Chladic HDD Xilence - mate zkusenosti?

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
kingbean
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kingbean »

tak jsem dneska nainstaloval tentno chladic odhlucnovac, no trochu mi vadi ze dodavane sroubky jsou snad hlinikove protoze se strhl zavit ani jsem nemrknul a ne protoze bych nejak prehanel utahovani ale protoze seagate neumi delat kloudne zavity a klasicke sroubky k disku jsou asi z oceli nebo co ze to zvladaji. dal jsem do tohoto boxu seagate 320 (je dost hlucny asi hlavne ten muj kus co nejdriv ho jdu reklamovat) no ztiseni se nekonalo, ja teda ani nevim proc by melo prijde mi ze ztisovaci schopnosti a schopnosti pohltit vybrace to ma jako nexus disk twin, jako chladic je to sice asi lepsi ale ikdyz jsem to tam umistil nekolikrat podle navodu o par stranek drive tak mi v tom teplota pred ofukem neklesla ani krapet, no zkusim do toho dat jeste jinej disk, jinak jsem za 700 korun dost rozcarovan
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

jestli te dobre chapu, tak ocekavas nizsi teploty bez ofuku v Xilence, nex samotnyho s ofukem?
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Jestli jsi strhnul zavit pri utahovani tak to je tvoje nesikovnost. To nemuzes dotahovat tak ze utahnes nadoraz jeden a pak druhej. Musis je utahovat postupne a vzdy o kousek.
Bez ofuku to ma stejne jako disk s ofukem. Vzduch tak nejak nema co rozvirit. Me se na boxy ted dostal minimalni prutok vzduchu a disk ma 33st. Disky mam primo vedle sebe (zadna prekazka) a u Hitachi slysim jen jeste nezpomalene hlavicky. Trochu to ten disk utlumi ale hlavni ukol je chladit.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
kingbean
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kingbean »

no ja ho mam pred vetrakem a teplota je 39 stupnu a predtim byla asi tak 42, preci ten vetrak by tomu mel taky pomoc. no ja nestrhl zavit, ja strhnul hlavicky, protoze zavity v disku nebyly poradne vyfrezovany a musel jsme je protahnout klasickejma sroubkama, kde se hlavicka nestrhla, ale u tech od xilencu se vyzvejkla raz dva. jinak jeste nechapu ze mam zadni celo vypouleny, nedoseda na disk, kdyz ho utahnu, pred dotazenim si ho posunu presnea pak kdyz dotahn tak se prohne ikdyz to ma vuli se posunovat v tech sroubech
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Vyndat. Nasadit znovu. Nemas disk ve sparavne pozici.taky jsem poprve disknasadil az na druhy pokus.Disk zasunout co to jde dozadu aby se nedotykal cela. pak zacit pritahovat dno aby se disk primackl ke stropu. Pak utahnout boky, dotahnout dno a pridelat celo.

Ja opravdu nevim kudy mi na disky proudi vzduch ale box jsou maximalne vlazne. V mistnosti mam 22st.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

chcem sa spytat ci je tento box vidno zpredu..myslim tak ako mechaniky alebo je povedzme za miezkou..?
CPU: Intel i7 4790K 5.1Ghz MB: Asus Maximus VII Formula RAM: 4*4GB Corsair Dominator Platinum 2666CL10 VGA: Palit GTX 1080 SDD: 2x Samsung 840 PRO 256GB(RAID0) + Samsung 850 EVO 500GB PSU: SuperFlower Leadex Platinum 1200W
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

fat4l píše:chcem sa spytat ci je tento box vidno zpredu..myslim tak ako mechaniky alebo je povedzme za miezkou..?
Není, je za záslepkou. Vidět jsou jenom boxy s funkčním předním panelem.
fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

a aka je vzdialenost medzi predkom toho boxu a predneho krytu...vosiel by sa tam 12 sm ventilator?
CPU: Intel i7 4790K 5.1Ghz MB: Asus Maximus VII Formula RAM: 4*4GB Corsair Dominator Platinum 2666CL10 VGA: Palit GTX 1080 SDD: 2x Samsung 840 PRO 256GB(RAID0) + Samsung 850 EVO 500GB PSU: SuperFlower Leadex Platinum 1200W
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

fat4l píše:a aka je vzdialenost medzi predkom toho boxu a predneho krytu...vosiel by sa tam 12 sm ventilator?
Zalezi jak moc ho posunes dozadu. narozdil od silenmau ma gumove nozky posuvne.

fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

Woyta píše:..............
aha..cize sa mi tam v poho zmesti 12 cm ventilator..to som potreboval vediet.... :roll:
'niektori ludia pisu ze im to netlmi tie vybracie a hluk....je to pravda?...
Partyman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Partyman »

Vibrace tlumí, ale ne uplně, takže pokud máš jako já tenký plechy nachylný na vibrace, tak se muže semtam stát že začne drnčet bočnice. Ty gumový úchyty jsou dost tvrdý a nepohltí všechno.
S hlukem motorku a ploten se vypořádá výborně, ale pískavej zvuk netlumí skoro vůbec. Takže stejně je pořád potřeba mít uvnitř tichej disk. Když jsem měl uvnitř ještě starýho WD, tak jsem byl taky celkem zklamanej.
,,Vyhrát v internetové diskusi je jako vyhrát na paraolympiádě.Ať vyhraješ,nebo prohraješ pořád jsi mrzák''
fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

a ako je to so silentmaxom?...je lepsi?...
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

zlata vlastni tvorba, staci vzit starsi box na hdd z at bedny, vyvrtat dospod beny 4 otvory, do boxu taky a prisroubovat pres takovy gumicky ktery jsou v cd/dvd romkach :twisted: . dneska jsem to vyrabel. absoletne kvalitni a nestalo me to ani korunu (no mel jsem jednu rozbitou cd-romku no). kdyztak hodim foto. takhle je to casto delany v lepsich skrinich.

