Instalované 4 GB Ram - 32 bit WXP SP2 - jaký nastavit swap?

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Instalované 4 GB Ram - 32 bit WXP SP2 - jaký nastavit swap?

Příspěvek od shadow »

Jaký doporučujete nastavit swap (virtuální paměť) pro instalované 4 GB Ram pod 32 bit WXP SP2, i když fyzicky dostupné pro systém bude odhadem tak 3,5 GB?

Napevno ? Kolik? Nebo nechat na systému? Nebo vůbec nepoužívat?
show must go on..
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Záleží co používáš za aplikace....
dal bych tak 1GB na pevno....
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Osobne ho mam pri tyhle konfiguraci uplne vyplej a při žádny hre to problem neudelalo... Nic naročnejšího (čti: nejaky cady a podobne) jsem na tom ale nezkoušel.

Problem jsem neregistroval i přes to, ze je system (Win XP SP2 32bit) z toho schopnej využít priblizne 3GB ..

Druhej problém je to, že zatim nikdy u me využití pameti nešlo pres 2,1 GB - no jo, ale kdyz ty ramky jsou tak levny :roll:
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

no, Gothic 3 mi vypsal už 4x hlášku "out of memory" s následným pádem při 2 GB fyzické a 2 GB virtuální ram :).

Tak uvidím, až to nainstaluji. Spíše bych to nechal asi jen na systému, ale fakt ještě nevím, jak to bude vypadat v praxi s vytvářením swapu a jeho velikosti.
show must go on..
Max Casper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Max Casper »

Mám trošku OT dotaz, ale příští týden si také půjdu pro další 2GB a zajímalo by mě, jestli používáte v boot.ini přepínač "/PAE /3G" tak jak to popisuje RH na svém zapovězeném :roll: blogu TADY a pokud ano, tak jestli s tím nejsou nějaké problémy se stabilitou.

Jinak jsem zkoušel se 2GB jet na swapu nastaveném na 100MB ( pro sichr) a vše se zdálo OK. Myslím, že to tak udělám i se 4GB.
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Přepínač /PAE (podle toho, co jsem si o tom přečetl) slouží k adresaci více než 4 GB fyzické RAM, takže pokud nemáš více, než 4 GB fyzické ram, nemá smysl to používat. Navíc přepokládá na straně aplikace použití tzv. AWE

http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa366796.aspx

http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa366527.aspx

Dále: pokud máte procesor podporující tzv. Date Execution Prevention, tedy technologii zabránění spuštění dat a máte ji povolenou v BIOSu (resp. lépe řečeno v rámci CMOS) a ve svém Windows XP SP2 máte tuto funkci též povolenou, tak se Vám PAE kernel spustí automaticky, aniž ho máte povolený i v boot.ini (můžete si to ověřit např. v Everestu - proto já jsem se nejprve také divil, že Everest mi ukazuje aktivovanou PAE, přitom jsem příslušný přepínač do boot.ini vůbec nepřidal), ale s omezením adresace fyzické paměti maximálně v rozsahu 4 GB (ale při neomezených mapovacích registrech - tady se přiznám, že tomu už moc nerozumím - k tomu potřebuju nastudovat ještě pořádně princip fungování ram).

http://www.microsoft.com/technet/prodte ... mempr.mspx
Aktualizace Service Pack 2 systému Windows XP omezuje problémy s kompatibilitou tím, že obsahuje upravenou vrstvu HAL (Hardware Abstraction Layer), která napodobuje chování přenosů DMA ve 32bitové vrstvě HAL. Pokud je systém spuštěn v režimu PAE, udělí upravená vrstva HAL neomezené mapovací registry. Kromě toho správce paměti jádra ignoruje všechny fyzické adresy nad hranicí 4 GB. Žádná systémová paměť RAM nad touto hranicí by nebyla adresovatelná systémem Windows a nebyla by v systému funkční. Díky omezení adresového prostoru na 4 GB nezaregistrují zařízení podporující 32bitové přenosy DMA transakce s adresou přesahující hranici 4 GB. Tyto změny odstraňují nutnost dvojitého ukládání transakcí do vyrovnávací paměti, čímž předcházejí chybám některých ovladačů týkajících se správné implementace podpory dvojitého ukládání do vyrovnávací paměti.

