2x 865G s P4, 4x 915G s P4, 1x975 s P-D, prostě kancl poče, do kanclu bych nic jinýho ani nekoupil než intel desku a intel procák, za celou dobu co v kanclu jsou žádnej problém...Palec123 píše:Ale mel bych dotaz. Ma tu nekdo doslova k Intelu Intel? Tedy Intel CPU a motherboard s chipsetem Intel a znackou Intel?
Pokud nekdo razi k Intelu jedine Intel, tak preci ze vsi paradou, nebo se pletu![]()
Vim ze na Intel deskach se neda taktovat.
pouzit nforce a intel? + SLI
Moderátor: Eddward
- Vivec
- Středně pokročilý

- Wilik
- Administrátor

Kdyz si prectes ty oblasti ve kterych srovnavam, tak zjistis, ze se samozrejme nebavim o konkretnich chybach nekterych modelu. Ale jsou oblasti ve kterych maji nVidia cipsety vseobecne problemy (napr kompatibilita s pametmi, diskovy radic, nefungujici HW firewall, ovladace) - bez ohledu na vyrobce.Highlander píše:To,ze nekomu nefunguje tohle a nekomu zase tamhle to....za to nemusi vubec samotnej chipset desky! Z 99% to neni vubec chybou chipsetu, ale spatnym navrhem a nekvalitou samotne desky...
No, to ani zdaleka zbytecnost neni. V tomhle naprosto shadowa chapu, ze volil desku ktera ma 2x IDE v sobe a ne pres ty desne integrovane pridavne radice. Sam mam 2x DVD a 2x IDE disk, takze bych se dival po tomtez.godlike píše:2xIDE je zbytecnost ale proc je nemit zejo.
Upozorneni:
vyhnete se srovnavani konkretnich modelu a recem typu "kamosovi 2x odesla deska s cipsetem XY" - to opravdu nic o konkretnim cipsetu nevypovida a zde nediskutejeme konkretni chyby konkretnich vyrobcu, ale rozdily v cipsetech a jejich globalni vyhody/chyby.
- pista6104
- Začátečník

