jak se louci procesor?

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

safrdA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od safrdA »

a jak zmerim napeti tim voltmetrem? zkusil bych to... popravde zkusim cokoli a budu doufat, ze by to mohlo pomoci :-(
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

tahle deska trochu overvoltuje, ale nic co by bylo zas tak extrémního...

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Mike.Ace
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike.Ace »

honny píše:tahle deska trochu overvoltuje, ale nic co by bylo zas tak extrémního...
Tak me overvoltuje o 0,05V, takze to neni nic extremniho :)
Intel Core i7 930 @ standard frequency /// ASUS P6X58D Premium /// OCZ Platinum 3*2 GB DD3 RAM Triple Channel + KINGSTON HyperX Savage 3*4GB DDR3 RAM Triple Channel /// Sapphire Radeon 5850 1GB RAM /// SATA III Western Digital Black 1TB 64 MB Cache /// SATA II Western Digital Black 640GB 32MB Cache /// OCZ 600W Power Supply /// Samsung SyncMaster 2232BW /// Windows 10 Home 64bit ///
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Mike.Ace píše:...
Tak me overvoltuje o 0,05V, takze to neni nic extremniho :)...
To ti zahlásila ta křištálová koule v BIOSu nebo si to opravdu změřil? Na I/O máš kolik? :roll:
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Jestli máš ještě původní BOX chladič. zkus ho vyměnit za ten AC. Pokud vím tak AC má měděnou základnu a zbytek je hliník - třeba se ten mezispoj měď-hliník, časem povolil, nebo uvnitř vznikla prasklina a teplota se z toho měděnýho jádra odvádí hůř než před tím. :?

Já tu mam PC s Bartonem 2600+ a BOX chladič, a teploty Klid 55°C zátěž 68°C (což je u boxu tak tak - ale už má svý léta za sebou :-D )
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
RainMakeR
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RainMakeR »

a jak sepozná že odešel cpu?nebo že odchází?da s etomu nějak zabranit?krom třeba lepšího chlazeni?
rochne
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rochne »

RainMakeR píše:a jak sepozná že odešel cpu?nebo že odchází?da s etomu nějak zabranit?krom třeba lepšího chlazeni?
Dam priklad na svem 3200+ (ktere uz nemam) Kdyz byl novej dal 2,6GHz, kdyz se zahorel tak dal 2,75GHz a kdyz uhorel, tak dal 1,9GHz :)
Z toho se da odvodit, ze se da poznat, ze odchazi, kdyz se hranice jeho maximalni frekvence posouva dolu. Kdyz odejde, tak treba ti proces Explorer zere 40-80% vytizeni CPU (jako jeden muj kamarad, kterej na C2D udelal 120°C).
Zabranit ? Netrapit ho zbytecne vysokym napetim ci teplotama (dlouhodobe). Vic poradit nejde :)
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

120°C na C2D? :-D Jak to dokázal? Když za chodu zastavíš nebo v extrémním případě sundáš s core2 chladič tak na kritické teplotě (podle kusu 85 - 100°C) začne throttlovat, a buď se zpomalí tak, že se uchladí. a nebo se vypne.
ale pravda, že při throttle i exploler pak zatěžuje CPU na 100% když to CPU má výkon jak nějaká 486tka. Tuhle vlastnost už měli tuším Pentia 3 nebo 4. Rozhodně zničit intelácký CPU chce umění a nekvalitní desku :)

ale zpět k tomu jak poznáš že odchází CPU - vysoká teplota(pokud by to nebylo chladičem), je velká pravděpodobnost. Ovšem v tom případě už tomu procesoru moc života nezbývá - tenhle stav by se měl akorát zhoršovat - uvnitř dochází k velkým únikům proudu, až nakonec shoří :-D
Lékem by nebylo ani sebelepší chlazení, protože jak je procesor jednou nakopnutej, tak už to sním může bejt jen horší.
Upřímě ti přeju ať je to blbým chladičem, v opačném případě asi CPU půjde do kytek, a radši bych na to moc nečekal - mohl by sebou vzít i desku.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
rochne
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rochne »

Ache píše:120°C na C2D? :-D Jak to dokázal? Když za chodu zastavíš nebo v extrémním případě sundáš s core2 chladič tak na kritické teplotě (podle kusu 85 - 100°C) začne throttlovat, a buď se zpomalí tak, že se uchladí. a nebo se vypne.
Tomu idiotoj (doufam, ze nezacal cist PCt) nedrzel poradne BOX chladic na CPU a tak mu case lezela, protoze potom tam byl primacklej, alespon vlastni vahou, ale jendou se rozhodnul, ze to opravi (nedivil bych se, kdyby na to byval vzal izolepu) a jako ze uz to drzi, tak case postavil. Poslal sem mu coretemp at rekne teplotu a on zacal na 65°C a skoncilo to zpravou "kua mam tam uz 115°C" potom "uzivatel se odhlasil" :lol: Je to tak mesic dozadu. Myslim, ze do ted si neuvedomuje, ze odpalil CPU, ale pritom se strasne divi, ze mu explorer zere 40-80% CPU :roll:

Tohle byl navod, jak odpalit C2D a rozloucit se s nim ;) Tak prosim nezkousejte, pri jaky teplote se VAS procesor vypne ;)
socket
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od socket »

samotny CPU vydrzi az 250°C
tie SMD suciastky co su dole na LGA775 tie sa tam polozia a cely CPU ide do pece kde sa roztopi cin a priletuju sa tam :roll:
a to iste aj IHS ked este intel pouzival cin medzi jadro a iHS na LGA775
"Život je ťažký.. jeden z najťažších" Ľ.M.
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

socket píše:samotny CPU vydrzi az 250°C
To je jak kdybys rekl ze favoritu upadne kolo "az" pri 250km/h...

