Praktické zkušenosti Samsung SyncMaster 226BW

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

panTauu píše: Jinak poznámka Samsung 226BW lehce nad 10K viz skoro všechny internet. obchody.
Nemyslel jsem teď konkrétně toho samsunga. Myslel jsem 22" obecně. A ten samsung se samozřejmě dá sehnat i za 9,5k tuším.
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
mariko
Nováček
Nováček

Samsung 226BW typ "A"

Příspěvek od mariko »

Tak zdravim vsechny, kteri patraji po informacich. Mam jej od patku doma na stole a je prinejmensim fantasticky!!!! Ta plocha je opravdu obrovska ve srovnani treba s moji starou AOC 17"Glr+,mam otevrenou Operu, TotalC a Skyp zaroven a jeste mi tam kousek zbyva 8) barvy jsou uzasne a celkove mi prijdou naprosto zive, fotky jsou velmi dobre na prohlizeni ok, nevim jak je to pri tisku techto fotek a vyslednym porovnanim s LCD, ale ani se starym monitorem CRT jsem nemel dobre zkusenosti, porovnani tiskarna = monitor,(HP5550). Filmy v 16:10 jsou prirozene a opravdu pastva pro vsechny kolem, gamesy zatim nemuzu posoudit, lec cekam na R600 :D + Barcelona(DAAMIT) :wink: a se svym R380 toho opravdu moc v 1680x1050 neporidim. Pozorivaci uhly jsou primerene dane technologii. Ze stran velmi dobre a pro ty co sedi u stolu v kresle nevidim jediny problem. Od stredu ke kraji rozhodne nejake tmavnuti ci zmenu barev nepocituji! Je potreba si seridit akorat sklon LCD. S porovnanim LCD Toshiba na mem notu se to neda vubec srovnavat! Je opravdu jedinecny co se tyce velikost,vykon/cena a verim, ze cena pujde jeste casem dolu. Sam jsem jej sehnal na Alfacomp-Ostrava pod 10k, kde byl skladem, zde jej berou ze Slovenska a mam verzi A, opet nemuzu porovnat s S, ale nemyslim si, ze tam bude nejaky rozdil.. Mozna z duvodu vyrobnich kapacit.. kdo vi. Tak vsem, kteri zvazuji jeho koupi preju hodne stesti pri jeho koupi a hodne stastnych chvil s nim! Pro me THE BEST LCD! :-D
Sefik
Nováček
Nováček

Sefik

Příspěvek od Sefik »

Zkus prosim na te verzi "A" zobrazit nejakou cistou cernou barvu ve tme jestli uvidis nerovnomerne podsviceni... pripadne to vyfot, ale to neni nutne staci popsat. Jinak jsi me celkem uklidnil v tom napeti, ktera verze mi dojde :D dik
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

tnema píše:..poděl se s námi pak o svůj subjektivní pocit, thx.
OK..Tak ja jsem se dlouho rozhodoval a vzal 22cku Samsung(taky mam A made in SK) za 10kkc v SC...byl jsem si vedom,ze je jen TN+ samo uhly jsou dost mimo.Z boku zluty zeshora uplne jiny barvy(vyblity) zezdola zase presaturovany...porovnavam to na par testovacich obrazcich v Pshopu...ano cekal jsem to proc ne..prechazel jsem z DELLu Trinitron 21cka..barvy jsem musel dooost dlouho ladit abych byl +- jako DELL( myslim v Pshopu podle Epsonu) ted jsem snad na 90% toho co jsem mel predtim....ja ma takovy tvrdy srovnani pac mame v praci na barvu s-ips coz se s timhle neda srovnat.Jelikoz Pshop mam narazovky spis me slo o filmy a hry coz Samsung asi bohate splnuje.Jinak co jsem koukal na DVB-T to bych blil z ty kvality,humus mno..datovej tok mizernej na LCD je to dost znat.Joooo prechody barev mu moc nejdou coz zase prisuzuji TN technologii...podsviceni se me zda moc dobry,u meho kusu dokonaly...ma 6trubek tusim..pokud ale nekdo mysli praci s LCD a barvou vazne at veme s-ips a to bud:
http://www.kasa.cz/pocitace-prislusenst ... l2000c-bf/
http://shop.computershop.cz/eshop/defau ... silver-8ms
ego42
Nováček
Nováček

