na počítači prakticky výlučně pracuji a občas si zahraju nějakou starou hru - podpis
Zcela zjevně mne nyní v rychlosti omezují disky.
Potřeboval bych tedy poradit, která disková pole jsou pro mne nejlepší.
Současnost vypadá tak, že mám 6 SATA disků:
1x 200GB systémový disk - 25GB partition na systém a programy, 175GB na zálohy nejdůležitějších dat z RAIDu 5
4x 320GB disk v RAIDu 5 – na něm mám všechna data (nejdůležitější data se jednou denně zálohují na datovou partition systémového disku)
1x 400GB disk – čistě data. Zapojil bych ho taky do RAIDu 5, ale ICH8R umí RAID z maximálně 4 disků...
Zvažuji teď koupi nějakého „profesionálního řadiče“, abych mohl připojit disků víc a tvořit rozmanitější a výkonnější pole.
Zatím jsem se nechal inspirovat nabídkou firmy 3ware http://www.3ware.com/products/serial_ata2-9650.asp
Moje představa je řadič s 16 porty.
Upozorňuji, že jde o domácí použití v počítači, který je normální pracovní nástroj a ně nějaký server. Takže prosím hleďte i na co nejnižší cenu
Vidím to tak na:
jedno velmi výkonné pole, na kterém bude systém a data, se kterýma často pracuji
druhé pole velmi bezpečné, které bude obrovské a ztráta dat by byla katastrofou.
A já se nyní ptám, jaká pole jsou pro mne nejvýhodnější (nehledě na cenu) z hlediska výkonu a bezpečnosti.?
Jako systémové pole si představuji RAID 10 – pokud to chápu dobře, tak teoretická maximální rychlost čtení je rovna součtu čtení dvou RAIDů 0. Toto pole by bylo rozděleno na dva oddíly (systém + programy a často používaná data). Vzhledem k tomu, že často používaná data se i často mění, bude nutná maximální míra zabezpečení. Proto bude zálohování aspoň 1x denně na druhé pole. Přitom by ale použitelnost pole neměla klesnout pod snesitelnou mez, což se mi v mé současné situaci při zálohování děje. Chtělo by to, aby při zálohování byl výkon aspoň takový, jako by byl 1 normální disk nevyužíván.
Jako datové pole si představuji RAID 6. K tomuto poli bych se chtěl zeptat jak moc ovlivní výslednou rychlost disků onboard paměť toho řadiče, protože zápis na můj současný RAID 5 je velmi slabý. Ona onboard paměť je zálohovaná baterií? Sice mám záložní zdroj, ale jen takový nouzový na 3 minuty. Umí ten řadič přidávat disky do RAIDu, aniž by došlo ke ztrátě dosavadních dat?
Zatím na ceně záleží, takže nemůžu pořídit 16 Raptorů a kochat se supervýkonem.
V tom RAIDu 10 by byly asi ty současné 4 320GB disky. Takže celkově 640GB (zbytečně velké, ale když to chci rychlé i zálohované, tak to asi jinak nepůjde).
V RAIDu 6 by zpočátku bylo asi 6 500GB disků. Takže celkově 2TB (z mého současného pohledu ucházející). Postupným přidáváním by se docílilo 12 disků a kapacity 5TB (ze součaného pohledu dostatečné).
Prosím sdělte mi vaše názory na tento plán. Děkuji