KOUPĚ LCD?
Moderátor: maXXmilian
- kabi
- Nováček
-
KOUPĚ LCD?
ahoj, mel bych dotaz, zvazuju koupi 17' LCD monitoru. Budu ho sice vyuzivat k praci, ale vetsinu casu bude slouzit pro hrani her a sledovani filmu, tak bych se chtel zeptat, kdo mate jake zkusenosti s nakym LCD monitorem a mohli by jste mi naky doporucit, protoze nechci kupovat zajice v pytli za X tisic, kdyz bych mohl mit 19ctku CRT za 1/3 ceny LCD. Spoustu lidi me od toho odrazuje, tvrdi mi ze se na LCDckach nedaji hrat hry a filmy, protoze ty LCDcka to nezvladaji tak rychle reagovat.
Take by mne zajimalo, kolik musi byt doba odezvy aby sly hrat poradne hry a koukat na filmy. Neni 16ms zbytecnej luxus? LCD s odezvou 20 ms muzu mit o 4 tisice levnejc.
Take by mne zajimalo jake mate kdo zkusenosti s vadnejma pixelama a jakou uspesnost jste meli s reklamaci?
Vim co to je pixel, ale zajimalo by mne co je to sub-pixel.
predem diky za odpoved. kabi
Take by mne zajimalo, kolik musi byt doba odezvy aby sly hrat poradne hry a koukat na filmy. Neni 16ms zbytecnej luxus? LCD s odezvou 20 ms muzu mit o 4 tisice levnejc.
Take by mne zajimalo jake mate kdo zkusenosti s vadnejma pixelama a jakou uspesnost jste meli s reklamaci?
Vim co to je pixel, ale zajimalo by mne co je to sub-pixel.
predem diky za odpoved. kabi
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
dobre, rozkouskuju to...
Pokud chces dosahnout max. vykonu panelu tak si porid panel s DVI. je to drazsi ale o neco malo lepsi. (pres 20 000).
Napis cenu. pak ti muzem poradit vic.
ICE
KOLIK - cena je urcujici faktor.koupi 17' LCD monitoru
Osobne mam velice pozitivni zkusenost s Hansolem H711 (obrazovka od Samsungu) - chvalili je i na OC. Videl jsem i AOC ale nepresvedcilo me. Fujitsu moc dobry nejsou (aspon ty co jsem videl) Na AG neovo jsem slysel dost lidi nadavat ze odchazi. Trochu slusny by mohly byt Benq a EIZO a Samsung. LG hezky vypadaji ale nevim jak jsou na tom s odezvou.zkusenosti s nakym LCD monitorem
Stoji za zvazeni, ale slusny 19" CRT stoji 10000. a slusny 17" LCD analog stoji cca 17 000.19ctku CRT za 1/3 ceny LCD
Nevi o cem mluvi nebo maji tak 5 let stare informace. Dnes i levna LCD jsou v pohode pouzitelna na hry a filmy uz uplne v klidu. neni problem - 30 ms a min dostacuje i na hry. lepsi je 25.Spoustu lidi me od toho odrazuje, tvrdi mi ze se na LCDckach nedaji hrat hry a filmy, protoze ty LCDcka to nezvladaji tak rychle reagovat.
Problematika odezvy je dost osemetna. U panelu se uvede 20 ms - ale to je spickova doba pri zmene 1 barvy na druhou, ale u jine kombinace to casto byva mnohem vic - klidne i 60 ms!!! proto je celkem jedno jestli je napsany 25/20/16 - rozdil nepoznas protze ten prumer je prakticky stejny. ALE treba EIZO uvadi 20/20 ms - tzn ze odazva je porad 20 ms - ale EIZO je drahy jak svina.Take by mne zajimalo, kolik musi byt doba odezvy aby sly hrat poradne hry a koukat na filmy. Neni 16ms zbytecnej luxus? LCD s odezvou 20 ms muzu mit o 4 tisice levnejc
Obyvkle staci 2 vadne body na reklamaci panelu, ale to zalezi vetsinou na prodejci protoze vyrobce vetsinou chce vic. Musis se zeptat primo tam kde to chces koupit. Uz se tak moc nedelaji.Take by mne zajimalo jake mate kdo zkusenosti s vadnejma pixelama a jakou uspesnost jste meli s reklamaci?
Pokud chces dosahnout max. vykonu panelu tak si porid panel s DVI. je to drazsi ale o neco malo lepsi. (pres 20 000).
Napis cenu. pak ti muzem poradit vic.
