OpenSUSE - problém s instalací

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

OpenSUSE - problém s instalací

Příspěvek od Lukfi »

Čau, půjčil jsem si od kámoše openSUSE Linux (abych měl taky osobní zkušenost), ale skončím vždycky hned při instalaci. K PC jsem připojil jen jeden HDD a jednu CDROMku aby se mi to nenainstalovalo někam kam nechci, ale když to načte kernel a je tam takový to menu s výběrem ovladačů, tak mě to po vybrání install nepustí dál, že prý není CD1 v mechanice. A přitom tam je a ostatní mechaniky byly odpojené od napájení. Nevíte někdo, čím to může být?
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: OpenSUSE - problém s instalací

Příspěvek od Dzin »

Lukfi píše:Čau, půjčil jsem si od kámoše openSUSE Linux (abych měl taky osobní zkušenost), ale skončím vždycky hned při instalaci. K PC jsem připojil jen jeden HDD a jednu CDROMku aby se mi to nenainstalovalo někam kam nechci, ale když to načte kernel a je tam takový to menu s výběrem ovladačů, tak mě to po vybrání install nepustí dál, že prý není CD1 v mechanice. A přitom tam je a ostatní mechaniky byly odpojené od napájení. Nevíte někdo, čím to může být?
Ted sem instaloval SuSE10 a pohoda, jen to chtelo reset a nechat CD rom v mechanice ale dát boot už z hdd ono si to zkopiruje kernel a zavadeč a pak to jede z hdd ta instalace, ale ty jsi těsně asi před tím....nemáš nahadou SATA hdd, stim sem mel velky trable:(
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Ne, instaluju to na starej IDE disk. Mně se právěže načetl kernel, ale pak už se to nechtělo instalovat. Zkusím teda nabootovat z toho HDD, ale moc šancí tomu nedávám...
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

nemas nejaky ultra-novy chipset co to nezna? Protoze potom to neumi komunikovat po IDE a tim padem to nenajde mechaniku..
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

sorry za odpověď mimo místu,ale zkus kdyžtak ubuntu feisty fawn :). To už je zkompilovan0 snad s podporou všeho :). Pro mnohé nejoblíbenější linuxová distribuce ( http://www.abclinuxu.cz/clanky/ruzne/vy ... ibuci-2007 ) a instalace probíhá zcela bez problému. Pokud má něco šanci se prosadit na desktopu, je to právě Ubuntu. Ostatně jeho plánované předinstalace na vybraných noťasech předních značek hovoří jasnou řečí.
show must go on..
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Ale Ubuntu má Gnome a já chci KDE. U openSUSE si můžeš vybrat při instalaci, to je ještě lepší.

Mimochodem, už jsem to nainstaloval - stačilo tam v tom výběru driverů naloadovat JMicron PATA.
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Lukfi píše:Ale Ubuntu má Gnome a já chci KDE. U openSUSE si můžeš vybrat při instalaci, to je ještě lepší.

Mimochodem, už jsem to nainstaloval - stačilo tam v tom výběru driverů naloadovat JMicron PATA.
Je taky Kubuntu a to ma kde :)
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

shadow píše:sorry za odpověď mimo místu,ale zkus kdyžtak ubuntu feisty fawn :). To už je zkompilovan0 snad s podporou všeho :). Pro mnohé nejoblíbenější linuxová distribuce ( http://www.abclinuxu.cz/clanky/ruzne/vy ... ibuci-2007 ) a instalace probíhá zcela bez problému. Pokud má něco šanci se prosadit na desktopu, je to právě Ubuntu. Ostatně jeho plánované předinstalace na vybraných noťasech předních značek hovoří jasnou řečí.
No já měl s Ubuntu jen trápení, nešlo ani naistalovat prave kvuli SATA hdd, chtelo to zborit softwarový raid.....což nevim co je :) zřejmně jen SATA ovladače.....takže asi tak :) A hlavne rozděleni disků je šíleny...ten instalator jje divnej, zlatý SUSe :)
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Já vím že je Kubuntu... já jsem chtěl vyzkoušet prostě něco a nechtěl jsem to stahovat, tak jsem si půjčil tohle. Ale vypadá to docela solidně.
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Intěl mě pěkně to ... štve. :x

Vypustí IDE kanál, a pak jsou problémy. Taky mi to nejde.
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Jo tíhle si Linux kazí reputaci, jinak skvělého systému...
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

naloaduj tam ten řadič JMicron... ten totiž na ICH8 nalepili.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

A na fórech k té které distribuci (i anglických) jste hledali? popř. zkuste i poradnu na abclinuxu.cz. Většinou to jsou vždy řešitelné věci, otázka správného nastavení.

