-!- Radeon X1950 GT/PRO - problémy a jejich řešení -!-

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno

Jak jste spokojení s vaší X1950GT/PRO?

Super, nejlepší karta, jakou jsem zatím měl.
43
30%
Fajn karta za fajn peníze.
71
50%
Dobrý průměr.
5
4%
Čekal jsem trochu víc.
7
5%
Nejhorší grafika, jakou jsem kdy zkusil, tolik problémů jsem s jinou neměl.
15
11%

Celkem hlasů: 141
x-bat
Nováček
Nováček

Příspěvek od x-bat »

nazdar, mam jeden takovy dotaz spojeny (mozna i ne) se Sapphire 1950pro AGP... o vikendu jsem upgradoval pocitac, na novy disk nainstaloval pouze Win XP (sp2) + ovladace vsech zarizeni + nejake hry na test grafiky... kompletni sestavu pc mate v podpisu.

Problem nastal s tim, ze proste obe hry (Fifa 07, starsi Sacred Underworld - orig.), ktere vyzaduji dvd v mechanice, se v nahodne kratkem intervalu zaseknou. Vcerejsi vecer jsem se zameril na testovani, ocekaval jsem problem v prehrivani grafiky ci slabem zdroji. Obe verze muzu (?) vyloucit... v AtiTools jsem mel 1,5h spusteny zatezovy test (tocici se raketku), grafika dosahovala prumerne teploty 81stupnu a vysledkem nebyl ani jeden artefakt. Timto jsem vyloucil tedy prehrivani i slaby zdroj (vzhledem ke kvalite zdroje bych se i divil). Grafiku mam zapojenou na 2 vetvich, kazda ma 1 disk + grafiku.
K mem velkemu prekvapeni jsem ovsem jeste zjistil, ze se lze ze seknute hry dostat pomoci alt+tab do Win (grafika mela v ten moment pouhych 55stupnu). Jako posledni test jsem zkousel hru Heroes V, bez dvd v mechanice, rozliseni 1680x1050 + vsechny detaily na high + antialisaing... hru jsem hral 30 minut, teplota grafiky byla kolem 70stupnu a vse bylo OK (hra bezela z druheho disku nez predesle).

Potrebuju tedy potvrdit muj zaver:
grafika vypada OK, zdroj taky OK, problem bude:
a) spatna dvd mechanika (nevim, mechanika vyzaduje dvd pouze pri spusteni, pak uz z dvd nic necte - mechanika vykazuje dost casto problemy s nacitanim jakychkoli dvd)
b) spatny disk?
c) neco uplne jineho - tudiz diky za radu.
Stara, ale stale bohate dostacujici (pravidelne udrzovana) P4 2.6GHz :)
Luděk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Luděk »

cool.user píše:
lopuch2004 píše:ahoj lidi nez me ukamenujete nejdriv jsem hledal a mozna i blbe tak se predem omlouvam jestli uz to tu nekde zaznelo. Mam mensi problem s taktenim x1950pro pci-e je to od PowerColor 256MB zakladni takty jsou 600/1400 taktit jde jen v catalystech a jen docela malo nebo spis by mohlo jit vice.Jakmile sahnu na pameti staci jen o 1Mhz v jinym taktovacim softu tak zmodra obrazovka a musism jit na restart teplota podle ovladacu kolem 32stupnu.Moje sestava je E6600 2x 1GBRAM (800) deska gigabite ds3 doufam ze jsem to dobre popsal kdyz tak dalsi informace mohu doplnit
A otazka zni?

moment, vytahnu vesteckou kouli a uz to vidim, jak taktovat ze? Nainstaluj si Ati Tray Tools a takuj pomoci tohoto nastroje, ovsem rezim taktovani nesmi byt low-level, ale driver-level
kdyz dam ten driver level nastavim nejakou frekvenci na GPU a dam aply tak se me to zresetuje na puvodni hodnoty mam verzi 1.2.6.946 kde delam chybu pod low level nastavenim me de pretaktovat GPU ale pri jakemkoliv zvyseni frekvence ram se to zasekne ..
mam Sapphire Radeon X1950 Pro
Gotcha11
Nováček
Nováček

aja

Příspěvek od Gotcha11 »

