problém s krátkými horizontálními čárami na LCD panelu

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
ego42
Nováček
Nováček

problém s krátkými horizontálními čárami na LCD panelu

Příspěvek od ego42 »

Posílal jsem tenhle příspěvek do fóra o Samsungu 226BW, ale pak jsem si uvědomil, že je to spíš obecnější dotaz, takže zakládám nové téma a omlouvám se za crosspost. :oops:

V pondělí mi přišel Samsung 226BW (s panelem od Samsungu, aka typ "S", vyrobený v únoru na Slovači, z http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000000CSW , bohuzel momentalne uz zase nejsou skladem). Grafiku mám Radeon 9800SE (nepřetaktovaný, většinu času dokonce naopak hluboce podtaktovaný).

Popis problému: We windows používám tmavěmodrou plochu. Když část plochy zabírá bílé okno s hustým černým textem (Total Commander, Notepad s textem apod.), ukazují se po stranách toho okna krátké (cca 2cm) tečkované horizontální čáry. Stejné čáry jsou vidět např. i v tmavém okně otevřeném na pozadí maximalizovaného Total Commanderu, vyskytují se tedy zjevně v okolí ploch s velkým lokálním kontrastem (tmavé písmo na světlém pozadí). Chyby se vyskytují v přesně stejné podobě nezávisle na obnovovací frekvenci, rozlišení (při malém rozlišení pod řekněme 1024*768 ale nejsou vidět, patrně se ztratí při roztažení obrazu monitorem) nebo taktu grafické karty a její paměti. Nejdřív jsem podezříval DVI kabel, ale po připojení monitoru přes D-SUB se ukázalo, že jsou vidět i při analogovém připojení, i když pochopitelně méně výrazně kvůli mírnému slití obrazu. Starý CRT monitor mi se stejnou grafickou kartou nic podobného nedělal ani při stejném rozlišení, vyzkoušet na mojí kartě jiné LCD se teprve chystám, rád bych samozřejmě vyzkoušel i Samsung na jiné grafické kartě s DVI. Důležitá poznámka: pruhy nejsou vidět na screenshotech pořízených přes PrintScreen, takže zřejmě nevznikají v paměti grafické karty, ale až někde cestou mezi grafikou a LCD. Vzhledem k tomu, že na starém monitoru připojeném na stejnou grafiku nejsou vidět, obávám se, že je to problém na vstupu Samungu. Ilustrační fotky jsou tady:
http://img138.imageshack.us/my.php?imag ... 599lh5.jpg
http://img214.imageshack.us/my.php?imag ... 598yr9.jpg
http://img132.imageshack.us/my.php?imag ... 601ic3.jpg

Setkal jste se někdo s něčím podobným? Máte nápad, v čem by mohl být zakopaný pes? Dělá vám vaše LCD něco podobného?

Díky za jakýkoli poznatek
panTauu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od panTauu »

ego42 : ano tento problém (jestli se to dá tak říct) se my vyskytnul , když jsem spustil total comandra (kterej má nastaveny písmo bílé, pozadí černé)
a ty proužky dlouhý tak 0,5 cm se vyskytují jen na levé časti okna TCM na pozadí, moc jsem to neřešil (myslel jsem si, že to dělá tcm jeho nepěkné graf. zpracování a že přesahuje jako program přes okno).
U jiné aplikace jsem se s tím nesetkal. Podle mě v tom má vinu tcm, ale to je jen teorie.
ego42
Nováček
Nováček

Příspěvek od ego42 »

Ne, ne, aspoň u mě je to určitě hardwareová záležitost, vyvolám to i něčím jiným než TC, stačí bílé pozadí okna a tučné černé písmo. Každopádně díky za odpověď.

Teď jsem zkusil připojit LCD na notebook a dělá to pořád, tzn. problém bohužel musí být v monitoru :-/

Rád bych zjistil, jestli je to vada mého kusu, nebo celé řady nebo aspoň její části. Připravil jsem proto testovací obrázek, na kterém je to dobře patrné, nejlepší je zobrazit ho přes celou obrazovku ve velikosti 1:1, ale chyby jsou vidět i když je trochu zmenšený: http://img221.imageshack.us/my.php?image=linesrg9.gif

Předem díky všem majitelům Samsungu 226BW, kteří se na ten obrázek podívají a napíšou, jestli se zobrazuje korektně, nebo s čárami. Kdyby se na něj zkusil mrknout i někdo s jiným monitorem a napsal, kdyby mu to dělalo taky nějakou neplechu, byl bych taky rád ;)

Dík!
Shack
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Shack »

Takze na mojom Monitore Samsung 940MW sa obrazok zobrazuje korektne a bez nejakych defektov. Zrejme to bude vada tvojho kusa a odporucam reklamovat!!! Skus aj napisat na stranku vyrobcu na Slovensku mozno poradia aj tam ....
XBOX360
ego42
Nováček
Nováček

Příspěvek od ego42 »

Shack píše:Takze na mojom Monitore Samsung 940MW sa obrazok zobrazuje korektne a bez nejakych defektov. Zrejme to bude vada tvojho kusa a odporucam reklamovat!!! Skus aj napisat na stranku vyrobcu na Slovensku mozno poradia aj tam ....
jj, vypada to, ze reklamace bude nevyhnutelna, bohuzel alfacomp, kde jsem nakupoval, a nejspis ani zadny jiny obchod, je momentalne nema :x
uvazuju i o tom, ze bych misto samsungu poridil LG L226WT, ale u toho je situace s dostupnosti snad jeste horsi :(
Shack
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Shack »

