HZ u LCD ??

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
@Ravenman
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

HZ u LCD ??

Příspěvek od @Ravenman »

Prosim Vas aky maju HZ vplyv na LCD monitory ? uz som o tom precital habadej a stale si nejako to neviem vysvetlit, ved LCD maju stanovenu hodnotu obnovy napevno , u monitorov je to samozrejme ine tam by sa to prejavilo blikanim obrazu za sekundu ale u LCD nikdy nevidim rozdiel , za vysvetlenie dakujem
ego42
Nováček
Nováček

Příspěvek od ego42 »

napevno dany refresh nemaji, maji ho jen vyrazne nizsi nez CRT. i LCD na se musi obraz prepisovat/menit, rozdil oproti CRT je v tom, ze obraz po refreshi zustava "viset" az do dalsiho prepisu, takze nikdy neblika, zatimco u CRT kazdy represh znamena rozsviceni bodu na par milisekund a jeho nasledne zhasnuti, coz pri nizke obnovovaci frekvenci (rekneme pod 75-100 Hz, v zavislosti na monitoru) vyvolava pozorovatelne problikavani. u LCD byva refresh asi nejcasteji 60 Hz, ale v praxi se bezne vyskytuje treba i 75 Hz a urcite i dalsi frekvence.

trochu vyssi divci:
treba tech 75 Hz ma velkou vyhodu pri sledovani filmu, ktere maji 25 snimku za sekundu, protoze je mozne prehravat je bez cukani a zaroven bez "tearingu" (puleni obrazu zpusobene tim, ze zobrazovany obraz se zmeni v prubehu obnoveni na LCD viditelneho obrazu), 75 Hz umozni, ze kazdy snimek filmu se objevi presne na 3 obnovovaci cykly a tearing nevznika, pri refreshi 60 Hz je to dost tezko resitelny problem. podobny vyznam to pak ma treba u her, tam zase muze byt naopak lepsi 60 Hz, protoze 25 FPS (75 Hz/3) u hry vnimas jako cukani, zatimco 30 FPS (60 Hz/2) uz je docela v pohode, pritom jine vyssi cele podily tech frekvenci uz jaksi nejsou k dispozici, takze pokud chces vetsi FPS a 60 resp. 75 FPS ti pocitac nestiha, budes se muset smirit s tearingem nebo s mirnym (pravda, sotva patrnym) cukanim zpusobenym tim, ze se obraz nemeni vzdy po stejnem poctu obnovovacich cyklu, v zavislosti na tom, jestli reknes graficke karty aby synchronizovala refresh s frekvenci monitoru (funkce znama jako VSYNC (vertikalni synchronizace)).

ps: ted mi doslo, ze to s temi celymi podily je to trochu zavadejici, pri 75 Hz muze hra vlastne klidne bezet i na 37,5 FPS (75 Hz/2) pricemz podstatne je, ze obraz se zmeni pri kazdem druhem refreshi, to, ze to neni cele cislo, je uplne jedno, 1 sekunda jako velicina casu samozrejme nehraje zadnou roli, podstatna je jenom perioda obnovy obrazu
Naposledy upravil(a) ego42 dne pon 2. dub 2007, 10:28, celkem upraveno 1 x.
lukyna
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukyna »

tak za tento prispevek dostvas male bezvyznamne plus.... diky za informace
DFI LanParty UT nvidia 250Gb ,AMD Sempron 64 3000+@4400+,1,8Ghz/2,641Ghz(L2 128kb)1,65V,Thermaltake CL-P0220 GoldenOrb II(30-47C),R X1650pro+primecooler vetron..,HD segate baracuda 120Gb 7200,512 ram V-DATA 400/440Mhz CL2.5-4-4-7:)
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“