Sata a ide hdd

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
mptf
Nováček
Nováček

Sata a ide hdd

Příspěvek od mptf »

Dobrý den.Mám takový problém hardiskem-sata2/jumper na sata1 mám nastavený/
Základní deska DFI-čipset nF4-jeden disk je ide-a druhý mám sata2.Nový bios,nový i starý ovladače ve windows.Problém je s tím že pc někdy najede,někdy ne.V biosu přehazuju slave - master- instalace windows čistá,bez ide, nebo si ide hardiskem-stále problém že jednou se vidí,jednou ntdlr nenalezen, restart boot sata-jede.Funguje a pak druhý den zase.Ide dám slave,nebo master a stejně /vím že sata je vždy master/.Jde aby na jednom pc byly spolu jak ide tak sata?
mikecv
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikecv »

to je docela divny,ale nevim proc tu mas 2x stejnej dotaz :?

system mas na jakym disku?zkus dat ten sata na jinej port nebo ten ide zkus dat na cable selekt,je to fakt divny
desktop
Xenon X5675 6/12T@4,2Ghz 12GB DDR3 1600; AMD Asus HD7950@1100/7000; Kingstom HyperX 120GB SSD; WD 1,5TB BE, 2*Samsung Green 1,5TB, SB X-FI Titanium HD; Corsair HX620; LG W2600HP; Logitech G510 + G600
laptop 1
Acer V15 Nitro black i7 4720HQ; 16GB Ram; NV GTX960M; 120GB SSD M2; WD 1TB + 2TB WD Ultra metal
laptop 2
XMG 502(CLEVO P150EM) i7 3920XM; 16GB Ram; 250GB SSD EVO 840PRO; GTX680M 4GB; BD-DVD
mptf
Nováček
Nováček

Příspěvek od mptf »

Jen pro upřesnění-Deska DFI DAGF/Infinity/,nF4-3500MHZ Venice,2GB ram,2x Ide mechaniky Nec,LG, GF 6600.
Byly tam 2x ide WD 120 a 40GB/slave- master/40GB jsem dal pryč-místo něj je nyní nový sata2/jumper daný na sata1/Od té doby jsou problémy.Bios to detekuje,windows taky,ale jak by měli být nastaveny hdd-ide jako slave/mám/ na sata se nedá nic změnit.Instalace windows byla horor-v bisou řeknu boot sata hardisk,dám instalovat z cd,windows řeknou že C-je ide---D --sata,nainstaluju,spustim,winows je na d-,c je ide hardisk.Funguje to ale blbneVypínání,zamrzání.Vyndám ide kabel jen sata,Naistaluju winowws,Je to C,pohoda,přidám ide kabel,pohodaC,windows sata,D ide,pohoda, někdy to pak nenabotuje,nenalezen hdd,restart,nalezen,........
Hoonzooid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hoonzooid »

Nevidim důvod, proč by SATA disk neměl jet s IDE.... :?
Ten IDE bych nastavil jako Master.... OS bych nainstaloval na SATA a nechal bych bootování na SATA.... Píšeš docela zmateně, takže se v tom tolik neorientuju.... :oops:
Case: TCLink S-313BK - Middletower, CPU: Intel Core i3-3240 @ 3.4GHz, MB: Gigabyte GA-Z77-D3H, GPU: Sapphire AMD Radeon R9 270X, RAM: 8GB DDR3, SSD: Kingston HyperX 3K 120GB, HDD: Samsung HD502HJ 500GB SATA, CD/DVD: Samsung SH-S183L, Monitor: 24" DELL U2412M, Zdroj: Fortron FSP350-60THN-P 350W
mptf
Nováček
Nováček

Příspěvek od mptf »

Omlovám se za zmatenost mích dotazů.Jak můžu mít ale IDE hardisk Master,sata chci mít master.Satovi neřeknu aby byl slave.Ten je master stále.V bisosu sice mám možnost od kud chci bootovat,ale když dám normálně instalaci windows,tak mám IDE master,a ten je C!!!,ale system mám na D-sata.
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

mptf píše:...
Při instalaci si můžeš vybrat, který bude C a D. :roll:
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
mptf
Nováček
Nováček

Příspěvek od mptf »