To taktování přes drivery je jen nějakej fake nebo co, nemyslim tim GPU ale paměti při taktování přes drivery akorád výkon ztrácí než naopak...tohle všechno už mam vyzkoušený..Jinak taktování pamětí přes low level po 7 nebo 14mhz funguje ale stejně je to na prd..někde je chyba a to je jistý protože když si tohohle sapphira nedávno koupil kámoš tak mu to šlo normálně taktovat přes riva tuner a pořádně!!!Bez zvyšování napětí na 650/1550 neřešil žádných 7,14mhz a měl to přes low level(jinak to rivě ani nejde) ted ale formátoval a bác, najednou je natom jako já a všichni ostatní..v riva tuneru zvedl pamět o 1mhz a konec:-( Tím chci říct je to jen nějaká softwarová blbost a my si nedáme pokoj dokud nezjistíme jaká!!
AMD opteron148(3ghz), 2*512 DDR433 kingston(480Mhz cl2,5), sapphire X1950pro(628,1460), hitachi 80Gb sata2, 560W LC Power...
3DMark01-30100
3DMark05-10600
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

x-bat píše:nazdar, mam jeden takovy dotaz spojeny (mozna i ne) se Sapphire 1950pro AGP......
To cukani rekl bych muze bejt spojeny s nacitanim nakyho levelu z DVD ne?Nebo jak rikas problem se ctenim media..Kdyz ty hry,co jsou na disku to nedelaj...vsechno jede v UDMA zejo?defrag disk?Asi blbost...DVD je na samostatny ksande nez disk?Navic bych napajel grafiku z samostatnych vetvich.Ne za na to povesis jeste disk..ale to je uz asi detail..
x-bat
Nováček
Nováček

Příspěvek od x-bat »

godlike píše:
x-bat píše:nazdar, mam jeden takovy dotaz spojeny (mozna i ne) se Sapphire 1950pro AGP......
To cukani rekl bych muze bejt spojeny s nacitanim nakyho levelu z DVD ne?Nebo jak rikas problem se ctenim media..Kdyz ty hry,co jsou na disku to nedelaj...vsechno jede v UDMA zejo?defrag disk?Asi blbost...DVD je na samostatny ksande nez disk?Navic bych napajel grafiku z samostatnych vetvich.Ne za na to povesis jeste disk..ale to je uz asi detail..
tim dvd to nejspis nebude... sice ma problemy se ctenim, ale u tech her je pouze NUTNOST mit dvd v mechanice... to nedava smysl...
Jinak vcera jsem provedl dalsi testy hardwaru:
- disk bez sebemensi chybicky (testovani Seagetovskou utilitkou)
- MEMTEST86 - tady zhruba po hodine vyhodil test 310erroru na neplatnou fyzickou adresu...
... takze opravdu uz nevim, kde by mohl byt problem :x Zkusim si jeste pohrat s ovladacema a napetim - nad tim problemem s napetim uz jsem premyslel taky - upravim to ve skrini tak, aby mela karta dve samostatne ksandy + vypojim momentalne nevyuzivana zarizeni... uvidime
jeux
Nováček
Nováček

nejde taktovat jádro

Příspěvek od jeux »

Mam asus EAX1950pro,a nejde mi nataktovat jádro,zkoušel sem různé utility,ale jakmile začnu taktovat nad 600mhz zamrzne obraz a musim dát restart,teploty se držej pod 70 na jádře,myslel sem že je to zdrojem,tak mam novýho fortrona 500w,a je to to samé.Paměti sem zatim nezkoušel,otáčky mam manuálně nastaveny na 100%,tak v čem je problém?
Docela mě to sejří,protože sem si tady chtěl pořádně zatopit:)
athlon 64@2400mhz,asus K8N4-e,1GBram,asus1950pro cf,fortron500w
fobos
Začátečník
Začátečník

