Spotreba a TDP CPU - jak spocitat?

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Spotreba a TDP CPU - jak spocitat?

Příspěvek od OndraSter »

Nazdar!
Jelikoz nastaly perne vedra a ja jsem sse donutil k vymene vetraku (4kRPM->2.8k RPM), tak ted CPU ma idle 50°C (vecer) ci 54°C (ted), burn cca 56°C(vecer) a 59°C (pred cca 1hod, to jsem byl jen na vyew.com a hral jednu deskovou hru :roll: , vyuziti CPU litalo mezi 75 a 90%)

Da se nejak spocitat, jaky ma TDP pretaktovany CPU?
TDP se odviji jen od frekvence nebo i napeti (a vyrobnim procesem) ?

Samozrejme ze zvazuju nakup novyho chlazeni, ale jen by me zajimalo, kolik to topi, ze aktualni chladic (papirove az pro AXP 3400+) to takhle chladi..

A ty teploty jsou senzorem mezi CPU a deskou v socketu, takze u jadra bude jeste o neco vic..
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.Sniper »

Takhle se počítá přibližná spotřeba CPU Pentium M "Příkon (W) = frekvence procesoru (MHz) x Vcore^2 (Volty)/100".
TDP je hlavně závislé na napětí a pak na frekvenci a samozřejmě i na výrobním procesu a na mnoho jiných věcech o kterých ani nevíme 8-)
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

takze kdybych mel P M na tech samych taktech a napeti tak bych mel mit 51W TDP? (Jedu z bezpecnostnich duvodu na 1.9V, na 1.83V to jednou spadlo tak jsem neexperimentoval)

Neni to docela dost? :?
C2D nema snad o zas tak moc vic ne? Podle Wikipedie 65W :? :-D

Ale ten vzorec je pro P M, takze to neni zcela objektivni :wink:
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

No Thunderbirdy C na 1400 MHz meli TDP zda se 72W...
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.Sniper »

OndraSter píše:takze kdybych mel P M na tech samych taktech a napeti tak bych mel mit 51W TDP? (Jedu z bezpecnostnich duvodu na 1.9V, na 1.83V to jednou spadlo tak jsem neexperimentoval)

Neni to docela dost? :?
tak já bych řekl, že by to i mělo odpovídat, 51W není moc, spíš málo

problém je, že každý CPU je originální, když uvedu příklad: já mám AMD San Diego a ten může mít při 2,2GHz a default. napětí (okolo 1,35V) TDP od 25W do 80W a tudíž se ten vzoreček nedá vůbec použít více zde http://www.svethardware.cz/art_doc-A62F ... 49B99.html

//EDIT: teď mě napadlo, jediný způsob jak zjistit TDP konkrétního CPU je "nějak" změřit vyzářené teplo, jiný přesný způsob myslím neexistuje
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

TDP je ale jen teoreticka max spotreba! Tak jako se meni zatizeni procesoru se meni i spotreba..

Ten starej Athlon by nemel byt problem provozovat ani na 80°C, takze tvych 59°C v zatezi je naprosto v pohode..
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Dik..

Jinak, chladic mam dobre nasazeny, kdyz jsem vcera PC vypnul (pred vypnutim mi to ukazovalo 54°C) tak po doteku jsem tam moc dlouho prsty neudrzel (asi 5s)..

Ale az bude lepsi deska tak hodlam jit vys.. 2V a 1.6GHz bude hrackou :roll: (doufam :oops: )

Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“