RAID aneb hon za co nejvyssim vykonem

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Felix Krocher
Nováček
Nováček

RAID aneb hon za co nejvyssim vykonem

Příspěvek od Felix Krocher »

zajimalo by me, zda s poctem pevnych disku pridanych do RAID 0 poroste adekvatne vykon? tzn. jaky rozdil bude vRAID 0 slozeneho ze 2pevnych disku aRAID 0 slozeneho ze 3pevnych disku popripade RAID 0 slozeneho ze 4pevnych disku? Poroste adekvatne vykon? nebo od 3 disku to bude mit jen minimalni nebo zadne zrychleni nebo dokonce opacny efekt?
Naposledy upravil(a) Felix Krocher dne sob 7. črc 2007, 20:09, celkem upraveno 1 x.
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Dúfam toto máš naštudované: RAID FAQ
Felix Krocher
Nováček
Nováček

http://www.zive.cz/Default.aspx?section ... cle=132856

asi nejrozshlejsi clanek + diskuze co jsem k danemu tematu nasel, bohuzel mi clanek pripada hodne subjektivne zamereny v neprospech RAID. poPrecteni clanku musi mit kazdy pocit, jako kdyby RAID pro bezneho uzivatele neprinasel temer zadny efekt s vyjimkou prace s velkymi soubory. pritom, kdyz si vzpomenu na moji zatim jedinou zkusennost, kdy jsem zprovoznil 80GB Seagate SATA1 s 250GB Maxtorem Maxline III SATA2 doRAID 0, tak jsem hledel jak krava na to neuveritelne zrychleni, windowsy mi nastartovaly za 7sekund a ta prace zWokny a nabihani programu byla neuveritelna. pripadalo mi, ze vse nabiha 3x rychleji a to jsem zrovna k sobe neslipil idealni kombinaci disku :-D

tedkom resim dilema co by bylo nejlepci?
-2x WD Raptor 74GB vRAID0 (jako systemovy) + 2x Hitachi 500GB vRAID0
-nebo jen 2x Hitachi 500GB vRAID0
-nebo 4x 320GB Hitachi vRAID0

Nejdulezitejsi kriteria jsou pro me vykon a kapacita. jiz v soucasnosti mam asi tak 500GB dat, ktere bych mel rad na pevnem disku a pocitam, ze v budoucnu me pozadavky jeste rapidne porostou.
Felix Krocher
Nováček
Nováček

sTano11 píše:Dúfam toto máš naštudované: RAID FAQ

samozrejme :)
Felix Krocher
Nováček
Nováček

tak nejak jsem brouzdal a narazil na tohle, se mi to nejak nechtelo prekladat :D ale z tech grafu bych to chapal tak, ze cim vic disku tim vetsi je rychlost cteni a zapisu, ale zato pristupove doby a vse ostatni se poctem disku snizuje. pokud je to tak tak myslim, ze vice nez dva disky do RAIDU 0 nemaj smysl.

http://www.tomshardware.com/2007/07/02/ ... ng_charts/

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“