Re: nejde taktovat jádro

Příspěvek od fobos »

jeux píše:Mam asus EAX1950pro,a nejde mi nataktovat jádro,zkoušel sem různé utility,ale jakmile začnu taktovat nad 600mhz zamrzne obraz a musim dát restart,teploty se držej pod 70 na jádře,myslel sem že je to zdrojem,tak mam novýho fortrona 500w,a je to to samé.Paměti sem zatim nezkoušel,otáčky mam manuálně nastaveny na 100%,tak v čem je problém?
Docela mě to sejří,protože sem si tady chtěl pořádně zatopit:)
Mas dobre vetranu skrinku ? mne to pri 100perc veru nad 55st nejde.Skus tento ATI Tray Tool http://downloads.guru3d.com/download.php?det=733 mozno starsie RV570 nepodporuju. Pamate ti isli dvihat ?(Pozor ! vzdy nastavuj po 7MHz krokoch resp. 14MHz pri DDR) Inak mne jadro bez problemov ide na 655MHz pri 40perc FANu
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

jeux píše:Mam asus EAX1950pro,a nejde mi nataktovat jádro...,teploty se držej pod 70 na jádře...
Nerikam ze teploty jsou zrovna nizky ale tenhle Asus opravdu netopi..na 100% mam cca 38st v klidu a v zatezi tak 50st mozna...mas vubec aspon malej pruvan?nemas nejakej pidikejs?..mozna mas spatny kus mno
Jirka_007
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jirka_007 »

Mam Sapphire 1950pro 256 a jen co trosku zvednu takt pameti tak se mi obraz hned sekne :( Bohuzel vubec nevim cim to, v case mam pruvan jako krava a teplota nejde nad 70* pri zatezi ( mam zatim deafultni chladic)
CPU : Intel C2D 6300 1,8GHz@2,8GHz =) | MB : GIGABYTE DS4 P965 F8 rev. 1 | RAM : 2x512 DUAL DDR2 Corsair 800MHz | HDD : WD 200GB SATA 2 ( 8MB C.) | GK : Sapp. ATi R. 1950pro 256MB | PSU : Enermax L. 500W | CASE : AeroCool AeroEngine 2 OS : XP, Debian | Monitor SAMSUNG 940BW WIDE
mirkee
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mirkee »

Jirka_007 píše:Mam Sapphire 1950pro 256 a jen co trosku zvednu takt pameti tak se mi obraz hned sekne :( Bohuzel vubec nevim cim to, v case mam pruvan jako krava a teplota nejde nad 70* pri zatezi ( mam zatim deafultni chladic)
Uz sa tu o tom pisalo vela krat. Men frekvenciu pamati po 7MHz (alebo 14MHz DDR) alebo ich nasobkami, tak to funguje.
Jirka_007
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jirka_007 »

Ahaaa jo takhle ... :wink:
CPU : Intel C2D 6300 1,8GHz@2,8GHz =) | MB : GIGABYTE DS4 P965 F8 rev. 1 | RAM : 2x512 DUAL DDR2 Corsair 800MHz | HDD : WD 200GB SATA 2 ( 8MB C.) | GK : Sapp. ATi R. 1950pro 256MB | PSU : Enermax L. 500W | CASE : AeroCool AeroEngine 2 OS : XP, Debian | Monitor SAMSUNG 940BW WIDE
x-bat
Nováček
Nováček

Příspěvek od x-bat »

x-bat píše:
godlike píše: To cukani rekl bych muze bejt spojeny s nacitanim nakyho levelu z DVD ne?Nebo jak rikas problem se ctenim media..Kdyz ty hry,co jsou na disku to nedelaj...vsechno jede v UDMA zejo?defrag disk?Asi blbost...DVD je na samostatny ksande nez disk?Navic bych napajel grafiku z samostatnych vetvich.Ne za na to povesis jeste disk..ale to je uz asi detail..
tak cely problem byl pouze v pametech (stacilo si pohrat trosku s voltazi + casovanim), grafika bezi naprosto v pohode...
jeux
Nováček
Nováček

Příspěvek od jeux »

godlike píše:
jeux píše:Mam asus EAX1950pro,a nejde mi nataktovat jádro...,teploty se držej pod 70 na jádře...
Nerikam ze teploty jsou zrovna nizky ale tenhle Asus opravdu netopi..na 100% mam cca 38st v klidu a v zatezi tak 50st mozna...mas vubec aspon malej pruvan?nemas nejakej pidikejs?..mozna mas spatny kus mno
kejs mam normální,mam na něm vzadu jeden kvalitní větráček 1ks 9cm,ale vepředu mam otvor na nasávání vzduchu+větrák na zdoji 12cm.Teď mam v klidu na pamětech 46st a jádro 48st,větrák na kartě na 60%.A to sem zatim negembloval-jen páce ve win.cca asi 2 hodiny.Asi mam blbej kus,nebo jinak nevim.
fobos
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fobos »

