harddisk se často zasekne

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

harddisk se často zasekne

Příspěvek od rawen »

zdravím, mám dlouhodobější problém, snad se mi podaří jej dobře vysvětlit: měl jsem v compu 200W zdroj a na něm 20GB disk, o Vánocích jsem dostal 120gb disk a tak ho tam šoupnul navíc, po čase (hned) bylo jasné, že to ten zdroj neutáhne (někdy se prostě disk zastavil a vypnul i motorek), tak jsem vyšoupl tu dvacítku a nechal tam jen ten větší. chvilku byla pohoda, ale jednou to nabootuju a dějí se divné věci, disk se klidně během práce jakoby zasekne (ale motorek běží) - vytuhne celý systém a jakokdyby čeká co bude dál - střídavě svítí a nesvítí kontrolka HDD, občas se všechno zase třeba po minutě rozjede, občas už vůbec ne a je nutný reboot. Často se to stávalo při bootu systému (spíš až když bútovaly samotné Windows), často taky při činnostech kdy jel HDD v kuse (přehrávání hudby a filmů, prostě se to zaseklo včetně zvuku - pak to už jen pískalo a naskočilo později nebo už vůbec ne). CHKDSK se choval normálně, nenašel nic závadného, nebyly poškozeny žádné soubory, nic. Zkusil jsem tam hodit jiný 200W zdroj a to samé. Vytáhl jsem z toho ten disk a koupil nový 120gb. Nainstalil to a chvíli to běželo v pohodě a pak to začalo zlobit stejně, snad jen s menší intenzitou (1-2x denně namísto 1-2xza hodinu). Vytáhl jsem tedy zdroj a dal tam 250w. Problém teď pořád přetrvává, ale stává se to mnohem míň často... 1.HDD byl Barracuda, 2. je Western Digital... Systém jsem mezitím reinstalil, nemám žádný spyware, není to zavirované. Občas se navíc stane i to, že po nějakém pořádném podobném záseku se při rebootu HDD vůbec nenajde! Pak to vypnu a zapnu a vše je zas OK. V čem si myslíte že je problém? Řadič? Zákl.deska? Zdroj? HDD poškozené špatným zdrojem? Snad to někdo četl až do konce :) Díky!
MSI K8N Neo2-54G, 1024 DDR Ram, GeForce 7600 GT (pasivní chlazení), 120GB UATA HDD Western Digital, LCD SyncMaster 710N, DVD-RW ASUS 1608-PS2, zdroj KME 400W, SoundBlaster 5.1 Live!, OS Xubuntu 7.10 + WinXP SP2
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rawen »

ještě dodatek, na zákl.desce mám ATA66, disky jsou oba ATA100
MSI K8N Neo2-54G, 1024 DDR Ram, GeForce 7600 GT (pasivní chlazení), 120GB UATA HDD Western Digital, LCD SyncMaster 710N, DVD-RW ASUS 1608-PS2, zdroj KME 400W, SoundBlaster 5.1 Live!, OS Xubuntu 7.10 + WinXP SP2
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

pouzij hd tach a hd tune... co vypis ze smartu disku
jinak ten disk jde pomalu do kopru... porid si silnejsi zdroj ale disk uz nezachranis
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rawen »

nevím no, hc tach a hd tune (dělal jsem všechny testy) prostě hlásí že je disk v pořádku a s malýma odchylkama jede zhruba na 40mb/s. nerozuměl jsem cos mi doporučoval dělat s tím smart diskem... ? jinak koupil jsem přes net 350W zdroj, tak snad mi ještě nějak pomůže .)
bizak
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bizak »

Měl jsem podobný problém. Taky se mi zasekával HDD, ale na kratší dobu většinou tak na 10s. Pak pokračoval v činnosti. Výpis ze SMARTu neukazoval nic divného. Koupil jsem nový zdroj a problémy přestaly.
Intel Q9300, MB ASUS P5QL-E, 2x2GB DDR2 400MHz, ATI Radeon 5850, 2x HDD (640+1500 GB), Creative SB X-Fi Xtreme
matooo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matooo »

