Problém zvaný "input lag"

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
Lister
Začátečník
Začátečník

Problém zvaný "input lag"

Příspěvek od Lister »

Prolezl jsem všechny témata, kde se vyskytuje termín lag v souvislost s monitorem, ale nenašel jsem tady odpověď ani na jednu z věcí, které mě zajímají o tomto problému. Jediné co jsem našel je dokázání do historie ať si to tam dotazující vyhledá, ale odpověď tady prostě fysicky není :(

1. je tento problém obecným problémem LCD nebo jen některé technologie - četl jsem že tím trpí S-PVA naopak že MVA, IPS postižené nejsou, ale moc se mi tomu nechce věřit. (TN panely nezminuji záměrně, páč mě nezajímají, ale můžete se vyjádřit :) )

2. dá se říct že je nějaký standart, kole kterého se ty hodnoty pohybují - jako třeba že 20ms je normál 50 už je moc atd????

3. dá se toto zpoždění opravdu nějakým nastavením GK odstranit - a to nejdůležitější: jak přesně - tohle by myslím mohlo zajímat hodně lidí, taky se tady na to spousta lidí ptala ale odpověď opravdu nikde :(

4. je to opravdu problém nebo jen nafouknutá bublina ( no asi zakládám na flame :) )

5. konkrétně je na tom monitor Samsung 215tw v tomto ohledu opravdu tak špatně nebo jen má tu smůlu, že si ho lidé vybrali, aby to na něm demonstrovali???
Naposledy upravil(a) Lister dne stř 21. bře 2007, 17:59, celkem upraveno 1 x.
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
Monitor 24 LCD - Benq FP241W
Wolant Logitech WingMan FF, gamepad Executioner. Windows XP professional SP2
panTauu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od panTauu »

"imput lag" = svinstvo podobné vysokému pingu z online hraní.
A pocítíš to všude :-) i ve winech.
Pokud nejsi nákej profi grafik a koukáš na LCD tak jak se má, tak samsung 226BW je aš aš :-)
Mastero
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mastero »

ad 1. problém to je elektroniky, nikoliv panelu

ad 2. ono cokoliv navrch už je špatné...

ad 3. jestli budu mít náladu, možná doplním později :)

ad 4. problém to je individuální, ale většina lidí raději rychlou odezvu

ad 5. je na tom tak špatně (v tomto ohledu)
Naposledy upravil(a) Mastero dne stř 21. bře 2007, 18:20, celkem upraveno 1 x.
\( ^_^)Λ(^_^ )/
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Mastero píše:ad 2. ono cokoliv navrch už je špatné...
takže jsou i panely, které mají imput lag 0???
Mastero píše:ad 3. jestli budu mít náladu, možná doplním později :)
za tohle bych se opravdu přimluvil :)
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
nikl
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nikl »

U Samsunga 215TW jsem nameril input lag od 40-70ms, mam grafiku ati, zadny nastaveni v control panel mi nepomohlo, ani zmena profilu. Zezacatku jsem si ho ve flatoutech po prechodu z crt trochu vsiml, ale ted mi uz vubec neprijde. Online hry nehraju tak nevim jak je to tam znat, ale treba bulanci nebo tennis critters (hraju s bratrem na jednom pc) se hraji naprosto v pohode, zvlast v bulancich jsou rychly reflexy potreba a neni problem. Dlouh opredlouho jsem se rozhodoval mezi NEC 20WGX2 a 215TW, na svethardware foru to dokazal balik 123 nejak zazracne vyresit, to me presvedcilo, ale mne se to uz zazracne vyresit nepodarilo. Kdyby nec nemel lesklou obrazovku, tak jdu do nej, samsung je ale taky bajecnej monitor, kazdej si to ale musi radsi zkupit nez si ho koupi.
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Mastero píše:ad 1. problém to je elektroniky, nikoliv panelu
...takže tenhle problém vlastně může postihnout jakýkoliv panel?? Pokud by to byla pravda, tak proč se tohle v žádné recenzi nezminuje, případně proč se to přímo netestuje, když metoda meření je tak jednoduchá????