jeux píše: kejs mam normální,mam na něm vzadu jeden kvalitní větráček 1ks 9cm,ale vepředu mam otvor na nasávání vzduchu+větrák na zdoji 12cm.Teď mam v klidu na pamětech 46st a jádro 48st,větrák na kartě na 60%.A to sem zatim negembloval-jen páce ve win.cca asi 2 hodiny.Asi mam blbej kus,nebo jinak nevim.
Potom skus normalne zhodit chladic z VGA (je to uplne jednoduche,staci odkrutit 4 srouby) a naniest znovu teplovodivu pastu. Mne to pomohlo o cca 5st. schladit VGA (testovane v 3DMark05 test RTP s FSAA 6x a AF 8x). Na pamate som vsak pastu nedaval lebo tam uz nejaka teplovodiva vlozka bola prilepena o chladic. Ja mam v klude len 37st. pri 40% FAN, teda trochu rozdiel oproti tvojim 48st na 60%tach. skus dat tu pastu
jeux
Nováček
Nováček

Příspěvek od jeux »

Meloon píše:
jeux píše: kejs mam normální,mam na něm vzadu jeden kvalitní větráček 1ks 9cm,ale vepředu mam otvor na nasávání vzduchu+větrák na zdoji 12cm.Teď mam v klidu na pamětech 46st a jádro 48st,větrák na kartě na 60%.A to sem zatim negembloval-jen páce ve win.cca asi 2 hodiny.Asi mam blbej kus,nebo jinak nevim.
Potom skus normalne zhodit chladic z VGA (je to uplne jednoduche,staci odkrutit 4 srouby) a naniest znovu teplovodivu pastu. Mne to pomohlo o cca 5st. schladit VGA (testovane v 3DMark05 test RTP s FSAA 6x a AF 8x). Na pamate som vsak pastu nedaval lebo tam uz nejaka teplovodiva vlozka bola prilepena o chladic. Ja mam v klude len 37st. pri 40% FAN, teda trochu rozdiel oproti tvojim 48st na 60%tach. skus dat tu pastu
pastu sem zatim neměnil,ale teplota je při taktění jádra max 68st,ale v určitý chvíly karta zapípá-1x,a vypne se-pouze katra,všechno ostatní běží,nevim,ale teplota se mi při hraní někdy vyšplhala i na 75st(nefungoval mi ten smart doctor od asusu,takže nechával kartu klidně smažit a větrák nechal na nízkých otáčkách,ted si to reguluju sám) a karta se nevypla,tak proč se vypne při taktění,když teploty sou relativně ok?Myslel sem,že by to mohl způsobovat overheat protection ve smart doctoru,ale ten to nedělá,karta se prostě taktí,bez artefaktů,všechno ok a najednou vypne,zkusil sem ten novej ati tray tools a je to to samé,ještě skusim tu pastu.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

necetl sem sice o kolik si ji ocnul, ale tohle mi delala 68ma, malo stavicky... :roll:
ALDA
Nováček
Nováček

Příspěvek od ALDA »

Zdravím pc-tuningáře.Tak jsem se stal majitelem msi 1950 pro agp.Po ,asi, 7 letech vernosti fa. nvidia jsem prešel ke konkurenci a jsem trošku rozpačitý.Mám asi třetí ovladače,momentálně omegy 7.01 a nevím jestli to není na reklamaci.Přeinstaloval jsem win...zkoušel laborovat s fast writes a agp..pak s nastavením otáček u větráku,přidáním větráku a výsledek pořád stejný.3 D MARK v pohodě proběhne,ale jakákoliv hra po circa 10 minutách se sekne.Většino jde zvuk dál.,jen obraz nejde.Karta v této chvíli kolem 70 stupňů.Karta je na omak celkem v pohodě,jen nějaky neznámy čip (pro mě) je děsně horký.Není to gpu ani paměti a je horký i ve 2d....je asi 5 cm od gpu,mimo chladič.
Moje sestava: Asus A7n8x deluxe, Barton 2500 @ 3200,2x 512 RAM 400 Mhz,WD 3200 KS,Fortron 400 PNF.
Luděk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Luděk »

