošle přímo na cílovou adresu do atlasu.
Jiné varianty by byly:
1. Pokud bych měl lokální server zkonfigurovaný pro přímé posílání. To předpokládá, že mě můj provider pustí do světa na port 25 a tamní SMTP server bude ochoten se se mnou bavit by hlavička měla jenom dva řádky:
Čili v tomto případě SMTP server providera vůbec nejde k lizu. Spodní řádek je stejný jako v nultém případě, nek konfiguraci utlouku jsem nezměnil
2. Nemám lokální server, používám SMTP providera
Tedy spodní řádek je jiný než v předchozích případech, bo jsem musel překonfigurovat outlook. Horní řádek je stejný jako v případě nula, neboť na cestě od nextry do atlasu se nic nezměnilo. Je to trochu jasnější, nebo jsem to jenom zatemnil
?
Důležitý dotaz, který zde nepadl. Co vás vede k potřebě vlastního smtp serveru?
Co se odchozí pošty týká, tak jediné co se dá říct je, že nejdříve pošta teče k prvnímu SMTP serveru (tomu, co je nastaven v Outlooku). Co se děje dál záleží na nastavení tohoto SMTP serveru. Druhý a poslední pevný bod je, že v konečné fázi by pošta měla doputovat na SMTP server který je určen pro přijetí pošty MX záznamem. Co se děje mezi tím závisí na konfiguraci SMTP serverů, přes které to jde.
Příklad, který vydá za dlouhé teorie:
Kód: Vybrat vše
Received: from smtp.nextra.cz ([195.70.130.2])
by killbill1.mail-atlas.net
for adresa@atlas.cz;
Mon, 22 Jan 2007 09:52:57 +0100
Received: from gateway (ip.adresa.moji.brany)
by smtp.nextra.cz (Postfix) with ESMTP id D815D5FE0
for <adresa@atlas.cz>; Mon, 22 Jan 2007 09:54:50 +0100 (CET)
Received: from ondrej (ondrej.flow2000 [192.168.1.7])
by gateway.flow2000 (8.9.3/8.9.3) with SMTP id JAA10733
for <adresa@atlas.cz>; Mon, 22 Jan 2007 09:54:50 +0100
Od mého utlouku přijme poštu lokální server gateway, neb tak to mám v tom utlouku zkonfigurované.
O řádek výš:
Lokální server to pošle na smtp sever mého providera, neboť jsem ho tak zkonfiguroval (SMART_HOST)
Nejhořejší řádek:
A tento server to pošle přímo na cílovou adresu do atlasu.
Jiné varianty by byly:
1. Pokud bych měl lokální server zkonfigurovaný pro přímé posílání. To předpokládá, že mě můj provider pustí do světa na port 25 a tamní SMTP server bude ochoten se se mnou bavit by hlavička měla jenom dva řádky:
Received: from gateway ([ip.adresa.moji.brany])
for adresa@atlas.cz;
Received: from ondrej (ondrej.flow2000 [192.168.1.7])
by gateway.flow2000 (8.9.3/8.9.3) with SMTP id JAA10733
for <adresa@atlas.cz>; Mon, 22 Jan 2007 09:54:50 +0100
2. Nemám lokální server, používám SMTP providera
Received: from smtp.nextra.cz ([195.70.130.2])
for adresa@atlas.cz;
Received: from ondrej (ip.adresa.moji.brany)
by smtp.nextra.cz (Postfix) with ESMTP id D815D5FE0
for <adresa@atlas.cz>; Mon, 22 Jan 2007 09:54:50 +0100 (CET)
Důležitý dotaz, který zde nepadl. Co vás vede k potřebě vlastního smtp serveru?
- Miroslav
- Začátečník

-
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
což se taky děje, pak se k němu nepřipojíš a prostě nic neodešleš - musíš čekatMiroslav píše:v podstatě mě k tomu vede zvědavost a úvaha kdyby byl smtp server poskytovatele mimo provoz (teoreticky) tedy ten co mám nastaven v outlooku
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- Ondrej1
- Začátečník

-
Zvědavost je velmi chvályhodná, to bych bral, ale to s nedostupností SMTP serveru je podle mě zbytečná starost. Aby totiž domácí SMTP server v této konfiguraci fungoval musí
- Fungovat připojení k ISP
- Fungovat nameserver (zpravidla taky u ISP, nebo ho chcete mít taky vlastní?)
A pravděpodobnost zádrhelu v těchto dvou bodech je řádově vyšší, než nedostupnost SMTP serveru.
A pravděpodobnost zádrhelu v těchto dvou bodech je řádově vyšší, než nedostupnost SMTP serveru.
- [CZ]Airwolf[OC]
- Začátečník

-
NS muze byt libovolny bez ohledu na ISP.Ondrej1 píše:Zvědavost je velmi chvályhodná, to bych bral, ale to s nedostupností SMTP serveru je podle mě zbytečná starost. Aby totiž domácí SMTP server v této konfiguraci fungoval musí