- Palec123
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
A na me to dela naprosto opacny dojem.. P5N-E na me pusobi jako kvalitni deska z dobre udelanym biosem. Dobra vybava. I v dnesni dobe SATA mi dava tu moznost pripojit IDE. A z meho pohledu to ocenuji, protoze odmitam kupovat nove veci jen kvuli ze me stavajici a stale bezchybne fungujici bohuzel neni kam pripojitLukfi píše:hadow: Ta ASUS P5N-E SLI má sice dobrej poměr ceny a výbavy (hlavně ty 2 IDE porty) oproti třeba DS3, ale stačí mi to co tady čtu a pořád si myslím že P965 je lepší volba...
PCI radic je fajn, ale kam potom zapojim zvukovku a tv kartu? A navic jsou to prachy navic, takze tenhle argument je o nicem..
Naproti tomu je i965 naprosto standartni chipset, ktery ma jen jednu jedinou vlastnost, kterou lze vyzdvihnout, a tou je podpora Conroe. Nic vic, nic min..
I chipsety Via maji sve priznivce. U techto chipsetu je mi sympaticka cena a vybava kterou za ni dostanu. Sam nemuzu hodnotit, nemam s nim zkusenosti.
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ale taky je potřeba srovnávat, jaký výběr z desek máš. Desky s nForce 6x0i dělá jen ASUS, kdežto u Intelu si můžeš vybrat podle toho která konkrétní deska od kterého výrobce je nejlepší. Třeba takovej ATi RD600, to je možná výbornej čipset, ale když existuje jen jedna deska a navíc tak drahá, tak se není čemu divit že si ho nikdo nekoupí.Wilik píše:Kdyz si prectes ty oblasti ve kterych srovnavam, tak zjistis, ze se samozrejme nebavim o konkretnich chybach nekterych modelu.
S tímhle souhlasím, má stávající deska má 3 IDE porty a všechny využité, takže upgrade C2D a DS3 se neobešel bez koupě přídavného řadiče...Wilik píše:No, to ani zdaleka zbytecnost neni. V tomhle naprosto shadowa chapu, ze volil desku ktera ma 2x IDE v sobe a ne pres ty desne integrovane pridavne radice. Sam mam 2x DVD a 2x IDE disk, takze bych se dival po tomtez.godlike píše:2xIDE je zbytecnost ale proc je nemit zejo.
ad nForce 4 Intel Edition, to podle mě nemá cenu rozebírat, teď je aktuální nForce 650i/680i.
//
No, jsou to prachy navíc. Ale když se obejdeš bez 2 PCIe x16 slotů, tak desku se 3 PCI najdeš (i já mám ještě zvukovku a tuner).Palec123 píše:A na me to dela naprosto opacny dojem.. P5N-E na me pusobi jako kvalitni deska z dobre udelanym biosem. Dobra vybava. I v dnesni dobe SATA mi dava tu moznost pripojit IDE. A z meho pohledu to ocenuji, protoze odmitam kupovat nove veci jen kvuli ze me stavajici a stale bezchybne fungujici bohuzel neni kam pripojit
PCI radic je fajn, ale kam potom zapojim zvukovku a tv kartu? A navic jsou to prachy navic, takze tenhle argument je o nicem..
Souhlasím že například ta custom dělička pamětí je dobrá vychytávka a 2 IDE porty nejsou k zahození, ale taky se tu mluvilo o nekompatibilitě s některými pamětmi, a z toho důvodu je podle mě P965 jistější volba. Navíc když mi s přihlédnutím k plánovanému přetaktování vyhovuje standardní dělička pamětí 1:1...Palec123 píše:Naproti tomu je i965 naprosto standartni chipset, ktery ma jen jednu jedinou vlastnost, kterou lze vyzdvihnout, a tou je podpora Conroe. Nic vic, nic min..
Problém VIA je že se dává jen do levných desek a pak lidi svádějí chyby desky na čipset a taky to že nVidia si s výrobci desek pojistila aby nepoužívali K8T900 (nejnovější a nejlepší northbridge VIA pro AMD, s podporou dělení PCIe linek na x8 + x8 ). Jednu levnou desku s VIA jsem měl... občas byly nějaké problémy s IDE řadičem, kdy to jednou nejelo, pak se nějak přeházely kšandy a zařízení na nich a zase to jelo, ale jinak OK...Palec123 píše:I chipsety Via maji sve priznivce. U techto chipsetu je mi sympaticka cena a vybava kterou za ni dostanu. Sam nemuzu hodnotit, nemam s nim zkusenosti.
Naposledy upravil(a) Lukfi dne ned 11. bře 2007, 20:50, celkem upraveno 1 x.
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
- shadow
- Středně pokročilý

