nespolehlivá XMS paměť

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
panacea
Nováček
Nováček

nespolehlivá XMS paměť

Příspěvek od panacea »

prosím Vás o radu. V záznamovém zařízení HDR na platformě 486DX mi to při bootování nahlásí hned zezačátku UNRELIABLE XMS MEMMORY, a dále pokud pokračuji, tak HYMMEM.SYS vypíše hlášení, že XMS paměť je nespolehlivá a že se nenainstaloval její ovladač...., zařízení potom sice najede, ale nefunguje na 100%. Problém je, že nemohu nijak spustit příkazový řádek a otestovat ji, neboť to není klasické PC ale stanice, kde je základem motherboard 486.
Můžete mi řící, co je tou XMS pamětí míněno a jak ji mohu otestovat nebo raději vyměnit? Nějak sem se dočel, že je to nadstavba nad 1MB, tzn. že se jedná o zásuvné RAM moduly ? ty by šly vyměnit lehce...., jinak nemám představu co to XMS paměť je, resp. kde ji na motherboardu hledat...děkuji za pomoc.
486DX, SCSI, IBM...., EIZO
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Uff, nastavování ems a xms jsem delal naposledy snad pred 15 lety :)

V každym pripade XMS neni žádná specialní pamet, je to jen pres ten himem "označená" pamet. Tzn. bud je v ní nejakej problem, nebo se to nezavedlo spravne. Špatnej parametr v configu nebo neco podobnyho.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

panacea
Nováček
Nováček

Příspěvek od panacea »

..aha, tak jsem to nevyřešil, opět to začalo znovu. Nyní to přidává hlášku CMOS size memmory mismatch a dále to samé, himmem.sys najde chybu v paměti XMS a nenainstaluje její driver. Když jsem se poštrachal v BIOSu tak to zase šlo, ale pak se to zase kousalo, čím to může být??? Může se to přehřívat?

nebo může to být tím, že když jsem na motherboardu měnil akku (ni-cd) vložil jsem nový opačně +/- jsem přehodil a vybuchl jeden malý modrý kondík poblíž konektoru napájení? po jeho výměně to běhalo a zdálo se že dobře...ale? mohlo něco odejít a hlavně co? kde je CMOS paměť??? jak ji na MB najdu? díky :sad:
panacea
Nováček
Nováček

Příspěvek od panacea »

...další zjištění: při resetu to občas načetlo paměť, která na desce vůbec není - oproti nějakým 8MB to najelo až k 11MB...
dále v průběhu práce na zařízení došlo z ničeho nič k restartu - při nabíhání zahlásí opět CMOS memory mismatch, a dále to samé s himmem.sys,... jumpery podle bank pamětí mám správně nastavené. Fakt již nevím čím by to mohlo být, třeba přehřátím??
snad nemá takový vliv záložní akku CMOS (původní Ni-Cd jsem vyměnil za Ni-Mh). Když jsem ho odpojil a po delší chvilce připojil, zahlásilo to Low CMOS battery a dále CMOS display error nebo tak něco. Po nastavení hodnot HDD v BIOSu to normálně naběhlo....
jo a to jsem vyměnil všechny RAM moduly SIMM co tam byly za stejné ale z jiného PC. Po čase to začalo znovu (míněno v hodinách), takže RAM bude OK.
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Pokud se dá vyloučit opravdu chyba pametí (dá se na tom zařízení pustit neco jako memtest?), tak může odejít samozřejme i ta deska, po tom desetiletí co ma za sebou bych se tomu vůbec nedivil, je to muzeální kousek.

S tim že, pokud se tam menila pamet z jinyho stroje, je v biosu dobre nastaveny časování ? Sice se to tenkrat nastavovalo uplne jinak než dneska, ale nastavovalo.