ICE
- Jiri Drak
- Středně pokročilý
-
16ms
Ale nektery novy 16ms monitory (ne vsechny, prece jen papir snese vsechno:-) mivaji v recenzich dost dobry hodnoceni. Tusim, ze i na PCT jste uz neco recenzovali. Hlavne uz snad konecne zmizi to rozmazavani pri skrolovani svetlych stranek. A taky jsem zatim nemel v ruce LCD (zkousel jsem 25-35ms 15" Samsung a ADI), kde by treba NHL bylo bez duchu.
- kabi
- Nováček
-
Ahoj, diky za reakci. je sice pravda ze rikate ze ta doba odezvy uvedena na papire je spickova, ale cim je vetsi, tak mi to zaruci ze ty ostatni budou taky za neco stat, ne?
Ted k tem penezum. Samozrejme ze bych za to chtel dat co nejmene, ale zase nechci koupit nakej drek, jde mi o to, aby jsem na LCDcku mohl hrat hry a koukat na filmy. Za toto vsechno jsem ochoten zaplatit, kdyz by jsem se vesel do 18tisic, tak bych byl rad.
Myslite ze za tuto cenu mohu sehnat neco coby konkurovalo CRTckum?
Mate nake osobni zkusenosti s hranim her(je jasne ze na nake strategicke hre se to neda posoudit) a sledovanim filmu na LCD?
ZAtim dik. Kabi
Ted k tem penezum. Samozrejme ze bych za to chtel dat co nejmene, ale zase nechci koupit nakej drek, jde mi o to, aby jsem na LCDcku mohl hrat hry a koukat na filmy. Za toto vsechno jsem ochoten zaplatit, kdyz by jsem se vesel do 18tisic, tak bych byl rad.
Myslite ze za tuto cenu mohu sehnat neco coby konkurovalo CRTckum?
Mate nake osobni zkusenosti s hranim her(je jasne ze na nake strategicke hre se to neda posoudit) a sledovanim filmu na LCD?
ZAtim dik. Kabi
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
- Czernobyl
- Nováček
O LCDcko mam zajem delsi dobu a tak koukam a hledam. Co takhle treba NEC LCD 1760NX nebo ADI MicroScan A715 nebo AOC LM919
- Jiri Drak
- Středně pokročilý
-
Koukal jsem na netu na ACER AL732. http://www.acer.cz/vi/page0.jsp-page79, ... 770413.htm Na papíře vypadá hodně dobře:
17“ TFT, rozlišení 1280 x 1024 bodů, jas 260 cd/m2, barevnost 16,7 miliónů barev, bodová rozteč 0,264 mm, viditelná plocha 338 x 270 mm, kontrast 450:1, reproduktory, DVI, S-video, composite video, doba odezvy 16 ms. Koncová cena 14 990 Kč bez DPH (někde bude určitě ještě o něco levnější) Máte s ním někdo nějaké zkušenosti ?
17“ TFT, rozlišení 1280 x 1024 bodů, jas 260 cd/m2, barevnost 16,7 miliónů barev, bodová rozteč 0,264 mm, viditelná plocha 338 x 270 mm, kontrast 450:1, reproduktory, DVI, S-video, composite video, doba odezvy 16 ms. Koncová cena 14 990 Kč bez DPH (někde bude určitě ještě o něco levnější) Máte s ním někdo nějaké zkušenosti ?
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Omlouvam se vsem. Trosku mi utekly ceny...
S Acerem nemam bohuzel zadne zkusenosti.
Ceny - solidni 17" analog - 11-13 tisic S DANI!!!!!!
Vyborny digital Hercules 920 DVI - 18000...
tyhle ceny se mnou poradne pohnuly. Ted uz bych nevahal a sahl po LCD klidne i s analogem. I ty levnejsi mauji bohate dostacujici parametry na hry a video.
ICE
S Acerem nemam bohuzel zadne zkusenosti.
Ceny - solidni 17" analog - 11-13 tisic S DANI!!!!!!
Vyborny digital Hercules 920 DVI - 18000...
tyhle ceny se mnou poradne pohnuly. Ted uz bych nevahal a sahl po LCD klidne i s analogem. I ty levnejsi mauji bohate dostacujici parametry na hry a video.
ICE
- Jiri Drak
- Středně pokročilý
-
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
- Jiri Drak
- Středně pokročilý
-
- Czernobyl
- Nováček
- DVC64
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Já mám toho Herkula v práci (analog verzi) a zdá se být v pohodě. Bohužel si video nemůžu pustit v rozlišení větším než 640*480, protože mám shitoidní integrovanou grafiku. Video je trošku rozmazané, ale to přičítám tomu rozlišení, protože i okna jsou v něm rozmazané. Běžně pracuju v 1024*768 a tam jsou okna parádně ostré. No a na hry nemám čas.
- HADiCE
- Začátečník
- NANAO
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj ,ve starším fóru jsem již psal na téma "CRT vs LCD" chtěl bych jenom připomenout jaká je realita při udávání technických parametrů monitorů.
