chtěl bych pokovit Wb bloky,konkrétně dělam tedka bloky na HDD....neco podobnyho jako Erty nebo www.wroom.wz.cz ...akorat to mám podle sebe trošku upravený...Chci se zeptat co budu potřebovat?
Budu to delat pomoci elektrolyzi,to znamená +12V zdroj,niklovanou lážen,+ elektrodu z niklu? kde ju mám sehnat ?
Zdroj mám,lázen koupim v GME,ale elektrodu nebo kousek "niklu" nemam
Otázka zní jak to bude dlouho trvat a jak se to tímhle zpusobem povede?
diky za vsechny pripominky a návrhy atd....thx
ta lázeň z GM (Ni-1) je určena pro chemické niklování, tedy bez nutnosti použít nějaký napájecí zdroj atd. viz více na webu výrobce http://www.elchemco.cz/NIKLOVANI.htm prostě a jednodušše odmaštěný/a jinak čistý/ předmět ponoříš do té lázně a počkáš
E2180@3GHz, Gigabyte P35 DS4, 2*512ram, GeForce 7300GT, WD Raptor 36GB ADFD, Maxtor DM9 250GB, CFI1009, Seasonic S12 430W, Revolution 5.1(HW moded), Home made amplifier 2*350W, Tuner: Tesla T820A, CD player: ETA482, Phono: Tesla MC400, Tape: Tesla SM260 and SM261HI-FI
' a-neb proc to delat jednoduse kdyz to jde slozite
BTW - jedna rada to odmasteni musi byt naprosto perfektni (doporucuju pak pouzivat nejake gumove rukavice nebo sacek .. protoze jak na to sahnes rukou tak to bude na tom pokoveni videt )
sejny: ok to jsem nevedel,jeste ten roztok nemam doma,takze nevim ani co je na nem napsany....
s tim odmastenim me to je jasny,ale diky za vsechny pripominky.....tento tyden jdu koupit do GME ten roztok a uvidim jak to pujde...
jeste jeden malej dotázek.....Ten muj WB blok na HDD vypada podobne jako Ertyho blok.To znamena ze ty jednotlivy trubky jsou pajeny cinem s obsahem medi.Ponikluje se i ten cin?protoze moc nerozumim tomuhle terminu.....(nejsem chemik)
"Jako katalytické jedy mohou při chemickém niklování působit i stopová množství některých kovů např. olovo, cín, zinek, molybden, wolfram, kadmium, bismut, arsen a antimon. Ionty těchto kovů mohou být proto i příčinou různých provozních potíží ! Za definovaných podmínek mohou tyto katalytické jedy sloužit i jako stabilizátory lázní."
Sorry, že se do toho pletu, ale chápu dobře, že se koupí jen ten roztok v GME (jestli jsem dobře hledal za 80,-Kč) a do něj se ponoří daný předmět a ono to udělá tu povrchovou úpravu? Nic víc?
Stoobi píše:Sorry, že se do toho pletu, ale chápu dobře, že se koupí jen ten roztok v GME (jestli jsem dobře hledal za 80,-Kč) a do něj se ponoří daný předmět a ono to udělá tu povrchovou úpravu? Nic víc?
jo chapu to uplne stejně,akorat nevim jestli kdyz v tom roztoku je obsazenej cin,jestli se ten cin taky ponikluje a bude to ok nebo to neco udela podle té vety co je napsana na tech strankach .....????tomu proste nerozumim...
ty lázně pracujou na principu hodně podobném galvanické korozi. tj stejný kov by se ti neměl pokovit. normálně kup tu lázeň, a ponoř to do toho. mělo by se to dělat za zvýšené teploty odhadem myslim 60°C. bacha smrdí to jak cip. nevim jak se to bude chovat s tim cínem, ale podle mě by to vadit nemělo...
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:* prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom *:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
hm tak uvidim no jestli se ponikluje ten cín,kterym jsou ty trubky pripajeny.....Mozna kdybych pochopil termin "Katalyckej jed", tak by to bylo jasny jestli se to ponikluje nebo ne....
Highlander píše:hm tak uvidim no jestli se ponikluje ten cín,kterym jsou ty trubky pripajeny.....Mozna kdybych pochopil termin "Katalyckej jed", tak by to bylo jasny jestli se to ponikluje nebo ne....
mozna tim mysleli inhibitor.... nevim i to je mozny, ale jak jsem psal... kombinaci nekolika kovu jsem jeste nezkousel.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:* prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom *:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
Mam tu prípravok Niklik K starý pár desaťročí (neskúšal som ho) ale v návode píše, že môže být problém s niklovaním mosadze, mäkkej spájky (teda cín) a niekedy aj meď. Neviem ako je o s novými priprávkami, ale je pravda, že to tam nevylučujú teda je najlepšie to vyskúčať predtým. Ja som s tým plánoval poniklovať mosadzné fitingy no ktovie či po takej dobe to ešte bude k niečomu