Realizace sítě

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

honzanun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Realizace sítě

Příspěvek od honzanun »

Zdravím, měl bych dotaz.

může mi někdo poradit, tzn. dát i přesný odkazy na zařízení, který by dokázala vyřešit následující problém:

Máme kancelář v přízemí domu, který má 6 pater (panelák)
V 5. patrě mám byt, ve kterém je internet a ten bych potřeboval nějakým způsobem natáhnout do toho přízemí. Okna máme nad sebou, vzdálenost je cca 20 m.

Jakým způsobem se to dá zrealizovat?

Jo, typ připojení je ADSL, v bytě by byl napojen 1 PC, dole 2-4 PC.
CPU 64Core2@80000Ghz, 2TB RAM@6000Ghz, ATI HD 14700 2TB VRAM, HDD 64TB SSD, Monitor 90´´ OLED....
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

natáhni přes okno/balkón eth. kabel - co víc by si chtěl vědět?
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Je fakt, ze by to bylo nejpohodlnejsi, vzhledem ke stabilite.. domluvit se s panelakem a nejak to proste prikurtovat na zed.. uz parkrat jsem kvuli montazim objednaval horolezce a zase tak drahy to nebylo.. ten by ti to uz po zdi pekne svedl az dolu..
Ted je tady ale maly problem.. medene kabely stahujou TV vysilani, tzn. pokud bys takhle natahl kabel pres celej barak, je otazkou, jestli tam nebudou vznikat nejaky interference, ale imho snad ne.. dokud bys ho nepripojil na TV nemelo by se dit nic..

Dalsi reseni by mohla bejt wifina se smerovyma antenama a proste to na sebe namirit.. :oops:
S.h.I.t.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od S.h.I.t. »

možnost 1: venkem pomocí STP kabelu (UTP bych ven nedával)
možnost 2: Wi-Fi, ale 2,4GHz + panelák není to pravý...musela by být anténa venku + u ap-čka další = oproti 1. možnosti výrazně vyšší náklady a pravděpodobně nižší spolehlivost.
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

Nevím přesně jak to je, ale není zákon, kterej zakazuje jakýkoliv kabely vedené po stěnách domu? I když zatím neznám nikoho, kdo by mel z toho nějakej průšvih...
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

bubanek píše:Nevím přesně jak to je, ale není zákon, kterej zakazuje jakýkoliv kabely vedené po stěnách domu? I když zatím neznám nikoho, kdo by mel z toho nějakej průšvih...
takovej zákon není, resp. tohle může platit pro elektriku apod.
kabely obecně nesmí být volně zavěšeny, například nesmíš vzít UTP a hodit si ho s kamošem z jedné střechy na druhou přes ulici :wink:
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No tak to ale myslis vzhledem k tomu, ze UTP ani STP neni samonosny.. jinak to samozrejme neni nejmensi problem.. natahne se lanko, na nej se prikurtuje kabel a jedem.. vyhlasky vetsinou tuhle vec resi do vyse 3m nad silnici.. i tak je ale potreba si to nechat odklepnout, pac napr hasici vyzadujou 2m mezeru od jakyhokoli jinyho vedeni..
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

... a Maxtor to doplnil velmi profesionálně, takže si klidně natáhni kábl po stěně paneláku
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

pavel.minarik píše:... a Maxtor to doplnil velmi profesionálně, takže si klidně natáhni kábl po stěně paneláku
Mě se to taky moc nelíbí, tahat kabely venkem po baráku - co zkusit spustit ho stoupačkou?
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No to je fakt, dyt jde o panelak, tak neni co resit.. i tak je to ale 5 pater, takze bych ho nejak vkazdem patre pripevnil.. proste at nevisi rovnou dolu..
honzanun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzanun »

Takže myslíte, že kabelem to bude nejlepší? jakej kabel použít? Normální ethernetovej?

Sorry za lama dotazy, ale v tomhle se opravdu moc nevyznám :-)
CPU 64Core2@80000Ghz, 2TB RAM@6000Ghz, ATI HD 14700 2TB VRAM, HDD 64TB SSD, Monitor 90´´ OLED....
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

honzanun píše:Takže myslíte, že kabelem to bude nejlepší? jakej kabel použít? Normální ethernetovej?

