Radeon HD 2900 XT 512MB GDDR3 - info, recenze

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět

Kolik heatpipes má chladič na vaší HD2900XT?

Dvě
34
34%
Tři
43
43%
Moje HD2900XT nebyla osazena referenčním chladičem
23
23%

Celkem hlasů: 100
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Ache píše:V tom testu nevidim problém, naopak mi připadá docela dobrý, že se autor snažil aby karty měli stejný Framerate, takže defakto porovnával, v jakém nastavení si ti hry zahrajete. :wink:
Je to jinej přístup, ale dost mě zarazilo, že dost často byla GTS (640MB) nastavena na vyšší kvalitu (bylo pod ní zapnuto víc detailů). stalker - to je fakt bída jet pod radeonem bez stínů, na stejném FPS jako na GTS 640MB se stínama - což razantně změní kvalitu zobrazení.
ten test je uplnej nesmysl STALKER s poslednim patchem hraju 1920x1200 vse na maximum a prumerny FPS 77. karta nataktovana .
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Kvalita obrazu je věc subjektivní, někdo radši AA, někdo AF, někdo stíny, někdo AAA... A vzhledem k výsledkům toho testu, ve srovnání s 90% ostatních recenzích na webu, je jasné, na základě čeho autor vybíral konkrétní použitá nastavení.

Co se týká jejich obejktivity, stačí se podívat na jejich starší testy, kde FX permanentně porážela Radeon 9x00 řady :sarcasm: Na mnohých zahraničních fórech má HardOCP dokonce horší reputaci než inquirer. Ale kdo chce, může jim věřit - proč by ne - že 90% recenzí dopadá úplně jinak je vlastně vedlejší :)

Líbila se mi jedna jejich recenze... X700 vs. 6600... čekali, že to dopadne stejně jako X700PRO vs. 6600GT, tak na fóru slíbili recenzi, místo referenční X700 (700MHz RAM) pro jistotu ještě použili podtaktovanou verzi od PowerColoru (533MHz RAM) a ona přesto dopadla líp než referenční 6600. Od tý doby už podobnou "chybu" nezopakovali :D
Nejlepší moderátor ve výslužbě
MichiGen
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichiGen »

Stratos píše:ten test je uplnej nesmysl STALKER s poslednim patchem hraju 1920x1200 vse na maximum a prumerny FPS 77. karta nataktovana .
To dobre pozname... aj CM Dirt hras na 1920x1200 + 4xAA a fps ide 30-35 ze :roll: to ze v teste to bolo 8fps nevadi :) .Ten Stalker je docela skoda, podla prvych testov a aj benchmarkov sa zda ze v mnohych veciach HD 2900XT dokaze vyrazne drtit aj 8800GTX ale ked dojde na tiene fps klesne aj za 8800GTS. Bug v hardware alebo v ovladacoch? :? Dufam ze sa to zlepsi, tak isto ako ATI dokazala dohnat vykon v OpenGL , sice to trvalo ale narast je znatelny
CPU: C2D E4500 2,2GHz@3,2GHz 1,352V real (Scythe Ninja Plus+ Noctua NF-P12-1300) MB:Asus P5K,bios ver 1005 RAM: Corsair 2x2GB Twin2X C5DHX 960MHz CL5-5-5-15 2T, 2,1V VGA:Palit GTX 260 OC 663/1152/2304MHz HDD:Seagate SATA II 320GB DVD-ROM:Plextor PX750A LCD Monitor:LG L226WTQ-PF 22" Black Zdroj:Corsair 520W HXEU Case: Rebel 9 Economy + 2xNoctua NF-S12-800 Gamepad: Logitech cordless Rumblepad 2 || 92% of teens have moved onto rap. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature ||
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Nox: sorry že někdo má rád to, nebo to? co tím myslíš? Důležitý je že když je na jednej kartě zapnuto víc detailů (nebo vyšší vykreslovací vzdálenost trávy) je to VŽDY lepší! Jediný co tam vidim neobjetivního jsou režimy AA. Jinak tenhle server náhodou jako jeden z mála upozornil na hnusnej obraz vody v HL2 pod Geforce6 (kostičky cubemapě ve vodě) vs tehdejší Atiny (X700,800) který měli odraz ve vodě hezčí.

