novy fotak, dilema

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Wuuduu píše:ošahávanie nasleduje teraz, mam vybraté podľa parametrov, ale ak sa bude držať zle, určite si ho nekúpim. Držal som EOS 300 a nedržal sa mi zle, uvidime. Nekupim len tak, ver mi.
Mno myslim ze uz podle fotek ti musi byt jasny ze 350D a 300(D) je neco uplne jinyho. 350D ma hroznej uchop. (me nevadi ale mam fakt maly ruce a pomerne lehkej objektiv).
Ver mi ze ten rozdil je obrovsky a rekl bych ze uchop je u zrcadla to nejdulezitejsi. Co je horsi - troska vice sumu nebo to ze si zlomis prst nebo omylem zapnes samospoust kdykoliv budes chtit pod/preexponovat?
Ver mi ze priority bys mel mit jinde. :wink:
Az je budes mit v ruce - prozkoumej i logiku ovladani. Me nikon sedel fantasticky v ruce ale byl jsem zvyklej na logiku canonu a nikon me naopak hrozne matl. I prehlednost je dulezita a rozhodujici. Dej nejdriv na dojem v ruce, pak na parametry.
Naposledy upravil(a) sx02 dne úte 27. bře 2007, 19:33, celkem upraveno 1 x.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

ICE píše:k eosum opravdu doporucuju bateriovy pozdro, i kdybys ho mel mit prazdny :-D
jo to každopádně... s gripem se 350D (400D) drží mnohem líp :)
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

jenom tak BTW... jakej planujes do budoucna objektiv? tady mas srovani nejaky levny sigmy se setakem... pokud pocitas s tim, ze 3 roky zustanes na setaku, tak to rozhodnuti o nakupu neni tak kriticky...
http://www.digimanie.cz/art_doc-9D83E7E ... F83F9.html
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

ICE píše:jenom tak BTW... jakej planujes do budoucna objektiv? tady mas srovani nejaky levny sigmy se setakem... pokud pocitas s tim, ze 3 roky zustanes na setaku, tak to rozhodnuti o nakupu neni tak kriticky...
http://www.digimanie.cz/art_doc-9D83E7E ... F83F9.html
Mno myslim ze se pohybujes v trosku jinych sferach. :wink:
Samozrejme ze v beznych podminkach cen objekitvu je to cena nizsi ale presto rikat pred clovekem kteremu se cenovy rozdil mezi 350D a 400D vysoky o objektivu za ca 13k "levny" mi trosku zavani. :wink:

(heh ale vlastne je to dobre, mnoho lidi zacinajich se zrcadlem si vysi dalsich investic neuvedomuje, stejne jako banda casto "nafoukanych" L-karu ze tu existuje i nekdo s nizsimi naroky. Nechci nikoho urazit, ale pravda je nekde uprostred)
koja
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od koja »

sx02 píše:(heh ale vlastne je to dobre, mnoho lidi zacinajich se zrcadlem si vysi dalsich investic neuvedomuje, stejne jako banda casto "nafoukanych" L-karu ze tu existuje i nekdo s nizsimi naroky. Nechci nikoho urazit, ale pravda je nekde uprostred)
No když jsem začínal fotit, taky mě nenapadlo, kolik do toho vrazím. Jsem počítal s 350D + později že si koupím nějaké tele, polarizák a brašnu a to že bude všechno.
Dneska mi došel třetí objektiv (nepočítám seťák), koupil jsem si blesk atd. Takže celkové výdaje asi 50k a ještě nějaké věci potřebuju koupit (grip, další baterky, víc paměti protože 2GB je málo atd.)