Este sa chcem spytat ci v blizkosti LCD nemas nahodou zdroj rusenia napr. Kablovka rusi LCD jak hovado. U kamosa ked ma zapnutu kablovku do TV co ma blizko LCD monitora ,tak to robi podobne veci ako tebe.Ked odpji kablovku z TV tak je vsetko OK...Na tom Notebooku si to skusal niekde inde alebo na tom istom mieste ?
XBOX360
ego42
Nováček
Nováček

Příspěvek od ego42 »

o tom jsem taky uvazoval, ale jednak me zadny zdroj ruseni nenapada a hlavne vyskyt tech car je prisne zavisly na tom, co se deje na monitoru, a ne na tom, co se deje okolo, takze tuhle moznost bych taky vyloucil.

naprosto nejkurioznejsi vec, kterou jsem pozoroval, se stala, kdyz jsem se ve photoshopu pokusil na tom testovacim obrazku nahore zmenit barvu pozadi toho okna notepadu. barva pozadi je ciste bila, tj. RGB hodnoty 255,255,255. pomoci "kbeliku" jsem barvu zmenil treba na zelenou a ruseni zmizelo. ok, muze byt. jenze kdyz jsem kbelikem tuhle bilou omylem nahradil PRESNE STEJNE bilou (opet 255,255,255, coz jsou udaje z "kapatka" a samozrejme ani vizualne se nic nezmenilo), ruseni najednou zmizelo taky. undo->cary jsou zpatky, kbelik->cary zmizi, pritom se na zobrazeni nezmenil ani pixel! priznam se, ze tohle naprosto nechapu, ale zrejme to bude nejaka chyba photoshopu, ktery se tvari, ze barevne hodnoty jsou presne stejne, ale ve skutecnosti zasahne nejaky colour management a intenzita se nepatrne zmeni.
panTauu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od panTauu »

ego42 : tak jsem otestoval svýho samsunga 226 BW a pohoda, ale našel jsem tam černej proužek (0.5 cm), kterej sem tam někdy blikne ale nedá se postřehnout z dálky (30cm)ono asi taky zaleží jaký je nastavení, ale každopadně u tebe to je to na reklamaci. Ted jsem pustil tcm a zase nalevo ten samej černej blikací proužek proužek, ale zpozorujete to když se dívaté zblízka, hmm doufám, aby se to nezhoršovalo, protože ted jsem maximálně spokojen až na tudle zatím nevýraznou kosmetickou vadu.
ego42
Nováček
Nováček

Příspěvek od ego42 »

to vypada, ze soudruzi v korei udelali nekde chybu v navrhu nebo soudruzi na slovensku (kde byl vlastne vyrobeny ten tvuj?) nekde pouzili neprilis kvalitni soucastku nebo nedotahli stineni, takze v monitorech vznika ruseni, v nekterych vic, v nekterych min, u me to zrovna bohuzel tolerovatelne neni
diky za odezvu!
ego42
Nováček
Nováček

Příspěvek od ego42 »

oops! :oops:
uz jsem skladal monitor do krabice, ale rikal jsem si, ze ho pred odeslanim Alfe preci jenom pro jistotu vyzkousim jeste v jine zauvce, co kdyby to opravdu bylo treba ruseni ze site, no a obraz uplne v pohode. pak jsem ho i vratil do puvodni zasuvky, a zase bez problemu. zrejme byl jenom spatne zastceny kabel napajeni nebo neco takoveho a pri vyssim odberu proudu (extremne kontrastni scena) se to projevilo temi carami
mno, stravil jsem na tom aspon tak pul dne a dobre mi tak :wink:
diky za ucast :)
Shack
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Shack »

No hlavne ze uz vali . Kazdy sa sem tam kopne :-D Vlastne som mal pravdu ze tam bude nejake rusenie... :wink:
XBOX360
Fukki
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fukki »

Mně to můj 226BW dělal taky a to tehdy, když byl zapojen na stejné rozdvojce společně s počítačem. Pomohlo, když jsem jeho napájení vypojil z rozbočovačky a zapojil samostatně. Přitom stále je na stejné prodlužovačce s počítačem, ale již ne na stejné rozdvojce. Je to asi nějaké rušení :) Kdo ví :oops:
ASUS M2N-E / AMD .Athlon. 64 X2 3800+ EE / DIMM A-DATA DDR2 2x1024 MB PC800 / Gainward 8800GTS 320MB DDR3 Golden Sample (550/1760) / HDD Seagate Barracuda ES 320GB, SATA / DVD-RAM ASUS DRW-1814BLT Litescribe, SATA / desktop Thermaltake Bach / 550W LC-POWER Giant Silent, Green Power / LCD Samsung 22" SM 226BW / mouse Razer Copperhead Tempest Blue / amplifier Pioneer VSA-805S 2x120W, repro Pioneer Prologue S-200 2x120W!
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

toto tvrdim ze treba vyskusat VZDY ako prve, je to divne, ale je to velmi casty dovod.

Pomohlo by vam hosi, keby ste su kupili kvalitnejsiu prepetovu ochranu napr. nieco taketo by vase problemy odstranilo:
Obrázek
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Bohetour
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bohetour »

Ja mam stejny problem, ale cary jsou na monitoru porad bez ohledu na spusteny program. Napajeni vymenit jsem uz zkousel, tim to nebude. Testoval jsem to na mem PC pomoci DVI a na notebooku pomoci D-SUB a cary jsou presne na tom samem miste v obojich pripadech. Monitor mam ted druhy den, jedna se o typ 2232BW.

Nevite jeste o nejakem jinem reseni?
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“