jak můžu snížit časování pamětí?

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
bimbousek
Nováček
Nováček

jak můžu snížit časování pamětí?

Příspěvek od bimbousek »

Ahojky, mám 2x512 RAM a dokoupil jsem další dvě (jiný výrobce, stejné parametry), jediné, co nesedí, jsou některé hodnoty časování. Paměti se snesly, jen EVEREST Home vydetekoval některé hodnoty jiné. Celé odpoledne a večer stroj pracoval OK, jen kolem půlnoci při práci v Pinnacle Studio 11 se tento progam kousnul. Vyčistil jsem PC a restartoval, ale už nechtěl řádně naběhnout. Po odebrání těchto nových pamětí se vrátilo všechno do normálu. Můžu nějak snížit odlišné hodnoty u těch nových dvou ramek tak, aby byly u všech stejné?
Původní RAM: Infineon 2x512MB PC3200 DDR 400 CL3 (3.0,3,3) - 2 rank, 4 bank
Dokoupené RAM: Blitz 2x512 PC3200 DDR 400 CL3 (3.0,4,4) - 1 rank, 4 bank

Děkuji za příspěvky.

MB: GA-K8NMF-9; CPU: AMD Athlon 64 3200+; HDD: Maxtor 6Y120M0; GPU: ATI Radeon X1300; RAM: 2x512 DDR 400 dual (3); DVD-RW: LG GSA-H12N; Windows XP SP2
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izerS18 »

V BIOSu zadej ručně časování pamětí a obě ti poběží stejně. Vždy ale nastavuj to časování,co je horší...v tvém případě tedy 3-0-4-4,aby bylo vše ok :wink:
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
bimbousek
Nováček
Nováček

Příspěvek od bimbousek »

izerS18 píše:V BIOSu zadej ručně časování pamětí a obě ti poběží stejně. Vždy ale nastavuj to časování,co je horší...v tvém případě tedy 3-0-4-4,aby bylo vše ok :wink:
3.0,4,4 je horší než 3.0,3,3? Takže čím nižší číslo, tím hůř? ale to první číslo 3.0 je lepší než třeba 2.5 ne?
Sanchez
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sanchez »

bimbousek píše:ale to první číslo 3.0 je lepší než třeba 2.5 ne?
ne není :roll: jinak http://www.pctuning.cz/index.php?option ... mitstart=0
bimbousek
Nováček
Nováček

Příspěvek od bimbousek »

Sanchez píše:
bimbousek píše:ale to první číslo 3.0 je lepší než třeba 2.5 ne?
ne není :roll: jinak http://www.pctuning.cz/index.php?option ... mitstart=0
poučný článek, super, díky
bimbousek
Nováček
Nováček

Re: jak můžu snížit časování pamětí?

Příspěvek od bimbousek »

takže bohužel - veškeré snahy nevedly k ničemu. systém nenaběhl se všemi modul, zkoužel jsem i měnit sloty (slabší dát jako první), zkoušel jsem nastavit časování manuálně - jediného, čeho jsem docílil bylo spuštění systému, ale po několika vteřinách zamrznul. nebudu už riskovat poškození jiného hardware i vlastních pamětí. doufám, že mi v obchodě vezmou moduly zpět.
díky všem za pomoc - myslím, že i přes nezdar jsem po dneško o mnoho zkušeností bohatší.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Sniž děličkou frekvenci pamětí. Rozdíl ve výkonu nepoznáš, ale mělo by to být stabilní. Pak udělej testy stability (prime95 a memtest)
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
bimbousek
Nováček
Nováček

Příspěvek od bimbousek »

X-COM píše:Sniž děličkou frekvenci pamětí. Rozdíl ve výkonu nepoznáš, ale mělo by to být stabilní. Pak udělej testy stability (prime95 a memtest)
jako ze 400 na 333? myslím, že to nešlo nastavit, bylo to nevýrazně zabarvené - jako že to nejde měnit.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Někde tam pravděpodobně máš nastaveno AUTO, tak to změň na MANUAL. Pak by to mělo jít.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
bimbousek
Nováček
Nováček

Příspěvek od bimbousek »

X-COM píše:Někde tam pravděpodobně máš nastaveno AUTO, tak to změň na MANUAL. Pak by to mělo jít.
mrknu na to ještě odpoledne
Odpovědět

Zpět na „Paměti“