Stratos: Já tu kartu měl, tak vím co jak na ní běželo, a stalker byl opravdu nic moc, teda šel solidně (+60fps) po vypnutí světel, ale to pak stojí za prd. úplně to ztratí atmosféru. Když sem tu kartu měl, tak sem do tohoto fóra něchtěl zasahovat, protože sem z ní byl první dny nadšenej, ale pomalu sem pak nacházel "drobný" chybky. Nicméně je to moje 1. Atina se kterou sem nebyl zpokojenej, takže můj pohled na jinak výbornou značku karet to nemění - holt šlápli vedle :(
Ale štve mi to jak ji hodně lidí omlouvá :evil:
AMD Ryzen 7 5800X3D | MSI B550 Tomahawk | 32GB DDR4 3200 | INNO3D RTX 4070 Ti "GDDR7X Edition" | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
PatuLka
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PatuLka »

Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

Nevíte kdy se dočkáme nových HDéček s jinými chladiči. Protože hluk a spotřeba jsou dva důvody, proč asi koupím konkurenci...ale nehci.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Mrtvola: řekl bych že v průběhu července
Ache píše:Nox: sorry že někdo má rád to, nebo to? co tím myslíš? Důležitý je že když je na jednej kartě zapnuto víc detailů (nebo vyšší vykreslovací vzdálenost trávy) je to VŽDY lepší!
Hehe, nechápeš mě :-) Samozřejmě, že čím víc detailů, tím lépe, jenže... co konkrétně bude zapnuto navíc, vybíral recenzent. příklad: Pokud máš hru náročnou na aritmetické výpočty, pak může zapnutí určitého stupně AF nebo většího množství alpha-textur znamenat naprosto minimální propad ve výkonu a karta, na které to recenzent zapne, pak v recenzi působí jako výrazně lepší, ačkoli by zapnutí téhož na druhé kartě taktéž nemuselo téměř ovlivnit výkon. Jenže o tom už recenze mlčí.

Nebudu rozebírat každý z jejich testů, ale stačí se podívat na Oblivion:

G80GTS: 2x MSAA + AA transparentních textur, 16x AF
R600: 2x MSAA, bez AA transparentních textur, 16x AF

Tak... pánové vybrali jedno konkrétní nastavení, ve kterém GTS dopadá líp. Na R600 nezapnuli AA transparentních textur - přitom nově implementované EATM má naprosto minimální propady výkonu, takže nebyl důvod ho nezapínat. Naopak AF 16x má minimální propady ve výkonu a G80, ale výrazněji degraduje výkon R600 -> tudíž je zapnuté. Pokud by bylo použito např. FSAA 4x + AA transparentních textur + nižší AF (možná by mohlo zůstat i 16x), byla by R600 rozhodně rychlejší než GTS a pravděpodobně by překonala i GTX.

Opravdu se ti nezdá divný, že HardOCP vždy vybere jedno nastavení z desítek možných a z toho dělá závěry? Opravdu ti připadá, že je tohle objektivnější přístup, než na jiných webech, kde testují všechny karty třeba v šesti různých nastaveních (různé rozlišení, AA, AF...) a kde je možnost objektivního srovnání? Kdybys vzal jakoukoli větší recenzi R600 na webu a měl z ní vybrat 6-8 výsledků, tak nebude problém vybrat takové, které R600 s přehledem dostanou nad úroveň GTX. A přesně totéž dělají na HardOCP. Myslíš si, že to nastavení, které použili ve zveřejněném grafu, je jediné, které vyzkoušeli a že jsou to takový věštci, že předem vědí, že přesně v tomhle nastavení budou mít obě karty srovnatelné výsledky? To bohužel opravdu nejde a zvlášť pokud testuješ úplně nový čip, jehož chování neznáš. Takže oni museli všechny karty otestovat v několika různých nastaveních, a pak vybrat jedno, které zveřejní. Jak můžeme vědět, že těch dalších 5 otestovaných kombinací nedopadlo opačně, než to jedno zveřejněné? Zvlášť pokud si tyhle výsledky nechávají pro sebe (proč si je vlastně nechávají pro sebe?). Celý ten jejich systém je jen výmluva pro to, aby si ze všech naměřených výsledků mohli vybrat jeden, který se jim nejlépe hodí do krámu...
Hosenfeld
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hosenfeld »

Tak tuten test dopadá úplně jinak než ten na HardOCP, podle screenů je zaplý i AA a často je HD2900XT na úrovni 8800GTX a někdy i o dost lepší. Jak se mi zdál podivný test na HardOCP, tak se mi zdá i tento zvláštní.
MB: ASUS P8Z77-V LX | CPU: Intel® Core™ i5-3570K | RAM: 8x2GB DDR3 1600MHz Kingston | GPU: Gigabyte GTX680 | HDD: SSD Intel320 120GB+ 3TB HDD | Zdroj: Seasonic 620W | Case: Thermaltake Matrix VX VD3000BWA | Monitor: Dell U2410 | Sound: Creative X-Fi XtremeGamer
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Hosenfeld píše:
Tak tuten test dopadá úplně jinak než ten na HardOCP, podle screenů je zaplý i AA a často je HD2900XT na úrovni 8800GTX a někdy i o dost lepší. Jak se mi zdál podivný test na HardOCP, tak se mi zdá i tento zvláštní.
hlavne ze mi nikdo neveri ze mam ve STALKER 77fps a v tomhle testu maj jeste vice nez ja :) a kdo mi taky neveril ze mam 33\45fps ve hre LOST PLANET taky se v tomto tetsu overilo NVIDIOTI zase musej uznat ze mlely nesmysly na moji osobu :twisted:
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Musíte se dívat, jestli je zaplé/vyplé AA a o jaké nastavení jde (DX9/DX10). Výsledky se pak samozřejmě velice liší.

Řekl bych, že oba ty testy jsou mezní situace, ale na LH alespoň zveřejnili výsledky se stejným nastavením na obou kartách a v několika různých rozlišeních...
PatuLka
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PatuLka »

hlavne kvuli tomu ze mi ma v pondeli dojit novej kompl s 2900 XT uvnitr verim spis tomu druhymu :-D
SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

PatuLka píše:hlavne kvuli tomu ze mi ma v pondeli dojit novej kompl s 2900 XT uvnitr verim spis tomu druhymu :-D
"výhoda" podobně zaujatých testů je v tom, že člověk pohodlně zjistí, v jakém nastavení bude zrovna ta jeho karta podávat nejlepší výkony :wink:
m1na
Začátečník
Začátečník

?

Příspěvek od m1na »

Teda ty vysledky sou dost pofiderni 146 fps na 1280 x 1024 tak to urcite nemaj nic pozapinany, max tak stiny. Ja teda mam se vsim na max vsechny blbosti zaply asi kolem 40 fps pokud vypnunu stin travy tak se dostanu tak na 60-70 fps ale bohuzel to je s tema 8.38 RC 7. Protoze ted sem uz asi 2 tydny bez zdroje a 300 W sracka v tomdle pc mi to neuzivy. Nebo jediny ze by to mega moc zpomalovali visty.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Další recenze novějšího data (ovšem stále stejné drivery)

http://www.tweaktown.com/reviews/1115/1 ... index.html
Partyman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Partyman »

no-X píše:Další recenze novějšího data (ovšem stále stejné drivery)

http://www.tweaktown.com/reviews/1115/1 ... index.html
V tomhle testu naměřili spotřebu 2900XT o 97W větší než u GTS 640 :o :shock: :cry:
The biggest problem with the card would have to be the amount of power it draws alongside the fact that this in turn makes it operate at higher temperatures. It is literally a mini heater in winter and we do not want to know what it is like in summer.
,,Vyhrát v internetové diskusi je jako vyhrát na paraolympiádě.Ať vyhraješ,nebo prohraješ pořád jsi mrzák''
socket
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od socket »

a co si cakal?
R600 je najvacsi cip v GPU :wink:
a este 80nm :lol:
"Život je ťažký.. jeden z najťažších" Ľ.M.
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
Partyman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Partyman »

socket píše:a co si cakal?
G80 na 90nm není o moc menší. (možná i větší nevím přesně...)
2x taková spotřeba u karty s podobným výkonem je dost peklo.

Spíš mě zaujalo, že v jiných recenzích ten rozdíl nebyl tak velkej.
,,Vyhrát v internetové diskusi je jako vyhrát na paraolympiádě.Ať vyhraješ,nebo prohraješ pořád jsi mrzák''
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Partyman píše:
socket píše:a co si cakal?
G80 na 90nm není o moc menší. (možná i větší nevím přesně...)
2x taková spotřeba u karty s podobným výkonem je dost peklo.

Spíš mě zaujalo, že v jiných recenzích ten rozdíl nebyl tak velkej.
buhvi jak to merily ja nameril narust oproti X1900XT v idle 30W a v burnu 50W. coz je celkem good na to ze je 2x vykonejsi.
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

Ony se i výsledky G80 vs R600 často lišily, občas byla R600 poblíž GTX a někdy sotva stačila na GTS. Ale pokud má někdo na R600 nebo GTX tak nějaké W navíc určitě řešit nebude 8-) :)
Partyman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Partyman »

spajdr píše:Ony se i výsledky G80 vs R600 často lišily, občas byla R600 poblíž GTX a někdy sotva stačila na GTS. Ale pokud má někdo na R600 nebo GTX tak nějaké W navíc určitě řešit nebude 8-) :)
Sorry, ale tohle je slabý.
Cena el. energie je to nejmenší. Mnohem větší problém je dimenzování zdroje, chlazení a jeho hlučnost.

// pořád dokola se tu mele o dobrém poměru cena/výkon, ale výměna chlazení a potřeba výkoného zdroje už ten poměr hodně sráží...
Naposledy upravil(a) Partyman dne sob 16. čer 2007, 20:38, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“