co se týče správného neukazování hodnot všech senzorů, je to očividně proto, protože chipová sada nforce650i je nová, a stávající verze příslušných programů s ní ještě plně neumí.
Ty osobní zkušenosti boboca ukázaly, že čipová sada nforce650i je určitě alternativou, a to nikterak horší.
Ale nejsou to jenom ony:
viz:
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2894
http://techgage.com/article/asus_p5n-e_sli/
http://enthusiast.hardocp.com/article.h ... VzaWFzdA==
atd atd. stačí googlit.
Jenom bych opět upozornil Wilika, že diskuze je o nvidia / intel boardech pro procesory Core 2 Duo, takže sem tahat zkušenosti s nf3,4 je úplně mimo. A jediné, co se týká tématu na straně nVidie, jsou v současné době 650i a starší 680i. Pokud nemáš zkušenosti přímo s nimi, raději mlč. Akorát mystifikuješ.
To jsem si fakt nemyslel, že skutečnost, že si koupím tuto desku, opět povede k diskuzím s Wilikem, jehož styl diskuze a účelové vybírání argumentů se mi z duše protiví a úpřímně řečeno: vyčerpává mně to, takže si tu už dále diskutujte beze mně, jak je Intel dobrý, a nVidia je špatnáááá, ánnno Zombuxi, jak tak rád říkáš???
čus
edit: 2 Lukfi: už je na trhu i MSI http://www.czechcomputer.cz/fulltext.js ... =stockitem
Ty osobní zkušenosti boboca ukázaly, že čipová sada nforce650i je určitě alternativou, a to nikterak horší.
Ale nejsou to jenom ony:
viz:
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2894
http://techgage.com/article/asus_p5n-e_sli/
http://enthusiast.hardocp.com/article.h ... VzaWFzdA==
atd atd. stačí googlit.
Jenom bych opět upozornil Wilika, že diskuze je o nvidia / intel boardech pro procesory Core 2 Duo, takže sem tahat zkušenosti s nf3,4 je úplně mimo. A jediné, co se týká tématu na straně nVidie, jsou v současné době 650i a starší 680i. Pokud nemáš zkušenosti přímo s nimi, raději mlč. Akorát mystifikuješ.
To jsem si fakt nemyslel, že skutečnost, že si koupím tuto desku, opět povede k diskuzím s Wilikem, jehož styl diskuze a účelové vybírání argumentů se mi z duše protiví a úpřímně řečeno: vyčerpává mně to, takže si tu už dále diskutujte beze mně, jak je Intel dobrý, a nVidia je špatnáááá, ánnno Zombuxi, jak tak rád říkáš???
čus
edit: 2 Lukfi: už je na trhu i MSI http://www.czechcomputer.cz/fulltext.js ... =stockitem
show must go on..
- Lord
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
2 shadow:
jen za poslednich 14dni jsem 3 nebo 4 tyto desky co mas ty musel zakosum menit. Jednomu s ni blba zvukovka X-Fi proste jelo to silene, druhej mel problem s raidovym polem a dokonce jednomu proste nebyla deska schopna zkousnout IDE mechaniku.
Nakonec vsichni vzali jinou variantu a to P5B deluxe.
Myslim si, ze ten problem tam je, je me jedno co prodam zakaznikovy, nebo na cem mu PC slozim, je to jeho volba a po X zkusenostech, nejsou jen tyto 3 nebo 4 pripady, uz jim to radeji vysvetlim a pokud PC moc nerozumi vemou intel chipset.
Rikej si co chces, nevim kolik si mel v ruce desek pod intel s nVidia chipsetem a skladal si na nich, ale dovolim si tvrdit ze jich moc nebylo.
jen za poslednich 14dni jsem 3 nebo 4 tyto desky co mas ty musel zakosum menit. Jednomu s ni blba zvukovka X-Fi proste jelo to silene, druhej mel problem s raidovym polem a dokonce jednomu proste nebyla deska schopna zkousnout IDE mechaniku.
Nakonec vsichni vzali jinou variantu a to P5B deluxe.
Myslim si, ze ten problem tam je, je me jedno co prodam zakaznikovy, nebo na cem mu PC slozim, je to jeho volba a po X zkusenostech, nejsou jen tyto 3 nebo 4 pripady, uz jim to radeji vysvetlim a pokud PC moc nerozumi vemou intel chipset.
Rikej si co chces, nevim kolik si mel v ruce desek pod intel s nVidia chipsetem a skladal si na nich, ale dovolim si tvrdit ze jich moc nebylo.
....ze by to byl MELOUN
- Wilik
- Administrátor

Ano, alternativou nepochybne je, snad bude lepsi alternativou nez spatna a rychle nahrazovana rada 5xx, nemam zadny zajem na tom, aby zde byla "jedina spravna" volba. Ale v soucasnosti z meho pohledu je nForce cipset vhodny pouze pri porizeni SLI.shadow píše:... čipová sada nforce650i je určitě alternativou, a to nikterak horší.
Ja sem netaham zadne zkusenosti se starymi cipsety nForce 3/4. Fakt, ze HW firewall nefunguje spravne je stale aktualni, ze IDE radic neni optimalni take plati, ze ovladace nejsou ani zdaleka idealni jsem se presvedcil pred par dny u kamarada, atd.shadow píše:Jenom bych opět upozornil Wilika, že diskuze je o nvidia / intel boardech pro procesory Core 2 Duo, takže sem tahat zkušenosti s nf3,4 je úplně mimo.
Navic me nejde o to se s nekym dohadovat ci hodnotit jeho volbu pri koupi - jen jsem zde rekl svuj nazor.
- shadow
- Středně pokročilý