Příspěvek od ego42 »

V jakym mesici byly vyrobeny ty vase Acka ze Slovenska? Ja ho mam taky z Alfy, taky vyrobeny na Slovensku, a je to eSko (bohuzel vadny, takze pujde zpatky), vyrobeno v unoru. Docela by me zajimalo, jakej je v tom system, vim, ze nejakej fin nekde psal o eSku ze Slovenska, Acka zase mely bejt spis z Ciny, ale zjevne to bude slozitejsi.
Sefik
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sefik »

Tak vidim ze je asi uplne jedno jakou dostanu verzi, myslim ze to bude temer stejne
panTauu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od panTauu »

Minirecenze Samsung 226BW - varianta "S" :
balení a vzhled :
LCD perfektně zabaleno, krabice masivní, LCD zabaleno v igelitmolytanu :) dobré na přikrývání proti prachu. Dodán kabel DVI, Analog, CD, hadřík.
LCD (na pohled z fotek to není patrné) je precizně udělané, lesklý rámeček, lišta s ovládáním + chrom čudl příjemný na stisk...design povedenej, podstavec mohl bejt hezčí, polohování 5°dopředu což není moc, dozadu pohoda. Možnost uchyceni na stěnu.
http://img53.imageshack.us/my.php?image=zdlkyfv2.jpg
http://img99.imageshack.us/my.php?image=zdlky1pn4.jpg
V provozu :
DVI sygnál načte hned při botu operačního systému, na začatku to přemýšlí jestli je to analog,nebo DVI takže pak v menu LCD je lepší zvolit
v Setup>Autosource>přepnout z Auto na Manual, pak příští zapnutí je DVI. LCD má MagicBright, který umožnuje si vybrat ze 7 profilu - Custom, Internet, Text, Games, Movie,Sport, Dynamic kontrast. Má to fnkci MagicColor což nepoužívám, podle mě to uniká reálným barvám - hlavně červená (na sledování filmů vhodné).
..takže z hlediska ovládání OSD menu perfektní.

Fotky jsou pořízené fotoaparátem panasonicFz50, jsem amater (moje první focení s trošku lepším fotákem => na fotkách jsou chyby, třeba u barevného spektra ty barevná kolečka, nebo pruhy různě zkřivené, nechtělo se mi nafocovat znova, snad tyto postačí na minirecenzi :) ).
Barevné spektrum
http://img206.imageshack.us/my.php?imag ... um1vx2.jpg
http://img231.imageshack.us/my.php?imag ... um2he7.jpg

Barevné spektrum, mě překvapilo jak dobře vykreslené na defaultu a žadné proužkování, prostě super, porovnával jsem na CRT spektrum samsunga s testy SH (LCD s VMA,I-IPS) a opravdu tento panel je na tom s barvama super!
Černá je opravdu černá, menší problém jsem narazil u přechodu z černé přes šedou na bílou barvu, je zde menší proužkování, troufám si říct,že by se to dalo spravit kalibrací.
Podsvětlení jsem vůbec neřešil, protože dosud jsem se nesetkal s některou aplikací, kde bych zpozoroval na určitých místech výraznou světlost, a to ani při černé..dá se říct rozumně rovnoměrně podsvětlené.

