1 kvalitní wifi router nebo více zařízení ?
Moderátor: Don
- dandyt
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
1 kvalitní wifi router nebo více zařízení ?
Dobrý den,
pokusím co nejstručněji nastínit situaci:
Potřebuji rozhodit internet od UPC ( Chello light ) do několika místností v jednom 5-ti patrovém činžovním domě. Problém je v tom, že tyto místnosti nejsou na jednom patře, ale různě "rozházené" - přípojka internetu je ve 3. patře a signál je potřeba dostat jednak do bytu v 1.patře, který je přímo pod bytem s přípojkou a zároveň do bytu ve 2. patře, který je posunut stranou - v praxi to znamená 1 stěnu navíc k "propálení".
Měl jsem možnost vyzkoušet SMCWBR14-G2 a bohužel signál je v uvedených místech velmi slabý. Otázka tedy zní:
je výhodnější ( a to i po finanční stránce ) mít jeden dobrý wifi-router s anténou nebo by stačil ten SMC + nějaké další AP ?
Ještě dodávám, že bych rád kabely omezil na minimum.
pokusím co nejstručněji nastínit situaci:
Potřebuji rozhodit internet od UPC ( Chello light ) do několika místností v jednom 5-ti patrovém činžovním domě. Problém je v tom, že tyto místnosti nejsou na jednom patře, ale různě "rozházené" - přípojka internetu je ve 3. patře a signál je potřeba dostat jednak do bytu v 1.patře, který je přímo pod bytem s přípojkou a zároveň do bytu ve 2. patře, který je posunut stranou - v praxi to znamená 1 stěnu navíc k "propálení".
Měl jsem možnost vyzkoušet SMCWBR14-G2 a bohužel signál je v uvedených místech velmi slabý. Otázka tedy zní:
je výhodnější ( a to i po finanční stránce ) mít jeden dobrý wifi-router s anténou nebo by stačil ten SMC + nějaké další AP ?
Ještě dodávám, že bych rád kabely omezil na minimum.
MB GIGABYTE 965P-DS3, CPU C2D E6300, Kingston 1GB DDR2-800, VGA Club-3D GF 7600GS 256MB, HDD Hitachi T7K250 250GB SATA, DVD-RW NEC ND-3520AW, zdroj Fortron FSP400-60THN-P
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- dandyt
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Díky za radu, co třeba Zyxel ZyAIR EXT-105, 5dbi indoor anténa ?pavel.minarik píše:zřejmě potřebuješ lepší všesměrovou anténu ...
Stačila by tato nebo radši ještě nějakou lepší ? Signál je opravdu hodně špatný - 20% podle indikátoru ve Widlích....
MB GIGABYTE 965P-DS3, CPU C2D E6300, Kingston 1GB DDR2-800, VGA Club-3D GF 7600GS 256MB, HDD Hitachi T7K250 250GB SATA, DVD-RW NEC ND-3520AW, zdroj Fortron FSP400-60THN-P
- Bajgy
- Středně pokročilý

