LCD monitory - nadbytek jasu - kde je servisní menu?

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
man100
Nováček
Nováček

LCD monitory - nadbytek jasu - kde je servisní menu?

Příspěvek od man100 »

Většina LCD monitorů má obtížně řiditelný jas. Obvykle je nastavení jasu v menu monitoru na nule a stále je to moc. Dá se to zregulovat v servisním menu a jak se do něj dostat?
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

vetsinou to zvladaji ovladace. u nvidie to jde urcite v nastevni barev (nebo tak nejak). najdes to snadno ve starym klasickym ovladacim panelu nvidie. u ati nvm
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

nemas nejaky iny problem (ovladace, nacstavenie videa, hier...), jas na NULE a stale moc? Take LCD som este nestretol, aby aj na jas na nule to bolo moc.
Mozno mas na LCD nastaveny nejaky rezim (movie, game...) tie umelo zvysuju nejake hodnoty, ale na standarde to musi byt pozeratelne okolo 50-90% na vacsine LCD
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
man100
Nováček
Nováček

Příspěvek od man100 »

Upřesním to:

Monitor 19" BenQ (nemám doma abych uvedl přesný typ)
Grafika Radeon Sapphire 550
Ovladače ATI 8.252.0.0 - OK

Nastavením gama, jasu a kontrastu v ATI Control Center se to dá zvládnout.
Bylo nutno nastavit jiné barevné schéma Windows (Klasické schéma je nepoužitelné).
Při testovacím obrazci vše OK, při pohledu na foto nebo video je příliš mnoho jasu (tzv. "vyblitý obraz").

Nakonec nastaveno subjektivně podle fotografie. OK

poznámka: U LCD Philips 170B4 stav o mnoho lepší, ale jas normáně opět na nule.
exot
Nováček
Nováček

Příspěvek od exot »

Wuuduu píše:nemas nejaky iny problem (ovladace, nacstavenie videa, hier...), jas na NULE a stale moc? Take LCD som este nestretol, aby aj na jas na nule to bolo moc.
Mozno mas na LCD nastaveny nejaky rezim (movie, game...) tie umelo zvysuju nejake hodnoty, ale na standarde to musi byt pozeratelne okolo 50-90% na vacsine LCD
Tak já jedno takový mám na stole - Dell 2405 - při nastavení jasu na 0 je při práci večer pro mne nepoužitelný. Naštěstí na něm dělám v práci přes den, ale stejně musím korigovat jas v ovladačích. Nevím kde jsi dedukoval že na 50-90% je většina monitorů koukatelná - mám přesně opačnou zkušenost - žádnej LCD co jsem kupoval a bylo jich kolem 20 není provozován s nastavením jasu větším než 40%. Doma mám Eizo 1910 a to mám trvale na 5-15%. Je to ale samozřejmě individuální záležitost.
DFI LanParty nF4 Ultra-D; Opteron 165; SCYTHE SCNJ-1000 Ninja Cooler; 2x1024MB
Kingstone KHX3200AK2/2G; Sapphire Radeon X800GTO2 256 MB DDR; Hitachi 160GB SATA + Seagate 7200.10 320GB SATA; NEC ND-4550; SB AUDIGY 2 Platinum Ex Enermax Liberty 500W; CoolerMaster Centurion 5 CAC-TA5, Eizo Flexscan S1910, Logitech LX7
man100
Nováček
Nováček

Příspěvek od man100 »

Děkuji za reakci.
Těch 50-90% procent jsem nenapsal ani nevymyslel já, ale někdo v threadu výše.
Moje osobní zkušenost je - většina (všechny?) LCD "svítí" příliš. Mnozí si myslí, že "to je ono" a berou to jako počasí, které také nemůžeme ovlivnit...

P.S.
Možná, že mnozí uživatelé mají nasazeny svářečské brýle, nebo špatný zrak narušený záblesky na diskotéce.
My starší máme jiný pohled na monitor.
man100
Nováček
Nováček

Příspěvek od man100 »

P.S.
Stejně by to servisní menu bylo k užitku - ale jak do něj?
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

no jo, tych 90% som nejak prehnal, ale 0... neviem.

Ja mam LCD skalibrovane profesionalnym HW kalibratorom (dodavanym k CG triede od EIZO) a pri kalibracii nastavujem aj jas a kontrast.
Teraz som napr. na 100% brightnes a 50% contrast, co by pri normalnom rezime spalilo oci, ale pri kalibracii to vytvorilo profil cez ktory je to vsetko korigovane.

