Problém s přihlášením jako "root"

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Problém s přihlášením jako "root"

Příspěvek od Mr. Dirk »

Mám ubuntu 6.10 a když se chci přihlásit jako root tak mě vyskočí hláška, že z úvodní obrazovky se přihlásit nelze. Jde to ještě i jinak? :?
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
Huncut
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Huncut »

Nevim jak je to presne u Ubuntu, používám jinou distribuci, ale snad to bude stejné. Předpokládám že s Ubuntu máš Gnome a GDM.

Podívej se do souboru:
/etc/gdm/gdm.conf

kde najdeš
AllowRoot=false

a to změníš na

AllowRoot=true

Ale jinak důrazně nedoporučuju se primárně přihlašovat jako root. Máš pro to nějaký závažný důvod, proč se přihlašovat jako root a ne jako uživatel?
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

ano prihlasis se jako nejaky uzivatel a pak pomoci prikazu "su" se prihlasis jako root.

prime prihlaseni jako root se musi povolit

navod z jedne diskuze na povoleni :

Kód: Vybrat vše

HOWTO login to Ubuntu as root. Here's how to do it:
First Go to gnome start menu and go to system-->Administration-->User and Groups
There search for the user "root". U will find it. After choosing root, click on "properties" and change the password to something u want. there will be a system generated random root password which you have to erase and set a new one of your choice. once you are done come out of that and close all windows.
THEN, again from start menu go to System --> Administration --> Login Screen Setup.
There go to the "security" tab and CHECK "allow root to login with GDM". There u are all set!!!! close all windows and log out of GNOME and on to GDM.
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Huncut píše: Ale jinak důrazně nedoporučuju se primárně přihlašovat jako root. Máš pro to nějaký závažný důvod, proč se přihlašovat jako root a ne jako uživatel?
Já vím, že jako root se mám přihlašovat co nejméň, ale když potřebuju nainstalovat drivery pro GK, tak musím být jako root. :)
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

Nejjednodušší cesta...
zalogovat se jako normální uživatel, potom v terminálu napiš

sudo bash
potom heslo a jsi root....
já už to mám ve skriptu, napíšu ro a jsem root :)
thool
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thool »

jestli se nepletu, tak ubuntu opravdoveho 'roota' nema :|

ale prikazem sudo si docasne privlastnis prava roota, takze teoreticky, kdyz napises

sudo xterm &
, tak bys mel dostat konzoli s pravama roota :oops:
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Už sem to vyřešil, stačilo napsat do konzole "su" a heslo roota jak psal wallot. :)

Mám, ale další problém: Nemožu rozchodit wine nebo nějak nefachajou programy pro Windows...
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Púšťaj ich v termináli a to tak že pomocou cd prejdeš do adresáru kde je ten porgram a potom napíšeš wine program.exe a budeš vedieť či nastala nejaká chyba. A tiež si uvedom že pod wine nejde úplne všetko. Atiež daj (v termináli) winecfg pozri tam či tam nie je niejaká blbosť nastavená.
//Btw na root konzolu sa v ubuntu používa príkaz sudo -s a dá ťa do nej len zadáš svoje (nie root) heslo (a je to pretože v ubuntu nie je vo východzej inštalácii nastavený root účet, ale môžeš ho nastaviť práve cez to sudo -s)
A v ubuntu je najlepšie inštaľovať ovládače na grafickú z balíkov, lebo sa ti budú aj automaticky updatovať.
Naposledy upravil(a) Josko dne čtv 29. bře 2007, 18:04, celkem upraveno 3 x.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

No přes terminál to pořád jen načítá a pak to vypne. A když to pusím normálně tak to vyhodí chybu: An error occured when opening the driver. CPU-Z will launch but not all information will be available. Co to znamená?
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

No CPU-Z ti tam nepôjde, teda nie poriadne, takéto systémové nechodie. Idú také ako uTorrent, alebo hry, alebo nejaké účtovníctvo. Ak chceš info o cpu daj do konzoly cat /proc/cpuinfo.
//Teraz som skúsil CPU-Z pod tým a ide ale neukazuje niektoré veci.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Josko píše:...
Dobře to, že to tam nepojede mě nevadí. Ale jak pod linuxem vůbec nainstalovat nějaké hry pro Widle? Třeba Warcraft 3? :oops:

//Případně programy typu Auto CAD, Invertor...
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Len primountuješ CD a nainštaluješ úplne normalne len to spustíš ten inštalátor cez Wine a potom inštaluješ ako vo windowse, mne ide pod wine napr. World of Warcraft alebo som skúšal aj Half-Life 2 Lineage 2. Zoznam toho čo ide a čo nie - je na http://appdb.winehq.org/ tak tam môžeš pozrieť aby si zbytočne neskúšal. A tiež moužeš použiť komerčnú Cedegu (www.transgaming.org) v ktorej toho ide viac ale je hlavne na hry síce WoW mi ide pod Wine lepšie.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“