vypalovani obrazu na plazmove TV

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
VasekB
Začátečník
Začátečník

vypalovani obrazu na plazmove TV

Příspěvek od VasekB »

jak resit vypalovani obrazu na plazmove TV
mame v praci palzmovou TV, na ktere bezi nejake informace.
samozrejme dochazi k tomu, ze nic jineho se uz na te TV poustet neda, nebo ten SW je tam uz kvalitne vypalenej.
jak tomu zabranit ?
navite jak dlouho muze max svitit jeden bod, nez dojde k jeho vypaleni ?
pomuze kdyz tu TV treba 1x/hod zhasnu setricem... jak casto menit a na jak dlouho menit obraz ? potrebuju aby ten obraz co nejdele bezel a pak ho na co nejkratsi dobu zmenit/schovat

dik za vsechny rady
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..no pokud jde o plazmu, tak zde je situace trochu jina.. v obrazovce nejsou zadne bezne elektronicke zdroje svetla.. jde o system malych komurek naplnenych plynem, ktere se, v uvozovkach receno, proste jednoduse zapaluji.. proto je jednou z velkych nevyhod plazma obrazovek nejen vysoka spotreba, ale take nizka zivotnost.. obecne by se pokles jasu mel projevovat uz do peti let bezneho domaciho provozu..
..pokud tedy podobna obrazovka zobrazuje staticky udaj, je logicke, ze plyn v danych komorach "vyhori" drive.. zabranit tomu..? u plazmy tezko rict.. pac zivotnost nezadrzitelne klesa pri kazdem zazehnuti.. mozna jednou za cas nahodit do sekvence sporic.. treba jednou za hodinu na 5 min, nebo neco v tomhle smyslu.. ale podle me se spise budes muset smirit s tim, ze v pripade takovehoto zobrazovace pujde o spotrebni zbozi..
VasekB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VasekB »

maxtor> to ze to bude mit kratsi zivotnost je mi jasne, ale chci, aby kdyz tam ma cely den bezet jeden SW zobrazujici nejake udaje, tak aby tam nebyl i druhy den (vypaleny), az budu chtit zobrazit neco jineho ;o)
takze presne jak pises.. po jake dobe a na jak dlouho misto sw zobrazit nejaky setric...
nekde jsem cetl, ze treba TV zacali vysilat logo takove pohybujici, aby kdyz po celodenim cumeni na TV prepnes na z CT na NOVU sis nemyslel, diky vypalenemu logu, ze CT dava blbosti jak NOVA ;o))
obavam se, ale ze logo bude porad, ale jen diky tomu jak se porad pohybuje, trochu vetsi ;o)))
viper86
Nováček
Nováček

Příspěvek od viper86 »

Jak starou tu plasmu maš ? Nove plasmy maji mit proti tomu ochranu jak softwarovou tak hardwarovou proti vypalovani. To Maxtor :

1)Plasma sice ma udavanou větší spotřebu než třeba lcd ale to je jeji maximalni přikon při tmavších scenach ma plasma menší spotřebu než LCD ! (samozřejmě při stejne uhlopříčce)
2)Životnost nových plasma obrazovek se udava kolem 60tisic hodin tzn. stejně jako LCd, sice po 10 tisicich hodinach provozu klesna jas a kontrast na polovinu :)
To co tu pišeš o plasmach platilo tak možna před par lety :)
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..samozrejme ze sla technologie dal, ale proste jde stale o zazehy plasmy a s tim nic nenadelas.. proste to jednou vyhori.. jedine, co se vyvojove zmenilo jsou veci tykajici se energeticke narocnosti.. to bylo zpusobeno vyrobou struktury tensi mrizky.. proste zmensily se komory.. odstranila se spousta problemu a puvodni vysoke napeti se zmenilo k nekolika malo desitkam Voltu.. to je cele.. stale jde o proces zazehnuti plynu v komore, ktery titmto proste ztraci sve puvodni vlastnosti..
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

no jestly pouzivate obrazovku na naky udaje z nakyho softu nebylo by lepsi LCD? maj jemnejsi rozliseni a mensi spotrebu a kzadnemu vypalovani nedochazi a je to levnejsi :) tot muj nazor
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