Sorry za lama dotazy, ale v tomhle se opravdu moc nevyznám :-)
Samo! "Ethernetovej" UTP cat.5 rovnej! 8) Jinej mě ani nenapadá :-D

např. : http://www.alza.cz/kabel-utp-patch-kat- ... d40037.htm
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

no.. tenhle vubec.. jak stoupackou, tak venkem .. oboji bych tahal STP..
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Maxtor píše:no.. tenhle vubec.. jak stoupackou, tak venkem .. oboji bych tahal STP..
Proč (pokud by to tahal opravdu stoupačkou) by musel nutně používat STP? Myslíš, že by tam mohlo vznikat takové rušení?
Podle mě je to zbytečné a bude to 10x tak dražší.
honzanun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzanun »

Jestli to bude ten stíněnej a dám za něj 600,- to mi tak nevadí, jen aby to bylo 100% spolehlivý.

Předpokládám, že nahoře budu muset k modemu zapojit router, ze kterýho potom vyvedu ten kabel dolu. Tam zase napojím router? do kterýho napojím ty 4 PC?
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Stanley píše:Proč (pokud by to tahal opravdu stoupačkou) by musel nutně používat STP? Myslíš, že by tam mohlo vznikat takové rušení?
Podle mě je to zbytečné a bude to 10x tak dražší.
No na velky vzdalenosti je STP lepsi uz jen z duvodu ochrany zarizeni.. nektery APcka, routery apod. maj porty haklivy na statiku..
Natazeny jsem to videl uz i tou elektrickou stoupackou na chodbe.. takovou to mrchou, na tery bejvaly dycky el. hodiny.. je to taky pruchozi..

Honza: ..co mas za modem..?
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

honzanun píše:Jestli to bude ten stíněnej a dám za něj 600,- to mi tak nevadí, jen aby to bylo 100% spolehlivý.

Předpokládám, že nahoře budu muset k modemu zapojit router, ze kterýho potom vyvedu ten kabel dolu. Tam zase napojím router? do kterýho napojím ty 4 PC?
Nahoře, tam, kde máš přípojku ADSL připojíš za modem router. Od routeru povedeš jeden kabel k PC a druhý dlouhý kabel povedeš dolů. Dole na konec kabelu dáš switch (je o mnoho levnější než router). A k tomu switchy připojíš ty zbývající PC.
Nebo bys taky mohl od routeru táhnout 4x kabely dolů, ale to asi není nejlepší varianta.
A k ceně ... kolik asi počítáš, že budeš potřebovat toho kabelu?
Elektron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Elektron »

Doporucuji, aby kablik byl lanko a ne drat, dal se delaj stp kabliky s jednoduchym, dvojitym stinenim, horlave, nehorlave atd.... Cim kvalitnejsi kablik das, tim mene pak budes mit starosti!!! Preci jen tahat neco stoupackama je v nekterych panelakach porod...
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Elektron píše:Doporucuji, aby kablik byl lanko a ne drat, dal se delaj stp kabliky s jednoduchym, dvojitym stinenim, horlave, nehorlave atd.... Cim kvalitnejsi kablik das, tim mene pak budes mit starosti!!! Preci jen tahat neco stoupackama je v nekterych panelakach porod...
Kvalitní kabel je určitě lepší, jen aby se mu to zbytečbě moc neprodražilo. Ovšem pokud to bude tahat vnitřkem, tak ej myslím stíněnej zbytečnej. Snad nikde v budovách jsem neviděl (ani sám netahal) stíněný kabely.
pokud by to bylo venkem, pak asi ano.
když by to tahal tou stoupačkou, co je na chodbě, pak by asi neměl problém. Když by to bylo klasickou stoupačkou, pak se může vyskytnout problém a bude potřebovat do bytů a tam ho asi sousedi nepustí.
Ještě mě tak napadá, že jsou paneláky, které mají po vnější fasádě tažené žlaby například pro kabelovku - tak že by ten žlab využil a přidal svůj kabel do něj. To by snad nikomu nevadilo (v případě, že by tam byl)
honzanun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzanun »

Toho kabelu potřebuju cca 20 - 25 m. Co se týče ceny chtěl bych, aby se to vešlo do cca 4-5k (jeden router už mám.

Mohl by jste mi dát někdo odkaz na všechna ta zařízení, co musím koupit.

Mám:

router
ADSL modem od Tiscali (připojuje se přes USB, cojá vim, co je to za typ...:-))
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“