Srovnani Voda vs vzduch pri beznem provozu? - uvaha

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Holda píše:no moje situace: E4300-nic moc kousek, DS3 a 6600, sestava v klidu uchladitelna vzduchem, nicmene stavim si vodnika.
Duvodem neni ani ocekavani nizsiho hluku, to bych musel mit stejne SSD, ani srazeni teplot.
Proste pro nektery lidi je to konicek, jako nekdo "tuni kary", nekdo stavi vlacky, tak nekdo si hraje s PC.
Odmenou mi za to bude pocit, ze mam neco alespon z casti vlastnima silama vyrobeny.
A taky je to cool :roll:
presne proto jsem s vodnikem zacal... v pocitaci mi proste chybela mechanika a prace s nim... vodnik je proste konicek...
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Jak vzdy rikam voda je hlavne pro nadsence. Kdyz se vezme zakladni investice tak lepe vychazi vzduch. Sety od TT si kupuji lide co si chteji zamachrovat a kdo se o to opravdu zajima, objednava ze zahranici ci vyviji vlastni bloky (v pripade xxx i cerpadlo)

Hodne prace s vodou? Oproti soucasnemu vzduchu ani o moc ne. Spis zadnej rozdil. Nejhorsi je instalace. To se tyka obou taboru. Udrzba? Dolejt par ml vody a profouknout radiator. Tot vse.

Na jare jsem prechazel ze scA na 939. Vyroba spon mi trvala par min a vesele jedu dal. Nakup noveho chlazeni by me stal 1500. Coz je skoro polovina ceny meho vodnika.

Kdyz koukam na soucasne chladice jako je treba Geminy, ziskava voda dalsi vyhodu. Nenamaha tolik zakladni desku. Pri castem prenaseni PC velka vyhoda.
voda je vymyslena na odvadeni co nejvetsiho ztratoveho tepla, takze nemuze v techto podminkach zafungovat na 100%
Ale pracuje. Teplo co nabere zase odevzda. Voda ma velkou tepelnou kapacitu. takze ma velkou rezervu. Hadej 3* co byva casto uvnitr Heatpipe. Voda + podtlak. Vodnik pracuje hned, HP az se uvnitr zacne odparovat kapalina.

To ze si muzes radiator dat kam potrebujes je taky dobra vec.
Vim ze jden clovek tady na foru ma radiator ve sklepe kde je stabilni teplota a chladi jednim rozvodem 2pc.
pripadne jsem videl extremistu ktery chladil primo vodou z bazenu 3 a vice PC.

Vzduchove chlazeni neni dovedene k dokonalosti.
Stale je co zlepsovat. Asi jsi jeste neslysel o projektu OCZ.

V budoucnu nas cekaji nanotrubice.

Na tohle tema by se dalo hodne dlouho diskutovat.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

na to co vymysli OCZ jsem taky zvedavej, ale podle me bude celkem problem s cenou, prece jen vyroba asi bude narocnejsi jak u HP.
Na druhou stranu, kdyz si predstavim situaci pred dejme tomu 5 lety, kdy vrcholem byla kostka medi s fanem na 5000ot. tak kdo by si v te dobe pomylslel, cim bude chladit dneska. Od objeveni hp na trhu uz taky uteklo dost a dost casu, takze doufam, ze budeme stejne prekvapeni jako pri prichodu "trubicek"
Apophis.k
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Apophis.k »

Já mám na svým E6300@3,3GHz s Thermalrightem Ultra-120 v burnu mám kolem 60st, když je vedro, jako teď, tak max 65st, a kamoš s vodníkem má na E6600@3,3GHz teploty úplně stejný, navíc má na radiátoru 3x 120mm Fan a v case další 2 na to, aby uchladil chipset, kterj zatím do okruhu nezařadil, navíc mu tam řve čerpadlo, takže ve vodníkovy žádnou velkou výhodu nevidím, nejen, že chladící výkon je +- stejnej, ale vodník je v tomhle případě mnohem hlučnější, dražší a míň skladnej... přeberte si to jak chcete, ale já kdybych se rozhodl pro vodníka, tak bych šel už do nějakýho hi-end vodníka, aby to aspoň pořádně chladilo...
Intel Core2Duo E6300@3,3GHz (Coolermaster Gemin II)
Gigabyte P965 DS3 + Thermalright HR-05 SLI
TwinTech GeForce 8800GT zatím 650/1670/1900
2x512MB+2x1GB Corsair TwinXMS2 800MHz@944 MHz CL5
Samsung 250GB
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Apophis.k píše:Já mám na svým E6300@3,3GHz s Thermalrightem Ultra-120 v burnu mám kolem 60st, když je vedro, jako teď, tak max 65st, a kamoš s vodníkem má na E6600@3,3GHz teploty úplně stejný, navíc má na radiátoru 3x 120mm Fan a v case další 2 na to, aby uchladil chipset, kterj zatím do okruhu nezařadil, navíc mu tam řve čerpadlo, takže ve vodníkovy žádnou velkou výhodu nevidím, nejen, že chladící výkon je +- stejnej, ale vodník je v tomhle případě mnohem hlučnější, dražší a míň skladnej... přeberte si to jak chcete, ale já kdybych se rozhodl pro vodníka, tak bych šel už do nějakýho hi-end vodníka, aby to aspoň pořádně chladilo...
hehe a kamos ma nejaky TT big water, ze? :roll:
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
X3ME
Začátečník
Začátečník

