Dobrý den,
odhalil jsem na svém počítači podivný problém s výskytem CRC chyb při kopírování dat.
Konfigurace: Epox EP9-HEAI (VIA KT890, south-bridge VT8237), A64-3000+ Winchester, 1 GB RAM A-Data
Zkusmo jsem si vytvořil balík dat o velikosti cca 600 MB (ruzné velikosti souborů) + MD5 kontrolní součty.
při hledání problémů jsem na to šel vylučovací metodou:
- DVD vypalovačka to není, na jiném počítači funguje bez problémů
- IDE kabely to také nejsou, zkoušel jsem kulaté i ploché navíc SpeedFan přes SMART hlasí počet CRC ATA chyb = 0 (RAW hodnota)
- zkusil jsem odstranit i zakoupenou SB Audigy SE - nepomohlo
- po překopírování dat z USB na primární disk to hlásí chyby
- po překopírování dat z USB na jiný disk (na druhém kanálu) to hlásí chyby
- při kopírování mezi dvěma disky (každý na jiném kanále) to také dělá chyby (i když ne v takovém množství)
- co je nejpodivnější - při několikrát opakované kontrole MD5 součtů na cílovém disku se stává že chybu nahlásí pokaždé jinde
- SMART udaje disku se nijak rapidně (jestli vůbec) nemění a celkově to hlásí velmi dobrý stav mechaniky
- nezkoušel jsem test RAM, ale pokud by byla špatná, tak by se to snad projevilo i jinak ne?
vážně už netuším kde může být zakopán pes ... poradíte někdo?
Epox EP9-HEAI (VIA K8T890) CRC chyby při kopírování
Moderátor: Eddward
- darilek
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Epox EP9-HEAI (VIA K8T890) CRC chyby při kopírování
MaD :: Athlon64 3000+ Winchester :: Epox EP-9HEAI (VIA K8T890) :: 1GB DDR 400 A-Data :: Sapphire Radeon X800GTO2/16p/256MB GDDR3 :: 160 GB HDD Seagate PATA :: LCD AG Neovo F-419 (1280x1024@60Hz)
- majko78
- Nováček
-
- Wilik
- Administrátor
Nez bych neco menil ci preinstalovaval, tak zkus jeste tohle:
DVD -> disk, obe stejny kanal, chyby?
DVD -> disk, kazda jiny kanal, chyby?
disk -> USB, chyby?
Ramku muzes zkusmo otestovat taky, ale tak asi problem fakt nebude. Pokud smart nehlasi zadne zmeny, tak je nejpravdepodobnejsi ze by mohl odejit radic disku. Mj. system mas pretaktovany nebo default a stava se ti to az posledni dobou a nebo odedavna?
disk -> USB, chyby?
Ramku muzes zkusmo otestovat taky, ale tak asi problem fakt nebude. Pokud smart nehlasi zadne zmeny, tak je nejpravdepodobnejsi ze by mohl odejit radic disku. Mj. system mas pretaktovany nebo default a stava se ti to az posledni dobou a nebo odedavna?
- darilek
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
System je nepřetaktovaný, vše na default, pouze změna časování RAM na CL2 + zapnuté nějaké ty optimalizace v BIOSu (PCI prefetch apod.)Wilik píše:Nez bych neco menil ci preinstalovaval, tak zkus jeste tohle:
disk -> USB, chyby?
Problémy jsem začal pozorovat nějakou dobu po výměně MB (původně MSI K8TN Neo2 s VIA K8T800Pro) a vypalovačky. Dával jsem to za vinu právě vypalovačce. Zkoušel jsem updatovat firmware ale problémy neustaly. Až později jsem zjistil, že mám např. problém s přetažením fotek z foťáku ... některé obrázky byly poškozené. Takže jsem myslel že je to něco kolem USB ... no ale nakonec to vypadá, že problém je někde v IDE systému.
podle toho co se jeví mě je problém někde na MB, protože, že by blbnul zápis na oba disky to se mi nezdá.
jo ještě si vzpomínám, že jsem do té nové desky flashoval nový BIOS ... že by toto?
MaD :: Athlon64 3000+ Winchester :: Epox EP-9HEAI (VIA K8T890) :: 1GB DDR 400 A-Data :: Sapphire Radeon X800GTO2/16p/256MB GDDR3 :: 160 GB HDD Seagate PATA :: LCD AG Neovo F-419 (1280x1024@60Hz)
- darilek
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem se posunul o kousek dál ...
zjistil jsem, že v nouzovém režimu kdy HDD jedou pouze v PIO módu proběhne kopírování v pořádku.
Zkusmo jsem nastavil PIO i v normálním režimu Windows a hle, kopírování proběhlo v pořádku.
Vypadá to tedy na nějaký problém v režimu UDMA. Disk se hlásí v režimu UDMA 5. Bohužel nevím jak nastavit nižší režim abych to ještě testnul. Původní VIA IDETool, který uměl režimy přepínat už na nových chipsetech nefunguje.
zjistil jsem, že v nouzovém režimu kdy HDD jedou pouze v PIO módu proběhne kopírování v pořádku.
Zkusmo jsem nastavil PIO i v normálním režimu Windows a hle, kopírování proběhlo v pořádku.
Vypadá to tedy na nějaký problém v režimu UDMA. Disk se hlásí v režimu UDMA 5. Bohužel nevím jak nastavit nižší režim abych to ještě testnul. Původní VIA IDETool, který uměl režimy přepínat už na nových chipsetech nefunguje.
- Wilik
- Administrátor
No, nejdriv by se asi mela vyloucit SW chyba, takze:
1) projit nastaveni BIOSu - malo proavdepodobne, ale moznost to je...
2) zkusit ten PIO rezim - u me se to nastavuje ve spravci zarizeni v polozce IDE radicu
3) ovladace cipsetu - zkus je zmenit za jine (novejsi/starsi)
Pak uz zbyva zkusit reinstal (pokud jsi ho nedelal pri zmene desky) a pak pripadne jeste jiny zdroj (ciste pro jistotu) a pokud ani to, tak opravdu odesel radic disku.
1) projit nastaveni BIOSu - malo proavdepodobne, ale moznost to je...
2) zkusit ten PIO rezim - u me se to nastavuje ve spravci zarizeni v polozce IDE radicu
3) ovladace cipsetu - zkus je zmenit za jine (novejsi/starsi)
Pak uz zbyva zkusit reinstal (pokud jsi ho nedelal pri zmene desky) a pak pripadne jeste jiny zdroj (ciste pro jistotu) a pokud ani to, tak opravdu odesel radic disku.