zacatky s linuxem

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Markus-GBT
Nováček
Nováček

zacatky s linuxem

Příspěvek od Markus-GBT »

Zdrawim vsechny, chci se zeptat:
1. Jak je komplikovane prejit z widli na linux - doporucujete spise format hdd a cistou instalaci.
2. jakou by jste doporucili distribuci pro zacatky
3. znate nejake vhodne stranky pro zacatky ?
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

jestli ti nebude vadit že nemáš winy tak samozřejmě čistou instalaci na prázdný disk
www.ubuntu.cz
wiki.ubuntu.cz
Markus-GBT
Nováček
Nováček

prave ze nevadi vokna me pekne stvou ....
a co se napriklad puziva za programy jako varianty ?
k oficum napr open ofice , ale co treba jine ?
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Ak vieš anglicky tak: http://ubuntuguide.org/
Plus, ak sa chceš v linuxe niečo naučiť tak skús Gentoo - www.gentoo.org (aspoň prečítať handbook padne dobre)
//Programy toho je veľa, napíš napr čo by si tak veľmi potreboval (nejaké prehrávače videa, hudby, editory obrázkov, oofiice, mail klient, im klient to samozrejme tam je)
Naposledy upravil(a) Josko dne stř 6. čer 2007, 22:21, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
Markus-GBT
Nováček
Nováček

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty jo z tohodle bych mohl neco vycist :)
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Klidně si zatim zkus nejaké LIVECD Linuxu, nemusis nic instalovat a rozhodni se pro jakou distribuci.....je to super řešení :)
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Dzin píše:LIVECD
Súhlasím a vyskúšaj si s prostredím Gnome (napr ubuntu) aj KDE (napr kubuntu, knoppix) ktoré ti viac sadne si potom používaj, poprípade ak máš starší komp alebo chceš nieč lightweight tak s XFCE (napr. xubuntu)
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
Markus-GBT
Nováček
Nováček

dobra to livecd urcite vyzkousim :)
Markus-GBT
Nováček
Nováček

nainstaloval sem ubuntu nejnovejsi verzi a mam problem s rozjetim wifiny na notebooku.
poradte prosim co kde nastavit . wi-fi mam resenou pres router , zabezpeceni wep (ascii)
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Spíše se koukni sem:

http://wiki.ubuntu.cz/
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
panet
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od panet »

A co ti na win tak moc vadi? Ptam se proto, aby to pak treba u Linuxu nebylo jeste vyraznejsi :-)
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

panet píše:A co ti na win tak moc vadi? Ptam se proto, aby to pak treba u Linuxu nebylo jeste vyraznejsi :-)
Každopádně je dobré poznat jinou platformu :)
A nejlepsi je použivat je obojí :)
Znáš to máš doma brunetku a koukáš na blondýnky :)....
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
DivX
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DivX »

ja včil zkoušim mandrivu... kdyby měl někdo nějáké rady do začátku tak pisněte... momentálně mám problém s instalaci ovladače na grafiku (nvidia). tak mě tak napadlo že asi nejsem jediny kdo ma ten problem... na netu je toho spousta ale furt mi to nejde:/ konkretně nevim jak nainstalovat zdrojovy kod jadra...:/ - teda tohle mam udělat dle přiručky z mandiva.cz
ono totiž při instlaci (dá li se to tak říct) mi to piše že bych měl si něco zkompilovat pro svoje jadro a pak ještě cosik at se ujistim že mam gcc "cc"...
 MacBook Pro 13" 8GB, 256GB SSD | MacBook Air 13" 4GB, 128GB SSD | iPhone 11 Pro
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Proč chceš kompilovat jádro? To snad není třeba pro instalaci binárních ovladačů od nVidie. Stáhni si drivery přímo od nVidie a nainstaluj. Pokud ti chybí gcc a chceš instalovat nějaký software ze zdrojáků, tak ho doinstaluj (gcc je překladač pro jazyk C a měl bys ho mít na instalačním CD).
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Cubic6
Nováček
Nováček

Příspěvek od Cubic6 »

on nechce kompilovat jadro, potrebje jenom jeho zdrojaky aby mohl zkompilovat modul nvidia, predpokladam

2DivX:
v konzoli napis

Kód: Vybrat vše

uname -a
tim zjistis jake jadro ti bezi, pak se podivej do repozitaru po rpm baliku krenel sources s verzi tveho jadra, tim se zdrojaky nainstaluji
DivX
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DivX »

no... takže sem doinstaloval postupně časti gcc, make, kernel-source... a už se to při te instalaci samo nějak převedlo... ale nachápu proč tak duležite současti se při "normalni" instalaci nenainstalovaly... hlavně je že už to funguje... druhá věc je přijít na to jak t ovšechno funguje:) každopadně diky!

edit
jinak se snažim nainstalovat gajim... ale potřebuju ještě gtk a pygtk... ty jsem si stahl z natu (www.gtk.org a www.pygtk.org). zprvu když sem dal ./configure tak mi chybely nějake současti typu pongo či jak.. a nakonex libx11... vše se mi podařilo doinstalovat, ale když instaluju gtk+ tak mi to při "make" žačne hazec cca 5min spoustu textu ( http://www.ukazto.com/?img=snmek1-kg51.jpg ) a pak to konči http://www.ukazto.com/img/snmek2-a051.jpg :sad:
 MacBook Pro 13" 8GB, 256GB SSD | MacBook Air 13" 4GB, 128GB SSD | iPhone 11 Pro
Cubic6
Nováček
Nováček

Příspěvek od Cubic6 »

proc se to snazis kompilovat a nenainstalujes to z repozitaru, nerikej mi ze gajim neni v contribu?, pridej si zdroje...pomuze ti
http://easyurpmi.zarb.org
usetris si spoustu starosti
sysel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sysel »

program pro vokna aletrnativa pro linux
windows media player totem
expres outluk evolution
gimp gimp
icq gaim
skype skype
EE mozila, konqueror
rekni jake programy konkretne potrebujes ale alternativy existuju skoro pro vse
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf
b.@RT
Nováček
Nováček

Příspěvek od b.@RT »

myslim ze lepsi nez tady vypisovat programy po jednom nebo hazet linky na ty ubuntacky fanatiky je si hezky projit abclinuxu.cz nejlip pak sekci Softwarové alternativy.

jo a k tem ovladacum na nvidii: kdyz budes postupovat podle tohodle navodu tak to urcite nemuzes zkazit ... a zadna kompilace te ani nepotka ...
http://www.hqcelebrity.net
=> České HQ fórum
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“