Voda x Vzduch

Příspěvek od X3ME »

U me je treba problem s umistenim PC a okolni teplotou. V lete mam v byte cca 26°C a PC mam pod stolem (jedinne mozne umisteni) na sve leve strane v rohu mistnosti. To znamena ze horky vzduch jde ze zdroje a zadniho vetraku, pod stolem se drzi a cirkuluje zpet k bocnimu nasavani procesoru. Tento retezovy efekt konci tak ze pocitac huci jak vysavac a na max. otacky CPU vetraku uz zacina drncet i case. Randal i ve dne, natoz v noci. Z toho duvodu jsem pro vodu, asi i dalsi pocitac co si budu stavet bude s vodou. Souhlasim, ze pro tuctoveho uzivatele je lepsi vzduch.

Stavim vodu, vse mam pohromade a slibuji si tichy provoz, mozna mirny pretakt. Navic me vymysleni a stavba opravdu bavi. Radiator mam vytazeny uplne ven, umisteny nad stolem nad monitorem, vyrobeny kryt z plexi + 120mm trubek, svitici fany...poslal bych fotky jen nevim kam je dat, jestli do "Vodniho chlazeni" nebo "Casemoddingu". :D
MB: Gigabyte X58 Extreme, CPU: Intel Core i7 920@3.6, RAM: 6GB DDR III OCZ Reaper 1866, VGA: BFG GTX 280, HDD: OCZ Vertex Turbo 120 GB system, HDD 750+1500 GB, LG BRay HDvideo, PSU: Seasonic X-750, Case: CoolerMaster Mystique 632 Alu Silver + 2 x Noctua NF-S12 case fans, Monitors: 19'' LG 1970HR-BF + 19" Philips P7, Creative Gigaworks T40, Logitech G11 + G5
Water cooling: Laing DDC-1RT Plus 18W + Alphacool top + Alphacool expansion top, Alphacool NexXxos Extreme III rad, 3 x Scythe SlipStream 120 custom LED, CPU block Thermaright XWB-1, D-tek FuZion GFX 2 + Unisink GF2xx, Cape Coolplex 25 + lighting module...etc....
Apophis.k
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Apophis.k »

myom píše:
Apophis.k píše:Já mám na svým E6300@3,3GHz s Thermalrightem Ultra-120 v burnu mám kolem 60st, když je vedro, jako teď, tak max 65st, a kamoš s vodníkem má na E6600@3,3GHz teploty úplně stejný, navíc má na radiátoru 3x 120mm Fan a v case další 2 na to, aby uchladil chipset, kterj zatím do okruhu nezařadil, navíc mu tam řve čerpadlo, takže ve vodníkovy žádnou velkou výhodu nevidím, nejen, že chladící výkon je +- stejnej, ale vodník je v tomhle případě mnohem hlučnější, dražší a míň skladnej... přeberte si to jak chcete, ale já kdybych se rozhodl pro vodníka, tak bych šel už do nějakýho hi-end vodníka, aby to aspoň pořádně chladilo...
hehe a kamos ma nejaky TT big water, ze? :roll:
no, právě, že nemá... má normálně jakakej blok od alphacool, pak nexxos III a Eheim 1048, takže to není žádná slabota....
Samsung 250GB
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Jestli ma blok Alphacool nexxos XP silver tak je mozne ze mu nestaci ta 1048.
Ma velkej odpor.
utáhne to i eheim, ale s laingem budete mít rezervu a lepší teploty
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

