Korekce nehomogenity podsvícení pomocí SW???

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
PACE
Nováček
Nováček

Korekce nehomogenity podsvícení pomocí SW???

Příspěvek od PACE »

Měl bych dotaz.

Existuje SW na korekci nehomogenního podsvícení (gammy, jasu, kontrastu, apod.)? Podobně jako v nastavení grafické karty, ale aby to šlo v libovolném místě pracovní plochy.

Předem děkuji za odpovědi.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..a co bys jeste nechtel.. tiskarnu, ze ktere lezou originalni eura..? ..jak chces softwarove korigovat rozlozeni svetelneho vykonu lampy..
..homogenita podsviceni je dana lampou, podsvicenim obecne.. je to vyrobni zalezitost.. menit parametry obrazu jen v jednom miste plochy je smesne..
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Maxtor píše:..a co bys jeste nechtel.. tiskarnu, ze ktere lezou originalni eura..? ..jak chces softwarove korigovat rozlozeni svetelneho vykonu lampy..
..homogenita podsviceni je dana lampou, podsvicenim obecne.. je to vyrobni zalezitost.. menit parametry obrazu jen v jednom miste plochy je smesne..
teoreticky by to slo, ale musela by to byt nejaka silenost slozena z vice panelu, kazdy s vlastnim podsvicenim. Ale tohle :lol:
.
PACE
Nováček
Nováček

Příspěvek od PACE »

Maxtor píše:..a co bys jeste nechtel.. tiskarnu, ze ktere lezou originalni eura..? ..jak chces softwarove korigovat rozlozeni svetelneho vykonu lampy..
Opravdu konstruktivní příspěvek...

Ale zřejmě jsem se nevyjádřil zcela přesně. SW na korekci gammy, jasu, kontrastu, atd. existují. Např. - nevybavuje se mi přesně název - "3D-Deep??" pro nastavení obrazu v 3D módu; zvolené nastavení platilo pro celou pracovní plochu. Program ovšem umožňoval to, co nastavení v ovladačích grafické karty.

Homogenita podsvícení větších LCD (v mainstreamu) je dnes známý problém. Dá se tedy usuzovat, že by mohl existovat SW na korekci obrazu s libovolným plošným rozložením. Nemyslím tím software na hardwarové ovládání LCD.

Budu vděčný za jakoukoliv pomoc při řešení nedostatku mého LCD (nového :x),

PACE
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

pochop, ze to nema cenu, i kdyby se ti nejakym zazrakem podarilo stahnout gamut treba jen ve svetlejsich mistech (ale to nedokazes) tak tam bude ten rozdil videt
.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..no tak konstruktivneji, kdyz jsi to teda nepochopil.. nejde to.. je to uplny nesmysl..
..proste vsechna vyjmenovana nastaveni nemaji nic spolecneho s plochou, s rozlozenim obrazu ani nicim podobnym.. jde o korekce zobrazovace, stejne tak, jako v pripade kontrastu a podsviceni obecne.. jde o HW zalezitost (ano, ne tak docela, ale lze to tak rici)..
..jeste jednoduseji receno.. ty umis naridit zarovce, kterym smerem bude svitit..? ..zamysli se..

..kdyby to slo, myslis si, ze by se v recenzich podobne neduhy vubec resily..? by si kazdy nastavil obraz tak, aby byl prakticky dokonaly a zadne recenze a testy, potazmo vubec typy LCD by tady vubec nemusely byt..
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

..jeste jednoduseji receno.. ty umis naridit zarovce, kterym smerem bude svitit..? ..zamysli se..
Ty to nedovedeš? Já ano, stačí otočit lampičkou.
Na té myšlence není nic nereálného. Proč by nešlo softwarově kompenzovat nerovnoměrnost podsvícení? Vždyť celý systém TFT panelů na tomto principu pracuje. Využívá řízení jasů bodů. Druhá věc je účelnost takového programu, který by při stávajícím technickém řešení přinášel víc problémů než užitku. Pokud by se ale implementoval nějaký kalibrační registr do čipu pro řízení LCD, tak by efekt mohl být slušný.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Teoreticky to asi je možné, ale opět by se tím snížil gamut stejně jako při softwarové regulaci jasu.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
StandaT
Nováček
Nováček

Příspěvek od StandaT »

BTW Ty opravdu při práci vidíš, že podsvícení je nehomogenní....? Nebo ses jenom podíval do článku na PCT a zbytečně nervuješ?.....
___---zamyslete se---___
NANAO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NANAO »

Homogenita plochy se opravdu dá korigovat v různých sektorech displaye viz. model EIZO CG211,CG221, ale dělá se to pomocí hardwaru a hodně zložitého softwaru uvnitř monitoru nikoliv nějakou free utilitkou. :lol:
Jak už jsem psal "špatné podsvícení" (lucerny a fleky po display) nejsou vecí trubic ,ale chybějícím hardwarem a softwarem, který má na starosti natočit tekuté krytaly po celé ploše pod stejným uhlem čím je zaručena stejná prostupnost světla z trubic. :wink:
PACE
Nováček
Nováček

Podsvícení...