je to 100% zdrojom tiez som raz nieco podobne riesil kup vykonejsi zdroj a mas pokoj
i7-920 D0 | ASUS P6T6 WS Revolution | 12 GB Corsair Dominator DHX | Gainward 8800GTS 512MB | 30" DELL 3008WFP LCD | Adaptec 5805Z |
SAMSUNG 840 PRO 256GB & 5x WD2003FYYS RAID10 | CM Stacker 830 NVIDIA Edition | Enermax Infinity 720W | Logitech G11 & G9 |
AIRCooling – CPU: Noctua NH-D14 | VGA: AC Accelero S1 rev.2 + 2x Noctua NF-S12-1200 | HDD: 2x XILENCE | 4x Noctua NF-S12B FLX |
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rawen »

taky si myslím, snad máš pravdu .)
Pavelm
Začátečník
Začátečník

Re: harddisk se často zasekne

Příspěvek od Pavelm »

rawen píše:zdravím, mám dlouhodobější problém, snad se mi podaří jej dobře vysvětlit: měl jsem v compu 200W zdroj a na něm 20GB disk, o Vánocích jsem dostal 120gb disk a tak ho tam šoupnul navíc, po čase (hned) bylo jasné, že to ten zdroj neutáhne (někdy se prostě disk zastavil a vypnul i motorek), tak jsem vyšoupl tu dvacítku a nechal tam jen ten větší. chvilku byla pohoda, ale jednou to nabootuju a dějí se divné věci, disk se klidně během práce jakoby zasekne (ale motorek běží) - vytuhne celý systém a jakokdyby čeká co bude dál - střídavě svítí a nesvítí kontrolka HDD, občas se všechno zase třeba po minutě rozjede, občas už vůbec ne a je nutný reboot. Často se to stávalo při bootu systému (spíš až když bútovaly samotné Windows), často taky při činnostech kdy jel HDD v kuse (přehrávání hudby a filmů, prostě se to zaseklo včetně zvuku - pak to už jen pískalo a naskočilo později nebo už vůbec ne). CHKDSK se choval normálně, nenašel nic závadného, nebyly poškozeny žádné soubory, nic. Zkusil jsem tam hodit jiný 200W zdroj a to samé. Vytáhl jsem z toho ten disk a koupil nový 120gb. Nainstalil to a chvíli to běželo v pohodě a pak to začalo zlobit stejně, snad jen s menší intenzitou (1-2x denně namísto 1-2xza hodinu). Vytáhl jsem tedy zdroj a dal tam 250w. Problém teď pořád přetrvává, ale stává se to mnohem míň často... 1.HDD byl Barracuda, 2. je Western Digital... Systém jsem mezitím reinstalil, nemám žádný spyware, není to zavirované. Občas se navíc stane i to, že po nějakém pořádném podobném záseku se při rebootu HDD vůbec nenajde! Pak to vypnu a zapnu a vše je zas OK. V čem si myslíte že je problém? Řadič? Zákl.deska? Zdroj? HDD poškozené špatným zdrojem? Snad to někdo četl až do konce :) Díky!
Měl jsem podobný problém, dělal mi to špatný kontakt mezi napájecím kabelem a kolíky od HDD (napájení). Pak jsem vyčistil kontakty, trochu zmáčkl ty trubičky v konektoru, které se nasouvájí na ty napájecí kolíky, aby tam byl lepší kontakt. Pak mi ten HDD(80GB) běžel OK. Taky jsem měl starý zdroj 250W.
Je možné, že novější HDD odebírají větší proud, proto musí být i lepší kontakt mezi napájecím kabelem a kolíky. A navíc staré zdroje mají většinou už opotřebované napájecí konektory. Možná je to blbost, ale mi to pomohlo. :wink:
AMD Athlon II X2 245 AM3 @3190Mhz, Gigybyte M55S-S3 - nForce550, 2x512MB GoodRAM 667Mhz Dual Ch.,
HDD160GB Hitachi SATA2, HDD80GB Samsung PATA, HDD320GB WD3200AAKS SATA2, HDD250GB WD2500JS SATA2,
GF 7300GT TOP 128MB DDR3, Zdroj 350W Fortron
3D Mark01 -19 124 bodů
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rawen »

s novým 350W zdrojem vše běhá v pohodě, dokonce jsem takový drzoun že jsem tam strčil rovnou oba dva 120GB disky a funguje to fajn .)))
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“