zamyšlení nad spotřebou PC

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

zamyšlení nad spotřebou PC

Příspěvek od Vivec »

takže: hledíte na spotřebu vašeho PC? na spotřebu jednotlivých komponent? řídíte se tím při výběru komponent?
napadlo mě založit tu tohle téma protože se čím dál tim víc lidí ohání spotřebou komponent (hlavně teda GK, i já :sleepy: ), na základě čehož se ze spotřeby stává těměř důležitější fakt než výkon, ale tak jak jsem o tom dneska přemejšlel tak mi přijde zcestný argumentovat spotřebou pod ABSOLUTNÍ zátěží, když většinu času jede PC bez zátěže (toto by mě zajímalo, kolik času vám jede celý systém na plno?)
nebylo by vhodnější argementovat IDLE spotřebou, protože hodně lidí zde počítač nevypíná a jede 24/7 (další údaj co mě zajímá, vypínáte popř hybernujete PC nebo jedete 24/7?) a víc jak půlku tohoto času na 100% nejste u PC takže je idle (toto se týká spíš domácích userů, chápu že někomu můžou jet výpočty třeba tejden)
počítal jsem spotřebu svéh PC, který jede 24/7 a 90% času je idle (surf, win práce...) => roční spotřeba je naprosto majoritně způsobená fungováním PC v klidu, proto by se mi víc vyplatilo úsprnější idle stav a na peak hodnotách mi VŮBEC nemusí záležet protože je to téměž zanedbatelný čas oproti idle...

takže abych shrnul co bych rád věděl:
1. hledíte na spotřebu u Vašeho PC a přizpůsobujete tomu nákup nových komponent?
2. vypínáte PC/hybernujete nebo vám běží nonstop?
3. kolik hodin denně vám jede PC na plno?

chlazení ponechme stranou!
snad jsem to napsal srozumitelně, sloh neni moje nejslinější stránka
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

1) obvykle nehledim, jde mi spis o vykon
2) obvykle nevypinam
3) naplno cca 15 hodin. (render, hry, atd...)

musim ale uznat ze je to nejvyssi polozka na uctu elektriny :(
crug
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od crug »

Při výběru komponentu pc na to až tak nehledím není zase proč .
Pc nevypínám jak kdy.
Naplno asi tak 1-2 hodin jak kdy zase .

U nás se elektrika neřeší když jedou 3 pc do toho přijedou bratři z toho jeden má 2x 21" CRT monitory na práci tak se to zvedne , ale ze bych měl nařízeno vypínat pc kvuli spotřebě to zase ne . Takže skoro vůbec neřeším :)
Naposledy upravil(a) crug dne stř 7. bře 2007, 19:42, celkem upraveno 1 x.
Clovek by neveril co staci ke stesti a placi.
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

1. NIE, vzdy si kupujem nieco zo segmentu main-strem a zvicajne len high-end ma velku spotrebu
2. vypinam PC
3. denne tak cca 10 hod. a naplno tak asi 3-4 hod.
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

1) Hledim na pomer cena/vykon/spotreba a hledim hlavne jak se to pomitne na spotrebe/vykonu cele sestavy. Priklad, pokud komponent XYZ ma treba o ctvrtinu vyssi vykon, ale o tretinu vyssi nez konkurence, je mi to jedno pokud se spotreba cele sestavy zvysi jen o treba deset procent...

2) pres noc hibernuju.

3) +/- hodinku.
0118 999 881 999 119 7253
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Hlavní PC používám hlavně na hry, přepočty a vypalovaní takže pokud jede tak jede většinou naplno, pokud nepracuje tak ho vypínám. Kolik v průměru denně naběhá je dost těžké odhadnout, pokud hraju tak většinou několik hodin ale někdy zase nejede vůbec několik dní.

Na internet a drobné věci používám notebook a pokud něco třeba stahuju přes noc tak nastavím procesor na 800MHz a vypnu LCD takže spotřeba není moc velká, notebook mě běhá každý den zhruba 4-5 hodin.
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Perfect_ »

1. Nehledím...
2. Vypinám, tak půl na půl.
3. Pět minut?
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
maart
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maart »

1.) pri vyberu hledim hlavne na to aby komponenty moc netopily (tzn. spotreba tak asi nebude moc vysoka) a kupuju main-stream
2. pc mi jede pres den porad vypinam ho jen na noc (hlavne kvuli hluku a kdyz se ze skoly vracim kolem 3.h. tak nema smysl aby jel)
nonstop mi ale vetsinou jede o vikendu
3.) vetsina casu je idle na plno dost malo (hry nehraji a jinak zatezujici aplikace taky vyuzivam malo)
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

1. nehledim
2.vypinam... proc ho mit zapnuty, kdyz vice jak pul dne nejsem doma... to se dost usetri...
3. mozna 2-3 hodiny. podle toho co delam. pres vikend, kdy si sednu k hrani tak i vice jak 5h...
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

1. Nehledim, mám noutase a ten žere o dost mín, dekstop zapinam jen když musim... a tam nakupuju dle toho co využiju.
2.Když jdu od PC dyl jak na 20 min uspím ho, když dyl jak na 4h a více vypínam...
3.Tak 4-8h

Přesunu to do sestav, není to snad až tak téma na smeťák ne?
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
PdK
Nováček
Nováček

Příspěvek od PdK »

