disk read error

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

disk read error

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Dneska mě při spuštění počítače překvapila hláška "disk read error" (nevím,jestli je to úplně přesně)
Restartoval jsem a dívám se do BIOSu,bootování bylo nastavené správně.Pak už systém naběhl v pořádku.Je to disk WD 3000JB;ATA;300GB.Teplota je při běžné práci do 35°C,stáří asi 3/4 roku.
Je mi jasné,že se taková věc nestane náhodou a nějaký důvod to mít musí.Mám se připravit na problémy a zálohovat data?Jaký může být důvod takovéto chyby?Díky.

ještě přikládám výpis ze smartu:
Obrázek
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: disk read error

Příspěvek od Shit »

NobodyLovesMe píše:Mám se připravit na problémy a zálohovat data?Jaký může být důvod takovéto chyby?Díky
Nelze vyloučit HW chybu na disku - osobně bych vyzálohoval data ihned.
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Shit píše:
NobodyLovesMe píše:Mám se připravit na problémy a zálohovat data?Jaký může být důvod takovéto chyby?Díky
Nelze vyloučit HW chybu na disku - osobně bych vyzálohoval data ihned.
S.M.A.R.T. je ale v pořádku,ne?Jak je to možné.Může mít na takovou věc vliv třeba prach ve skříni?Zaprášená elektronika disku?
fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

mohol..do disku sa ti sice prach nedostane...je dobre tesneny ...a ma vseliake filtre....ale napriklad na konektory hej..tka to skus precistit...
CPU: Intel i7 4790K 5.1Ghz MB: Asus Maximus VII Formula RAM: 4*4GB Corsair Dominator Platinum 2666CL10 VGA: Palit GTX 1080 SDD: 2x Samsung 840 PRO 256GB(RAID0) + Samsung 850 EVO 500GB PSU: SuperFlower Leadex Platinum 1200W
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

NobodyLovesMe píše:
Shit píše:Nelze vyloučit HW chybu na disku - osobně bych vyzálohoval data ihned.
S.M.A.R.T. je ale v pořádku,ne?...
SMART je pěkná funkce, ale často na nic... :sad:
Nikdo Ti nezaručí, že pokud máš SMART OK, je HDD OK a naopak - můžeš mít SMART docela "v čudu" a HDD bude makat v pohodě třeba ještě další 2 roky. ;-)
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

fat4l píše:mohol..do disku sa ti sice prach nedostane...je dobre tesneny ...a ma vseliake filtre....ale napriklad na konektory hej..tka to skus precistit...
Jak bys to čistil ty?Vysavačem?Asi nejlepší by to bylo vyfoukat stlačeným vzduchem,ale za ten se mi nechce platit tolik peněz.Mám disk uchycený přes sharkoon hdd viber fixer 2 v 5.25 pozici,pod ním proudí vzduch-přes otvor po vyjmuté krytce.Mám to takto protože nechci mít nasávací ventilátor.Chuchvalce prachu tam nemám,většinu stačí odsávat 12-ka vzadu.
fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

no ten stlacne vzduch by bol dobry...tak skoc na benzinku ...a ofukaj to konpresorom .... :) .....kamos minule cistil agp slot suchym ladom...a pomohlo to .....vysavac nie je velmi najlepsi..vznika elektrostaticka energia.....a moze poskodit ten disk... :twisted:
CPU: Intel i7 4790K 5.1Ghz MB: Asus Maximus VII Formula RAM: 4*4GB Corsair Dominator Platinum 2666CL10 VGA: Palit GTX 1080 SDD: 2x Samsung 840 PRO 256GB(RAID0) + Samsung 850 EVO 500GB PSU: SuperFlower Leadex Platinum 1200W
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

fat4l píše:no ten stlacne vzduch by bol dobry...tak skoc na benzinku ...a ofukaj to konpresorom .... :)
No vidíš,benzínku tu mám kousíček,ale tohle mě vůbec nenapadlo,nejsem motorista.Díky za dobrou radu.

/edit:jo a jde tam nastavovat tlak vzduchu?Mám strach,že by mi vysoký tlak vzduchu mohl ten disk zničit.
Star_Gate
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Star_Gate »

No moje zkušenost je podobná ale u serial ATA a ve smartu máš nějaké chyby v komunikaci s řadičem... (předposlední položka).... Viděl bych to na kabel... zkus vyměnit a uvidíš!!!
fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

no je to jedna z moznosti..ze kabel je prelamany..mozes skusit pouzit naky iny....no a k tomu tlaku....das tu hadicu dajej od disku a mas to...pripadne si to vyskusas na ruke v akej vzdialenosti je aky tlak.. :wink: ...

edit:// smart je podla mna funkcia na h*vno....smomaluje zbytocne disk...casto neukazuje chybu aj ked tam je ....a casto je to aj naopak..takze odporucam vypnut.... :roll:
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Star_Gate píše:No moje zkušenost je podobná ale u serial ATA a ve smartu máš nějaké chyby v komunikaci s řadičem... (předposlední položka).... Viděl bych to na kabel... zkus vyměnit a uvidíš!!!
U předposlední položky je značka OK,nechápu.Výpisu ze smartu ale vůbec nerozumím,nikdy mě tyhle věci nezajímaly,asi proto,že jsem je nepotřeboval řešit.
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

fat4l píše: smart je podla mna funkcia na h*vno....smomaluje zbytocne disk...casto neukazuje chybu aj ked tam je ....a casto je to aj naopak..takze odporucam vypnut.... :roll:
No tak HDD S.M.A.R.T. CAPABILITY mám v BIOSu vypnuté,ani nevím k čemu ta funkce je,ale chápu doufám dobře,že výpis,který jsem udělal přes speedfan s tou funkcí nijak nesouvisí,že to čte přímo z firmwaru disku.Jo a ještě jedna věc:u tohoto disku mi v programu HDD Life nejde regulovat accoustic management,což u dřívějšího Seagate šlo,jde to nějak obejít,nebo se s tím musím prostě smířit?Jak se nahrává na disk nový firmware a lze vůbec nějaký sehnat?Díky
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“