Stratos píše:no jestly pouzivate obrazovku na naky udaje z nakyho softu nebylo by lepsi LCD? maj jemnejsi rozliseni a mensi spotrebu a kzadnemu vypalovani nedochazi a je to levnejsi :) tot muj nazor
nebo projektor a pekne na platno, je to docela stejne drahe a uhlopricka muze byt vetsi :)
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..no je pravda, ze LCD by melo vydrzet bez problemu dlouho.. nevi nekdo jak je to se statickymi symboly v pripdae LCD.. projevi se casem pokles kvality, nebo body rovnou zacnou zhasinat.. to by me taky docela zajimalo..
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

Maxtor píše:..no je pravda, ze LCD by melo vydrzet bez problemu dlouho.. nevi nekdo jak je to se statickymi symboly v pripdae LCD.. projevi se casem pokles kvality, nebo body rovnou zacnou zhasinat.. to by me taky docela zajimalo..
logicky nemuze. Projevuje se jen pokles vykonu(svitivosti) osvetlovaci trubice.
NANAO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NANAO »

Maxtor píše:..no je pravda, ze LCD by melo vydrzet bez problemu dlouho.. nevi nekdo jak je to se statickymi symboly v pripdae LCD.. projevi se casem pokles kvality, nebo body rovnou zacnou zhasinat.. to by me taky docela zajimalo..
Vypalování u plazem je neco jiného než u LCD.Tzv.memory efekt t.j. deformace tekutých krystalů buňky je jev vratný. Platí pravidlo kdy mem.efect lze odstranit vypnutím monitoru na dvounásobní dobu jakou byl LCD panel zapnutý. Samozřejmě doba kdy vznikne otisk záleží na výrobci panelu a délce provozu (24-hodinový provoz)
- u TN od 7-30 dnů
- u PVA od 1-6 měsíců
- u S-IPS od 3 let
VasekB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VasekB »

[quote="NANAO"][quote="Maxtor"]..no je pravda, ze LCD by melo vydrzet bez problemu dlouho.. nevi nekdo jak je to se statickymi symboly v pripdae LCD.. projevi se casem pokles kvality, nebo body rovnou zacnou zhasinat.. to by me taky docela zajimalo..[/quote]

Vypalování u plazem je neco jiného než u LCD.Tzv.memory efekt t.j. deformace tekutých krystalů buňky je jev vratný. Platí pravidlo kdy mem.efect lze odstranit vypnutím monitoru na dvounásobní dobu jakou byl LCD panel zapnutý. Samozřejmě doba kdy vznikne otisk záleží na výrobci panelu a délce provozu (24-hodinový provoz)
- u TN od 7-30 dnů
- u PVA od 1-6 měsíců
- u S-IPS od 3 let[/quote]

huraaa... konecne nekdo, kdo tu neblaboli sve rozumy a ma nejaka fakta ;o))
nejake casy pro plazmu nemas ? jinak dik i za tohle
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..zaprve.. nikdo tady neblabloli.. leda tak ty.. za druhe.. kdyby jsi neblabolil a precetl si poradne ty odpovedi, tak by ti doslo, ze ted opet blabolis, pac proste Plasma nic takoveho nema.. pochop uz, ze se v ni zapaluje plyn a zmeny jsou nevratne..

btw: nauc se quotovat..
NANAO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NANAO »

VasekB píše:
huraaa... konecne nekdo, kdo tu neblaboli sve rozumy a ma nejaka fakta ;o))
nejake casy pro plazmu nemas ? jinak dik i za tohle
U plazem je to do 6 měsíců (24-hodinový provoz) :x
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

proste plasma je na toto uplne nevhodna :) kupte LCD TV a mate vystarano jinak sem cetl ze neni problem si pak v servisu opotrebovane osvetlovaci trubice nechat vymenit je to prace ais na 2 hodiny a cena neni taky nak vysoka plasmu muzete zahodit :)
viper86
Nováček
Nováček