Rychlost panelu je poněkud obtížnější problém, než jen sledováni změn "bily bod- černý bod - bily bod" Z hlediska rychlosti působí daleko větší potíže rozsvěcování/zhášení tzv. "šedých" bodů. Pro dobrý vizuální dojem pak je rozhodující, zda panel rozsvěcuje/zhasíná barevné body různých odstínů pokud možno stejně rychle. Výrobci "levných" panelů si obvykle vyberou pro zveřejnění parametrů rychlosti pouze takový "barevny" bod, který se rozsvěcuje a zhasíná nejrychleji a vydávají naměřené hodnoty za rychlost odezvy. (Norma totiž bohužel nikde nepraví, jaký bod je pro sledování doby odezvy rozhodující.) To je však velmi zkreslující údaj, protože rozdíly v časech pro rozsvícení / zhasnutí 15 ms nebo 60 ms je přeci jen trochu velký rozptyl a rozdíl). Proto také obvyklý údaj u panelů EIZO 20/20 ms není sice na první pohled vedle překvapivě nízkých údajů (10 ms) u panelů "levné" provenience nijak oslňující, ale věřte, že doba 20 ms je maximální i pro ty nejpomalejší "šedé" body (nejrychlejší jsou 10 ms) a rozptyl časů odezvy pro různé body je tak výrazně menší, než u "levných" obrazovek, kde je to např. 10 ms pro nejrychlejší body a 40-50 ms pro nejpomalejší body. Je jasné, že sledování videa (zejména tmavých pasáží) na takové "levné" obrazovce není skutečně žádná pohoda, protože obraz pak neustále cuká a poblikává, jak se nerovnoměrně rozsvěcuje.
Myslím si ,že nejlepším způsobem jak dnes monitor nakoupit je monitor alespoň jednoduše na vlastní oči vyzkoušet. Bohužel "vietnamská tržnice" pronikla i do výpočetní techniky. A tak jak vietnamští trhovci nabízejí stereomagnetofón s výkonem 2x 500W napájený 5W adaptérem tak neco obdobného je i ve VT. Věřte, pořád platí ,že kvalitní monitor bude stát podstatné více než "korejská imitace monitorů". Jednoduše řečeno kvalitní monitory se nevyrábějí na rýžových polích.
Rychlost panelu je poněkud obtížnější problém, než jen sledováni změn "bily bod- černý bod - bily bod" Z hlediska rychlosti působí daleko větší potíže rozsvěcování/zhášení tzv. "šedých" bodů. Pro dobrý vizuální dojem pak je rozhodující, zda panel rozsvěcuje/zhasíná barevné body různých odstínů pokud možno stejně rychle. Výrobci "levných" panelů si obvykle vyberou pro zveřejnění parametrů rychlosti pouze takový "barevny" bod, který se rozsvěcuje a zhasíná nejrychleji a vydávají naměřené hodnoty za rychlost odezvy. (Norma totiž bohužel nikde nepraví, jaký bod je pro sledování doby odezvy rozhodující.) To je však velmi zkreslující údaj, protože rozdíly v časech pro rozsvícení / zhasnutí 15 ms nebo 60 ms je přeci jen trochu velký rozptyl a rozdíl). Proto také obvyklý údaj u panelů EIZO 20/20 ms není sice na první pohled vedle překvapivě nízkých údajů (10 ms) u panelů "levné" provenience nijak oslňující, ale věřte, že doba 20 ms je maximální i pro ty nejpomalejší "šedé" body (nejrychlejší jsou 10 ms) a rozptyl časů odezvy pro různé body je tak výrazně menší, než u "levných" obrazovek, kde je to např. 10 ms pro nejrychlejší body a 40-50 ms pro nejpomalejší body. Je jasné, že sledování videa (zejména tmavých pasáží) na takové "levné" obrazovce není skutečně žádná pohoda, protože obraz pak neustále cuká a poblikává, jak se nerovnoměrně rozsvěcuje.
Myslím si ,že nejlepším způsobem jak dnes monitor nakoupit je monitor alespoň jednoduše na vlastní oči vyzkoušet. Bohužel "vietnamská tržnice" pronikla i do výpočetní techniky. A tak jak vietnamští trhovci nabízejí stereomagnetofón s výkonem 2x 500W napájený 5W adaptérem tak neco obdobného je i ve VT. Věřte, pořád platí ,že kvalitní monitor bude stát podstatné více než "korejská imitace monitorů". Jednoduše řečeno kvalitní monitory se nevyrábějí na rýžových polích.
- Suleky
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- LeVan
- Nováček
-
- Butch
- Středně pokročilý
25ms na hry nestačí
Pár mých zkušeností s LCD
Nejdříve jsem si v Prosinci 2002 koupil Hercules 920DVI
Stál mě 28000Kč
Má odezvu 25 ms a při pomalejších scénách ve filmech jsou vidět duchové. Naopak při rychlých ne, jelikož oko už není tak citlivé.
