výkon Sempron64 vs. AthlonXP
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- EasyM@n
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
výkon Sempron64 vs. AthlonXP
Docela mě zaujalo, když jsme s kamošem testovali vykon procesoru v programu SuperPI. Mám AthlonXP Barton soc. A nataktovaný na 2.1GHz FSB 183 512kB L2 a kamoš má Sempron64 2800+ soc. 754 1.6GHz FSB400 256kB L2. Jakto že jeho CPU vypočítal pi na 1 milion desetiných míst za 40 sekund a mě to trvá minutu a pět sekund ačkoli mám vyšší takt? Test jsem zkoušel i na PC s Celeronem 2.66GHz a tam to trvalo 2 a půl minuty?! 
- Mrtvola
- Začátečník

- Behemot
- Červená karta

-
- Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
- Kontaktovat uživatele:
- socket
- Začátečník

- James.Sniper
- Začátečník

-
heh? vyšší fsb sice zvedne výkon, ale ne zas o hodněBehemot píše:dělá to hlavně FSB-má to víc jak dvakrát rychlejší,tedy mnohem rychlejší paměťový subsystém
taky tím že má 64bit tak jsou rychlejší paměti
64bit výkonnější??? to jsem nepochopil
rozdíl je hlavně v CPU Sempron 64 je o hodně výkonnější než Barton
- Lojza
- Začátečník

- Gerimo
- Mírně pokročilý

jisteze, ve 32bit aplikaci ti je 64bit jen na paradu.Lojza píše:64 bit nemá na výkon pamětí žádný vliv.Behemot píše:dělá to hlavně FSB-má to víc jak dvakrát rychlejší,tedy mnohem rychlejší paměťový subsystém
4 EasyMan: Ber to tak, ze ten sempron je novejsi architektura. Ta tva je K7 a ten sempron je K8 a v te nove architekture jsou hold instrukce, ktere se taktu nevyrovnaji. Vem si napriklad AMD X2 na 2,6GHz a C2D na 2,6GHz.
Úspěch je často dítětem odvahy. - Voltaire
- [CZ]mike
- Mírně pokročilý

-
- Behemot
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
ale čím to vysvětlíš...? nová architektura...co to je...? tím že se čip překope se dá něco málo získat, ale důležitý je ČÍM PŘESNĚ to je-lidi dycky řeknou architektura a je to vyřešenýJames S píše:heh? vyšší fsb sice zvedne výkon, ale ne zas o hodně
64bit výkonnější??? to jsem nepochopil
rozdíl je hlavně v CPU Sempron 64 je o hodně výkonnější než Barton
vývoj se celou dobu řídil: zvýšení frekvence (velkej násobič)-> zvýšení FSB (malej násobič), zvýšení cache, přidání istrukčních sad atd. + se pravidelně střídaly období kdy L2 jela na plné frekvenci CPU a na poloviční; poté AMD přidávalo vymoženosti jako paměťový řadič atd.
takže C2D zvýšily výkon zvýšením frekvenci FSB, zvýšily cache (a to hodně) a přidáním instrukcí (ovšem teďka už je jich tolik že je to k ničemu) a k tomu dodaly ár věcí který se ale tak moc netýkají procesoru a některý ukradli od AMD
no dobře,víc pamětí,takže to má vliv na výkon celkověLojza píše:takže abych to shrnul, rozdíl mezi nimi je v rychlosti FSB, instrukcích a 64bitovou architekturou+ten paměťovej řadičBehemot píše:dělá to hlavně FSB-má to víc jak dvakrát rychlejší,tedy mnohem rychlejší paměťový subsystém
64 bit nemá na výkon pamětí žádný vliv.
- Gerimo
- Mírně pokročilý