antena na jedne strane ti signal zlepsi o cca 20%-30% procent oproti stavu kdy ji budes mit na obou stranach.
Obecne bych doporucil router a koncove klienty s MIMO antenami
treba SMCWBR14-N (ale takove routery jsou drazsi) nebo zkusit protahnout internet skrze el. zasuvky.
Dle me zkusenosti to funguje na cca 3-4 patra a dvoje el. hodiny.
Obecne bych doporucil router a koncove klienty s MIMO antenami
treba SMCWBR14-N (ale takove routery jsou drazsi) nebo zkusit protahnout internet skrze el. zasuvky.
Dle me zkusenosti to funguje na cca 3-4 patra a dvoje el. hodiny.
Toshiba Tecra A6
- dandyt
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Omlouvám se pánové za nedostatečný popis situace - věc se má
tak, že tyto byty budou určeny k pronájmu turistům na krátkodobý pobyt, takže použití se bude omezovat pouze na NTB - tím se komplikuje možnost použití směrových antének na straně klientů
( nepovažuji za dobrý nápad pronájem PCMCIA wifi karty s anténkou jako další zdroj nákladů pro nájemníka )
Směřuje tedy vše k řešení pomocí více "krabiček" ?
( Jak Bajgy uvedl, antena pouze na jedne strane toho moc neřeší )
O použití el. rozvodů jsem už slyšel, ale mnoho toho o této problematice nevím.
//EDIT: Jinak laborování s anténou dostatečné zlepšení nepřineslo
tak, že tyto byty budou určeny k pronájmu turistům na krátkodobý pobyt, takže použití se bude omezovat pouze na NTB - tím se komplikuje možnost použití směrových antének na straně klientů
Směřuje tedy vše k řešení pomocí více "krabiček" ?
( Jak Bajgy uvedl, antena pouze na jedne strane toho moc neřeší )
O použití el. rozvodů jsem už slyšel, ale mnoho toho o této problematice nevím.
//EDIT: Jinak laborování s anténou dostatečné zlepšení nepřineslo
- myshob
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Bajgy
- Středně pokročilý

ja rikam, moje zkusenosti jso takove, ze ethernet pres elektricke zasuvky funguje, a to i pres dva elektromery. V ramci panelaku to byva OK ale odhadovat to predem je potiz, a taky staci aby si nekdo pusitl v dome vrtacku a je po internetu. (to samorejme nebyva dlouho)
V tvem pripade by asi nejlepsi bylo pouziti systemu WDS a spojit vice AP. K tomu routeru od SMC co uz mas, bych doporucil SMCWEBT-G, tim pak muzes signal zopakovat do vice prostoru a nestoji to hodne... pokud nekde bude hluche misto muzes ho psilit pidanim druheho AP.
V tvem pripade by asi nejlepsi bylo pouziti systemu WDS a spojit vice AP. K tomu routeru od SMC co uz mas, bych doporucil SMCWEBT-G, tim pak muzes signal zopakovat do vice prostoru a nestoji to hodne... pokud nekde bude hluche misto muzes ho psilit pidanim druheho AP.
Toshiba Tecra A6
- dandyt
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Tak všem děkuji za rady a připomínky, už jsem to zprovoznil pomocí přídavného AP umístěném "pod" routerem přibližně uprostřed cílových oblastí
ještě dotaz na Bajgyho: ohledně toho síťaření skrze elektrické rozvody - jaký druh budov jsi měl příležitost vyzkoušet ? Myslím tím jestli to byla starší zástavba, panelák, rodinný domek .....
ještě dotaz na Bajgyho: ohledně toho síťaření skrze elektrické rozvody - jaký druh budov jsi měl příležitost vyzkoušet ? Myslím tím jestli to byla starší zástavba, panelák, rodinný domek .....
- Bajgy
- Středně pokročilý

zkousel jem to v ramci asi 30 let stareho panelaku (hlinikove puvodni rozvody), protoze jsem resil zpusob jak pres dve patra vys dostat internet bez vrtani zdi a kupovani smerovych anten. ktere by smazily signal pres 3 stropy.
Mel jsem k dispozici stary typ zarizeni co umi 14mbps (1. generace) a z bytu v prvnim parte jsem do bytu v 4. patre pres dva elektromery spojil pocitac a router a rychlost byla cca 1,5mbps. Funguje to spolehlive.
zkousel jsem to taky mezi dvema rodinnymi domky, ale tam je potreba aby byly blizko sebe (cca 100m, myslim ze takhle je lepsi bezdrat).
Mel jsem k dispozici stary typ zarizeni co umi 14mbps (1. generace) a z bytu v prvnim parte jsem do bytu v 4. patre pres dva elektromery spojil pocitac a router a rychlost byla cca 1,5mbps. Funguje to spolehlive.
zkousel jsem to taky mezi dvema rodinnymi domky, ale tam je potreba aby byly blizko sebe (cca 100m, myslim ze takhle je lepsi bezdrat).
Toshiba Tecra A6