Používám max. rozlišení 1680:1050, ale škoda, že neumí více :-)
Filmy super :) každopadně to chce sledovat více DVD formát, než obyčejný 700MB filmy.
Hry super CS, závodní rally,zrovna jsem zkoušel Quake3 arena žadný problém odezva na 100% super.
Pozorovací úhly, neměl jsem možnost porovnat s jiným LCD, ale ohodnotil bych je slušné,jako v pohodě si vedle sebe sednou tři lidi,při pohledu z hodně velkého úhlu pak už dochází mírně k rozkladu barev, slabnutí kontrastu, žloutnutí. Ale já se nikdy nedívám pozorovacím uhlém větší než je na fotkách.
Jinak ideální pohled na LCD je kolmá mírně zezhora :)
http://img233.imageshack.us/my.php?imag ... levkb9.jpg
http://img231.imageshack.us/my.php?imag ... ravbi8.jpg
http://img204.imageshack.us/my.php?imag ... ornuo3.jpg
Filmy
http://img99.imageshack.us/my.php?image=filmxb9.jpg
http://img81.imageshack.us/my.php?image=film1kr8.jpg
Přechod z černé na bílou
http://img120.imageshack.us/my.php?imag ... noune1.jpg

A jako velké plus je opravdu malé, až neuvěřitelné skoro žádné vyzařovaní tepla, to jistě dodá životnosti !!!

Celkově shrnuto :
+ barevné podání, černá barva , odezva, designe, příjemné OSD menu a jeho přednastavené profily, velká plocha wide, žadné teplo z LCD :),pozorovací úhly slušné.
- přechod z černé přes šedou na bílou barvu jemné pružkování (spravit kalibrací ), polohování (ideální dokoupit rameno, nebo pokud na stěnu tak s kloubem)

PS: vypujčil jsem si testovací obrazce z SH, doufám, že nevadí jejich použítí zde na PCTforum.
Naposledy upravil(a) panTauu dne ned 25. bře 2007, 18:50, celkem upraveno 2 x.
fesh1-
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fesh1- »

tie ciary co su na monitore viditelne (nemyslim farby ale tie ciary napr u toho auta) su len sposobene fotenim ci su viditelne aj volnym okom normane pri pozerani ?? :o
panTauu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od panTauu »

jasný, že to je nesprávně ofocený, když mi někdo řekne jak to dá ofotit aby tam nebyly pruhy, tak udělám fotky znova.
ego42
Nováček
Nováček

Příspěvek od ego42 »

trochu jsem si ted na 226BW hral s okometrickym vyladenim barev pro pripravu fotek na tisk do minilabu a ackoli je to ve svoji tride urcite moc peknej monitor (nemam moc srovnani, takze sam neposoudim) jedna vec je nepopiratelna, a sice ze na trochu serioznejsi praci s grafikou je nepouzitelnej, uz jenom kvuli barevnym a jasovym zmenam v zavislosti na pozorovacim uhlu. jednak se kvuli tomu dost lisi jas i barvy u horniho a spodniho kraje a taky se staci trochu narovnat na zidli a clovek pred sebou ma uplne jinou fotku. takze pokud si chce nekdo porizovat monitor taky na praci s grafikou, kde mu opravdu zalezi na barevnym detailu, mel by asi na vsechny TN panely rovnou zapomenout, zaraky se holt nedeji ;) mne osobne to az tak netaha, i kdyz fotim a skenuju, ale pruda to je, o tom zadna
jinak jeste co se negativnich poznatku tyce, "backlight bleeding" rozhodne existuje i u "S" panelu a ani jinak neni podsviceni uplne homogenni, ale to se projevuje spis pri pohledu z uhlu, nejaka tragedie to urcite neni
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

ja jsem do dost ladil(barevnost) a myslim ze to celkem ujde..co jsem tak srovnaval ten co mam v praci..ale ladil jsme to dost dlouho..jasny barvy se sice meni v zavisloti na uhlu pohledu ale uprime,snad se na to divam normalne zepredu nee? :)
ego42
Nováček
Nováček

Příspěvek od ego42 »

zepredu jo, ale staci posunout oci o par centimetru nahoru nebo dolu (cili narovnat se na zidli) a barvy a jas jsou nekde uplne jinde, nemluve o dost podstatnym rozdilu mezi vrskem a spodkem obrazovky. jak se mi ten monitor jinak libi, tak tohle je po prechodu z CRT ponekud studena sprcha
jak rikam, pro cloveka, co na nem chce pracovat, hrat hry, koukat na filmy apod. je to v pohode, ale na grafiku fakt neni
g.sus
Nováček
Nováček