Nemůžu si při instalaci vybrat.Windows mi řekne,že našel disky,C-ide,D sata.Kam chcete instalovat?Ide nebo sata,Řeknu že chci sata-naistaluju ,C je pak ide,D sata je Windows.C je prázdné, D tam je windows.A když dám pak v biosu master disk sata,tak nenalezen ntdlr.Dám zpět v biosu který hardisk je master-ide,nalezen,widle jsou na Dečku.
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Tak nevím jak to instaluješ, ale já mám dvě HDD a můžu si vytvořit C na jednom a D na druhém a naopak absolutně bez problémů. :?
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
Hoonzooid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hoonzooid »

SATA je SATA a IDE můžeš mít Master nebo Slave bez ohledu na SATA... Tak já teď už taky nechápu, jak to instaluješ... :lol:
Case: TCLink S-313BK - Middletower, CPU: Intel Core i3-3240 @ 3.4GHz, MB: Gigabyte GA-Z77-D3H, GPU: Sapphire AMD Radeon R9 270X, RAM: 8GB DDR3, SSD: Kingston HyperX 3K 120GB, HDD: Samsung HD502HJ 500GB SATA, CD/DVD: Samsung SH-S183L, Monitor: 24" DELL U2412M, Zdroj: Fortron FSP350-60THN-P 350W
mikecv
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikecv »

omg v tvejch poznamkach aby se cert vyznal :twisted:
Hoonzooid ma pravdu,na IDE se Master/slave nastavuje nezavisle ,nema to nic spolecnyho
desktop
Xenon X5675 6/12T@4,2Ghz 12GB DDR3 1600; AMD Asus HD7950@1100/7000; Kingstom HyperX 120GB SSD; WD 1,5TB BE, 2*Samsung Green 1,5TB, SB X-FI Titanium HD; Corsair HX620; LG W2600HP; Logitech G510 + G600
laptop 1
Acer V15 Nitro black i7 4720HQ; 16GB Ram; NV GTX960M; 120GB SSD M2; WD 1TB + 2TB WD Ultra metal
laptop 2
XMG 502(CLEVO P150EM) i7 3920XM; 16GB Ram; 250GB SSD EVO 840PRO; GTX680M 4GB; BD-DVD
mptf
Nováček
Nováček

Příspěvek od mptf »

Hm.Včera počítač fungoval.Sice pípal,že je něco špatně,ale jel.Ide byl na slave.Tak jsem ho dal na master.Počítač se rozjel,a po inicializaci biosu,dál nejel.Restart.....Dal jsem ide na cable select tak jsem zvědav jestli to bude frčet jak drak.Nejsem zas takový znalec,proto se ptám.Ale když stále dokola se ptám,jak můžou spolu mluvit,když by byly oba master?Slave to dělá problémy.Tak ještě skusim ten cable select na ide.Taky jenom pro uplnost.V biosu je položka RAid.Já to mám na disable.XP mají SP2.Řadič je nF4-a jsou tam instalované nForce ovladače.Zase jsem někde objevil že to může být těmi ovladačemi nForce k desce,že stačí jen windowsácké.
Brogg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Brogg »

Jak chceš poradit, když nechápeš strukturu věty v českém jazyce a neumíš poskládat smysluplnou větu? O pravidlech či stylistice ani nemluvím...
Ono se říká: "Na blbou otázku,..."
Ale k tématu:
- nastavení pomocí jumperů na ide neovlivní sata
- pokud Ti počítač "jede" ale pípá, není něco v pořádku :roll:
- já na své KT600 u sata řadiče v biosu musím dát položku "RAID", jinak mi to nepracuje se sata disky. Snad Ti poradí někdo se stejným chipsetem.

Ale snaž se psát srozumitelně, jinak Ti nikdo neporadí...
Wandering*Walking*Drifting with the tide
Browsing*Searching*Finding our way through life
(The Gathering - Box)
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.Sniper »

mptf píše:...Ale když stále dokola se ptám,jak můžou spolu mluvit,když by byly oba master?Slave to dělá problémy...
hele master a slave je tu kvůli toho, že na ide kabel můžeš zapojit 2 zařízení a jedno to zařízení musí být master a druhé slave, aby mohli správně komunikovat na jednom kabelu
na sata kabel můžeš zapojit jen jedno zařízení, proto je vždycky master

slave ti dělá problémy, protože na tom ide kabelu máš zapojené jedno zařízení (disk) a tudíž ti chybí master
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“