Zkušenosti s diskem Hitachi T7K500

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Rad bych jenom pripadny zajemce se Sata1 upozornil ze u T7K500 250GB je implicitne zapnuta Sata2, i kdyz v diskuzi na czc rikaji neco jineho.
A rozbehat ho na obycejny sata1 kdyz nemate v okoli pocitac na kterym to muzete prepnout je docela peklo. ;-)

Cili u tehle verze NENI nutno aktivovat sata 2
Max Casper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Max Casper »

Já bych také rád upozornil, že jsem u CzC zakoupil 2 kusy T7K500 320 GB a oba dva měli už z výroby aktivován 3.0 Gb/s přenos, takže jak píše sx02, pozor na to.

Jen pár postřehů:
- v biosu jsem musel dát položku "SATA AHCI/RAID" na disabled, aby mi Hitachi feature tool disky detekoval. Po změně jsem to samozřejmě zase v biosu přepnul na AHCI.
- po změně je nutné comp vypnout a zapnout, pouhý restart nestačí.

A na závěr jedna otázka: Mám při zapnutí 3.0 Gb/s zapnout i "spread spectrum clocking"? Hitachi tool mě nutí si vybrat, ale já nevím jak to bylo nastaveno defaultně a ani nevím, jak to u druhého disku, který v SATA2 modu běží, zjistit.
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Uvazuju nad koupi prave tohoto disku.. Mam ale desku pouze s podporou SATA 150, jakym zpusobem to tedy prepnu?
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Na té samé desce co ty, jsem s tím neměl vůbec žádný problém a jelo to v pohodě aniž bych musel cokoliv měnit.
Goldnoob team proud member!
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

V pripade, ze si tento disk poridim doufam, ze s nim take problemy mit nebudu.. Rozhodoval jsem se prave mezi timto a Seagatem 7200.10 a jestlize je tak hlucny jak jsem se tady docetl tak od nej radeji ruce pryc..
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Já ti to, že problémy mít nebudeš zaručit nemůžu, ale jak už jsem napsal - ta samá kombinace, na kterou se chystáš byla u mne naprosto bez problémů :)

Ad 7200.10 - taky jsem o něm chvíli uvažoval, ale nakonec jsem si řekl, že trochu risknu novou řadu od Hitachi a za cca měsíc a něco používání jsem maximálně spokojený.
Naposledy upravil(a) Thellwin dne ned 28. led 2007, 18:38, celkem upraveno 1 x.
Max Casper
Začátečník
Začátečník

Přepnout zpět na 1.5 Gb/s se to dá v pohodě utilitou Hitachi feature tool.

Co jsem vyrozuměl, tak pokud je zapnutá podpora 3.0 Gb/s na desce, která to nepodporuje, tak to může dělat neplechu, ale taky nemusí.

Zkoušel jsem jak Hitachi T7K500, tak i Seagate 7200.10 a nějakého rozdílu ve hlučnosti jsem si nevšiml, jen se mi zdá, že Hitachi je o pár stupňů chladnější.
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Max Casper píše: Zkoušel jsem jak Hitachi T7K500, tak i Seagate 7200.10 a nějakého rozdílu ve hlučnosti jsem si nevšiml, jen se mi zdá, že Hitachi je o pár stupňů chladnější.
Tak, a jsem opet na vazkach.. :( Muzes ty disky jeste nejak porovnat co se tyce vykonu, resp. ktery bys mi doporucil + duvod?
Max Casper
Začátečník
Začátečník

EfineSS píše:
Max Casper píše: Zkoušel jsem jak Hitachi T7K500, tak i Seagate 7200.10 a nějakého rozdílu ve hlučnosti jsem si nevšiml, jen se mi zdá, že Hitachi je o pár stupňů chladnější.
Tak, a jsem opet na vazkach.. :( Muzes ty disky jeste nejak porovnat co se tyce vykonu, resp. ktery bys mi doporucil + duvod?

To je těžké. Třeba podle testu v posledním Computeru jsou na tom oba dva disky +- stejně.
Seagate má kolmý zápis, Hitachi ne (to je mě osobně fuk). Podle mě je jedno, který disk vezmeš, já jsem ale volil Hitachi. Měl jsem trošku strach, aby mi Seagate nepískal. Dřívější verze Seagate disků na to v kombinaci s některými zdroji trpěli.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Tady screen z HD Tache. Zatím jsem neměl čas si hrát a nastavovat. Konfigurace: 2 x T7k500 320GB stripe 128KB chunk, řadič ICH8R na Asus P5B Deluxe, CPU C2D E6300, RAM 2048 MB DDR II 800Mhz.
Obrázek
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

disk naprosto v pohodě, jen defaultně bylo AAM vypnuto, takže je třeba to FToolem zapnout a snížit pod hodnotu 192 těch jejich fífníků nebo jak to počítají, jinak to při seeku připomíná sbíječku
ignorelist: kremrole a dezoláti
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Já teda nic neslyším přestože jsem nic nevypínal. Je to imho tak stejně hlučný, jako když jsem pomocí AAM ztišoval starou 7K250ku.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Thellwin píše:Já teda nic neslyším přestože jsem nic nevypínal. Je to imho tak stejně hlučný, jako když jsem pomocí AAM ztišoval starou 7K250ku.
subjektivně mi to přijde stejně hlasitý, T7K500 i T7K250. mám teda obě PATA verze, SATA2 verze měla AAM defaultně zapnutý
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Asi na zkoušku tu 7K250ku opět ztiším, jestli se ta 500ka začne nějak projevovat.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

tak jsem koupil další T7K500, tentokrát SATA2. po zapnutí AAM na 191 (stejně jako u ostatních kousků) má malinko výraznější chod než by bylo zdrávo, ale seeky jsou skoro neslyšitelné, takže je občas problém zjistit jestli disk pracuje nebo ne :oops:
ICEBRETON
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICEBRETON »

Je velkej rozdil ve vykonu mezi PATA disky T7K250 250GB a T7K500 320GB?
NTB: ProBook 4740s
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

subjektivně bych řekl že minimální
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“