Nejvější průšvih jsou však simulátory aut, Zejména tam kde se pohybuje celá krajina např NFSHP2. Gta3 se už nedá s 25ms skoro hrát.
Po půl roce mi odešlo DVI. Po měsíci mi vrátili peníze. Koupil jsem si LCD 17" Acer AL 732
má DVI,S-Video, Analog, výborný poměr jas/kontrast 450:1.
A hlavně má odezvu 16ms a stál mě 18000Kč.
Takže o 10000Kč levnější a mnohem lepší než Hercules 920DVI
Resumé: 25ms je v pohodě na: Strategie, 3D střílečky
naopak nestačí na již zmiňované auta a filmy
25ms je zejména vidět, když se větší plocha pohybuje střední rychlostí.
A naopak rychlé 3D akční střílečky byly na Herculovi 920DVI v pohodě
Prodejci vlastně klamou lidi když říkají, že 30,25 ms stačí pro rychlé akční hry a filmy, je to sice pravda, ale jen v opravdu rychlých hrách a filmech žadné duchy nevidíte(protože lidské oko ani nestihne tak rychle zaostřit celou scénu). Příklad: Zkoušel jsem s těma 25ms hrát GTA3, NFSHP2 a udělalo se mi z těch dvojitých obrazů pěkně blbě, naopak UT2003, Unreal2, Warcraft 3 byli OK.
Takže nakonec jedna rada všem, pokud uvažujete s koupí LCD a chcete si občas zahrát i nějaká ty auta kupujte LCD s odezvou 16-20ms
Nejdříve jsem si v Prosinci 2002 koupil Hercules 920DVI
Stál mě 28000Kč
Má odezvu 25 ms a při pomalejších scénách ve filmech jsou vidět duchové. Naopak při rychlých ne, jelikož oko už není tak citlivé.
Nejvější průšvih jsou však simulátory aut, Zejména tam kde se pohybuje celá krajina např NFSHP2. Gta3 se už nedá s 25ms skoro hrát.
Po půl roce mi odešlo DVI. Po měsíci mi vrátili peníze. Koupil jsem si LCD 17" Acer AL 732
má DVI,S-Video, Analog, výborný poměr jas/kontrast 450:1.
A hlavně má odezvu 16ms a stál mě 18000Kč.
Takže o 10000Kč levnější a mnohem lepší než Hercules 920DVI
Resumé: 25ms je v pohodě na: Strategie, 3D střílečky
naopak nestačí na již zmiňované auta a filmy
25ms je zejména vidět, když se větší plocha pohybuje střední rychlostí.
A naopak rychlé 3D akční střílečky byly na Herculovi 920DVI v pohodě
Prodejci vlastně klamou lidi když říkají, že 30,25 ms stačí pro rychlé akční hry a filmy, je to sice pravda, ale jen v opravdu rychlých hrách a filmech žadné duchy nevidíte(protože lidské oko ani nestihne tak rychle zaostřit celou scénu). Příklad: Zkoušel jsem s těma 25ms hrát GTA3, NFSHP2 a udělalo se mi z těch dvojitých obrazů pěkně blbě, naopak UT2003, Unreal2, Warcraft 3 byli OK.
Takže nakonec jedna rada všem, pokud uvažujete s koupí LCD a chcete si občas zahrát i nějaká ty auta kupujte LCD s odezvou 16-20ms
- Butch
- Středně pokročilý
Analog nebo digilal
Ještě jedno malé upozornění:
Pokud můžete nekupujte LCD bez Digitálního vstupu
Analogy jsou často dost nekvalitní a u mnoha LCD se musi kalibrovat po každém startu PC. Jen prosté tačítko "Auto", mnohdy vůbec nemusí stačit, pak si ještě musíte "hrát" s fází a taky nastavit co nejméně Hz
Analogový obraz je při 60Hz mnohem kvalitnější než např. při 70Hz, samozřejmě záleží na LCD. Celkově je však obraz i při skalibrovaném analogu méně jasný a ne tolik kontrastní.
Pokud můžete nekupujte LCD bez Digitálního vstupu
Analogy jsou často dost nekvalitní a u mnoha LCD se musi kalibrovat po každém startu PC. Jen prosté tačítko "Auto", mnohdy vůbec nemusí stačit, pak si ještě musíte "hrát" s fází a taky nastavit co nejméně Hz
Analogový obraz je při 60Hz mnohem kvalitnější než např. při 70Hz, samozřejmě záleží na LCD. Celkově je však obraz i při skalibrovaném analogu méně jasný a ne tolik kontrastní.
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele: