V rámci zkvalitnění obsahu na pctuningu by mě zajímalo:
Jaký druh článků se vám na pctuningu líbí?
Jaké články se vám zdají zbytečné a nepřínosné?
Jaké články by jste chtěli v budoucnu vidět?
absolutne neprinosne mi prijdou cenove "serialy" - k cemu to je, podivam se na eshop a vidim
rad bych videl nejake navody na brutalni upravy je uz jedno ceho
Jop clanky od Pirsa PISAL AKO Jiří Janžura boli vzdy skvele a mali vysoku uroven, no skoda ze sa PIRS stiahol na svoj OClab kde je clankov pomenej a za vela uz nestoja. Obdoba clankov (napr HIS X1800GTO IceQ3 - úprava na X1800XL ci GeForce 7900GS - přetaktování) v podobe NV 8800 GTX/GTS by ma urcite potesila. Pripadne nejaky vacsi test vodnikov.
ja bych se taky zameril trochu na vzduch, kdy naposledy byl nejaky test? 27.10. na Nexus Drive-a-Way
Pritom je tu tolik novych vyrobku co jde testovat (Zerotherm, Enzotech, novy CM, TR, za nedlouho AC....)
1. mě by se líbilo testování třeba grafik/desek se stejným čipem/čipsetem od různých výrobců podobně jako kdysi dávno byl test radeonu 8500LE vs Gf 4200Ti a pak byl test skoro všech 4200 od různých výrobců nebo srovnání 6600GT vs x800GT a pak variace na téma chlazení obyč x800 vs iceQ, úpravy napájení...
2. umožnit porovnání suchých dat v grafech se železem co mam doma = přiložit k testům dema, konfigy atd...
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64 Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Holda píše:ja bych se taky zameril trochu na vzduch, kdy naposledy byl nejaky test? 27.10. na Nexus Drive-a-Way
Pritom je tu tolik novych vyrobku co jde testovat (Zerotherm, Enzotech, novy CM, TR, za nedlouho AC....)
karf píše:1. mě by se líbilo testování třeba grafik/desek se stejným čipem/čipsetem od různých výrobců podobně jako kdysi dávno byl test radeonu 8500LE vs Gf 4200Ti a pak byl test skoro všech 4200 od různých výrobců nebo srovnání 6600GT vs x800GT a pak variace na téma chlazení obyč x800 vs iceQ, úpravy napájení...
Přesně tak
PC1: E8500 @ 3,16 GHz, Noctua NH-C12P, Asus P5Q Deluxe, 2 x 2048 DDRII 800MHz A-Data-Gaming Edition, Sapphire HD 4870 X2, Asus Xonar DX/XD, Enermax MODU82+ 625W, 2 x Samsung SpinPoint F1 - 320GB, Samsung SH-S183L, Teac CA-200K, CoolerMaster Centuruion 590, 4 x Noctua NF-P12-1300, Razer Lachesis & Razer Goliathus Alpha MousePad - Control, Saitek Cyborg Keyboard UK, Logitech Z-2300 THX, Samsung SyncMaster T220 PC2: HP Pavilion dv6700 Special Edition
Zdroje.
V této oblasti totiž koluje nejvíc pověr a fám. Přispívají tomu nemalou měrou i sami recenzenti, kteří používají naddimenzované zdroje - zde to jde pochopit, zdroj musí mít rezervu na případné experimenty typu SLI,
OC, 2xRAID a pod. Každý se sichruje, a tak odpověď na dotaz jaký zdroj zní: 500W značkový i když by stačilo 250W. Tímto je potom nahráváno neseriózním výrobcúm typu LC a pod., kteří ví že jejich zdroj bude využíván na max. 70% štítkového výkonu ! Proč se všude píše že např. KME má špatné zdroje ? Já chci test! Bohužel příkon sestavy nejde jednoduše určit - proto bych doporučoval u všech recenzí uvést spotřebu dané sestavy !! Tím by každý časem získal přehled, kolik co konzumuje.
Ono je jednoduché např. u GF8800GTS napsat spotřeba 26A, doporučen min. 400W zdroj ... co je to proboha za blábol ??? A český recenzent to jednoduše vynechá, neb na rozdíl od zahr. kolegy umí násobilku a vidí že je to blbost. Další přístup je že tomu "částečně věří" a doporučí tedy zdroj 500W - a abyste měli rezervu pro OC a plánovaný nový HD tak 700W.
Proto měřte a informujte - mě nezajímá jestli má grafický adaptér zelenomodrý nebo modrozelený nápis - mě zajímá jeho výkon a spotřeba.
Já bych se přimlouval za zavedení jednoduchého testu - vždy na závěr vytáhnout ze šuplíku starýho dobrýho Fortrona 350 a skusit jestli to utáhne.
Tak konkrétně základní desky mě příjdou super. Obsáhlé a věcné. Navíc jsou tam testovány novinky a high-end všech chipsetů. Ale schází mi tu víc takovejch těch šťouralskejch záležitostí. Poslední, která mě přišla věcná byla modifikace P5W DH Dlx desky - takovýchto článků bych ocenil víc. Jinak jsem spokojen...
panak: Ono to není vůbec tak jednoduchý. Když už jsi zmínil grafický karty - je sice pěkný, že v recenzích najdeš spotřebu grafický karty, CPU nebo celýho systému "v zátěži", ale vybírat zdroj podle těchto čísel je hazard, nebo lépe řečeno nesmysl. Je třeba si uvědomit, že takové číslo znamená spotřebu v určité situaci, ale že my o té zdánlivě známé situaci („v zátěži“) nevíme prakticky nic. Dnešní běžné systémy používají dvoujádrový procesor a DX9/10 grafickou kartu. To jsou obvykle komponenty s nejvyšší spotřebou. Recenzent na nich spustí 3DMark nebo nějakou hru, opíše údaj z měřáku a vydává ho za spotřebu při zátěži.
Jenže - zhruba 30-40% plochy grafického čipu tvoří shader core, dalších 30-40% texturovací jednotky a ROPs, pak tu máme paměti s paměťovým řadičem a nakonec samotný procesor o dvou jádrech. Otázka je, jak můžeme vědět, že aplikace, s níž bylo testováno, vytížila všechny tyhle části systému rovnoměrně, aby se projevila maximální spotřeba? Pokud hra nepodporuje (nebo špatně podporuje) vícejádrové systémy, mohla být polovina procesoru téměř nevyužita. Pokud bylo použito příliš vysoké rozlišení, mohl být procesor celkově vytížen jen minimálně, protože čekal na grafickou kartu. Stejně tak nemůžeme tušit, zda aplikace, se kterou bylo testováno, používá shadery intenzivní na aritmetické operace nebo na texturing a jestli tedy nebyla zatížena např. jen třetina grafického jádra... atd, atd.
Krom toho tu dál máme peaky, tedy okamžiky, kdy dojde ke krátkodobému maximálnímu vytížení určité komponenty a ta v tu chvíli bude mít výrazně větší spotřebu, než při běžném "vytížení", což ale tady není jednoduché změřit. Takže vybereme-li si zdroj podle součtu hodnot naměřených v recenzích, tak s největší pravděpodobností dojde k tomu (nebudeme-li mít kvalitní zdroj dimenzovaný na vyšší spotřebu, než jaká je udaná na štítku), že se systém bude chovat nahodile nestabilně.
Proto je vždy nutné vycházet z hodnot spotřeby, kterou uvádí výrobce jako maximální (nikoli typickou) a součtem těchto hodnot se dobrat potřebnému výkonu zdroje. Moc dobře nechápu, proč se většina uživatelů snaží ušetřit právě na zdroji, který je primárně zodpovědný za stabilitu a chod celého systému a životnost mnohonásobně dražších komponent.
Ja osobne bych uvital nejake recenze o Linuxu . at uz se jedna o druhy a tak . Jsou lidi co by do toho i sli , ale nevi co a jak. Sice je na netu moc navodu , ale vetsinou nejsou ucelene a pak v tom ma clovek zmatek .
(toto neni muj pripad ja linux pouzivam . Spise je to reakce na okoli.)
Jinak by nebylo od veci jeste chlazeni a skrine vyrojilo se jich na trhu hafo a recenze skoro nejsou .
crug píše:Ja osobne bych uvital nejake recenze o Linuxu .
Zatím ne Linux, ale chystám se na ReactOS, problém je v tom, že nový build trochu zlobí. V plánu byla také nějaká předváděčka XGL, ale Ubuntu i další distribuce odmítají můj HW, snad to dojde do zdárného konce.
OBR: Super, už se téším
no-X:No právě proto že to není vůbec jednochý bych uvítal vnešení světla do této problematiky. Podle tebe -sečíst max. příkony komponent - by se hodnota zdrojú dostala do nepřiměřených hodnot - bylo by to na samostatnou diskuzní větev - přece nepojede všechno naráz naplno a ještě ktomu např.startovat HD a DVD ne ?
Nechápu proč nechápeš, že lidi chcou šetřit na zdroji
Je to přece jasné - procesor OC - nemůžeš šetřit na MB a paměti musíš mít taky slušné. Na grafice prostě neušetříš - dnes jsou v podstatě dvě možnosti 1950PRO a 8800GTS - tedy pokud se bavíme o solidním PC v ceně 20-30k - což je optimum z hlediska cena / výkon. No a jsme u zdroje. Zde je PODSTATNÝ rozdíl jestli mohu použít neznačkový 500W který při koupi s bednou stojí pár stovek (viz KME), nebo raději třeba Fortron 400 za 15 stovek, nebo nějakou super 700 za 4-5k ? Podotýkám že jsem zastánce solidního zdroje, protože správně podotýkáš, že je primárně zodpovědný za stabilitu celého systému. Bohužel jsem neviděl test - a ono ho ani není dost dobře možné udélat - co který zdroj utáhne a jak se zachová při roztočení HD...