Lord> to se spíše zdá na problém řádně nenainstalovaných ovladačů:
http://support.asus.com/download/downlo ... 5N-E%20SLI
(+ nahoře v menu kliknout na "drivers" )
Jestli neberete reklamace zbytečně
.
Jestli neberete reklamace zbytečně
show must go on..
- Palec123
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ted to uz to nenajdu, protoze netusim kde to tady na foru vubec bylo, ale nejaky user mel taky par reklamaci Asusu Commando a pak prisel na to ze chyba je na jeho strane.shadow píše:Lord> to se spíše zdá na problém řádně nenainstalovaných ovladačů:
Jestli neberete reklamace zbytečně.
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
- Lord
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
neboj seshadow píše:Lord> to se spíše zdá na problém řádně nenainstalovaných ovladačů:
Jestli neberete reklamace zbytečně.
....ze by to byl MELOUN
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Osobně mi prošlo pod rukama celkem dost PC a intel na intelu považuju za nejspolehlivejší řešení.. V pomeru k prodanym kusům jsem s temahle konfiguracema mel nejmin problemu.
V současny dobe nevidim jedinej (rozumnej) důvod proč volit pod C2D nVidia chipset s jeho užasnyma featurama. Ano, jak tady nekdo porad pripomíná, ma možnost oddelenyho nastavení FSB a pametí - k čemu to? Abych onanoval nad vysledkama z benchmarku, ktery maj v realnym použití nulovej prinos?? To asi ne.
Druhej důvod je SLI - tam uz je to opravdu vec nazoru, jeden chce, druhej ne. Já ne
Z pohledu stability a "možných náhle se objevujících" problemu je podle myho nazoru lepší resení v intel chipsetu a 6xx radu nechat pro ty, co rádi alternativu, pac mít alternativu je prece cool
V současny dobe nevidim jedinej (rozumnej) důvod proč volit pod C2D nVidia chipset s jeho užasnyma featurama. Ano, jak tady nekdo porad pripomíná, ma možnost oddelenyho nastavení FSB a pametí - k čemu to? Abych onanoval nad vysledkama z benchmarku, ktery maj v realnym použití nulovej prinos?? To asi ne.
Druhej důvod je SLI - tam uz je to opravdu vec nazoru, jeden chce, druhej ne. Já ne
Z pohledu stability a "možných náhle se objevujících" problemu je podle myho nazoru lepší resení v intel chipsetu a 6xx radu nechat pro ty, co rádi alternativu, pac mít alternativu je prece cool
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- zombux
- Odborník PCT

článek ve kterém je zmíněn i shadow jakožto největší propagátor chipsetů nVidie v CR: http://www.cdr.cz/a/19847
„tuto fámu úspěšně rozšířila jedna známá postava české IT-guru scény“, kterou můžete zahlédnout i v našich diskuzích (nebudeme vám prozrazovat, kdo to je, však vy víte.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
oni ale mysleli EAGLA ....zombux píše:článek ve kterém je zmíněn i shadow jakožto největší propagátor chipsetů nVidie v CR: http://www.cdr.cz/a/19847
„tuto fámu úspěšně rozšířila jedna známá postava české IT-guru scény“, kterou můžete zahlédnout i v našich diskuzích (nebudeme vám prozrazovat, kdo to je, však vy víte.
- Chcip
- Začátečník