Jinak cože to zařízení vlastne delá? Protože modernizace se asi kvapem blíží :)
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään

panacea
Nováček
Nováček

Příspěvek od panacea »

4 sentenced

je to HDR zařízení na záznam zvuku do studia, váží to celé 20kg. Paměti co jsem měnil jsem vyměnil za uplně stejné - stejná přístupová doba 70ms a stejný výrobce čipů (jsou stejné).
co bych měl kolem této doby nastavit v BIOSu nevím, takovej machr nejsem...myslel jsem si, že by si to BIOS zjistil sám, popř. by na to sedělo tovární nastavení?
Já jen nedokážu pochopit, že když to najede (studené) tak to jde OK asi 20min, a pak začnou problémy. a potom už CMOS hlásí ty chyby s pamětí, zvyšuje ji ikdyž tam není a potom celý systém kolabuje a hlásí další chyby. V nastavení BIOSu - chip advanced jsem se nehrabal, jsou tam zkratky kterejm nerozumím a nějaký čísla...
AMIBIOS mám AMegatrends 1992, zkoušel jsem i z jinýho PC AM 1992, ale to nenaběhlo vůbec....

p.s. memtest jedině v BIOSu (parity, above 1MB memory test,..a další) jinak příkazový řádek nelze....žádné příkazy nelze zadávat !
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Nejsou tam krom toho tebou odpalenyho kondíku i nejaky další nafoukly, vytekly apod. ? U takhle stary desky uz se to může stát a popisovana nestabilita by tomu odpovídala, pač jestli si vyzkoušel stejny pameti (funkční) z jinyho zařízení, tak už zbejvá jen ta deska.

Pokud se dá teda vyloučit vadnej zdroj např. (nevim jestli má to zařízení nejakej starej klasickej AT zdroj nebo neco jinyho)

panacea
Nováček
Nováček

Příspěvek od panacea »

zdroj můžu taky vyloučit, je skoro novej AT a předimenzovanej co do výkonu.
Desku jsem podrobně prohlížel a žádnou další vadu ani jiný kondenzátor jsem neobjevil.
Asi opravdu zkusím jinou desku, jen doufám že to bude chodit, že to nebylo všechno dělaný jen na tuhle...což snad ne...
druhá má taky 486DX 33Mhz tak uvidíme, napíšu, jakmile to zkusím..
panacea
Nováček
Nováček

Příspěvek od panacea »

...tak po výměně desky za jinou 486 DX 33 Mhz to jede, paměť pokaždé najede OK, ale zase jinej problém !

- po najetí BIOS, MS-DOSu to skočí na okno nahrávacího systému (kde je vidět co se a z čeho nahrává) - OK, ale potom zahlásí chybu: INTERNAL ERROR (E2389) DSP TIMEOUT. Vůbec nevím co to znamená, popis chyb s kódy nemám.

Všechny karty jsem přehodil původní i paměť, jen je nová deska s BIOSem atd.
ani klávesnice mi potom nezačne fungovat, do BIOSu mne to vůbec nepustí, nereaguje při najíždění systému na DEL ani F1, prostě to najede a šmytec, po restaru to samý...

když jsem ji poprvé zapojil, do BIOSu mne to pustilo, tam jsem jen zadal údaje hdd a zbytek ponechal...nyní se tam již nedostanu :(
sakryš když už mi jede jiná deska, v čem zase bude problém? že by nějaký ovladač? nebo se nějaký program z hdd dotazuje na nějaký parametr z původní základní desky ??? Tu již bohužel nikde neseženu...je to atyp BM 401 94V 0 taková dlouhá.

sentenced - máš nějaký postřeh co s tím???? ono to při bootování vypisuje co všechno to zavádí, jaký drivery a tak...ale nevím jak bych do toho vlezl, popř. co tam opravil...HDD mám zkopírovaný ve svém PC.
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Otázka je jestli jsou ty desky opravdu stejny ...

