Počítač druhý den nejde zapnout

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Wishmaster
Začátečník
Začátečník

Počítač druhý den nejde zapnout

Příspěvek od Wishmaster »

Mám problém s počítačem. Po libovolném přetaktování bezproblému jede (otestováno asi 4h), jakékoliv testy projdou bezproblému. Rozjede se i po úplném vypnutí. Když ho však na noc vypnu, druhý den ráno se už nerozjede. Roztočí se větráky a mechaniky, ale neozve se to pípnutí a monitor je stále černý. Nepomůže ani smazání CMOS (Jumperem nebo chvilkovým vytažením baterie - samozřejmě při odpojené el.). Přetaktovaný je pouze procesor, PCIe je nastaveno napevno na 100MHz, RAM667 je na 550-625, HT je 900-1000. Procesor je přetočený z 2200MHz asi na 2500MHz.
Při přetaktování jsou všechny teploty i při zátěži do 45°C.
Sestava:
Asus M2N-E
Athlon X2 4200+ EE
RAM Kingstone 2x1GB 667MHz
Sapphire Radeon X1950 PRO 256MB
HDD 160GB ATA
DVD LG
Zdroj LC POWER Titan 560W
Stalo se to jednou, tak jsem PC zanesl do servisu. Po opravení fungoval v pořádku a po OC druhý den zase to samé. (Přes noc se PC ani nepohlo a předtím 10h vesele jelo).
Poprvé jsem vše prozkoušel - celé PC rozdělal, odpojoval a zapojoval různé komponenty a nic. Na lístku ze servisu je napsané - zapojení komponent (některé jsem pak nechal odpojené), Flash BIOSU (To ale museli udělat až ve funkčním stavu), test.
//
Takže pomohlo odpojit PC a vytáhnout baterii na delší dobu (bylo to tak asi 30min.). I po vypnutí se PC rozjelo. Zkusil jsem narychlo opět OC a PC se opět nerozjelo. Vypadá to, že když před spuštěním PC nejede delší dobu, tak se pak nerozjede. Nemůže to být třeba nízkým napětím na CPU? CPU-Z mně ukazuje 1,1V. V BIOSu mám nastavené "Auto". Podle informací by však verze EE 65W měla mít napětí 1,2V. Kolik vůbec tak snese X2, abych ji třeba neodpálil příliš vysokým napětím?

//sTano - edit dvojpost
Majk44
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Majk44 »

tak nestabilita se může projevit az po delsi dobe...
CPU: AMD Athlon XP 2600+@ 2,3GHz MB: MSI 2K7N2 nForce2 OP: PQI 2x256 RAM 400MHz GK: Sapphire Atl. Radeon 9550@9600 HDD: Cuda. 120GB OPM: CD-RW/DVD 48x24x48 ......FIREFOX.....RULEzzz
NB: Asus F5M, Ubuntu 9.10 karmic koala
Wishmaster
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Wishmaster »

Tak to dělá stále. Před zapnutím je potřeba tak na 5min. vytáhnout baterku a vypnout elektriku. Dělá to i když to není přetaktované - v základním nastavení. Počítač se rozjede a po vypnutí už se nerozjede.
Teď mě tak napadá, že to nemusela být vina toho OC, neboť před tím OC ten počítač běžel prakticky stále (je nově seskládaný). Všechny díly jsou nové kromě desky a RAM - ty byly koupené z bazaru. Nemůže být tedy nějaká chyba v desce?
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

muze to byt i zdrojem
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
Majk44
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Majk44 »

n nevim... me se treba stalo, že jsme mel pretaktovany PC ( kompletne CPU, GK, RAM).. 3 roky to bezelo bezproblemu... a az ted nedavno.. z niceho nic se zacalo stavat, ze PC vypinal... zamrzal apod.. tak jsme ho zpet pretaktoval na puvodni hodnoty a vse bylo OK!... neim no.. tohle se proste stava...
CPU: AMD Athlon XP 2600+@ 2,3GHz MB: MSI 2K7N2 nForce2 OP: PQI 2x256 RAM 400MHz GK: Sapphire Atl. Radeon 9550@9600 HDD: Cuda. 120GB OPM: CD-RW/DVD 48x24x48 ......FIREFOX.....RULEzzz
NB: Asus F5M, Ubuntu 9.10 karmic koala
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“