-
Uvažoval jsem o nv650, měl jsem nForce4 pro AMD a byl jsem moc spokojen. Ale chtěl bych kopit ATI a kombinace Intel+NVidia+ATI se mi zdála moc divoká.Ikdyž si myslím, že by to taky fungovalo, ale raději jsem koupil intel 965P Přišel jsem o žikovnou věc taktování grafické karty v biosu, což je škoda.
Intel C2D 4300 1800@2400,Chladič Gigabyte 3D Rocket PCU22-SE, Abit AB9 Pro 965P, 2x A-DATA 512MB DDR2 800MHz, Gigabyte Radeon 2600XT 256MB, SB live 24bit, 250GB WD Caviar 16MB SATA2, Zdroj Fortron 400W PNF
- feelpain
- Černá karta

-
no ja sa stale neviem rozhodnut. potrebujem tri plne vyuzitelne pci sloty a riadne taktenie, najlepsie za malo penazi
. blbosti aku su SLI nepotrebujem, len co to miesto zabera a zvysuje cenu dosky, grrr.
Intel P965:
najlepsie vysledky taktenia CPU - 525 FSB, ale jedine vtedy ked pouzijete drahe vykonne pamate. hm a tie drahe pamate potom ani nie je mozne poriadne nataktit. pri takteni si musim vybrat... bud sa zameram na cpu, alebo pamate, grrr(u nForce mozem taktit vsetko na maximum
)
nForce:
najlepsie vysledky taktenia CPU - 512 FSB
vyborne taktenie pamati a to bez ohladu na FSB - myslim ze toto je velka vyhoda, lebo mozme maximalne pretaktovat CPU a nezavysle na to, maximalne taktit a hlavne osadit aj slabe pamate(u intel chipsetu, je to nemozne)
nevyhoda - o malo horsi výkon diskovych poli a harddiskov
myslim ze redaktory pctuningu.cz by sa mali najblizsie pozriet na novu dosku EVGA nForce 650i Ultra(509 FSB) cena cca 2500sk. zaujimalo by ma ako idu taktovat pamate a uz spominany horsi vykon diskovych poli a hardisku

dalsi moji kandidati su...
Gigabyte GA-965P-DS3(505 FSB) cena cca 3700sk

Biostar Tforce P965PT(505 FSB) cena cca 3800sk

-------
ak sa v niecom mylim, opravte ma. (zatial som mal len intel chipset(hodne davo) a teraz via kt333
)
Intel P965:
najlepsie vysledky taktenia CPU - 525 FSB, ale jedine vtedy ked pouzijete drahe vykonne pamate. hm a tie drahe pamate potom ani nie je mozne poriadne nataktit. pri takteni si musim vybrat... bud sa zameram na cpu, alebo pamate, grrr(u nForce mozem taktit vsetko na maximum
nForce:
najlepsie vysledky taktenia CPU - 512 FSB
vyborne taktenie pamati a to bez ohladu na FSB - myslim ze toto je velka vyhoda, lebo mozme maximalne pretaktovat CPU a nezavysle na to, maximalne taktit a hlavne osadit aj slabe pamate(u intel chipsetu, je to nemozne)
nevyhoda - o malo horsi výkon diskovych poli a harddiskov
myslim ze redaktory pctuningu.cz by sa mali najblizsie pozriet na novu dosku EVGA nForce 650i Ultra(509 FSB) cena cca 2500sk. zaujimalo by ma ako idu taktovat pamate a uz spominany horsi vykon diskovych poli a hardisku

dalsi moji kandidati su...
Gigabyte GA-965P-DS3(505 FSB) cena cca 3700sk

Biostar Tforce P965PT(505 FSB) cena cca 3800sk

-------
ak sa v niecom mylim, opravte ma. (zatial som mal len intel chipset(hodne davo) a teraz via kt333
Naposledy upravil(a) feelpain dne čtv 12. dub 2007, 10:39, celkem upraveno 1 x.
- jirkamonika
- Nováček