Jinak to cely zařízení jede pod dosem? Už je to opravdu peknych par let co jsem v tom delal, takze pamet selhává (ted myslim mojí, ne tu v tom zařízení) ale tenkrat se nastavovali treba i irq a dma pro zvuk primo v configu, takze jestli došlo k nejakym zmene nebo to s nečim koliduje, je problem na svete. Nejaky plug and play (tou dobou krasne nazývano fuck and pray :roll: ) jelo spíš podle toho druhyho nazvu.

Takže otazka je nastavení biosu ty druhy desky, mohla bejt nastavená jinak, pro jinej HW. V každym pripade cmos by mela jit vymazat i na tak starym zařízení, tak máš další pokus/y :)

panacea
Nováček
Nováček

Příspěvek od panacea »

...ty desky NEJSOU stejný !!! Je každá od jiného výrobce, ale přibližně stejně staré, ta co tam mám teďka je menší, ale paměti i desky do ní pasovaly. Procesor je stejný.

Jo to zařízení běží pod DOSem. Tuším, že tam mám 6.0 - 6.2 verzi ? nepodařilo se mi ji zjistit. Tzn. karty zůstaly stejný jako u tý vadný desky, jen ta nová deska má jinak nakonfigurovanej BIOS, takže asi tím ??? Ale když už ten akku vypojím (je to zase ten soudek Ni-Cd - já se z nich zjevím, je celej zkorodovanej a už je asi kaput...) tak co v tom BIOSu pošolichat aby to nehlásilo tu chybu? Dočetl jsem se, že to je snad DIGITAL SIGNAL PROCESSORS a timeout je nějaká chyba snad vnitřních hodin či co, resp. jejich nastavení aby to kolidovalo se zbytkem hlavně procesorem.. ...to je na mne vysoká škola.

ale je fakt, že je to jinej HW - deska, ale jinou šanci nemám, na tý původní tu vadu nenajdu...
tak až přijedu z práce v 5.7. tak budu pokračovat, už jsem na to dělal snad 5 dní...uff

děkuji za jakékoliv rady !
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

No DSP je presne to co píšeš, tzn. že bych čekal ze to bude mít neco společnyho s tim zaznamem zvuku o kterym jsi psal... Pokud deska nejaký (zvuk. kartu ?) zařízení nevidí, nemůže s tim ten program pak pracovat a u techhle starych mašin PC o karte neví, pokud mu to pres nejakej config človek nerekne, kde jí hledat .. tak treba bude problem v tom.

Po vymene desky, muze mít ta karta uplne jiny IRQ, proto nemusí vůbec behat a hodí to DSP timeout.

Všechno to jsou jen spekulace, samozrejme :) V každym případe osobne bych to řešit nechtel, takhle na dalku je to prijemnejší :)

panacea
Nováček
Nováček

Příspěvek od panacea »

..jo právě asi v tom to bude, že to NĚCO nevidí. Ikdyž po naběhnutí systému se to tváří jakože OK, vše proběhne OK jen co však najede ta obrazovka pro záznam, načtou se hodnoty a už už už by to bylo všechno kromě hlášky že nejsou vložena záznamová media, tak před touhle hláškou tam skočí ta chyba DSP timeout.
Určitě to bude zase blbost, jenže jak ji najít když jsem skoro antitalent na tuhle techniku co se systémů a všeho kolem BIOSu motá. Nedej bože abych psal někde cestu k něčemu...napsat možná, ale vymyslet ji nedovedu na 100%, programovat v tomhle neumím.

Myslím si právě, že by to fungovat mohlo, když už to načte drivery k VGA kartě, myš naskočí (nejde), klávesnice nenaskočí. Ono totiž to zařízení je ovládáno pomocí externího ovladače (HW) a ten je spojen se základnou DB15 kabelem, bez toho to nejde vůbec a po tom 15pinu se přenáší mouse, klávesnice, a zbytek povelů z ovladače a že jich je !