No, když to shrnu podle toho co jsem za několik let naměril atd...tak voda ve dnešní době je na tom s teplotama pořad minimálně o takovych 20-25C lépe,než High-end vzduch.Až mě přijdou radiatory z USA,tak se svoji vodou dostanu na teoretickej limit "vodníka" a řekl bych ,že přes 30C rozdíl to určitě bude....sám jsem zvědavej.
TT big water apd nepocitam za vodnika,ale za parodii.
Apophis.k
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Apophis.k »

Woyta píše:Jestli ma blok Alphacool nexxos XP silver tak je mozne ze mu nestaci ta 1048.
Ma velkej odpor.
utáhne to i eheim, ale s laingem budete mít rezervu a lepší teploty
jasně, možný to je, ale já to tady uvedl jen jako příklad, jeho vodníka řešit nebubu... Jde tady o to, že podle mě vodník prostě nepřináší takový výhody, aby se vyplatilo za něj dát 3x tolik, co za Hi-end vzduch... Jinak co se týče toho příspěvku nademnou, tak si myslím, že 30st rozdíl mezi kvalitním vzduchovým chlazením a kvalitním(třeba i totálním Hi-endem) vodníkem je jenom pouhá fantazie( pokud budeš počítat BOX chladiče, tak možná, ale 30st rozdíl oproti BOXu mám i já s pořádným vzduchem)... Těch 30st bych viděl tak možná, kdybys v tom okruhu nechával proudit vodu ze studny, která má 8st, tak to potom možná, nebo kdybys tam místo vody narval nějakej fridex(nebo něco nemrznoucího) a v zimě si radiátor(y) narval za okno...
Samsung 250GB
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

no je vidět,že jsi neměl nikdy v ruce High-end vodu....
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Apophis.k píše:...
ono hlavne maximalni rozdil mezi vodou a vzduchem nejde udelat, protoze to co uchladi voda neuchladi zadny vzduch :wink:
Apophis.k
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Apophis.k »

Highlander píše:no je vidět,že jsi neměl nikdy v ruce High-end vodu....
je pravda, že neměl, ale pokud já mám na CPU 60st s Hi-end vzduchem, tam mi netvď, že ty bys to se svým vodníkem uchladil na 30st(což je skoro pokojová teplota ted v léťe), to prostě ani není možný... kolem 50 bych ti ještě věřil, možná bych překousl i 45, ale míň ani ťuk...

Dokud to neuvidím nějak podložený, tak tomu prostě nemůžu věřit...
Samsung 250GB
dymONE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dymONE »

Apophis.k píše:
Highlander píše:no je vidět,že jsi neměl nikdy v ruce High-end vodu....
je pravda, že neměl, ale pokud já mám na CPU 60st s Hi-end vzduchem, tam mi netvď, že ty bys to se svým vodníkem uchladil na 30st(což je skoro pokojová teplota ted v léťe), to prostě ani není možný... kolem 50 bych ti ještě věřil, možná bych překousl i 45, ale míň ani ťuk...

Tak samozrejme ide oto co chladis. Skus do procaku dat 1.6V a max frek .. a potom napis teploty :wink:
Intel Core2Duo E8400™@ 4050MHz (1,3V real in LOAD) >Prime stable< || eVGA 680i SLi A1 (P32) || all fans @ 5V
silent wc system [D-Tek FuZion + GPU + NB + SB + HDD + DDC Ultra+AC top + MCR320QP + Trodas's res + 11/15 Tygon tubing]
4x1024MB A-DATA Vitesta 800+ EE (D9GCT) @ 900MHz 4-4-4-8 (2,2V real) || 2x ASUS 8800GT 512MB SLI
3x WD5000YS - 500GB + Samsung SP2004C-200GB || Samsung SH-S183A || 22" LCD Dell™ E228WFP
Chieftec DA-01B-D - Bigtower || CORSAIR HX620|| Logitech Cordless MX + MX510 + MOMO Racing + DFP
Apophis.k
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Apophis.k »

dymONE píše:
Apophis.k píše: je pravda, že neměl, ale pokud já mám na CPU 60st s Hi-end vzduchem, tam mi netvď, že ty bys to se svým vodníkem uchladil na 30st(což je skoro pokojová teplota ted v léťe), to prostě ani není možný... kolem 50 bych ti ještě věřil, možná bych překousl i 45, ale míň ani ťuk...