Tyto změny vrstvy HAL a správce paměti by měly minimalizovat problémy s kompatibilitou ovladačů zařízení v počítačích se systémem Windows XP s aktualizací Service Pack 2 s povoleným zabráněním spuštění dat.
Beginning with Windows XP SP2, the 32-bit version of Windows uses one of the following:
• The no-execute page-protection (NX) processor feature as defined by AMD.
• The Execute Disable Bit (XD) feature as defined by Intel.
To use these processor features, the processor must be running in Physical Address Extension (PAE) mode. However, Windows will automatically enable PAE mode to support DEP. Users do not have to separately enable PAE by using the /PAE boot switch.
http://support.microsoft.com/kb/875352

Dále: přepínač "/3G" jak ho uvádí R.H. je dle mého názoru blbost, nebo aspoň "překlep", resp. "nedoklep", neb správně má být "/3GB" (aspoň na Windows XP)

/3GB

Increases the size of the user process address space from 2 GB to 3 GB (and therefore reduces the size of system space from 2 GB to 1 GB). Giving virtual-memory- intensive applications such as database servers a larger address space can improve their performance. For an application to take advantage of this feature, however, two additional conditions must be met: the system must be running Windows XP, Windows Server 2003, Windows NT 4 Enterprise Edition, Windows 2000 Advanced Server or Datacenter Server and the application .exe must be flagged as a 3-GB-aware application. Applies to 32-bit systems only.
http://www.microsoft.com/technet/sysint ... otini.mspx

A ano, toto já používám. Protože při takovém na paměť extrémně náročném Gothicu 3 se mi to vyplatí (s povolením Gothic3.exe adresovat více než standardní 2 GB) - viz zdejší thread o Gothic3 v herní sekci.

Ale mám Windows XP Home, tak mám obavu, zda to nefunguje jen na XP Professional, ale snad to není omezené jen na na ně... budu zkoumat využití fyzické pamětí Gothicem 3.

Jinak Swap jsme nastavil na 1 GB. S vypnutým swapem jel Gothic 3 divně. Jako kdyby se zasekával. Asi ta hra využití toho swapu předpokládá a něco si do něj vždy odkládá.

Někde na webu MS jsem k tomu myslím vygooglil doporučení MS dát v případě 4 GB RAm swap tak 256 MB, ale s upozorněním, že to může být málo. Tak jsem nastavil 1 GB.

Ale toto berte s rezervou, chce to vyzkoušet praxí.

Jinak pod Windows XP mám k dispozici fyzických 3582 MB. K Linuxu jsem se ještě nedostal.
show must go on..
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Tak switch /3GB ruším...

Gothic 3 s tím postupně začal být značně nestabilní (crashe) a především je to s tím daleko pomalejší, než když to člověk nepoužívá.

Též Ubersoldier je s /3GB prakticky nehratelný a šíleně se cuká. Kdo ví, v čem je zakopaný pes.

Takže to nechávám na normále bez nějakých speciálních switchů v boot.ini.
show must go on..
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Sice ne poslední dobou, ale kdysi jsem taky narazil na program, co vyžadoval zapnutou aspon jakous takous virt. pamet, i když by ji za normalních okolností vůbec nemel potrebovat. (fyzicky bylo až dost)

Zapnutí nejakyho GB nemůže pri dnešnich velikostech disků človeka rozhodit..

Bohužel i XP si při zapnutym swapu "odhazujou" i když by to vůbec nemelo byt potreba. V kazdym pripade - hry ktery momentalne hraju (CoH,Lotr2, atd.) nemaj s vypnutym swapem vůbec zadnej problem.

Jinak zadnej prepínač jsem do boot.ini nepridaval ..
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Sentenced píše:Sice ne poslední dobou, ale kdysi jsem taky narazil na program, co vyžadoval zapnutou aspon jakous takous virt. pamet, i když by ji za normalních okolností vůbec nemel potrebovat. (fyzicky bylo až dost)
Photoshop...
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Max Casper
Začátečník
Začátečník

SWAP jsem tedy nadobro vypnul a zatím jsem nezaznamenal žádný problém. I Oblivion je v pořádku.
X-COM píše:
Sentenced píše:Sice ne poslední dobou, ale kdysi jsem taky narazil na program, co vyžadoval zapnutou aspon jakous takous virt. pamet, i když by ji za normalních okolností vůbec nemel potrebovat. (fyzicky bylo až dost)
Photoshop...
Photoshop CS už tedy žádný zapnutý swap nevyžaduje, možná to byl problém některé nižší verze, nicméně Photoshop si sám vytváří vlastní odkládací soubor, takže Win Swap vlastně ani potřebovat nemusí.

Někde jsem ale slyšel, že Stalker crashuje při napevno nastaveném swapu, který je menší než 4GB. S vypnutým swapem to bude asi podobné.
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
PetrB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PetrB »

shadow píše: Tak uvidím, až to nainstaluji. Spíše bych to nechal asi jen na systému, ale fakt ještě nevím, jak to bude vypadat v praxi s vytvářením swapu a jeho velikosti.
mě teda připadlo,že to xp dělaj pošahaně. nastavi to 2x RAM,mel jsem 2,nastavil 4,mam 3,nastavil 6. ale měl jsem problém,že to úplně zbytečně swapovalo,třeba sem něco psal ve wordu a ten debil naswapoval ikony na ploše :roll: nastavil sem 1 GB napevno a už je to v klidu
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Mám vypnutý Swap a stejně při začátku i ukončení Opery (i několikrát, když ji při zapnutém počítači zapínám a vypínám) hrabou XP na disky jak blázni. To fakt nechápu.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Max Casper
Začátečník
Začátečník

X-COM píše:Mám vypnutý Swap a stejně při začátku i ukončení Opery (i několikrát, když ji při zapnutém počítači zapínám a vypínám) hrabou XP na disky jak blázni. To fakt nechápu.