Tak jako favorit nikdy nepojede 250 km/h, tak se ani moderni cpu nenecha rozpalit k takovym teplotam..

Dnesni cpu se nenechaj tak jednoduse znicit... Od dob Athlonu64 se cpu brani proti lidske blbosti.. Pokud uzna za vhodne, tak se vypne nez aby se spalilo.. Neco jineho je, kdyz nekdo pokousi OC rekord s BOX chladicem a napetim + 0,5V :roll:

Pokud neni clovek debil nastavi si v biosu teplotu, pri jejiz prekroceni bude upozornen, aby mohl problem s prehrivanim vyresit..

rochneho povidani mi prijde jako pohadka.. Nevim kdo by se vydrzel divat jak mu teplota stoupa pres 100°C a on sedel a dival se dal.. :stupid:
rochne
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rochne »

Palec123 píše:rochneho povidani mi prijde jako pohadka.. Nevim kdo by se vydrzel divat jak mu teplota stoupa pres 100°C a on sedel a dival se dal.. :stupid:
Ale je to tak, tady sem nasel okopirovanou historii z IM klienta...:
http://www.3dstudio.cz/prispevek/251652
je to psany pred mesicem a v ty dobe to bylo aktualni ...
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

rochne píše:
Palec123 píše:rochneho povidani mi prijde jako pohadka.. Nevim kdo by se vydrzel divat jak mu teplota stoupa pres 100°C a on sedel a dival se dal.. :stupid:
Ale je to tak, tady sem nasel okopirovanou historii z IM klienta...:
http://www.3dstudio.cz/prispevek/251652
je to psany pred mesicem a v ty dobe to bylo aktualni ...
Priste at si dotycny necha postavit pc odbornikem, evidentne je na to levej.. Na tom samozrejme neni nic spatneho, treba je zase machr na soft.. Ale opravdu nektere nechapu, kdyz si neumi ani precist navod!!! A riskuji zniceni hardware v hodnote desitek tisic..

No videli jste uz nekdy takove hovado: http://www.youtube.com/watch?v=duSxaKFC73k

Co nejde silou jde jeste vetsi silou :roll:
safrdA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od safrdA »

zdravim, uz jsem dlouhou dobu nepsal, jak to vypada s moji teplotou a jsem z toho na vetvi...

od meho minuleho prizpevku jsem s pc vubec nic nedelal, proste jsem ho nechal na 11,5*100 a teplota byla do 55stupnu... ale dneska jsem si rikal, ze to jeste zkusim a hodil jsem v biosu 11,5*166 a ono to topi jen zhruba do 60tupnu(pravda bez zateze). ta vypocetni technika si proste dela, co chce... kazdopadne jsem se alespon rozhodl pro investici do noveho stroje...

v sobotu se dostanu k puvodnimu boxovemu chladici, ale pokud do te doby nebude problem s teplotou, asi to nebudu radeji moc skadlit... no nic, diky za Vase komentare tady na foru...
scream
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od scream »

k tym teplotam.... Moje GPU (7600GST) prezilo teplotu cez 115 stupnov....zastavil sa totiz vetracik na primecooleri. Compik sa resetol a fici dalej ako nova.
i5 750@ 3,7Ghz 1,35V+ scythe Kabuto, AUSS P7P55D-E LX, 8GB RAM, GTX970 gaming 1500/7800, SSD Crucial M4 128GB, Fortron Raider 750W
rochne
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rochne »

scream píše:k tym teplotam.... Moje GPU (7600GST) prezilo teplotu cez 115 stupnov....zastavil sa totiz vetracik na primecooleri. Compik sa resetol a fici dalej ako nova.
Neni GPU jako CPU ... ;)
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Lol ale jo já rochnemu verim :)))) docela rofl cist ten rozhovor:D..
Jinak k tem teplotám,polovodičová součástka vydrží klidně i krátkodobě 500C ale při vypnutým stavu.
Při zapnutým stavu při 100C už vykazuje takový výpočetní chyby,že všechno jde do modre smrti a do resetu nebo vypnutí pc.

Jednou jsem zkoušel vyletovávat cmosku co byla na nějaké staré desce a ta se rozsvítila uplně do červena, protože jsem to ješte neuměl a vzal si blbej nástavec+moc vysoká teplota, po následným vychladnutí fungovala uplně bez problému až do dneška:)

Taky jsem viděl na jednom OC meetu v německu,jak jeden kamarád taktoval P4 s dusíkem.A nevím co se stalo ale napajecí Fety šli do zkratu a normalně se rozsvitili a odtekly z desky pryč,přitom PC fungovalo i přesto,že napajecí tranzistory svitili červeně :-D Potom ten smrad po celé té hale:-D....pak se nám všichni smáli,že češi odvařili desku....
socket
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od socket »

dlhodobo vydrzi 250°C, to je par minut.
CPU musi ist do pece kde sa pridaju SMD suciastky :wink:
"Život je ťažký.. jeden z najťažších" Ľ.M.
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
Ary
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ary »

Pořid´ si procesor Intel a né vydláckej procesor ! Potom příjdeš na to že se ti počítač jenom nezahřívá ale že rovnou pracuje líp !
(Server) Itanium Xeon (FDSB 2x 4000Mhz) 8Gb ram. Unknown Graphic adapter 256 MB
rochne
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rochne »

Ary píše:Pořid´ si procesor Intel a né vydláckej procesor ! Potom příjdeš na to že se ti počítač jenom nezahřívá ale že rovnou pracuje líp !
Jen tak mezi nama P4 a PD sou toho jasnym dukazem, ze ? :roll: A nizkospotrebove AMD Athlony s TDP 45W, ktere zanedlouho dorazi na trh sou/budou taky topici shity ? :oops:
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“