Vadný MB? Zátuhy v XP!

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
lirmir
Začátečník
Začátečník

Vadný MB? Zátuhy v XP!

Příspěvek od lirmir »

Zdravím,

Poskládal jsem zrovna známému starší sestavu s těchto komponent:
deska Biostar P4TDP Pro; Intel845,soc.478
paměti 2x256DDR400PQI
proc P4 Celer.2,4GHz-128kB
vga Ati Rage XL 8MB PCI
hdd Maxtor 200GB P-ATA
DVDRW LG xxxx
zdroj noname 300W ATX

a po nainstalování o.s. WinXP sp2 a veškerých ovladačů komp po chvíli (zhruba po chvilce nebo do hodiny) nepravidelně (tzn. ať už teplý nebo studený komp), ať už něco dělám nebo ne, totálně zatuhne přímo v oknech a nejde nic než tvrdý reset

Dosavadní pokusy:

ovladače - přímo od výrobce desky z ofic. stránek Biostar, vga Ati od Microsoft winXP

přehřívání - proc max 40°,hdd teplý,paměti studené (nevytíženy), na čipsetu (pasiv) udržím ruku

paměti - testováno memtest86 jsou OK

systém - testováno v prime95, bohužel test nedokončil s žádnou chybovou hláškou jelikož opět zátuh

hdd - chkdsk c: OK

zdroj - zkoušel jsem i silnější LC Power 550W a pořád stejné chování

Mám podezření na nějakou skrytou vadu v desce nebo procu, ale možná je to jen softwarový problém, popř. jsem to špatně poskládal. :oops:

A ještě jedna věc. Nejde mi vůbec zvuk z integ. zvukovky. V biosu je zaplá, ovladače korektně v o.s. nainstalovány bez konfliktu a nic. Softwarově ok, tzn. aplikace běží, ale hardwarově ani šelest nebo pípnutí, prostě nic. :huh:
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

docela divnej problem, na CPU bych to nevidel asi je neco s deskou, asi nemas moznost to testnout s jinou co?
....ze by to byl MELOUN
lirmir
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lirmir »

Tak jsem zjistil další postřehy.

Pokud mám při provozu kompu zapojený 12cm ventilátor na 12V přes molex ke zdroji, tak systém začne zatuhávat jak jsem popisoval výše. Když jej odpojím, tak je to prime stable (2h34min torture - blend test), více jsem nezkoušel, ale jinak se mi to stejně vůbec nepodařilo zatížit tak, aby to zase zatuhlo.

Takže domnívám se, že problém je někde v napájení.
Ale kde?
Slabý zdroj nebo regulační obvody v desce? Přeci jen ty kondíky na ní jsou už hodně vypouklé.
Na druhou stranu, proč je to nestabilní, ikdyž vyměním zdroj za 550W ATX 2.0 (silná 2x12V větev)přes redukci 24/20 pin? To by mělo přece utáhnout daleko větší zátěž? :?

Jsem z toho jelen a navíc mi pořád nefuguje ta int. zvukovka a až teď jsem zjistil, že USB porty vypadají taky nějak mrtvě. :x
Funguje v nich pouze napájení, ale cokoliv co do nich strčím (fotˇák či USB joy) mi systém nechce vůbec nadetekovat. :evil:

Mám sto chutí tu desku rozmlátit. :twisted:

Možnost odzkoušet s jinou deskou bohužel nemám. :(

Poraďte, prosím co dál.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Smarja kdyz jsou kondiky nafoukly je to jasny ne?Hod ji do kose...nebo pripajej novy...
MemphisM
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MemphisM »

godlike píše:Smarja kdyz jsou kondiky nafoukly je to jasny ne?Hod ji do kose...nebo pripajej novy...
Nezbývá něž souhlasit, jestli sou v háji kondíky, tak je napětí na desce nestabilní a proto tyhle "záhady". Jinak kondíky tě vyjdou asi na 6 - 10,- za kus (záleží na typu) a přepájet se to dá docela v pohodě, většinou se to podaří rozchodit.
lirmir
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lirmir »

No co dělat, tak jsem si teda sehnal jiný MoBo.

A co s touhle deskou? Jestli se dá opravit tak to zkusím v bazárku prodat za mrzký peníz někomu šikovnému, kdo si ji zestabilizuje.

Tak díky za rady.

pls :lock:
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“