Ale nedá se říct, že by mi to vadilo. Kdybych nechtěl, tak samozřejmě do toho ty prachy vrážet nemusím.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Koja: Dyt jo na tom neni nic spatneho. Taky jsem uz do fotaku par drobnych vrazil. Jenom narazim na dve extrmni varianty - spousta lidi nadsenych nizkejma cenama zrcadlovek netusi vubec do ceho jde - investice do objektivu bezne presahuji 10k a myslim ze malokdo s tim pocita kdyz kouka jen na cenu "tela". Druha varianta mas pak zase extremisty ktery proste neuznavaji nic nez cerveny prstenec a neznackovy vyrobce (= jiny nez vyrobce tela) je pro ne malem sproste slovo. Jenom jsem chtel naznacit ze realita je sice nekde mezi, ale proste je potreba se pripravit na vetsi investice.

Ja zrcadlovku koupil loni v lete a zatim me vysla celkem na ca 40k na druhou stranu nejsem sberatel objektivu a o lku ani neuvazuju. (stejne jako o blesku apod..) Realita je nekdy holt kruta. :oops:
koja
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od koja »

sx02: ale ten ICE je fakt šílenec, což mi došlo pořádně až teď. Takový objektiv doporučit jako levný :-) Levný je můj Tamron 28-80mm F3,5-5,6 který stál asi 2,5k :D za tu cenu super, ale ted ho nahradí plně asi Sigma 17-70mm F2,8-4,5 Micro za 10k :-) Ale toto je podle mě vývoj, kterým projde každý, kdo to veme focením jenom trochu vážněji. A neříkám, že časem něco u mě nahradí i tu sigmu. Všechno je možné :-)
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Tu sigmu 17-70 jsem kupoval primo s fotakem (setak jsem jenom nasadil a overil funkcnost). Neni to spatny objektiv. Na moje foceni plne dostacuje, navic u Canonu neni moc na vyber.
(mimochodem je to 17-70 macro ne micro - ma obyc motorek)
koja
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od koja »

sx02 píše:(mimochodem je to 17-70 macro ne micro - ma obyc motorek)
já vím, to byl překlep, ikdyž to tak nevypadá :-D
Vodnik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vodnik »

Líbí se mi jak plno lidí by hned člověku co kupuje evidentně první zrcadlovku v životě cpala kdejaké objektivy a další příslušenství. Proč ne, ale objektiv fotografa nedělá ;) A běžný amatér si se seťákem vystačí pěkně dlouho, než se vůbec něco naučí - vlastní zkušenost...
vss Vodnik DrC+ (kp)
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

mas pravdu, nie som ziadny profik.
Pravdou je tiez, ze poznam zopar slusnych slovenskych fotografov (napr. Peter Ertl), velmi slusnu techniku mam očumenú. Sam mam doteraz len OLYMPUS Camedia C-4000 (ten ma stal vtedy trosku viac, co teraz vychadza napr. EOS s 4GB kartou, heh, kam to ten svet speje). Ten som si kupoval hlavne preto, ze clovek moze nastavovat rucne vsetko + mam zo strednej skoly (SUPŠ/ŠUV) 3 roky umeleckej fotografie, kde sme vtedy pouzivaly zrkadlovky "analogy" (okolo rou 1989 digitaly neboli)... takze "nieco" snad este viem, dufam.
ICE píše:k eosum opravdu doporucuju bateriovy pozdro, i kdybys ho mel mit prazdny
Batterygrip si kupim na 100% v co najkratsom case. V tom pripade by mala velkost tela uz nebola takym minusom, nie?
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
sprite
Nováček
Nováček

Příspěvek od sprite »

O Pentaxu K110 jsi neuvažoval? Stabilizace v těle, větší hledáček a bezproblémová možnost použítí levných (opravdu levných, v řádech stokorun), světlých,manuálních objektivů není k zahození. Mám Nikona D50, jsem spokojený, ale kdybych vybíral znovu, tak kvůli těmto věcem bych asi šel do K110. Navích seťák u K110 je z těch kvalitnějších, možná by i stačil na pořád.
AMD X3, 8800GT,4GB RAM, SATA 640 GB,SATA 320 GB, Corsair 520W,P19-2, Asus A696
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

D40 určitě ne, jak už tu ostatně bylo řečeno. Jsi s ní odkázán jen na AF-S objektivy, ale to jsou v rozumných cenových hladinách pouze lousy základní zoomy. To už radši D50, nebo 70s.