1. hledíte na spotřebu u Vašeho PC a přizpůsobujete tomu nákup nových komponent?
- Hledím hlavně na spotřebu (a s tím se odvíjí i chlazení, vyžaduji kvalitní chlazení, nehřející komponenty, minimální ztrátové teplo). Nákup komponent tomu maximálně přizpůsobuji.
- Když je třeba, běží déle, ale díky Frequency scalingu se v idle frekvence sníží na potřebné minimum (Core Solo v desktopové mašině)
- Na plno, při kancelářské práci, programování, poslechu hudby tak 4-5 hodiny.
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

PdK píše:- Na plno, při kancelářské práci, programování, poslechu hudby tak 4-5 hodiny.
myslis, ze pri tomhle mas grafiku a procesor vytizeny alespon na 80%? :roll:
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

1. hledim, nechci moralizovat, ale hledet bysme meli dnes asi uz vsichni, minimalne si zvykat hledet. Ale je to vzdy o pomeru vykon/cena/spotreba jak psal c.u

2. pres noc vypinam

3. tak hodku denne, mozna min
.
PdK
Nováček
Nováček

Příspěvek od PdK »

myom píše:
PdK píše:- Na plno, při kancelářské práci, programování, poslechu hudby tak 4-5 hodiny.
myslis, ze pri tomhle mas grafiku a procesor vytizeny alespon na 80%? :roll:
no, kompilace jádra mi to docela slušně vytíží :wink:
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

PdK píše:no, kompilace jádra mi to docela slušně vytíží :wink:
no to je mozne, ale nedovedu si predstavit, ze pri poslechu hudby nebo psani ve wordu mi CPU bezi naplno...
Garnet000
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garnet000 »

1. no pozeram pozeram, ale v dnešnej dobe keĎ chcem výkon tak si to niečo odnesie (účet za elektrinu)
2. ano na noc vypínam
3. naplno ide len ked hrajem hry a to je +/- 5h

A o 2 týždne organizujem LAN párty 4PC a 2až3NTB a to elektromer prevetráme teda riadne :twisted:
CPU:E6600@2.8GHz (8x350)1,184V@Thermalright SI-128@SCYTHE_1200rpm MB:GA-P965-DQ6 F9 RAM:2x1GB Corsair DOMINATOR DDR800 CL4; 2x1GB A-DATA Vitesta EE DDR800 CL4 GPU:BFG 8800GTX HDD:2xWD RAPTOR 74GB ; Seagate 7200.10 250GB ; WD SE16 750GB Power:Enermax Infinity 720W Case:ApplusCase X-Blade DVD:Samsung SH-183A Mouse:MX518 Gaming Grade LCD:SAMSUNG SM 940BF FAN: IN: 2x12cm SCYTHE 800rpm OUT: 1x12cm AC Arctic Fan 12L Audio:SB X-FI Extreme Music
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

1.ano, hlavne kvuli chlazeni
2.jak kdy
3.opet jak kdy, kdyz renderuju tak treba 10, kdyz hraju tak treba 3, spis i min..
LGA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LGA »

1. na spotrebu hledim. Momentalne zadne komponenty neplanuju kupovat.
2. PC se snazim vypinat (uspat, hibernovat)
Prilis caste vypinani/zapinani mu ale jiste moc nesvedci, takze se ridim i timto.
Vypinam ho uplne kompletne, tedy vcetne "napajeni" zdroje. Nevim sice jakou ma spotrebu, ale pri vypnuti ma "vystupni vzduch" ze zdroje teplotu 26°C
Pred zasuvku jsem si hodil vypinac.
3. naplno? - zalezi jak se to vezme, jestli jen CPU, grafika, oboje?

Ted pokud nepotrebuju velky vykon, tak podtaktuju FSB az na 150 (=1200MHz), grafiku (GF6600) mam ve 2D stahlou ze 400/800 na 200/400.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

1) ano
2) Vypínám, nehybernuji. Nonstop mi jede laptop.
3) 0-5 podle toho co dělám. Laptop jede naplno cca 6 hodin denně.
popo_1
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: zamyšlení nad spotřebou PC

Příspěvek od popo_1 »

Gr8 Vivec píše:
1.NE! Neni proč... Víc jak účty za elektriku mi vadia ceny hi-endovych grafiockych kariet takze ked na ne nemam (teda tata) tak elektriku nemuseim riešit...
2. Na noc vypínam
3a. Uplne na plno? Tak to jedine ked davam renderovat nejake video a to je tak raz za mesiac...
3b. 2 Hodiny...a to neni naplno to napriklad ked hrajem hry
CPU:E6300 1,86GHz@3150MHz(450x7),Chladic CPU:AC Freezer 7PRO/GK:nVidia GeForce 7600GT Leadtek //MB:ASUS P5B Deluxe/RAM:2x512MB+2x1GB Corsair 800Mhz/HDD:Seagate 7200.10 250GB SATA2,Hitachi deskstar 160GB PATA,Seagate Baracuda 60GB PATA/DVD-RW:TSST SH-S183A/Case:Thermaltake Swing stribrna,presklena/Zdroj:Fortron Blue Storm II 400W
3DMark 01:32392 bodu 3DMark 03:15282 bodu 3DMark05:6574 bodu, Super PI:2M/32M:45,29s/17m 36s
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“