A jinak proč KDE? ( http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=9578 )
show must go on..
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

shadow píše: A jinak proč KDE? ( http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=9578 )
Myslím že pretože pre užívateľov Windows je KDE prijateľnejšie lebo sa ho snaží napodobiť...
Pre mňa je Gnome lepšie alebo ak nie Gnome (slabší stroj) tak XFCE.
A k tomu ubuntu, je lepšie inštalovať z alternative install CD - je to originál inštalátor v textovom móde aký je v Debiane dá sa tam viac vecí nastaviť a okrem toho je takmer 100% šanca že to človek rozbehne (teda aspoň inštalátor).
A ak by chcel niekto skúsiť KDE a mal na systéme Gnome a naopak tak nie je problém doinštaľovať, konkrétne v ubuntu je to balík kubuntu-desktop.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Teď mám zase jiný problém, že jako úplná linuxová lama nevím jak v command line rozběhnout skript s příponou sh... a taky se mi nějak nezdaj ty písma v prohlížeči, vypadá to úplně jinak než na Windows a přitom by to teoreticky mělo vypadat stejně.
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Ten skript musí máť práva na spustenie teda

Kód: Vybrat vše

chmod +x súbor
a spúšťa sa tak že prejdeš pomocou cd do adresára kde je ten skript a dáš

./súbor
odentruješ a spustí sa :)

A k písmam, nájdi si niekde balík s fontami... asi msttcorefonts a budú rovnaké ako vo windows.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Josko píše:Ten skript musí máť práva na spustenie teda

chmod +x súbor
a spúšťa sa tak že prejdeš pomocou cd do adresára kde je ten skript a dáš

./súbor
odentruješ a spustí sa :)
Se ti řekne, přejdi do adresáře, když vůbec nevím, jak ten linuxovej systém složek funguje... spíš ten příkaz "./" jsem potřeboval
Josko píše:A k písmam, nájdi si niekde balík s fontami... asi msttcorefonts a budú rovnaké ako vo windows.
Díky. Podívám se po tom.
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Lukfi píše: Se ti řekne, přejdi do adresáře
Daj len cd a dragni mysou do terminálu ten skript ku ktorému chceš sa dostať a odmaž na konci názov skriptu teda zostane len adresár a si tam...
Alebo ak si len v konzole tak

cd adresár
ťa presunie do adresára.

cd ..
o adresár dole

ls
zoznam súborov adresári (niečo ako dir)

Alebo si nainštaluj mc (midnightcommader) to je jak norton commander a môžeš na tie príkazy zabudnúť.
Obrázek
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

dík, btw jsem hledal ty fonty ale nikde jsem nenašel nějakej blbuvzdornej balíček pro stažení...
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Lukfi píše:dík, btw jsem hledal ty fonty ale nikde jsem nenašel nějakej blbuvzdornej balíček pro stažení...
měl by se jmenovat nějak jako msttcorefonts (edit: sorry, nevšiml jsem si, že výše o tom píše už Josko). Nebo aspoň v debianovských distribucích tomu tak je.

Ale tím to nekončí. Osobně třeba nemůžu windowsácký "clear-type" ani jiné podobné spíše podle mne rozmazávací, než vyhlazovací techniky, a vyžaduji ostré písmo. Monochromatický truetype font se však nerenderuje defaultně pod Ubuntu dobře, a proto jsem si mimo jiné musel zkompilovat FreeType 2

http://www.linuxfromscratch.org/blfs/vi ... type2.html
http://www.antikoerperchen.de/howto/60/ ... ieren.html

+ nastavit správně rozměry monitoru v xorg.conf atd.

Takže ani teoreticky to vypadat stejně nemusí.. záleží zřejmě hlavně na užité technice renderingu..

Nyní se mi dle mého názoru tahoma font renderuje ještě lépe než ve Windows XP a jsem s fontem velmi spokojen. Mám krásně ostré čisté fonty.

Jinak počítej s tím, že pokud do Linuxu budeš chtít proniknout, budeš muset strávit hromadu času čtením dokumentace, fór, how-to. Já pořád něco k tomu čtu a vybral jsem si Ubuntu i proto, že má širokou komunitní základnu a podporu a je dobře dokumentováno.

http://en.opensuse.org/Documentation/Package_Management
show must go on..
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“