OpenSUSE - problém s instalací

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Já už na to stejně se*u, ovladače na grafiku nefungujou a já si nehodlám kurvit oči na 60Hz...
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Lukfi píše:
shadow píše:edit: Jinak Ubuntu 7.04 mi namountovalo partition s NTFS samo automaticky hned po instalaci (s vytvořením patřičných ikonek na ploše), takže spokojenost :).
On by OpenSUSE taky namountoval NTFS disky už při instalaci, ale taky by si na jeden z nich udělal loader a při startu bych musel vybírat OS, což nechci, chci aby automaticky nabíhaly Windows.
nevím, jestli tě úplně chápu - grub menu při bootu je standardem, pokud máš dual boot - v /boot/grub/menu.lst si nastavíš defaultní OS a můžeš si nastavit i jen pár sekundový odpočet na případný výběr jiného systému, jinak se ti nastartují automaticky Windows jako tvůj výchozí OS (máš-li tak nastaveno). Tak je to v ubuntu a doufám, že i v OpenSuse distribuci.
Lukfi píše: Nakonec jsem tam ty drivery dostal pomocí CD-RW. Po asi čtvrt hodině s laborováním s Konsole (OMG, to je tak pitomej program!!! jednou si nastavím vzhled, zavřu, spustím znova, a zase je to na default!) jsem udělal rpm balíček a nainstaloval, ale stejně i po restartu pořád 60Hz. Tak nevím, to jsem tam dal špatné ovladače? A vůbec, kdo se v tom má vyznat. Mám Radeon X1650XT a na stránkách ATi je jen X1600 series, X1800 series a X1900 series...
Co se týče ovladačů, tak máš na výběr open-sourcové, anebo proprietní od ATi. Pod X1600 Series se samozřejmě myslí i x1650xt, ale obecně ty drivery by měly být myslím pro všechny grafiky X série shodné...

Já používám proprietní od ATi, a to aspoň prozatím ty, co Ubuntu samo nabízí (jako "restricted driver").

Požadovaný refresh rate zkus nastavit podle tohoto návodu (viz nastavení monitoru):

http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4153

popř. se mrkni i sem:

http://aboutme.ic.cz/?q=node/41
Lukfi píše: Btw, vysvětlí mi někdo, proč po nabootování Linuxu a vypnutí Linuxu se ve Windows nastaví ten původní malovanej vzhled? :?
nerozumím tvému dotazu ..
show must go on..
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

Lukfi píše:Já už na to stejně se*u, ovladače na grafiku nefungujou a já si nehodlám kurvit oči na 60Hz...
To je trápení, v UBUNTU by ti na to stačilo toto:

Kód: Vybrat vše

sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
sudo depmod -a
sudo aticonfig --initial
sudo aticonfig --overlay-type=Xv

restartujeme X server (ctrl+alt+backspace) 
Má tě cenu přemlouvat aby jsi to UBUNTU vyzkoušel? Protože já to fakt nechápu proč se pořád sereš se suse.
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

shadow píše:nevím, jestli tě úplně chápu - grub menu při bootu je standardem, pokud máš dual boot - v /boot/grub/menu.lst si nastavíš defaultní OS a můžeš si nastavit i jen pár sekundový odpočet na případný výběr jiného systému, jinak se ti nastartují automaticky Windows jako tvůj výchozí OS (máš-li tak nastaveno). Tak je to v ubuntu a doufám, že i v OpenSuse distribuci.
Ale HDD s Linuxem není připojen stále, tak nevidím důvod proč si vydržovat zavaděč. Když budu chtít nabootovat do Linuxu, vystačím si s boot menu desky.
shadow píše:Pod X1600 Series se samozřejmě myslí i x1650xt
To je blbost, ne? RX1650XT má osekané jádro RV570 a to vychází z R580...
shadow píše:Požadovaný refresh rate zkus nastavit podle tohoto návodu (viz nastavení monitoru):
Já ti nevím, ale mně to přijde že tam ty drivery vůbec nejsou, i když jsem je tam instaloval dvakrát.
shadow píše:
Lukfi píše:Btw, vysvětlí mi někdo, proč po nabootování Linuxu a vypnutí Linuxu se ve Windows nastaví ten původní malovanej vzhled? :?
nerozumím tvému dotazu ..
No prostě jak jsem napsal... nabootuju do Linuxu, pak vypnu Linux a nahodím Windows, a namísto klasického Win2000 vzhledu, který používám, se mi nastaví ty omalovánky...
bubanek píše:Má tě cenu přemlouvat aby jsi to UBUNTU vyzkoušel? Protože já to fakt nechápu proč se pořád sereš se suse.
Ubuntu už je na cestě, ale jde to pomalu...
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Lukfi píše:
shadow píše:Pod X1600 Series se samozřejmě myslí i x1650xt
To je blbost, ne? RX1650XT má osekané jádro RV570 a to vychází z R580...
To je přeci jedno.

Výběr ovladače ke stažení na stránkách AMD/ATI dle toho kterého modelu grafické karty je jen pro dobrej pocit, že člověk stahuje správný ovladač. Obdobně na nvidia.com. Jinak to nemá v praxi žádný význam. Stahuješ vždy to samé (u radeon serie)

edit: podívej se na verzi ovladačů a jejich velikost u x1600 a x1900 series, zjistis, ze jsou to ty samé.

Co se "omalovánek" týče, tak mě se nanastavují, ani mezitím nevidím žádnou souvislost.
show must go on..
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Lukfi píše:]
No prostě jak jsem napsal... nabootuju do Linuxu, pak vypnu Linux a nahodím Windows, a namísto klasického Win2000 vzhledu, který používám, se mi nastaví ty omalovánky...
Ale to nie je veľmi chyba linuxu ale skôr windowsu.. ;-)
Takže treba skôr tam hľadať chybu.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

bubanek píše:To je trápení, v UBUNTU by ti na to stačilo toto:

Kód: Vybrat vše

sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
sudo depmod -a
sudo aticonfig --initial
sudo aticonfig --overlay-type=Xv

restartujeme X server (ctrl+alt+backspace) 

Zjišťoval jsem si verzi svého ovladače fglrx a zjistil jsem, že v repozitářích je nejnovější verze 8.34.8 z února 2007, zatímco nejnovější je 8.36.5 z dubna.

Pokud by jsi tedy Lukfi nechtěl čekat na update repozitáře, musíš manuálně:

http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide
show must go on..
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

shadow píše:edit: podívej se na verzi ovladačů a jejich velikost u x1600 a x1900 series, zjistis, ze jsou to ty samé.
To je přece správné, že verze je stejná, ale jsou ty balíčky stejné i jinak (velikostí)?[/quote]
shadow píše:Co se "omalovánek" týče, tak mě se nanastavují, ani mezitím nevidím žádnou souvislost.
Já taky žádnou logickou souvislost nevidím, proto jsem se na to ptal.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“