ALDA píše:Zdravím pc-tuningáře.Tak jsem se stal majitelem msi 1950 pro agp.Po ,asi, 7 letech vernosti fa. nvidia jsem prešel ke konkurenci a jsem trošku rozpačitý.Mám asi třetí ovladače,momentálně omegy 7.01 a nevím jestli to není na reklamaci.Přeinstaloval jsem win...zkoušel laborovat s fast writes a agp..pak s nastavením otáček u větráku,přidáním větráku a výsledek pořád stejný.3 D MARK v pohodě proběhne,ale jakákoliv hra po circa 10 minutách se sekne.Většino jde zvuk dál.,jen obraz nejde.Karta v této chvíli kolem 70 stupňů.Karta je na omak celkem v pohodě,jen nějaky neznámy čip (pro mě) je děsně horký.Není to gpu ani paměti a je horký i ve 2d....je asi 5 cm od gpu,mimo chladič.
Moje sestava: Asus A7n8x deluxe, Barton 2500 @ 3200,2x 512 RAM 400 Mhz,WD 3200 KS,Fortron 400 PNF.
chtelo by to abys to vyzkousel na jinym PC
kazdopadne FS vypni stejne ti vykon neprinese, jinak bych rekl ze se asi prehriva ale jadro ot nebude protoze 70°C je normalni ..
protoze zdroj mas 400w a ten by mel stacit
Luk(y)isek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luk(y)isek »

Luděk píše:
ALDA píše:Zdravím pc-tuningáře.Tak jsem se stal majitelem msi 1950 pro agp.Po ,asi, 7 letech vernosti fa. nvidia jsem prešel ke konkurenci a jsem trošku rozpačitý.Mám asi třetí ovladače,momentálně omegy 7.01 a nevím jestli to není na reklamaci.Přeinstaloval jsem win...zkoušel laborovat s fast writes a agp..pak s nastavením otáček u větráku,přidáním větráku a výsledek pořád stejný.3 D MARK v pohodě proběhne,ale jakákoliv hra po circa 10 minutách se sekne.Většino jde zvuk dál.,jen obraz nejde.Karta v této chvíli kolem 70 stupňů.Karta je na omak celkem v pohodě,jen nějaky neznámy čip (pro mě) je děsně horký.Není to gpu ani paměti a je horký i ve 2d....je asi 5 cm od gpu,mimo chladič.
chtelo by to abys to vyzkousel na jinym PC
kazdopadne FS vypni stejne ti vykon neprinese, jinak bych rekl ze se asi prehriva ale jadro ot nebude protoze 70°C je normalni ..
protoze zdroj mas 400w a ten by mel stacit
nene,v pripade AGP verze nech Fast Write a vse ostatni co je v Catalystech zapnuty,jinak Ti to drasticky snizi vykon...
Intel Core 2 Quad Q6600 2,4@3,4GHz, Noctua NH-U12@NF-P12, ABIT IP35 Pro, 4x2GB Corsair XMS2 DHX DDR2-800 4-4-4-12 2,1V, EVGA 8800GT "SSC" 512MB@725/1850/2000+Accelero S1@Noctua NF-S12, SB X-Fi XtremeMusic + Logitech Z-5450, HDD SATA Maxtor 160GB DM10 8MB + 2x Samsung F1 HD753LJ 750GB 32MB, DVD±RW ASUS DRW-1608P2S, CD-RW LG GCE-8400B, Tagan EasyCon 480W, Gigabyte 3D Aurora 3x120mm FANs + Controll Zalman ZM-MFC1, set Logitech LX700, 19" LCD Acer AL1951Cs, 37"(94cm) LCD TV LG 37LH3000 FullHD + Playstation 3 "Starter" 250GB|NoteBook IBM ThinkPad Z60m - Centrino 2GHz, 2GB DDR2, 750GB WD Black, DVD±RW | DELL E5400 - C2D, 4GB DDR2, 250GB 7200
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Luk(y)isek píše: nene,v pripade AGP verze nech Fast Write a vse ostatni co je v Catalystech zapnuty,jinak Ti to drasticky snizi vykon...
A na tom jsi byl kde? :lol: Jen ať to vypne.
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“