Příspěvek od viper86 »

To maxtor musim tě opraravit vypalene body na plasmě udajně v některych připadech lze :)
VasekB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VasekB »

Maxtor: ..zaprve.. nikdo tady neblabloli.. leda tak ty..
>dozvedel jsem se veci, na ktere jsem se neptal, jako ze je lepsi LCD nez plazma a princip plazmy, ale moji otazku castecne odpovedel jen NANAO

Maxtor: za druhe.. kdyby jsi neblabolil a precetl si poradne ty odpovedi, tak by ti doslo, ze ted opet blabolis, pac proste Plasma nic takoveho nema..
>nove plazmy maji sice uz vylepseni, ale porad se vypaluji. muzes se prijit podivat, jak mame po tydnu krasne vypaleny program

Maxtor: pochop uz, ze se v ni zapaluje plyn a zmeny jsou nevratne..
> tohle jsem nejak nepochopil. nejdriv pises ze plazma nic jako vypalovani nema a ted ze je to nevratne ?!? (jestli to dobre chapu)

Maxtor: btw: nauc se quotovat..
>kliknul jsem na "cituj", to ze se to neaplikovalo kvuli "Zakázat značky v tomto příspěvku" jsem neresil. zajima mne odpoved, ne
ne jak je napsana
a upravovat se mi to nechtelo

> kdyz nemas argumenty, tak si musis alespon zbabele kopnout, co ;o)

http://www.cyberselect.co.uk/products/p ... _myths.pdf

>nechtelo se mi 2h googlit a studovat si jaka je situace s vypalovanim plazmy a jen se tu zeptam odborniku. bohuzel se ozvali jen "odbornici" (prominte NANAO a ti co reagovali vecne), takze jsem trochu zagooglil:

>pokud nekoho zajimaji fakta a ne jeho teorie, tak treba tady
(Maxtor se tam docte, ze zmeny jsou v nekterych pripadech vratne):
http://www.cyberselect.co.uk/products/p ... _myths.pdf

>nasel jsem ze cas vypaleni je 7-10min. nevim pro kterou generaci plazmy to plati. o TV techniku se nezajimam a proto se tu ptam

http://www.plasmatvbuyingguide.com/plas ... espan.html
1) Never leave static images on the unit. Plasma phosphors have become more resilient to burn in, but still its better to be safe. Do not leave a static image on the plasma screen for more than 7-10 minutes.

Stratos> ano LCD je pro toto lepsi. o nakupu jsem nerozhodoval a pred 2 lety byly ceny uplne jine. snazim se udelat, at to alespon co nejdele funguje
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..no takze jsme se opet dotali pouze k tomu, ze jsme tady vecne reagovali vsichni a vse co jsme to doposud rekli byla pravda, vcetne toho, ze plazma proste odejde.. to, ze jsi nevedel casy je v tuto chvili irelevantni, protoze to na puvodni dotaz nema vliv.. zmeny jsou nevratne.. asi tak.. :roll:

..co se tyce ochran.. ano je hezke, ze Panasonic obraz nechava problikavat, nicmene to je v tvem pripade take uplne nepodstatne..
..stejne tak je uplne nepodstatne, ze nektere televizory Panasonicu maji vestavene funkce pro odstraneni "duchu", protoze presne naopak, nez jsi napsal, neni zde nic o tom, ze by zmeny byly v nekterych pripadech vratne, ale jen veticka o tom, ze tato funkce casto pomuze.. to samozrejme neznamena, ze jde o proces bezne opakovatelny a naprosto v poradku.. jedna se pouze o prosviceni plochy a o pokus o navrat k normalu.. udelas to jednou a pomuze, udelas to podruhe a trochu pomuze.. napotreti uz ti nepomuze nic.. asi takto by to slo vylozit..
..odpovedi jsou tedy vecne a nevidim duvod, proc do teto debaty zavadet falesna dogmata a vest ji za pomoci vypadu..

..co se potom tyce LCD, nevedel jsem, zeptal jsem se, vim.. rad se neco priucim..
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“