Výběr k bootování mezi Win a Linux
- meiilaX
- Začátečník

Výběr k bootování mezi Win a Linux
Ahojte,
jde prosím nějak zařídit, abych měl k bootování výběr mezi Win a Linux, když mám oba dva naistalované na separátních HDD ? Zatím to dělám, že si vždy v Biosu přehodím bootovací sekvenci, ale je to dost těžkopádné.. Díky mp
jde prosím nějak zařídit, abych měl k bootování výběr mezi Win a Linux, když mám oba dva naistalované na separátních HDD ? Zatím to dělám, že si vždy v Biosu přehodím bootovací sekvenci, ale je to dost těžkopádné.. Díky mp
MSI MSI Z77A-G43 | Intel Core i5-3570K | NVIDIA GeForce GTX 660 | Kingston 4x4GB DDR3 1600MHz CL9 | HDD WD Caviar Blue WD10EALX, 3,5" SATA/600, 32MB - 1TB | Fortron FSP600-80BPN - 600W | CoolerMaster Centurion 5 | Windows 10 64b
- tosuja
- Začátečník

-
Jde to. Muzes rict jak windowsovemu, tak linuxovemu zavadeci, aby byl schopen zavest i ten druhy system. Pro Linux je to jednodussi. Ale presne ti poradime ve chvili, kdy nam reknes, jakou mas distribuci.
AMD Athlon XP 2000+ se snizenym napetim 1.6V | chladic Spire WhisperRockIII | MB Soltek SL75DRV-2 | 1GB CL2 RAM | 320GB Hitachi | DVD-RW NEC 3520A | DVD-ROM Pioneer 106S | GK ATI 9800 128MB | SoundBlaster Live 5.1 | sitovky Via-Rhine II a Realtek 8139 | TV+FM tuner Genius Video Wonder III Pro | bedna YeongYang YY-5601, 120mm vetrak| zdroj Chieftec 350W | monitor ADI E75 | OS Debian sid
- meiilaX
- Začátečník

- Firefly
- Začátečník

S windowsovským bootloaderem se mi dual boot nepodařilo rozchodit, i když vím , co a jak. Přes Grub je to v pohodě. Ovšem pokud by kolega měl už na jednom disku windows a pak teprve Ubuntu instaloval , použil Grub (s lilem to neznám) , tak ten si nainstalované winy ošáhne, provede potřebné přemapování. Pokud se mu nechce dělat reinstalačky, se zápisem v Grubu poradím. V BIOSu pak povolí prioritu disku na němž je Ubuntu se zápisem Grubu do MBR a pak už nemusí nic přehazovat, po restartu a proběhnutí POSTu se mu otevře grafické menu Grubu s nabídkou Ubuntu i Windows. Já mám dva disky s win xp (jeden systém je jako záložní) a linux disk s více distry a bootuji jen z něj.tosuja píše:Jde to. Muzes rict jak windowsovemu, tak linuxovemu zavadeci, aby byl schopen zavest i ten druhy system. Pro Linux je to jednodussi. Ale presne ti poradime ve chvili, kdy nam reknes, jakou mas distribuci.
Hic PCLinuxOS bohemicum, his salta
- meiilaX
- Začátečník

Takhle bych to chtěl, dám v Biosu prioritu disku Ubuntu, ja to tedy Grubu nastavit ?Firefly píše:S windowsovským bootloaderem se mi dual boot nepodařilo rozchodit, i když vím , co a jak. Přes Grub je to v pohodě. Ovšem pokud by kolega měl už na jednom disku windows a pak teprve Ubuntu instaloval , použil Grub (s lilem to neznám) , tak ten si nainstalované winy ošáhne, provede potřebné přemapování. Pokud se mu nechce dělat reinstalačky, se zápisem v Grubu poradím. V BIOSu pak povolí prioritu disku na němž je Ubuntu se zápisem Grubu do MBR a pak už nemusí nic přehazovat, po restartu a proběhnutí POSTu se mu otevře grafické menu Grubu s nabídkou Ubuntu i Windows. Já mám dva disky s win xp (jeden systém je jako záložní) a linux disk s více distry a bootuji jen z něj.tosuja píše:Jde to. Muzes rict jak windowsovemu, tak linuxovemu zavadeci, aby byl schopen zavest i ten druhy system. Pro Linux je to jednodussi. Ale presne ti poradime ve chvili, kdy nam reknes, jakou mas distribuci.
MSI MSI Z77A-G43 | Intel Core i5-3570K | NVIDIA GeForce GTX 660 | Kingston 4x4GB DDR3 1600MHz CL9 | HDD WD Caviar Blue WD10EALX, 3,5" SATA/600, 32MB - 1TB | Fortron FSP600-80BPN - 600W | CoolerMaster Centurion 5 | Windows 10 64b
- Firefly
- Začátečník

musíš udělat zápis : otevři si v adresáři boot , podadresáři grub soubor menu.Ist a doplň si následující zápis:
title Windows
rootnoverify (hd1,0)
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
makeactive
chainloader +1
nebo (to je jedno):
title Windows
root (hd1,0)
map (0x81) (0x80)
map (0x80) (0x81)
makeactive
chainloader +1
title Windows
rootnoverify (hd1,0)
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
makeactive
chainloader +1
nebo (to je jedno):
title Windows
root (hd1,0)
map (0x81) (0x80)
map (0x80) (0x81)
makeactive
chainloader +1
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Je to súbor menu.lstFirefly píše:....soubor menu.Ist...

Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
- Firefly
- Začátečník

- meiilaX
- Začátečník

Já vím, že je to totálně začátečnický dotaz ale - tenhle soubor je vlastněn rootem a nelze ho modifikovat. Jak docílím, abych ho mohl zmodifikovat ? Já vím, je to trapná začátečnická otázka, omlouvám se a díky za Váš čas se mnou..
- Firefly
- Začátečník

No já Ubuntu a ani Gnome nepoužívám, ale řekl bych, že si musíš otevřít file managera nebo editor s právy roota, takže gksudo nautilus nebo gksudo gedit , popř. gksudo gnome-commander ( což je něco podobného jako Total Commander ve Windows). V menu najdeš něco jako Spustit aplikaci a budeš tam mít okénko pro příkaz.meiilaX píše:Já vím, že je to totálně začátečnický dotaz ale - tenhle soubor je vlastněn rootem a nelze ho modifikovat. Jak docílím, abych ho mohl zmodifikovat ? Já vím, je to trapná začátečnická otázka, omlouvám se a díky za Váš čas se mnou..
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Firefly
- Začátečník

nechci ze sebe dělat chytráka, ale sudo je příkaz pro konzoli, takže aby se mu to ovevřelo v grafickém prostředí, tak to bude spíše tak jak jsem to napsal já, ono se totiž stačí jen podívat na Ubuntu fórum... tam se to píše.Aigor píše:pro ubuntu by to melo byt
sudo gedit \boot\grub\menu.lst
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Otvorilo by to normálne, len keby nedal naopak tie lomená, lebo majú byť / a nie \Firefly píše: nechci ze sebe dělat chytráka, ale sudo je příkaz pro konzoli, takže aby se mu to ovevřelo v grafickém prostředí, tak to bude spíše tak jak jsem to napsal já, ono se totiž stačí jen podívat na Ubuntu fórum... tam se to píše.

Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- rakab
- Začátečník

Tady si poradíš sám http://wiki.ubuntu.cz/N%C3%A1vody a když ne je tam fórum kde ti rádi poradí.