Kalibrace LCD optickou sondou

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
rochne
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Kalibrace LCD optickou sondou

Příspěvek od rochne »

Zdravim lidi, hele nevite o nejake firme, kde maji sondu na kalibrovani monitoru ? Me se to fakt nevyplati kupovat a posledni dobou fusuju do webu a grafiky a tak bych chtel mit barvy a kontrast tak jak ma bejt ... :oops:
Nasel sem jenom jednu a to az z Brna (sem z Pardubic).
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..a jak maj bejt podle tebe barvy.. kalibrace neni na to, aby to vypadalo verneji, ale na to, aby to melo barvy jako vystup, tzn. napr. tiskarna.. proste kalibrujes monitor barevne palete tiskarny..
..no.. jinak rada.. uz jsem to jednou resil pro znamyho tak, ze jsem prolezl tiskarny a graf studia, ktery jsem v okoli nasel a resil to s nima.. v obchodech k dispozici jen tak nekdo sondu mit nebude.. nevim no..
rochne
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rochne »

Maxtor píše:..a jak maj bejt podle tebe barvy.. kalibrace neni na to, aby to vypadalo verneji, ale na to, aby to melo barvy jako vystup, tzn. napr. tiskarna.. proste kalibrujes monitor barevne palete tiskarny..
..no.. jinak rada.. uz jsem to jednou resil pro znamyho tak, ze jsem prolezl tiskarny a graf studia, ktery jsem v okoli nasel a resil to s nima.. v obchodech k dispozici jen tak nekdo sondu mit nebude.. nevim no..
Dovolim si citovat jeden clanek o kalibraci na serveru Grafika.cz
Kalibrace podle slovníku cizích slov znamená vyvážení. V případě počítačových systémů se jedná o vyvážení barev tak, aby barvy použité na vstupu nebo během procesu úprav nějakého dokumentu vypadaly na výstupu zcela stejně. Vstupem se rozumí monitor, skener nebo digitální fotoaparát; procesem úprav použití vektorového nebo rastrového editoru jako Illustrator či Photoshop; výstupem pak webová prezentace, multimediální CD-ROM, digitální, inkoustový nebo ofsetový tisk. Z tohoto výčtu vyplývá, že kalibrovat by se měla všechna zařízení, která zasahují do procesu výroby dokumentu.
- z toho plyne, ze mas pravdu, ale kdyz se to prirovna na to co ja delam, tak pro me je vstup monitor a vystupem obrazek, ktery pouziju pro design stranek. Design delam podle obrazu, ktery vidim na monitoru, kdyz ovsem mam na monitoru spatny vystup (ktery by se kalibraci napravil) muze se zvetsit % lidi, kterym se to bude spatne zobrazovat (s prihlednutim na to, ze se jeste pouziva mnoho spatnych a vypalenych CTR monitoru nebo levnych LCD) ;)

//ADD:
+ Trochu me stvou mirne vady v barevnych prechodech :roll:

//ADD2 (20:37):
druha citace ze stejneho clanku:
V poslední době se rozvíjejí digitální média. A právě v tomto segmentu je nejvíce uživatelů s nekalibrovaným monitorem. Díky tomu se běžně stává, že webové nebo multimediální prezentace se jeví na každém monitoru zcela jinak. A to je důvod proč kalibrovat monitor.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..no jenze pak tady nastava jeden decentni problem.. ten monitor stejne nebudes mit podle ceho kalibrovat.. da se totiz predpokladat, ze vstupy, se kterymi obcas budes pracovat budou taky delane na monitorech s default nastavenim.. nevim no..

..v kazdem pripade to nebylo mysleno nejak zle.. jen mi pripada, ze tahle kalibrace nejak pozbyva vyznamu uz jen proto, ze budes vlastne kalibrovat na "slepo".. stejne se v podstate budes ridit default presetama ktery budou u cidla..
..ale jak jsem rikal.. zkus okouknout mensi tiskarny, popr studia.. mohlo by to jit za decentni uplatu s nekym domluvit..
rochne
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rochne »

Maxtor píše:..v kazdem pripade to nebylo mysleno nejak zle.. jen mi pripada, ze tahle kalibrace nejak pozbyva vyznamu uz jen proto, ze budes vlastne kalibrovat na "slepo".. stejne se v podstate budes ridit default presetama ktery budou u cidla..
..ale jak jsem rikal.. zkus okouknout mensi tiskarny, popr studia.. mohlo by to jit za decentni uplatu s nekym domluvit..
Kdyz se kalibruje sestava Scanner, monitor, tiskarna tak se nemuze pocitat s tim, ze jedno z toho je dokonaly tak se podle toho pojede. Vse se zkalibruje prave podle tech "defaultnich prednastaveni" ty sondy. Ta sonda musi snad vedet jaky barvy se ma dosahnout.
Ale stejne dik za radu, poptam se ;) Kdyby nekdo vedel, at stejne napise :)

Jinak, jeste drobnost: Jak presny sou ty ICC profily ? Videl sem screen z programu od nejake sondy (bohuzel uz nevim jake) a tam byl graf s opravenejma krivkama pro vsechny tri kanaly RGB ktere byly ocividne s presnosti na vsech 256 hodnot opraveny. Ale to sou hodnoty z mereni, me zajima s jakou presnosti se to prenese do toho ICC profilu, ktery bude system pouzivat ?
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

tak, tak...
nejde o to kalibrovat nieco na nejaky iny HW, ale kazdy HW musi byt presne skalibrovany na farby, ktore su PRESNE DANE a NEMENNE.

Ale niekto to robi tak, ze ma nepresnu, neskalibrovanu tlaciaren a na nu si kalibruje monitor, cim moze dosiahnut podobny vysledok, ale zlou cestou.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“