Začínám počítat novou sestavu a už měsíc marně vybírám prkno. Pročetl sem kde co, ale "sledujte tok mých myšlenek"
- pokud hledám primárně KVALITNÍ základ, tj. bezproblémový, dobrá podpora a tedy i rozšířenost, de-facto se nám výběr eliminuje na 3 firmy
1) ASUS
2) Gigabyte
3) Intel
Bez mučení se přiznávám, že Gigabyte nesnáším, za poslední 2 roky mě rukama prošly 3 totálně mrtvý desky a další dvě jsem kvůli problémům musel vrátit. Vždycky jsem se nechal ukecat, že tentokrát je to fakt povedenej model. Stejné situace se bojím v případě "ověřených" DS3, DS4, viz dál.
Takže zbývá ASUS a Intel. Sestavu plánuju jako pracovní stanici, takže slabší OC mě netrápí, ale v případě C2D všichni víme že má svoje rezervy, takže trošku ho nepolechtat je vysloveně hloupost.
Takže zůstává ASUS... (?)
Budu chtít 2x LAN, dále mám TV kartu a zvukovku. To vychází buď 2x PCI a integrovaná Dual-LAN, nebo 3x PCI "reálně dostupné". Kvůli kameře potřebuju i FireWire a protože množstvím PCI dnešní desky zrovna neplýtvají, musí být integrovaná.
Hry nehraju, takže si vystačím s nízkou grafikou s pasivem, tady je to jednoduchý, pokud bude mít MB aspoň trochu rozumnej layout, tak se do všech PCI vejdu.
Hlavní prioritou je stabilní provoz a ticho, takže plánuju minimální ofuk a počítám, že bezkapalinový kondy se na stabilitě a životnosti vyplatí.
Možnosti OC a cena jsou na posledním místě, i když serverový prkno za 10k si taky kupovat nebudu (ale přiznám se, že mě to už taky napadlo)
Tak a teď mi pls. poraďte aspoň jednu desku, která tohle umí, nepřepaluje se jí pasiv (jako u DS4), nerestartuje se při OC (jako některý ASUSy), nezasekává se v BIOSu (viz můj ASUS), je sehnatelná v opravené revizi i965 a mám aspoň malou šanci, že ji jednou nainstaluju a aspoň 2-3 roky se nebudu starat o updaty a čachry s ovladačema, potřebuju komp konečně na PRÁCI (programování, databáze, fotky, video) a ne na věčný experimenty
//edit Wilik - presun z s755 desek + rename