Ještě dotaz - existuje někde nějaký seznam panelů, kde by byla tahle hodnota změřená, někde jsem našel zmínku že něco takového je na wikipedii ale nic jsem tam nenašel, ale možná jsem jen špatně hledal :wink:
Mastero
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mastero »

Lister píše:1) tenhle problém vlastně může postihnout jakýkoliv panel??
2) takže jsou i panely, které mají input lag 0???
3) pokud by to byla pravda, tak proč se tohle v žádné recenzi nezminuje, případně proč se to přímo netestuje.
1) ano, tedy ten velmi vysoký lag pouze s overdrive (mva, pva, tn)
2) on tam nějaký ten input lag bude z fyzického hlediska vždy, teď jde o to, zda bude v řádu desetin/ jednotek nebo desítek ms
3) toť otázka, směřuj ji na recenzenty. Ale mě osobně ta metoda zrcadlení na dvou monitorech připadá strašně nepřesná. Dokonce se mi totiž podařilo naměřit vyšší input lag na crt než na lcd. Ona totiž má na input lag vliv i obnovovací frekvence (i na lcd). Dále se nemůžeš spolehnou, že karta vysílá do obou výstupů stejně. A stále porovnáváš rozdíl 2 monitorů, nikoliv jejich reálný input lag.
Naposledy upravil(a) Mastero dne čtv 22. bře 2007, 16:37, celkem upraveno 1 x.
\( ^_^)Λ(^_^ )/
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Mastero píše:1) ano, tedy ten velmi vysoký lag pouze s overdrive (mva, pva, tn)
2) on tam nějaký ten input lag bude z fyzického hlediska vždy, teď jde o to, zda bude v řádu desetin/ jednotek nebo desítek ms
3) toť otázka, směřuj ji na recenzenty. Ale mě osobně ta metoda zrcadlení na dvou monitorech připadá strašně nepřesná. Dokonce se mi totiž podařilo naměřit vyšší input lag na crt než na lcd. Ona totiž má na input lag vliv i obnovovací frekvence (i na lcd). Dále se nemůžeš spolehnou, že karta vysílá do obou výstupů stejně. A stále porovnáváš proti sobě 2 monitory, nikoliv jejich reálný input lag.
ad2 - asi tam najaký být vždycky musí to je fakt, jen by mě zajímalo jestli třeba těch 10ms bude standart a nad už nic moc nebo jak se ty hodnoty pohybují.
ad3 - jasně problémy tam budou, ale aspoň by se dalo nějak srovnávat.

a nemohl by ses ještě vyjádřit k tomu jestli se to dá nějak odstranit.

A když jsem zmínil ten Samsung tak podle některých vyjádření prý nové revize tenhle problém nemají a starým poumůže upgrade FW, jinde to zase popírají a teď aby se v tom člověk vyznal :(
aria
Nováček
Nováček

Příspěvek od aria »

nazdar

len cez kamosa som nahodov nadabil na toto forum a vdaka nemu konecne viem co mam za problem

cca pred rokom som si kupil LCD za 16 000 belinea 20" 102035 widescrean myslim ze MVA.
a prechod z mojho stareho LCD HP na toto cudo ma skoro "zabil"

reklamovat sa to neda ma to napisanu odozvu 8ms no ja v ruke citim minimalne 100 ms odozvu (testy som ziadne neskusal lebo nepoznam tie programy) - (hram Counter Strike cca 7 rokov) viem ze vetsine z vas je to jedno ale mne je doslova zle z toho ako sa pohybuje kurzor myšky na mojom monitore vo windowsoch nie to ze v FPS hrach sa neda nic trafit musim pouzivat stare 17" CRTcko a LCD mam len na filmy alebo pocuvanie hudby

okrem toho mi nejde ani 75 ci 70 Hz pokial nastavim viac ako 60 Hz na akomkolvek rozliseni tak obraz je nechutne trhany nevyriesila to ani vertikalna synchronizacia

teda ak je nieaka moznost ako sa to da vylepsit alebo ked ma niekdo nieake skusenosti tak vas prosim pomozte lebo 16 000 za monitor a nikde to ani neuvazdaju ze takato vec existuje :X

a ten problem z elektornikou da sa o tom nieco docitat viac ?
aria
Nováček
Nováček

Příspěvek od aria »

prakticky presne toto je moj problem len este o par ms horsi

http://www.youtube.com/watch?v=pi2OE6hSh00
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

když už tady to téma je tak ještě jeden odkaz (děkuji moderátorům za upozornění na tenhle článek :) )

Contemporary LCD Monitor Parameters: Objective and Subjective Analysis

doporučuju řádně přečíst a celý, protože tenhle článek je doslova perla (a opravdu to nemyslím špatně). Velmi dobře napsané a pokud umíte anglicky tak velmi jednoduše pochopitelné.

Jinak to vypadá, že se zase nic podrobnějšího nedovíme sice někteří slibovali odpověď a vysvětlení, ale chuť pomoct ostatním asi nebude :(
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“