Příspěvek od g.sus »

Je pravda, ze farby sa mierne menia v zavislosti od uhlu pohladu, ale mne ako beznemu uzivatelovi (nie grafikovi) to vobec nevadi.
Na Hardforum sa da najst ICM profil, po ktoreho nahrani su farby monitora subjektivne prirodzenejsie ako defaultne.
- you bleed just to know you're alive -
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

godlike píše:OK..Tak ja jsem se dlouho rozhodoval a vzal 22cku Samsung(taky mam A made in SK) za 10kkc v SC...byl jsem si vedom,ze je jen TN+ samo uhly jsou dost mimo...................
no konečně někdo normální kdo nám nechce tvrdit že tenhle monitor se vyrovná svým výkonem novým S-PVA nebo IPS obrazovkám....jsem rád že je tady i někdo rozumný :)
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
Monitor 24 LCD - Benq FP241W
Wolant Logitech WingMan FF, gamepad Executioner. Windows XP professional SP2
fajmi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Kde koupit??

Příspěvek od fajmi »

Zdravím, tyto monitory se mě moc líbí a jeden z nich bych určitě koupil. Jen se nemohu rozhodnout jaký. Viděl jste je někdo oba pohromadě?? O kolik je ten Samsung lepší? Dají se již někde koupit??? Děkuji
Fajmi
panTauu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od panTauu »

tak na Světhardware konečně vyšel test Samsungu akorát nowide, ale v podstatě se jedná o to samé.
Autor píše : Nejdříve se zaměříme na obraz jako takový, tím myslím hloubku atd. Právě hloubka je vcelku slušná a u filmů si ji vychutnáte se vším všudy. Tmavé scény působí velice dobře a celý obraz je pěkně dynamický. Barevně je také vše v pořádku a onen zvětšený gamut (97 % NTSC) je zkrátka na obrazu znát.

U bílo-černého přechodu jsem nezaznamenal jedinou vadu na kráse.

Duhový přechod se může zdát na první pohled výrazně jasnější, ale to je způsobeno širším gamutem, který zobrazuje zkrátka jasnější barvy. Nejvíce je to vidět na červené barvě, která je hodně výrazná. Přechod jako takový je však velice dobrý a žádné vady na kráse na něm nenaleznete.

Reálná fotografie opět vykazuje pouze ty nejlepší vlastnosti. Pleťová barva je podána dobře, černá je výrazně hluboká. Celkově je obraz velice dobře prokreslen.

http://www.svethardware.cz/sh/media.nsf ... e/foto.png

prostě jsem rád, že jsem si nekoupil předražené S-PVA nebo IPS
exot
Nováček
Nováček

Příspěvek od exot »

panTauu píše:tak na Světhardware konečně vyšel test Samsungu akorát nowide, ale v podstatě se jedná o to samé.
Autor píše : Nejdříve se zaměříme na obraz jako takový, tím myslím hloubku atd. Právě hloubka je vcelku slušná a u filmů si ji vychutnáte se vším všudy. Tmavé scény působí velice dobře a celý obraz je pěkně dynamický. Barevně je také vše v pořádku a onen zvětšený gamut (97 % NTSC) je zkrátka na obrazu znát.

Duhový přechod se může zdát na první pohled výrazně jasnější, ale to je způsobeno širším gamutem, který zobrazuje zkrátka jasnější barvy. Nejvíce je to vidět na červené barvě, která je hodně výrazná. Přechod jako takový je však velice dobrý a žádné vady na kráse na něm nenaleznete.

Reálná fotografie opět vykazuje pouze ty nejlepší vlastnosti. Pleťová barva je podána dobře, černá je výrazně hluboká. Celkově je obraz velice dobře prokreslen.