Nevím jak opera, ale třeba firefox má vlastní vyrovnávací paměť na disku. Její velikost se dá nastavit v rozšířených možnostech. Zkuz zapátrat, jestli něco takového nemá i opera.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Děkuji
Nástoje - Nastavení - Pokročilé volby - Historie a cache - Disková cache - Neaktivní
Najednou je spuštění a vypnutí otázkou sekundy a ne 10 sekund.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

už mam v komu asi rok 2GB ram a swap mam od tý doby vyplej. na pracovním kompu mam 4GB (a win xp sp2 32bit) a taky vypnuto. zatím hlásí jen fotošop 7 že chce swap jinak nic. a Stalker jde normálně, fear jde normálně...nemam s ničím problém.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Satrej
Nováček
Nováček

Příspěvek od Satrej »

Jedu z vypnutym swapem ale zjistil jsem že se 4 gigama paměti má spíš problém moje deska než aplikace viz: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... start=1480
GIGABYTE GA-965P-DS4 rev.3.3,Intel Core 2 Duo E6420@3500Mhz,Scythe SCASM-1000 Andy Samurai Master,4x1G A-Data Vitesta EE CL 4-4-4-12,Gainward 8800GTS 640MB DDR3 8279,Western Digital Raptor 74GB 16MB 10.000 ot.,Seagate Barracuda 7200.10 3.5" 320GB ST3320620AS,DVD-RW LG GSA-H42L,Samsung 22" SM 226BW černo-stříbrný,Seasonic SS-500HT 500W,Thermaltake VB6000BNS Swing.
Satrej
Nováček
Nováček

Příspěvek od Satrej »

X-COM píše:Mám vypnutý Swap a stejně při začátku i ukončení Opery (i několikrát, když ji při zapnutém počítači zapínám a vypínám) hrabou XP na disky jak blázni. To fakt nechápu.
Tak já nevím , ale vzdycky si systém hrábne na disk když spouštím nějaký program to je snad normální ne.
Chtěl jsem se zeptat , při tvé konfiguraci ti jedou paměti bezproblémů na 1066 MHZ ?
GIGABYTE GA-965P-DS4 rev.3.3,Intel Core 2 Duo E6420@3500Mhz,Scythe SCASM-1000 Andy Samurai Master,4x1G A-Data Vitesta EE CL 4-4-4-12,Gainward 8800GTS 640MB DDR3 8279,Western Digital Raptor 74GB 16MB 10.000 ot.,Seagate Barracuda 7200.10 3.5" 320GB ST3320620AS,DVD-RW LG GSA-H42L,Samsung 22" SM 226BW černo-stříbrný,Seasonic SS-500HT 500W,Thermaltake VB6000BNS Swing.
Satrej
Nováček
Nováček

Příspěvek od Satrej »

Ješte bych chtěl říct , že pokud vypnu swap ve windows tak si stejně myslím že když daná aplikace např. Ghotic 3 si chce odložit data na disk tak to prostě udělá.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Satrej píše:
Tak já nevím , ale vzdycky si systém hrábne na disk když spouštím nějaký program to je snad normální ne.
Chtěl jsem se zeptat , při tvé konfiguraci ti jedou paměti bezproblémů na 1066 MHZ ?
To ale nebylo hrábnutí, ale 15-sekundová 100% zátěž čtyř disků. Po vypnutí je to už jen hrábnutí tak na sekundu dvě.
Paměti bez problémů.
Satrej
Nováček
Nováček

Re: Instalované 4 GB Ram - 32 bit WXP SP2 - jaký nastavit sw

Příspěvek od Satrej »

shadow píše:Jaký doporučujete nastavit swap (virtuální paměť) pro instalované 4 GB Ram pod 32 bit WXP SP2, i když fyzicky dostupné pro systém bude odhadem tak 3,5 GB?

Napevno ? Kolik? Nebo nechat na systému? Nebo vůbec nepoužívat?
Pro vzpurné programy, vyžadující swap, vytvořit RAMdisk a swapku umístit na něj. Pod 2GB RAMky bych to ale nezkoušel.

http://www.cenatek.com/

Swap jsem nastavil na 1G natvrdo a umistil ho na RamDisk o velikosti 1,3G . První poznatek bleskurychlé přepínání mezi programy a minimalizace her na lištu.

Co se týče Ghotic 3 - trhá pořád ale jen občas při rychlém běhu když načítá z disku nové textury , to by ovlivnil asi jedině raid , swapování každopádně nejde podle mně ve hře zaznamenat.

Teď mně ještě napadlo řešení : koupit ještě další 4G Ram - dohromady 8G a nainstalovat Gothic do RamDisku :))))))
Odpovědět

Zpět na „Paměti“