na starý desce to fungovalo všechno, jen byly problémy s tou pamětí a restartovalo se to pořád, což je na pytel.
na nové desce je paměť - bios v cajku, ale někde něco není asi OK nastaveno. hlavní deska nad MB je řadič, kterej pochází speciálně od tý firmy DAR, je to na zakázku vyrobená deská (hodně veliká) a ta funguje (zelená LEDka), spíš mi to přijde, že to nenačte korektně myš a klávesnici, ale to může být tou řídící jednotkou pokud se dotazuje na něco na MB. Každopádně klávesnice nenajede vůbec, myš naskočí šipka a lze pohybovat, klavesy nereagují. Přes tu hlášku TIMEOUT mne to nepustí dál.

ale myslím, že kdyby to nenašlo kartu kde je napojena klávesnice, resp. přenos tý řídící jednotky, tak zase by na ní nenaskočily barevné ledky provozu jako na starý desce, což naskočí. Jestli to není nějaké časování kdy nějaká komponenta v časovém úseku čeká na nějaký signál a ten nedostane...ale co ??? sakra ta firma DAR od který je celý zařízení již x-let nefunguje a podpora veškerá žádná. Něco jsem řešil s Japoncem, byl ochotný a poradil...ale nevím jestli tohle zvládne.
fr33z
Nováček
Nováček

Příspěvek od fr33z »

Neni to jeste tak davno, co jsem pro DOS systemove programoval. DSP timetout bude s nejvyssi pravdepodobnosti timeout driveru zvukove karty, ktery ma ve sve konfiguraci urceny IRQ, DMA a PORT kde bude zvukova karta hledana. Az bude DOS bootovat (hlaska Starting MS-DOS...), stisknete co nejrychleji CTRL+C nekolikrat za sebou, cimz provedete break, DOS se zepta "Terminate batch job (Y/N)?" stisknete Y a tim prerusite vykonavani autoexec.bat, ve kterem pravdepodobne bude ten driver.

Pokud by byl driver ke zvukovce v CONFIG.SYS, pak bude vypadat takto: DEVICE=C:\ADRESAR\SOUBOR.SYS, obejit jej lze rychlym stisknutim F8 (v DOS 6.22) nebo F5 (ve starem DOSu - testoval jsem s 5.00) u hlasky Starting MS-DOS. F5 znamena vynechat processing autoexec.bat i config.sys, tyto soubory lze pote upravit prikazem edit. Pokud se v autoexec.bat nevykona ani PATH=C:\DOS; pak prikazy attrib i edit piste jako C:\DOS\edit.exe a C:\DOS\attrib.exe (v novejsich verzich DOSu neni treba psat masku ".exe" ale pouze jmeno prikazu napr. "C:\DOS\edit").

Mozna budou skryte a read-only, proto bude potreba pouzit attrib -s -r -h config.sys, attrib -s -r -h autoexec.bat a teprve pote edit config.sys, edit autoexec.bat.

Driver pro mys doporucuji CTMOUSE (CuteMouse) je to velmi kvalitni a vysoce spolehlivy OpenSource mouse driver, ktery si narozdil od vaseho mouse.sys ci mouse.com sam nalezne port, na kterem je mys pripojena (2fh, 3fh, ps/2, portbus, ...) http://cutemouse.sourceforge.net/ pouzival jsem ho roky a bez potizi.

Za nefunkcni klavesnici muze pravdepodobne chybna konfigurace BIOS, opiste mi co v BIOS na tom stroji mate za volby a ja vam sdelim jak to spravne nakonfigurovat, jeste to mam stale v pameti =) Nektere pameti potrebovaly tzv. memory-hole, vetsinou na deskach 386/486 s 8-mi pametovymi sloty bylo potreba nastavit memory hole na 4MB nebo 12MB.

Mys vlastne musi mit korektne nastaveny port i v BIOSu (2fh/3fh, take jeste obcas ciny problemy EPP/ECC, 1.5/1.7), zatimco unreliable memory je nejcasteji zpusoben vadnou pameti, nebo rezidentimy viry.
Odpovědět

Zpět na „Paměti“