Základní deska FIC VB 601 a problém s načtením 80GB ATAdisku

Se Socketem 370, Slotem 1, Socketem 7, starší a ostatní.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
LaytonStone
Nováček
Nováček

Základní deska FIC VB 601 a problém s načtením 80GB ATAdisku

Příspěvek od LaytonStone »

Zdravím,
chci se zeptat, jestli někdo z vás neví, jak na MB od firmy FIC - VB 601. Je to deska pro SLOT 1 procesor, čili ještě ten co se jako karta zasouval do MB.
Problém mám však s Harddiskem. Když jsem si totiž desku přinesl z bazaru domů, přišel jsem na to, že mi deska odmítá načíst 80 GB harddisk. Samotný HDD v jiným počítači běhá bez problémů. Šel jsem na stránky výrobce a tam jsem stáhl "nejnovější"(od roku 1999 nebyla nová aktualizace) bios MI415 u kterýho bylo uvedeno, že už umožňuje detekovat disky větší jak 32 GB. Jenže další zádrhel nastal, když jsem pomocí programu Flash73, který u aktualizace byl přiložen, žkoušel bios naflashovat. Ke konci flashování se neobjeví žádná zpráva o dokončení flashování nebo ukončení, navíc se program prostě zasekne. Pomůže až tlačítko RESET. Nevím jestli pak celá aktualizace dojede, nebo jestli je tam něco špatně. Navíc po aktualizaci deska sice naběhne, ale disk stejně nenačte. Dá se použít jiný software na flashování AWARD biosu nebo mám vyměnit přímo chip? Nebo mám s touhle deskou prostě smůlu? Díky za každou připomínku.
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Poněkud obecně.
U flashování BIOSu je obecně nutné znát i HW revizi (PCB) desky a použít příslušný BIOS.
U některých desek se flash navíc musí povolit propojkou na desce, případně položkou v BIOSu.

BIOS nemusí velký disk nadetekovat, pokud ovšem vytuhne PC hned po startu - blikající kursor před detekcí disku, je nutné na disku zapojit propojku omezení kapacity disku na 32 GB.
Pokud se dospěje do stadia, kdy PC netuhne, nastaví se v BIOSu v podstatě jakýkoliv typ disku (třeba č. 1 nebo 47) a přidělení prostoru nechá na OS - pokud se mu to podaří, nebo se použije nějaký disk manager od výrobce disku, např Ontrack nebo MaxBlast (při nastavené propojce ale asi limit 32 GB neobejdu).

Nejjednodušší řešení je použít PCI IDE řadič, např s čipem Sil0680 nebo ITE8212F, jsou ovšem standardu PCI 2.2 a desky s intel BX440 mají sloty PCI 2.1, musí se to vyzkoušet, ale např na intel Seattle SE440BX-2 mi chodí řadič Kouwell KW-571B s 80 GB Maxtorem a XP Home už nějaký ten rok k plné spokojenosti. Pak odpadají harakiri s BIOSem, disk managery a čarováním s propojkami. Je to podle mě nejelegantnější a nejrychlejší řešení, navíc získáš krásnou rychlost ATA 100, případně ATA 133 a to se u dnešních OS hodí. :)
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Měl jsem tuto desku a běžel v něm disk Seagate Barracuda IV (80GB). Měl jsem chipset Intel BX440 (pozor, dělala se i deska s podobným názvem a chipsetem VIA - koukni se sem http://www.fic.com.tw/support/motherboa ... d_all.aspx ). Akorát si pamatuji, že jsem přepnul disk do módu UDMA2 (ATA 33) a použil 40-ti žilový kabel. Ten kabel použij jiný 40-ti žilový a zkus se ještě jednou podívat, jestli jsi stáhnul správný BIOS.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Koukám, že ten BIOS MI415 je pro desku s PCB 1.4. Podle všeho jsou rozšířeny revize 1.4 a 1.3, existovaly ovšem i revize 1.2 a 1.1. Označení revizi desky najdeš u FICek v růžku desky u díry pro šroubek.

Taky mrkni na FAQ k VB-601 na
http://www.fic.com.tw/support/motherboa ... odel_id=16 , konkrétně Q15. Doporučení tam uvedená konfrontuj s PCB desky a aktuálně dostupnými firmwary pro dané PCB co má FIC v sekci Download a typem čipu I/O tam u každého BIOS uvedeného, desky se podle všeho krom revize liší i tím čipem, tak na to pozor (!) abys desku neumrtvil.

Hodně by Ti taky mělo napovědět, co ti teď píše PC při startu na obrazovce - nahoře i dole, nahoře verzi BIOSu a dole ty HW podrobnosti.

Taky pozor na to (jak píše kocourleo), že existují i desky VB-601-V a VB-601-Z s jinými čipsety - VIA a intel ZX.
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Nagant píše:...nebo se použije nějaký disk manager od výrobce disku, např Ontrack nebo MaxBlast (při nastavené propojce ale asi limit 32 GB neobejdu).
Opravuji, disk manažer od výrobce disku ten limit i při zapojené propojce obejde. Už jsem si to nepamatoval, teď jsem si to osvěžil při čtení instalačního manuálu k HDD Seagate 120 GB (http://www.seagate.com/support/disc/igu ... 89998b.pdf).

Disketu s instalací disk manažera je ovšem třeba mít někde po ruce, pokud by došlo k poškození těch systémových informací na disku a bylo nutno to obnovit. Často stačí jen nabootovat nějaký systém z CD a neštěstí je hotovo.Proto není používání disk manažerů tak zcela bez rizika a radši bych se tomu vyhnul.

Dej vědět, jak jsi to nakonec vyřešil.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“