Jo a D40 ani 400D nemají horní stavový displej, všechny hodnoty jsou zobrazeny jen na zadním LCD (mimo hledáček, samozřejmě). To je podle mně celkem vopruz, protože to za prvé mnohem víc žere (klasický jednoduchý stavový LCD žere proti barevnému opravdu nula nula nic) a za druhé je to nepřehledné. Nevím, někdo si na to může zvyknout, ale mně osobně by z toho šlehlo. Teď jsem měl v ruce Dynax 7D, který je řešený stejně a když se k tomu přidá i jeho blbě čitelný displej v hledáčku, tak se s tím fakt fotit pořádně nedalo.

350D i 400D je to, čemu říkáme "foťák pro holky". Beze srandy - to je tak malý tělo, že kdokoliv s většími prsty má problémy s držením i ovládáním. To je taky třeba vzít v úvahu.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

Pentax sa mi v ziadnom VO v Bratislave nepodarilo najst, skoda, tiez som ho na zaciatku hladal.

Dakujem vsetkym za poskytnute rady a skusenosti.

Čierny Canon EOS 350D (EF-S 18-55 kit) + 4GB Apacer® Compact Flash Photo Steno Pro III 150x je uz doma. Nastastie som si doteraz na ziadnu zrkadlovku, ci uz NIKON alebo CANON nezvykol, tak mi drzanie celkom vyhovuje, nastastie mam "umelecky stihle" prsty, takze aj pri skusani mi drzanie celkom sedelo a dokonca frajerke je este aj tento fotak velky do ruky.

Co mi pridalo v rozhodovani bolo aj to, ze ked 350D vysiel na trh, bol porovnavany s Nikon D70, aj cenovo boli rovnake a uz vtedy som po tomto Canone dost poskuloval, len neboli peniaze. Kamarat si vtedy kupil D70.

Teraz uz len dostudovat manual a odhalit vsetko skryte v menu a funkcie vsetkych tych tlacidiel... prijemne starosti, este raz TY ALL.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
sprite
Nováček
Nováček

Příspěvek od sprite »

Tak ať se ti dobře fotí. Jestli jsi ještě zrcadlovku neměl ,budeš nadšenej, s kompaktem se to nedá srovnat (mluvím z vlastní zkušenosti). Jinak co se týká dotazů k fotografování, které určitě časem vyvstanou, doporučuji čerpat z fora digineff.cz a nenech se utlouct tou záplavou nových informací :)
AMD X3, 8800GT,4GB RAM, SATA 640 GB,SATA 320 GB, Corsair 520W,P19-2, Asus A696
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Vitej do klubu tenkoprstych :D
Tak jen primove zazitky a co nejlepsi foto. :)
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

TomV píše:Jo a D40 ani 400D nemají horní stavový displej, všechny hodnoty jsou zobrazeny jen na zadním LCD (mimo hledáček, samozřejmě). To je podle mně celkem vopruz, protože to za prvé mnohem víc žere (klasický jednoduchý stavový LCD žere proti barevnému opravdu nula nula nic) a za druhé je to nepřehledné. Nevím, někdo si na to může zvyknout, ale mně osobně by z toho šlehlo. Teď jsem měl v ruce Dynax 7D, který je řešený stejně a když se k tomu přidá i jeho blbě čitelný displej v hledáčku, tak se s tím fakt fotit pořádně nedalo.
Ano, když sem měl tu čest s 400D fotit (zdravím Majdu), tak mi tohle docela vadilo...
TomV píše:350D i 400D je to, čemu říkáme "foťák pro holky". Beze srandy - to je tak malý tělo, že kdokoliv s většími prsty má problémy s držením i ovládáním. To je taky třeba vzít v úvahu.
S BG to jde... Bez BG se drží fakt docela špatně, ale zvykl bych si... :oops: :lookround:

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“