Zaujimalo by ma, ked si spustite tento EIZO LCD test - polozka contrast: minimum co na skale sedej vidim je hodnota 12 (4,7%) a este akurat na hranici viditelnosti aj jemny odtien hodnoty 252 (98,8%) co je celkom dobre viditelne spektrum, pri moc bledom sa zacnu stracat minimalne hodnoty sedej a pri moc tmavom tmave odtiene.
Skuste si svoje nastavenie overit podla tohoto testu, je naozaj dobre spracovany.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8

exot
Nováček
Nováček

Příspěvek od exot »

Tak jsem dle tvého návodu zkoušel EIZO test pro porovnání a u mě na Dell 2405 je při nastavení jasu na 0% a kontrastu na 50% viditelný i pole 3 a 252. Korekce v ovladačích žádná. Ten jas je samozřejmě monitor od monitoru různeý - tenhle patří mezi přístroje s vysokým jasem - 500cd/m2. Osobně jsem při jeho nákupu nad tím hodně uvažoval a myslím, jak píšu výše, že pro denní použití se jedná o dobrý monitor ale přes noc se na tom dělat nedá. Kalibrace monitoru sondou je věc sice hezká, ale pro běžné použití myslím nepotřebná. Protože jsem uživatel již starší (1973) a mé oči proděli několik zánětů, tak jsem na svítivost lcd poměrně náročnej. Vstup do servisního menu bohužel neznám a zajímal by mne též, ale logicky to bude pro každý monitor jiný a je otázka, zda by to nepřineslo víc škody jak užitku.
DFI LanParty nF4 Ultra-D; Opteron 165; SCYTHE SCNJ-1000 Ninja Cooler; 2x1024MB
Kingstone KHX3200AK2/2G; Sapphire Radeon X800GTO2 256 MB DDR; Hitachi 160GB SATA + Seagate 7200.10 320GB SATA; NEC ND-4550; SB AUDIGY 2 Platinum Ex Enermax Liberty 500W; CoolerMaster Centurion 5 CAC-TA5, Eizo Flexscan S1910, Logitech LX7
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

tak to svieti dost, myslim, ze by ale nemali byt viditelne aspon dve najcernejsie polia, ak su, svieti to moc. Naozaj by pomohlo zohnat niekoho, co by ti to dokazal skalibrovat HW sondou, pretoze vytvoreny ICC profil pekne obide vsetko nastavenie v OSD a urobi to tak, ako to ma byt, mozno tvoje LCD naozaj moc ziari a ICC by tomu naozaj pomohlo, ved co by som ja videl na LCD s 100% jasom bez vytvoreneho ICC.. nic.
Btw. 1973 som aj ja. Vecer mavam vedla monitora zapnutu lampu, aby osvetlovala stenu za monitorom.
Naposledy upravil(a) Wuuduu dne pon 12. bře 2007, 13:43, celkem upraveno 1 x.

michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

Mam EIZO S1731 a pri jase 40% (skusal som aj ine hodnoty, ale je to stale to iste) je 9 este uplne v pohode 6 je uz tak tak a 3 uz len pri velmi dlhom skumani :) Co je IMHO velmi pekny vysledok :)
V opacnom spektre neni uz absolutne ziaden problem, 252 je jasne odlisena od 100% :wink:
man100
Nováček
Nováček

Příspěvek od man100 »

Vrátím se trochu zpět: viz citát - Při testovacím obrazci vše OK, při pohledu na foto nebo video je příliš mnoho jasu (tzv. "vyblitý obraz").

Testovací obrazec EIZO lze se po žonglování s nastavovacími prvky monitoru a ATI Control Center dokopat k tomu, že lze rozlišit hodnotu 6 i 249. Stejně tak i stupnice šedi je zobrazená celá.
Problém nastane v okamžiku, kdy opustím testy a přepnu do normální obrazovky: vše světlé až hrůza. Fotografie nedívatelné...

Snad by pomohl "barevný profil", jenom nevím, jak se s tím zachází. Ale jak název napovídá, týká se to barev - stupnici šedé to asi neovlivní.

Díky za debatu!
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

man100 píše:Snad by pomohl "barevný profil", jenom nevím, jak se s tím zachází. Ale jak název napovídá, týká se to barev - stupnici šedé to asi neovlivní.
Seda je tiez farba.

Vlastnosti obrazovky / Nastavenia / Upresnit / Sprava barev ...
Properties / Settings / Advanced / Color management ...

mas tam prideleny konkretny farebny profil na tvoje LCD, alebo nejaky vseobecny?
Ovladace na LCD mas nainstalovane, alebo len ako PnP monitor?

man100
Nováček
Nováček

Příspěvek od man100 »

Color Management je OK a patří použitému monitoru... Je nastaven jako výchozí, protože mi tam straší ještě "Adobe nastavení monitoru", které to zmrší ještě víc.
Někdy pochybuji o svém vkusu, když vidím, jaké výchozí nastavení pro některé aplikace je považováno za žádoucí...
Celý počítačový středověk jsem prožil u CRT. Monitory LCD mě v tom dost zklamaly. Možná, až vše bude LCD only, tak nám to ani nepřijde.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“