Tak samozrejme ide oto co chladis. Skus do procaku dat 1.6V a max frek .. a potom napis teploty :wink:
1.6 si na C2D netroufnu, ale 1,55V sem měl a pohodička, do 70st se vlezu... je jasný, že v tomhle má vodník navrch, ale jak říkám, na 30st neuchladíš zádnej procesor ani kdys to ochlatoval silou vůle... a s tou max frekvencí to asi taky nepude, páč max mám na 3,3, na víc mě nejspíš nepustí deska, nebo procesor, to se mi zatím nepodařilo zjistit...

jaký máš teloty při těch 1,45V co píšeš s tím vodníkem?
Naposledy upravil(a) Apophis.k dne pát 15. čer 2007, 23:00, celkem upraveno 1 x.
Samsung 250GB
Luděk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Luděk »

dymONE píše:
Apophis.k píše: je pravda, že neměl, ale pokud já mám na CPU 60st s Hi-end vzduchem, tam mi netvď, že ty bys to se svým vodníkem uchladil na 30st(což je skoro pokojová teplota ted v léťe), to prostě ani není možný... kolem 50 bych ti ještě věřil, možná bych překousl i 45, ale míň ani ťuk...

no ale priznejte ze ma ted apophis pravdu ne vzdy je mozny rozdil 30°C, ale vy se tu porad dohadujete o teplotach ale neni vubec podstatne jestli je rozdil 15 nebo 30°C mezi vzduchem a vodou ale podstatne je to ze vodou se da chladit chipset , CPU a GK pripadne HDD za cenu 3x120 mm fanu s nizkyma otackama a o tom ten vodnik je.

ja mam treba ted v pokoji 30°C a se vzduchem bych muj pc neuchladil jen s 3x120 ventilatorama na 6.5V s pretaktovanym cpu a gk
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Luděk píše:vodou se da chladit chipset , CPU a GK pripadne HDD za cenu 3x120 mm fanu s nizkyma otackama a o tom ten vodnik je.
To jde i vzduchem, přítelkyni jsem dal svoje minulé PC ( A64 2,7GHz, 1GB RAM a X1950GT ) - Ninja, HR-03, rozřezanej Freezer na chipsetu a HDD v boxu, 3x120mm - zdroj ( 1000 ot/min ), in a out ( oba 800ot/min ). Neslyšitelné. Stačí si vybrat pořádnou bednu, to je základ ať se chladí jakkoli. Mít vodníka čistě kvůli hluku je hloupost, na to stačí vzduch za 1/3 ceny.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Apophis.k píše:ale jak říkám, na 30st neuchladíš zádnej procesor ani kdys to ochlatoval silou vůle...
S timhle tvrzenim si dovoluju nesouhlasit. :-) Malo topivej uchladis. Traba takovej A64 Winchester. A to mam na dnesni pomery slabeho vodnika.
Momentalne mam v pokoji 27st, procesor ma 38st a ted jsem skoncil s hranim. Pri 20st v mistnosti mivam burn 32st. S AXP jsem mel burn 44st.

Luděk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Luděk »

wector píše:
Luděk píše:vodou se da chladit chipset , CPU a GK pripadne HDD za cenu 3x120 mm fanu s nizkyma otackama a o tom ten vodnik je.
To jde i vzduchem, přítelkyni jsem dal svoje minulé PC ( A64 2,7GHz, 1GB RAM a X1950GT ) - Ninja, HR-03, rozřezanej Freezer na chipsetu a HDD v boxu, 3x120mm - zdroj ( 1000 ot/min ), in a out ( oba 800ot/min ). Neslyšitelné. Stačí si vybrat pořádnou bednu, to je základ ať se chladí jakkoli. Mít vodníka čistě kvůli hluku je hloupost, na to stačí vzduch za 1/3 ceny.
jenze A64 zas tak moc netopi a X1950GT to same, tohle je pocitac kerej skoro vubec netopi ...

Ja nemam vodnika ciste kvuli hluku ja ho mam protoze se me libi a vzdycky sem ho chtel :) tak sem i ho poridil a uz ho mam 3 roky a za vzduch bych ho nikdy nevymenil ..
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

K HDD bych jenom dodal, ze vodni blok jsem si zkusebne tady delal, ale silene to topilo, resp. ofukem 1x120@6V jsem mel vyrazne nizsi teplotu, tak jsem od toho upustil. A mit dobre vyreseny airflow v bedne, staci pipkovy pasiv i na chipset.
Odpovědět

Zpět na „Voda“