-
ahoj
h4__ píše:Nikdo neříká, že by to mělo být nestabilní, willik jen říká, že máš větší potencionální riziko nestability...
ahoj je to velice stabilni mam tenhle processor Intel Core2 Duo E6600 tuhle desku Gigabyte GA-N680SLI-DQ6 - nForce 680i SLi a tuhle grafikou MicroStar RX1950Pro-T2D256E 256MB, PCI-E a zatim zadne problemy nebyly
- Chcip
- Začátečník

-
No pokud chceš taktovat, tak rozhodně ne 945P,Já mám 965P ale na ni C2D 4300 a s nějakým super taktováním se můžu rozloučit max fsb 350Mhz.než tu 945P tak vem Gigabyte 965P S3 nebo DS3, nebo ASUS P5B. Jinak nvidii jsem měl pod AMD a byl jsem spokojený, jen se dost hřál. tak jsem na pasiv dal vrtuli a OK
Intel C2D 4300 1800@2400,Chladič Gigabyte 3D Rocket PCU22-SE, Abit AB9 Pro 965P, 2x A-DATA 512MB DDR2 800MHz, Gigabyte Radeon 2600XT 256MB, SB live 24bit, 250GB WD Caviar 16MB SATA2, Zdroj Fortron 400W PNF
- feelpain
- Černá karta

-
Chcip
to bol preklep. samozrejme ze som myslel Gigabyte GA-965P-DS3(505 FSB) cena cca 3700sk
------------

CPU : Intel Core 2 Duo E6300 (*1)
CPU Arch : 2 Cores - 2 Threads
CPU PSN : Intel(R) Core(TM)2 CPU 6300 @ 1.86GHz
CPU EXT : MMX SSE SSE2 SSE3 SSSE3 EM64T
CPU Cache : L1 : 2 x 32/2 x 32 KB - L2 : 2048 KB
Core : Allendale (65 nm) / Revision : B2
CPUID : 6.F.6 / Extended : 6.F
Freq : 3677.93 MHz (612.99 * 6)
----------------------------------
MB Brand : Gigabyte Technology Co. Ltd.
MB Model : 965P-DS3 ------------------------------------ Gigabyte GA-965P-DS3
NB : Intel P965/G965 rev C1
SB : Intel 82801HB (ICH8) rev 02
RAM Size : 512 MB
RAM Freq : 613 MHz
RAM Type : DDR2-SDRAM Single Channel
RAM Ratio : 1:1
RAM Timings : 5-9-9-21
Slot 1 : 512MB (PC2-5300)
Slot 1 Manufacturer : Corsair
===================
to sa mi nejako nezda hentak pretocit 667Mhz(PC5300)@1226Mhz pamate. je to normalne ? alebo ze by nejaka delicka?
v kazdom pripade to urcite nebude stabilne
to bol preklep. samozrejme ze som myslel Gigabyte GA-965P-DS3(505 FSB) cena cca 3700sk
------------

CPU : Intel Core 2 Duo E6300 (*1)
CPU Arch : 2 Cores - 2 Threads
CPU PSN : Intel(R) Core(TM)2 CPU 6300 @ 1.86GHz
CPU EXT : MMX SSE SSE2 SSE3 SSSE3 EM64T
CPU Cache : L1 : 2 x 32/2 x 32 KB - L2 : 2048 KB
Core : Allendale (65 nm) / Revision : B2
CPUID : 6.F.6 / Extended : 6.F
Freq : 3677.93 MHz (612.99 * 6)
MB Brand : Gigabyte Technology Co. Ltd.
MB Model : 965P-DS3 ------------------------------------ Gigabyte GA-965P-DS3
NB : Intel P965/G965 rev C1
SB : Intel 82801HB (ICH8) rev 02
RAM Size : 512 MB
RAM Freq : 613 MHz
RAM Type : DDR2-SDRAM Single Channel
RAM Ratio : 1:1
RAM Timings : 5-9-9-21
Slot 1 : 512MB (PC2-5300)
Slot 1 Manufacturer : Corsair
===================
to sa mi nejako nezda hentak pretocit 667Mhz(PC5300)@1226Mhz pamate. je to normalne ? alebo ze by nejaka delicka?
v kazdom pripade to urcite nebude stabilne