- Ache
- Pokročilý

Behemot: To snad nemyslíš vážně, takový blábolení
1. to že se předělá architektura, neznamená že se zvýší FSB a podobný blbosti, zvýšetní FSB, nebo přidání integrovanýho řadiče se dělá kvůli tomu, aby procesor nebyl bržděnej výkonem sběrnice. Důležitá je právě architektura CPU. A co je to přesně za změny ti nikdo nepoví, to ví jen inženýři v intelu/AMD, ale výsledek je takovej že AMD 64 zvládne dvojnásobek instrukcí za takt, než Athlon XP
A rychlost instrukcí opravdu nesouvisí s rychlejší sběrnicí, či větší cache.
1. to že se předělá architektura, neznamená že se zvýší FSB a podobný blbosti, zvýšetní FSB, nebo přidání integrovanýho řadiče se dělá kvůli tomu, aby procesor nebyl bržděnej výkonem sběrnice. Důležitá je právě architektura CPU. A co je to přesně za změny ti nikdo nepoví, to ví jen inženýři v intelu/AMD, ale výsledek je takovej že AMD 64 zvládne dvojnásobek instrukcí za takt, než Athlon XP
A rychlost instrukcí opravdu nesouvisí s rychlejší sběrnicí, či větší cache.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- Behemot
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
to jsou ty nepodstatnosti,jak jsem říkalAche píše:...
nicméně bych řekl, že pravda je někde mezi...může to zvládat kolik chce istrukcí ale bez pořádnýho přívalu dat je to vajco platný (vzpomeň na 80core), takže se to vyvíjí tak stejně
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To sice ano, ale to jeste nezarucuje, ze ten CPU bude rychlejsi..(P IV 3GHz X C2D E6300) To je uz o samotne architekture...Behemot píše:to jsou ty nepodstatnosti,jak jsem říkalAche píše:...(běžnej člověk do toho že překopou procesor nevidí,tak to taky vypadá), změny FSB a další jsou viditelnější...
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
- palda
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Behemot
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
tady jo... (ikdyž tady má ta P4 taky nižší FSBOndraSter píše:To sice ano, ale to jeste nezarucuje, ze ten CPU bude rychlejsi..(P IV 3GHz X C2D E6300) To je uz o samotne architekture...Behemot píše: to jsou ty nepodstatnosti,jak jsem říkal(běžnej člověk do toho že překopou procesor nevidí,tak to taky vypadá), změny FSB a další jsou viditelnější...
- [CZ]mike
- Mírně pokročilý

-
Neni to jen o FSB, mas pravdu, jak jinak by si vysvetlil.. rozdil mezi: D915(800mhz FSb, 2,8Ghz, 4mb L2) a C2D E4400(800mhz FSb, 2ghz, 2mb L2) Druhy jmenovany ma stejnou rychlost FSB, nizsi rychlost jadra a mensi cache, presto je ve vetsine aplikaci rychlejsiBehemot píše:tady jo... (ikdyž tady má ta P4 taky nižší FSBOndraSter píše: To sice ano, ale to jeste nezarucuje, ze ten CPU bude rychlejsi..(P IV 3GHz X C2D E6300) To je uz o samotne architekture...) ale není jen o něm
- Gerimo
- Mírně pokročilý

Behemot jednose nevi o cem tu mluvi, vzdyt na ty argumenty nelze v mezi rozumu reagovat... Clovek, ktery si mysli, ze instrukci je tolik, ze uz ani nemaji smysl rozsirovat nemuze byt psychicky zdav...[CZ]mike píše:Neni to jen o FSB, mas pravdu, jak jinak by si vysvetlil.. rozdil mezi: D915(800mhz FSb, 2,8Ghz, 4mb L2) a C2D E4400(800mhz FSb, 2ghz, 2mb L2) Druhy jmenovany ma stejnou rychlost FSB, nizsi rychlost jadra a mensi cache, presto je ve vetsine aplikaci rychlejsiBehemot píše: tady jo... (ikdyž tady má ta P4 taky nižší FSB) ale není jen o něm
- Behemot
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
- Gerimo
- Mírně pokročilý

Behemot píše:neřekl sem nic o tom že se nemají rozšiřovat...ale teď se rozšiřují celkem dost rychle, takže si myslím, že se ani nestíhá jich adekvátně využítgerimo píše:...
To je to same jako bys rekl: "Instrukci je uz tolik, ze to je stejne k nicemu, tak proc delat dalsi..."Behemot píše:.... přidáním instrukcí (ovšem teďka už je jich tolik že je to k ničemu)....
- socket
- Začátečník

ok
porovnaj Pentium EE 965 (2x2MB L2, 1066MHz FSB, 3.73GHz)
a Core 2 Duo E6300 (2MB L2, 1066MHz FSB, 1.86GHz)
a povedz mi ktory je vykonnejsi a uvidis ze je to hlavne o architekture
porovnaj Pentium EE 965 (2x2MB L2, 1066MHz FSB, 3.73GHz)
a Core 2 Duo E6300 (2MB L2, 1066MHz FSB, 1.86GHz)
a povedz mi ktory je vykonnejsi a uvidis ze je to hlavne o architekture
"Život je ťažký.. jeden z najťažších" Ľ.M.
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka