Inovace procesoru
- Tondys
- Nováček

-
Inovace procesoru
Zdravim vsechny nadsence PC tuningu. Mam jiz velmi stary pocitac s timto socketem, avsak vsechny komponenty, az na zakladni desku a procesor, jsem inovoval, a tak RAM pamet, hadr, grafarnu, disk a zdroj mam na dobre urovni. Chtel jsem jeste do tohoto stroje soupnout lepsi procesor. Mam Athlon XP 2400+ (FSB 266), ale zjistil jsem, ze se uz o moc vykonejsi procesory do tohoto socketu nedelaji. Jsou to jen nejake drobne (cca 300MHz?). Chtel jsem se tedy zeptat, zda-li nevite jak vykon co nejvice zvednout - myslim hardwarove. SETUP mam totiz od vyrobce blokly a tak nemohu taktovat - tenkrat jsem tento pocitac koupil hotovy - zn. Medion. Nekde jsem cetl, ze se driv delaly pridavne karty, kam se mohl dat lepsi procesor. Nebo jestli do tohoto socketu existuje vyrazneji lepsi procesor, pak bych byl za takovou informaci vdecny. Pokud vite kde bych jej mohl poridit (myslim seriozne), byl bych vdecny jeste vice.
PS: procesor jsem jeste nikdy nemenil
PS: procesor jsem jeste nikdy nemenil
- Jarmell
- Začátečník

-
- Tondys
- Nováček

-
- Jarmell
- Začátečník

-
ten athlon bude nejspis thoroughbred co?
no pokud po tobe chce pri vstupu do biosu heslo tak staci jen vyndat baterii nebo pres jumper resetovat cmosku,baterie je jistejsi...a mas tam volnej pristup,ale tohle udelej jedine ze mas manual k desce pac to pak budes muset vsechno znova nastavovat tak at vis co tam jaka polozka znamena
btw jsi si jisty to u deskou? nechce mi ji to najit ani na oficialnich strankach MSI :-/
no pokud po tobe chce pri vstupu do biosu heslo tak staci jen vyndat baterii nebo pres jumper resetovat cmosku,baterie je jistejsi...a mas tam volnej pristup,ale tohle udelej jedine ze mas manual k desce pac to pak budes muset vsechno znova nastavovat tak at vis co tam jaka polozka znamena
btw jsi si jisty to u deskou? nechce mi ji to najit ani na oficialnich strankach MSI :-/
MB:ASUS B85-PRO GamerCPU:Intel i5 4670kGK:MSI N760 TF 2GD5/OC GamingZK:integrovaná HDD:ST1000DM003-1CH162 64MBPSU:ENERMAX Pro82+ 525W Case:TT XaserIII RAM:2x4GB Corsair Vengeance LP DDR3 1600
- Tondys
- Nováček

-
- Wilik
- Administrátor

Jelikoz nejspis nemas PC v zaruce (podle toho ze v nem vymenujes komponenty, tak staci provest reset CMOS (jumper na desce) a heslo pro vstup do BIOSu je smazane. Pote si na webu PCT najdi nekolik clanku ohledne nastaveni jeho polozek a prenastav to zakladni nastaveni.
Taktovat bys na te desce urcite mel, resp. umoznuje to. Jelikoz ale nema lock PCI/AGP, tak nezvysuj FSB pres +/- 150 MHz. Pokud ma CPU odemceny nasobic muzes ho zkusit snizit a zvednout FSB jeste vic, napr. na 166 MHz. Kazdopadne i o tomto jsou na webu PCT clanky. V sekci BIOSu je navod na flashovani novejsiho, takze to muzes zkusit taky.
K puvodni otazce - rychlejsi CPU uz jsou jen XP2600+, 2700+ a 2800+ (max. FSB 166 MHz), verze pro 200 MHz FSB tam nedas, nepodporuje je deska. Kazdopadne zadny neprinese takove zrychleni, ktere by ospravedlnilo jejich cenu. Takze bud taktovat a nebo zmenit celou platformu.
Taktovat bys na te desce urcite mel, resp. umoznuje to. Jelikoz ale nema lock PCI/AGP, tak nezvysuj FSB pres +/- 150 MHz. Pokud ma CPU odemceny nasobic muzes ho zkusit snizit a zvednout FSB jeste vic, napr. na 166 MHz. Kazdopadne i o tomto jsou na webu PCT clanky. V sekci BIOSu je navod na flashovani novejsiho, takze to muzes zkusit taky.
K puvodni otazce - rychlejsi CPU uz jsou jen XP2600+, 2700+ a 2800+ (max. FSB 166 MHz), verze pro 200 MHz FSB tam nedas, nepodporuje je deska. Kazdopadne zadny neprinese takove zrychleni, ktere by ospravedlnilo jejich cenu. Takze bud taktovat a nebo zmenit celou platformu.
- Jarmell
- Začátečník

-
no ja hlavne nechapu proc to mas zablokovany, mas tam polozku na zmenu fsb,nasobice,napeti na cpu atd a vsechno to je sedy? co nejakej jumper na desce kterej tam neco takovyho dela mrkni do manualu jestli ho mas tam by mohlo bejt nastaveni biosu atd,kdyz nemuzu najit manual na googlu tak to bude asi hodne spatny,no deska se da sehnat skoro vsude na bazarech po netu toho je celkem dost, mozna bych mohl sehnat Gigabyte s KT880 myslim,nebo kt800? ted nevim,pokud jsi z prahy tak tim lip,kamos je taky z prahy ale nevim za kolik by ji pustil
MB:ASUS B85-PRO GamerCPU:Intel i5 4670kGK:MSI N760 TF 2GD5/OC GamingZK:integrovaná HDD:ST1000DM003-1CH162 64MBPSU:ENERMAX Pro82+ 525W Case:TT XaserIII RAM:2x4GB Corsair Vengeance LP DDR3 1600
- Jarmell
- Začátečník

-
Nez jsem mel tu epoxku tak jsem mel ad77 od dfi,taky kt400 a mela jumpery 100x133x166 pro zmenu fsb takze stacilo kdyz jsem jen prehodil jumper na 166,pak jsou vsechny fsb na pci,agp na standardnich urovnich,to by u ty msi taky melo jit ne?at uz zmenou v biosu nebo na desce nebo ne? rikam nenasel jsem vubec manual :-/Wilik píše: Taktovat bys na te desce urcite mel, resp. umoznuje to. Jelikoz ale nema lock PCI/AGP, tak nezvysuj FSB pres +/- 150 MHz. Pokud ma CPU odemceny nasobic muzes ho zkusit snizit a zvednout FSB jeste vic, napr. na 166 MHz. Kazdopadne i o tomto jsou na webu PCT clanky. V sekci BIOSu je navod na flashovani novejsiho, takze to muzes zkusit taky.
- Tondys
- Nováček

-
MSI Live BIOS (BIOS for Mainboard) Search Time: Wed, Jun. 13, 2007, 12:42:22
Your current version is 1.20, The latest online version is 1.20, Your current version was updated and optimized.
zajimave, pritom pri nabihani mi to pise bios version 1.22, tak fakt nevim a na listu v tehle utilite ta moje deska zase neni :]
takze asi ani ten bios nepujde flashnout. Mam phoenix V6.00 (5/26/2003)
Je tam take napsane flash type: WINBOND /5V a nejaka adresa
Jinak u BIOSu jsem zadne jumpery bohuzel nenasel. Jen dal na desce jeden jumper, ktery lze prepnout, ale nevim na co je :]
Jinak ja s nasobici a FSB prave nemuzu vubec hybat
Your current version is 1.20, The latest online version is 1.20, Your current version was updated and optimized.
zajimave, pritom pri nabihani mi to pise bios version 1.22, tak fakt nevim a na listu v tehle utilite ta moje deska zase neni :]
takze asi ani ten bios nepujde flashnout. Mam phoenix V6.00 (5/26/2003)
Je tam take napsane flash type: WINBOND /5V a nejaka adresa
Jinak u BIOSu jsem zadne jumpery bohuzel nenasel. Jen dal na desce jeden jumper, ktery lze prepnout, ale nevim na co je :]
Jinak ja s nasobici a FSB prave nemuzu vubec hybat
- Tondys
- Nováček

-
PS: na adrese http://www.treiber-world.de/treiber-Mai ... 72099.html jsem nasel nejaky driver - kdyz najedu na MD 5000 Rev 1.2 a kliknu (ten odkaz neni nijak zvyrazneny), tak se mi nabidne k ulozeni nejaky bios soft, je tam i obdoba awdflash - akorat, ze se to jmenuje awfl855a. Tak nejak nevim, jestli to mam zkusit tim flashnout, ale zase bych si nerad podelal comp a co pak? Ale tak melo by to byt ono, kdyz je to pod tou adresou, ne? Ja nemcine nerozumim ani trochu.
- Jarmell
- Začátečník

-
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... ght=ms6716
tady s ni ma taky nekdo problemy,takze nebudes jedinej,a pokud to chces inovovat tak fakt nejakou lepsi desku ktera umí jak starší athlony tak i novější athlony s jadrem barton,ty uz jsou taky s vykonem nekde jinde nez 2400+ anebo zmenit platformu s tim ze musis sehnat nejakou desku s agpckem
tady s ni ma taky nekdo problemy,takze nebudes jedinej,a pokud to chces inovovat tak fakt nejakou lepsi desku ktera umí jak starší athlony tak i novější athlony s jadrem barton,ty uz jsou taky s vykonem nekde jinde nez 2400+ anebo zmenit platformu s tim ze musis sehnat nejakou desku s agpckem
- Tondys
- Nováček

-
Tak se mi porarilo uspesne flashnout novy BIOS (ze 1.22 na 1.31) - nakonec jsem ho nasel.
Kupovat novejsi desku, to leda pozdeji, ale zas nevim jestli se mi do tohohle stroje chce tolik investovat, bo bych si chtel take nekdy zacit stavet novy.
Ted jsem se dival do toho noveho BIOSu a ve STANDARD CMOS FEATURES se zobrazuje dole sede:
FSB/MULTIPLICATOR 133*15
CACHE 256K
jinak nikde jinde v nastaveni jsem to nenasel.
Co se tyka ostatnich veci, ktere je mozne menit;
v CLOCK/DRIVE CONTROL jsou tyto polozky:
DRAM CLOCK [BY SPD]
DDR VOLTAGE [2.5v]
v AGP & P2P BRIDGE CONTROL je:
AGP APERTURE [128m]
AGP MODE [AUTO]
Nelze comp pretaktovat i nejak externe a vnutit to tomu BIOSu?
Kupovat novejsi desku, to leda pozdeji, ale zas nevim jestli se mi do tohohle stroje chce tolik investovat, bo bych si chtel take nekdy zacit stavet novy.
Ted jsem se dival do toho noveho BIOSu a ve STANDARD CMOS FEATURES se zobrazuje dole sede:
FSB/MULTIPLICATOR 133*15
CACHE 256K
jinak nikde jinde v nastaveni jsem to nenasel.
Co se tyka ostatnich veci, ktere je mozne menit;
v CLOCK/DRIVE CONTROL jsou tyto polozky:
DRAM CLOCK [BY SPD]
DDR VOLTAGE [2.5v]
v AGP & P2P BRIDGE CONTROL je:
AGP APERTURE [128m]
AGP MODE [AUTO]
Nelze comp pretaktovat i nejak externe a vnutit to tomu BIOSu?
- Wilik
- Administrátor

Tak jsem si dal tu praci a nasel to na netu - pise se tam, ze jde o OEM verzi, takze je docela mozny, ze tam se neda taktovat, resp. ze to MSI v BIOSu nepovoli... takze pak uz jedine pomoci nejake utility na taktovani z Windows - sama MSI ma na strankach ten jejich Fuzzy Logic (ci jak se to jmenuje) a jsou i dalsi...
- Tondys
- Nováček

-
Tak to jsi moc hodny a srdecne ti dekuji. Zkusim to, snad to pomuze..
Teda pokud tu utilitu najdu. Vubec nevim pod cim to hledat :]
// tak jsem se dival vsude mozne a jsem bezradny. Clockgen mi nejak neslape - asi nepodporuje moji desku, ci co, systol mi pise ze to moji desku nezna, resp. nevim jaky tam mam dat clock generator ci co :]
// tak jsem se dival vsude mozne a jsem bezradny. Clockgen mi nejak neslape - asi nepodporuje moji desku, ci co, systol mi pise ze to moji desku nezna, resp. nevim jaky tam mam dat clock generator ci co :]
- Sinpa
- Mírně pokročilý

být tebou koupim
http://www.alza.cz/zakladni-deska-msi-k ... d75391.htm
http://www.alza.cz/amd-sempron-64-3000- ... d54969.htm
dáš za to 2100.- a jsi výkonem někde jinde a potaktovat půjde taky
http://www.alza.cz/zakladni-deska-msi-k ... d75391.htm
http://www.alza.cz/amd-sempron-64-3000- ... d54969.htm
dáš za to 2100.- a jsi výkonem někde jinde a potaktovat půjde taky
AMD RYZEN 5 5600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire Pulse Radeon RX 9070, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD
- Tondys
- Nováček

-
To vypada zajimave, 64bit jadro, ale ta pracovni frekvence - neni trochu nizka? To co mam ted ma 2GHz...
BTW na 64bit jadro bych mel asi instalovat visty 64, ze? Resp. je v tom velky rozdil, oproti pouizivani 32 systemu na 64 jadre? Libi se mi i ta kompatibilita s RAMkama, ktere uz jsem koupil a s UATA i AGP...
PS: slo by na tu desku pripojit panel, co mam v case na pametove karty?
// nebylo by lepsi, kdyz uz, poridit tenhle procesor? http://www.alza.cz/amd-athlon-a64-3200- ... d43929.htm - nicmene tam pisou podpora DDR 400, ale ja si kupoval RAMku DDR 333, nevadilo by to?
Cenove se mi libi samozrejme vic ten procesor co si na nej odkazal ty a ze ma i certifikovany chladic a nemusel bych se s tim asi tak delat, ale zas nevim jestli tam neni nejaky vyraznejsi rozdil oproti tomu athlonu, co tam je na vyber lepsi..
BTW na 64bit jadro bych mel asi instalovat visty 64, ze? Resp. je v tom velky rozdil, oproti pouizivani 32 systemu na 64 jadre? Libi se mi i ta kompatibilita s RAMkama, ktere uz jsem koupil a s UATA i AGP...
PS: slo by na tu desku pripojit panel, co mam v case na pametove karty?
// nebylo by lepsi, kdyz uz, poridit tenhle procesor? http://www.alza.cz/amd-athlon-a64-3200- ... d43929.htm - nicmene tam pisou podpora DDR 400, ale ja si kupoval RAMku DDR 333, nevadilo by to?
Cenove se mi libi samozrejme vic ten procesor co si na nej odkazal ty a ze ma i certifikovany chladic a nemusel bych se s tim asi tak delat, ale zas nevim jestli tam neni nejaky vyraznejsi rozdil oproti tomu athlonu, co tam je na vyber lepsi..
- Sinpa
- Mírně pokročilý

Výkonem ten Sempron dá asi všechny AthlonyXP - nemluvě o tom že přetaktování na 2,4 GHz by neměl být žádný problém.
http://www.tomshardware.com/2005/11/21/ ... age29.html
333Mhz není problém - sám jedu na 333
Windle nech klidně 32bit XP - stejně nebudeš mít pak 64bit aplikace (hry)
jestli ti nevadí dát + 300,- + 250.- za chladič (nebo 450 za http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33865) tak ber Athlona.
Já koupil Semprona 3100+ a "poladil"
http://www.tomshardware.com/2005/11/21/ ... age29.html
333Mhz není problém - sám jedu na 333
Windle nech klidně 32bit XP - stejně nebudeš mít pak 64bit aplikace (hry)
jestli ti nevadí dát + 300,- + 250.- za chladič (nebo 450 za http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33865) tak ber Athlona.
Já koupil Semprona 3100+ a "poladil"
AMD RYZEN 5 5600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire Pulse Radeon RX 9070, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD
- Tondys
- Nováček

-
Super, mno ja vezmu teda asi toho athlona, bo sice je kazda koruna draha, ale pak bych si urcite nadaval, ze jsem nekoupil ten lepsi. A az ho dam na tu desku, tak ho jeste pretaktuju. Doufam ze +400MHz a vic z toho dostanu
)
PS: takze mi staci tenhle procak, ten chladic s deskou a to je vsechno? Nebo potrebuju jeste nejakou tu pastu, nebo neco?
PSS: a jak je na tom ta deska s podporou pametovych karet, nevis nahodou? Jestli ne, tak se zeptam na podpore..
PS: takze mi staci tenhle procak, ten chladic s deskou a to je vsechno? Nebo potrebuju jeste nejakou tu pastu, nebo neco?
PSS: a jak je na tom ta deska s podporou pametovych karet, nevis nahodou? Jestli ne, tak se zeptam na podpore..
- Sinpa
- Mírně pokročilý

Pasta by měla být už na tom novém chladiči nanesená (pokud chceš taktit tak vem toho Freezera http://www.alza.cz/chladic-arctic-freez ... d56766.htm)
nevím co máš za čtečku, ale většinou se připojujou na vývody usb na desce - pokud je to tvůj případ, tak připojit půjde
nevím co máš za čtečku, ale většinou se připojujou na vývody usb na desce - pokud je to tvůj případ, tak připojit půjde