Problém - SATA vs. XP

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Damian
Nováček
Nováček

Problém - SATA vs. XP

Příspěvek od Damian »

Ahoj vespolek, prosím o radu: Pořídil jsem SATA disk a marně se pokouším na něj dostat systém. Instalace XP ho prostě nevidí. Vím že to tu je v pohodě popsáno, ale mám takový menší problém - absence disketové mechaniky. A jestli se nepletu, z CD mi to číst nebude, nevíte o jiné možnosti, než disketovku pořídit?
Jen pro info - PC:
P4 2,8HT (478)
1Gb RAM (PC3200)
SATA II Seagate 7200.10 (320Gb)
Deska MSI PT880 Neo-V

Dík.
george5545
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od george5545 »

Je možné instalačku SATA implementovat do instalačky WIN XP, nebo si na chvíli od někoho půjčit nebo v bazaru za 40kč koupit disketovku. Pak ještě složitější metoda, že to nainstaluješ na IDE disk a pomocí programu převedeš na SATA disk. To jsi asi nechtěl slyšet co.
HP Pavilion dv3600ec 13.3"LED T6400 3GB 320GB 9300M GS 512MB,DO,HDMI,eSata.Logitech V550 nano. HP 6735s Sempron SI40 2GHz, 2x1GB DDR2 800MHz, 250GB Sata Samsung HM250JI, Optiarc AD-7561S, AMD780G, Ati HD3200.Mirosoft bluetooth notebook mouse 5000.
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Máš v BIOSu nastavené SATA porty v IDE módu?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Caderom píše:Máš v BIOSu nastavené SATA porty v IDE módu?
řekl bych že tohle je optimální řešení, funguje to na 100% a nejsou s tím žádné problémy 8-)
ignorelist: kremrole a dezoláti
Damian
Nováček
Nováček

Příspěvek od Damian »

Tak tohle slyším poprvé, jak na to?
k0Seek
Nováček
Nováček

Příspěvek od k0Seek »

Damian píše:
Tak tohle slyším poprvé, jak na to?
vycemene musis hledat.. myslim ale ze to je v peripherals configuration, ale mozna se pletu

mela by to bejt polozka "SATA enchanced mode" nebo neco podobnyho :-)

a na yvber tam bude IDE nebo RAID a nekdy tam bejva AHCI... tak tam dej RAID

vim neni to moc dobrej napad ale trosku sem te priblizil k tomu co hledat
Devil_sk
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Devil_sk »

k0Seek píše:mela by to bejt polozka "SATA enchanced mode" nebo neco podobnyho :-)

a na yvber tam bude IDE nebo RAID a nekdy tam bejva AHCI... tak tam dej RAID
nie nahodou IDE mod alebo AHCI, lebo ak nastavi RAID tak mu to bez diskety nepjde :roll:
CPU Intel Inside Pentium D 930 @ 3.0GHz MB Asrock 775 Dual-VSTA VGA Gigabyte Nvidia GForce 6600 / 128MB AGP RAM 2 x 512MB HDD SATA 160GB = 1600AAJS , ATA 80GB = WD800JB DVD-RW LG- GSA4165B Case Thermaltake Armor jr. PSU Q-Tec 500W Others Logitech Multimedia Keyboard, Microsoft Wireless Optical Mouse, Acer AL1711 Monitor, Coolant System Thermaltake Big Water SE
Obrázek
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

budeš tam mít na výběr nejspíš více možností - AHCI, Compatible SATA, Native IDE, Legacy IDE a další. tak vyber IDE nebo Native IDE. AHCI je SATA takže tím by sis nepomohl
ignorelist: kremrole a dezoláti
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Damian píše:...absence disketové mechaniky....
Dalším řešením je implantace AHCI driveru do instalačky WXP pomocí nLite...
Damian
Nováček
Nováček

Příspěvek od Damian »

Díky za nápady, prohledal jsem v BIOSu co šlo, a když jsem tam nic z toho neulovil, nakonec došlo na tu zamítanou disketovou mechaniku. Takže operace se zdařila, ale pacient (kterým byla záslepka díry pro disketovku) bohužel zemřel. To je život. Každopádně vím, že v dalším kompu rozhodně nechci AMI bios ani vidět. Tohle byla snad pátá nebo šestá věc, kterou neumí.

:(
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Pro ty co resi a budou casem resit stejne veci.. jednoducha prace s instalackou Win se obejde i bez komplikovani si zivota s nLite..
..implementovane ovladace maji na CD vlastni slozku.. priklad:
E:\$OEM$\$1\Drivers\571S
..toto je muj pripad.. slozka "571S" je slozka s balickem ovladace, tj. inf a ostatnimy soubory (muj pripad SiI 571S).. nahradit ji lze samozrejme jakoukoli jinou..
Alekss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alekss »

A umi vubec desky s VIA chipsetem menit mody radicu? Ja jsem se SATA disky nikdy nemel problem, ale jedu zasadne CPU i chipset Intel, prepnu ENHANCED IDE na COMPATIBLE (bo jak se to jmenuje) a no problem...
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Alekss píše:A umi vubec desky s VIA chipsetem menit mody radicu?...
VT8251 to samozřejmě umí, měl by to umět i VT8237S. Ostatní VT8237 AHCI režim neumí...
Damian píše:Každopádně vím, že v dalším kompu rozhodně nechci AMI bios ani vidět. Tohle byla snad pátá nebo šestá věc, kterou neumí....
To je věcí chipsetu, než obecný "problém" AMI BIOSů. Tohle neumožňuje ani Award/Phoemix v kombinaci s VT8237. :wink:

VT8237 nepodporuje AHCI režim (umí pouze SATA150 bez "rozšíření"), takže volbu AHCI jsi hledal zbytečně -> měl jsem si přečíst název základovky pořádně už včera... :sad:
U VT8237 musíš zpravidla použít "F6 driver" i při použití jednoho HDD -> pokud není flopyna, tak integrovat RAID-driver na VT8237 do instalačky WXP.
Devil_sk
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Devil_sk »

to Shit: mylna predstava, mam VT 8237A a ma aj AHCI rezim :wink:
CPU Intel Inside Pentium D 930 @ 3.0GHz MB Asrock 775 Dual-VSTA VGA Gigabyte Nvidia GForce 6600 / 128MB AGP RAM 2 x 512MB HDD SATA 160GB = 1600AAJS , ATA 80GB = WD800JB DVD-RW LG- GSA4165B Case Thermaltake Armor jr. PSU Q-Tec 500W Others Logitech Multimedia Keyboard, Microsoft Wireless Optical Mouse, Acer AL1711 Monitor, Coolant System Thermaltake Big Water SE
Obrázek
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Devil_sk píše:to Shit: mylna predstava, mam VT 8237A a ma aj AHCI rezim :wink:
8237A jsem sice v rukou neměl, ale....

Kód: Vybrat vše

http://www.cdr.cz/a/17826

Kód: Vybrat vše

http://via.com.tw/en/products/chipsets/southbridge/vt8237a/specs.jsp#
no a výpis z *.inf driverů:
VIA="VIA Technologies, Inc."
PCI\VEN_1106&DEV_3349.DeviceDesc="VIA VT8251 AHCI RAID Controller"
PCI\VEN_1106&DEV_6287.DeviceDesc="VIA VT8251 AHCI Controller"
PCI\VEN_1106&DEV_0591.DeviceDesc="VIA VT8237A SATA RAID Controller"
PCI\VEN_1106&DEV_3249.DeviceDesc="VIA VT6421 RAID Controller"
PCI\VEN_1106&DEV_3149.DeviceDesc="VIA SATA RAID Controller"
PCI\VEN_1106&DEV_3164.DeviceDesc="VIA VT6410 RAID Controller"
PCI\VEN_1106&DEV_0581.DeviceDesc="VIA CX700/VX700 RAID Controller"
PCI\VEN_1106&DEV_7372.DeviceDesc="VIA VT8237S SATA RAID Controller"
;PCI\VEN_1106&DEV_7353.DeviceDesc="VIA CX800/VX800 RAID Controller"
Naposledy upravil(a) Shit dne čtv 21. čer 2007, 10:02, celkem upraveno 1 x.
Devil_sk
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Devil_sk »

zaujimave, tak potom na keru p*** tam mam v BIOSE nastavnie SATA diskov do rezimu AHCI :shock: ked to 8237A nepodporuje ?
Obrázek
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Devil_sk píše:...tam mam v BIOSE nastavnie SATA diskov do rezimu AHCI ...
Hoď sem screan té volby.
Devil_sk
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Devil_sk »

Shit píše:
Devil_sk píše:...tam mam v BIOSE nastavnie SATA diskov do rezimu AHCI ...
Hoď sem screan té volby.
tak som zistil, ze to som mal na druhej doske, nejak som si ich mezdzi sebou zmylil :oops: asi je porucha mezdi klavesnicou a stolickou :)
mal si pravdu
Obrázek
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Devil_sk píše:mal si pravdu
:)
tosemusimregistrovat
Nováček
Nováček

tosemusimregistrovat

Příspěvek od tosemusimregistrovat »

Ahoj, vím, že už se to tu asi řešilo XXkrát. Ale přeci jen se chci zeptat. Mám obdobný problém. Deska MSI PM8M-V (VT8237R). Koupil jsem si Seagate 320 SATA/300 s vědomím, že holt nechám jumper na forced SATA 150.

Když dám v BIOSu jako SATA mode IDE, tak to v BIOSu disk najde a zobrazí jako ide channel 2 master. Problém je, že mám oba PATA IDE kanály plné. Na 0 mám dva disky a na 1 dvě RW mechaniky. Potom XPčka neustále hlásí nalezen IDE primární kanál, IDE sekundární... Jenže asi neznají slovo terciální, takže mi nabízejí jen možnost bezpečně odebrat ten SATA disk. A ještě na mě vyskakuje okno s tímhle http://www.imagehosting.hostuju.cz/imag ... apture.jpg

Když nastavím v BIOSu RAID, tak se mi disk v Biosu vůbec nezobrazí. Pak jsem to restartoval nechal tam disketu s driverem na RAID, co jsem si stáhnul ze stránek MSI něco to rychle udělalo, ani jsem nestih přečíst, ale když naběhly xpčka, tak je to pořád stejný. :(
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“