Nějak si zapoměl na negativní vlastnosti v tom testu uvedené - překmit a s ním související šum - dosti nepříjemná vlastnost. Myslím ale že podle toho modelu co testovali nemůžeš posuzovat 226bw. Může to být zcela o něčem jiném, už jenom kvůli velikosti obrazovky, jejího výrobce a nastavení elektroniky.
DFI LanParty nF4 Ultra-D; Opteron 165; SCYTHE SCNJ-1000 Ninja Cooler; 2x1024MB
Kingstone KHX3200AK2/2G; Sapphire Radeon X800GTO2 256 MB DDR; Hitachi 160GB SATA + Seagate 7200.10 320GB SATA; NEC ND-4550; SB AUDIGY 2 Platinum Ex Enermax Liberty 500W; CoolerMaster Centurion 5 CAC-TA5, Eizo Flexscan S1910, Logitech LX7
panTauu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od panTauu »

exot píše:
panTauu píše:tak na Světhardware konečně vyšel test Samsungu akorát nowide, ale v podstatě se jedná o to samé.

Nějak si zapoměl na negativní vlastnosti v tom testu uvedené - překmit a s ním související šum - dosti nepříjemná vlastnost. Myslím ale že podle toho modelu co testovali nemůžeš posuzovat 226bw. Může to být zcela o něčem jiném, už jenom kvůli velikosti obrazovky, jejího výrobce a nastavení elektroniky.
nebudu se zabývat nečím, co na mém LCD nepozoruji
exot
Nováček
Nováček

Příspěvek od exot »

panTauu píše:nebudu se zabývat nečím, co na mém LCD nepozoruji
To bych byl rád, kdyby tomu tak skutečně bylo, já o něm taky uvažuji. Máš zkušenosti i s PVA a IPS panely? Já jsem totiž trochu namlsanej a nevím zda bych byl spokojenej. Sice o tomhle monitoru uvažuji pro dcery ale nechci, aby si kazili oči hned od útlého věku. Mohl by jsi mě řící, jak je na tom 226BW s regulací jasu? Co jsem četl tak u TN panelů Samsung a konkrétně i u tohoto modelu je jas na dost vysoké úrovni a nejde příliš stáhnout? Nechci aby to v noci zářilo jak supernova.
DFI LanParty nF4 Ultra-D; Opteron 165; SCYTHE SCNJ-1000 Ninja Cooler; 2x1024MB
Kingstone KHX3200AK2/2G; Sapphire Radeon X800GTO2 256 MB DDR; Hitachi 160GB SATA + Seagate 7200.10 320GB SATA; NEC ND-4550; SB AUDIGY 2 Platinum Ex Enermax Liberty 500W; CoolerMaster Centurion 5 CAC-TA5, Eizo Flexscan S1910, Logitech LX7
panTauu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od panTauu »

exot píše:
panTauu píše:nebudu se zabývat nečím, co na mém LCD nepozoruji
To bych byl rád, kdyby tomu tak skutečně bylo, já o něm taky uvažuji. Máš zkušenosti i s PVA a IPS panely? Já jsem totiž trochu namlsanej a nevím zda bych byl spokojenej. Sice o tomhle monitoru uvažuji pro dcery ale nechci, aby si kazili oči hned od útlého věku. Mohl by jsi mě řící, jak je na tom 226BW s regulací jasu? Co jsem četl tak u TN panelů Samsung a konkrétně i u tohoto modelu je jas na dost vysoké úrovni a nejde příliš stáhnout? Nechci aby to v noci zářilo jak supernova.
moc to hrotíš, :D na TOMDLE LCD ROZHODNĚ nezničíš OČI OD ÚTLÉHO VĚKU ....:D bože co ty lidi nevymyslej :D, dcerkám by postačila i třeba stará CRT 17tka s TC03 a taky by si na tom neníčily oči :) rozmazlovat se nemá (to byly časy, rýsování hafo projektů na 15tce CRT od Belney :D, doteď brýle ani čočky nenosím vidím perfektně )
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“