///misto tech gumicek lze pouzit takovej ten plast ruzne tvarovanej co se dava treba k televizim nebo tak, aby se neotloukly - provrtat nebo dat z obou stran.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ale disk se ti nechladi. Naopak hreje vic. Ten plast funguje jako tepelnej izolant.

Xenostellar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Xenostellar »

Muj Seagate 320GB 7200.10 v tom má taky 38 až 40° při běžnym provozu (skoro žádná zátěž). Teplotu v pokoji mam 24° a case mam normálně větranej. Disk jsem tam dával dvakrát a je to stejný. Tak možná, že tenhle hřeje trochu víc než třeba Hitachi. Hluk je rozhodně menší než bez toho, ale vibrace moc nelumí. Trochu jsem povolil šroubky co drží box v casu a je to lepší.
Měl jsem trochu problém se SATA konektorem. Nedal se pořádně zasunout, protože se vždy zarazil o hranu dna. Tak jsem hranu toho konektoru na kabelu asi o milimetr seřízl :-D
MB: Gigabyte GA-965P-DS4 CPU: Intel Core 2 Duo E6300 1,8GHz @ 2,2GHz Cooler: Thermaltake SonicTower + 12cm Zalman ZM-F3 RAM: 2x1GB GEIL 4-4-4-12 @ 800MHz GPU: Gigabyte GV-RX16T256C-RH (Radeon X1600XT) HDD: Seagate 7200.10 320GB SATA2 DVD-RW: Samsung SH-S182M LightScribe Power: Enermax Liberty 400W Case: CoolerMaster Centurion 5 LCD: 19" Philips 190P7ES
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

si me spatne pochopil. je to box na disky prisroubovany pres gumu (nepo ten mekej plast, mozna az polystak) k spodku case. neco takovyhleho, ale samostatne:

http://www.svethardware.cz/sh/media.nsf ... Format=jpg

http://www.svethardware.cz/sh/media.nsf ... Format=jpg
kingbean
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kingbean »

takze jsem s tim laboroval a me vysledky jsou nasledujici.

pokud dam do nejspodnejsi 5,25 pozice shitu EC systemovou 80ku WD tak teplota bez ofuku je stejna s xilencem i s nexus twin maximalne 1 stupen rozdil a to jak burn tak idle

na seagatu 320 v miste pred vetrakem 80mm na 5V je rozdil v xilence a bez nej 2 stupne ve prospech xilence

WD polozeny na koberci jen tak lehce sumi, kdyz ho dam do pozice pro pevny disk, tak zacne vydavat zvuk, ktery bych ja nazval piskani, ale je jasne ze to spusobuji vybrace

utiseni pomoci xilence ci nexusu 5,25 na koberci bez efektu, nebo nerozeznatelne

po umisteni do 5,25 pozice se hluk nezmeni, tedy vybrace jsou fuc, ovsem xilence vs nexus je to 1 ku 1

ten xilence jsem instaloval podle woytovy rady, kontroloval ci tam presne sedi, nekolikrat

piskajici seagate to neutisi, ten jde ale na reklamaci tak oto mi ani nejde

takze muj zaver je ze nedim rozdil mezi xilence a nexus twin ani teplotne ani hlukove a navic pokud mate nekdo lepsi skrin kde je nejak odvybrovani a je takova stabilnejsi nez EC tak nevidim duvod si ten xilence nebo twin porizovat

jinak teplota v pokoji byla plus minus stupen stejna a hluk jsem zkousle hodne zblizka s vypnutymi vsemi vetracky az na 5V ve zdroji scythe, ktery teda rachot nedela:-))

pokud nekde vidite chybu diky niz jsem mohl dospet k tak i pro me necekanemu zaveru, rad se to dovim
kingbean
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kingbean »

tak jsem do toho dal novy seagate 320 zadna zmena a ted tam mam WD 320 AAKS a neutisiloho to ani o kapku, jiank rekl bych ze oba ty disky jsou stejne hlucne. ale WD min topi
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

kingbean píše:tak jsem do toho dal novy seagate 320 zadna zmena a ted tam mam WD 320 AAKS a neutisiloho to ani o kapku, jiank rekl bych ze oba ty disky jsou stejne hlucne. ale WD min topi
Jako nevim, ale buď máš vlčí uši nebo něco děláš špatně, protože můj Hitachi to utlumilo dost razantně a to se můžu "pochlubit" docela citlivym sluchem...
Xenostellar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Xenostellar »

Nemáte někdo nějakej nápad, jak ten box uchytit, aby se nepřenášely vibrace do zbytku case?
MB: Gigabyte GA-965P-DS4 CPU: Intel Core 2 Duo E6300 1,8GHz @ 2,2GHz Cooler: Thermaltake SonicTower + 12cm Zalman ZM-F3 RAM: 2x1GB GEIL 4-4-4-12 @ 800MHz GPU: Gigabyte GV-RX16T256C-RH (Radeon X1600XT) HDD: Seagate 7200.10 320GB SATA2 DVD-RW: Samsung SH-S182M LightScribe Power: Enermax Liberty 400W Case: CoolerMaster Centurion 5 LCD: 19" Philips 190P7ES
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“