Příspěvek od PACE »

StandaT píše:BTW Ty opravdu při práci vidíš, že podsvícení je nehomogenní....? Nebo ses jenom podíval do článku na PCT a zbytečně nervuješ?.....
Ano, mám Viewsonic vx2235wm a je to při práci vidět.

Při 100 % jasu jsou barvy ok, rovnoměrnost podsvícení je "přijatelná"; ALE jsou patrné přesvícené okraje - především dole a nejvíce nahoře.

Když stáhnu jas na minimum (jde o HW regulaci), tak je LCD sice příjemnější pro oči, ale podsvícení je silně nehomogenní - přechod z bílé barvy v horní části po nažloutlou v dolní části. (Pozn. netýká se pozorovacích úhlů LCD TN - hlavu pohybuji tak, abych se díval na zmíněné oblasti pod stejným úhlem). Proto mám nastaven jas na 100 % a mám stažené barvy na LCD.
Uvádím tuto informaci proto, že zmíněná HW regulace jasu výbojky je u tohoto LCD nepoužitelná!!! (na SHW tuto regulaci docela chválili u vx2245wm - model se patrně liší jen konektory pro iPod)

Podotýkám, že pozorovací uhly u vx2235wm nejsou problém při práci v poloze před monitorem (kancelářské aplikace, kreslení, editace obrázků/fotografií, TV; samozřejmě nemám na mysli profi grafické práce).

Podsvícení jsem nafotil (se stativem; s expozicí takovou, aby snímek byl shodný s vjemem mého zraku). Nemám webové stránky, takže pokud má někdo zájem, napište mi sem e-mailovou adresu - pošlu .jpg.

Taky jsem nafotil povrch a jednotlivé "subpixely" s mikroskopem pod úhlem kolmým na panel a pod 45° (víc už nešlo). Je hezky vidět protiodrazivý povrch. Rovněž zájemcům můžu poslat .jpg.

Toliko k mému panelu. Kdyby nedostatky šly doladit pomocí SW, bylo by to ideální.

S pozdravem PACE.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..coz ale proste nejde.. v podobnych pripadech by mohla pomoct opravdu jen sonda a to by stejne problem nevyresilo uplne..
Peon
Nováček
Nováček

Re: Podsvícení...

Příspěvek od Peon »

PACE napísal:

Ano, mám Viewsonic vx2235wm a je to při práci vidět.

Při 100 % jasu jsou barvy ok, rovnoměrnost podsvícení je "přijatelná"; ALE jsou patrné přesvícené okraje - především dole a nejvíce nahoře.

Když stáhnu jas na minimum (jde o HW regulaci), tak je LCD sice příjemnější pro oči, ale podsvícení je silně nehomogenní - přechod z bílé barvy v horní části po nažloutlou v dolní části. (Pozn. netýká se pozorovacích úhlů LCD TN - hlavu pohybuji tak, abych se díval na zmíněné oblasti pod stejným úhlem). Proto mám nastaven jas na 100 % a mám stažené barvy na LCD.
Uvádím tuto informaci proto, že zmíněná HW regulace jasu výbojky je u tohoto LCD nepoužitelná!!! (na SHW tuto regulaci docela chválili u vx2245wm - model se patrně liší jen konektory pro iPod)

Mám tento monitor asi mesiac, ale uvedené problémy nemôžem nájsť. Snáď keď pozerám z veľmi malej vzdialenosti od monitora cca 30cm! tak sa vzdialenejšie časti sfarbujú tak ako píšeš, ale z takej vzdialenosti na monitor asi nikto nepozerá. Podsvietenie pri bežnom osvetlení okolia je rovnomerné - tmavý podklad. Rozdiel je viditeľný len za úplnej tmy na okrajoch obrazovky je jasneší. Pri bežnej práci nepozorovateľné! Nastavenie som musel taktiež skorigovať na monitore, aj pomocou grafiky, lebo obraz bol až príliš ostrý. Používam súčasne aj CRT 19" a nie je žiaden problém nastaviť rovnaké farby na LCD! :-D
AMD AXDA1700DUT3C @ 2800 (2269,84MHz) 226,98x10 (1,900V) max.45°C, Prime stable 8hod.; Cooler Arctic Cooling Copper Silent TC upravený, s tunelom; Epox 8rda+ re.1,1 step A3; MEM. Kigston KHX3200AK2_1G; VGA MSI FX5900XT; Creative Audigy Platinum; Enermax EG 465AX-VE(G)FM; WiFi Avaya PC card.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“