Digitální zrcadlovka - výběr
- ASUSik
- Začátečník
-
no právě, kdybych byl už zrcadlovku měl, tak budu uvažovat o nějakej vyšší třídě ale jelikož mám ''jen'' ultrazooma tak chci nějakou obyčejnější zrcadlovku
CPU: Intel Core2Duo E6750 2,66GHz@3,4GHz, Chladič : ASUS Silent Square ; MB: ASUS P5N32-E SLI PLUS ; GPU: ASUS EN8800GTS 640MB 600/1800 MHz ; RAM: Kingston PC6400 2x1024MB ; HDD: 2x WD 250GB, 1x Seagate 120GB ; PWR: ASUS 550W ; DVDRW: Asus DRW-1814BLT, HP DVD-Writer dvd840i ; TV: Leadtek PVR2000XP Expert ; FDD: ??? (černá); CASE: Asus TA21A
- crashPC
- Mírně pokročilý
z jakýho kompaktu? když vemeš nějakej masivní ultrazoom tak to zas tak hroznej rozdíl nebude
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00073335
- tyhle mašinky musej makat skvěle. pro amatéra myslim že parádní kus železa
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00073335
- tyhle mašinky musej makat skvěle. pro amatéra myslim že parádní kus železa
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- sx02
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak to bych ti opravdu doporucoval zmenit pristup. Vis jak se pozna trouba - zrcadlovkar kterej se jen masiruje reklamou? Napriklad tim ze tady od stolu rozhoduje o tom kterou zrcaldovku si koupi a pritom:ASUSik píše:no právě, kdybych byl už zrcadlovku měl, tak budu uvažovat o nějakej vyšší třídě ale jelikož mám ''jen'' ultrazooma tak chci nějakou obyčejnější zrcadlovku
a) nevi ani jaky objektiv a kcemu by chtel
b) HLAVNE - ani jednu zrcadlovku nedrzel v ruce. Rozhodujes se tady napriklad mezi pentaxem a canonem 400D a drzel jsi nekdy vubec v ruce? Rozhodne ne protoze pak bys takhle fakt nevybiral, protoze napriklad v tom jak se drzi (coz je mozna skoro jeste duelzitejsi nez samotny objektivy) jsou to naprosto neporovantelny stroje.
Nejdriv si zajdi do nejakyho obchodu a zkus aspon vsechny kandidaty vzit do ruky (a jejich ovladani). Pak tady mudruj.
Jenom hovado vybira fotak od stolu a kupuje rovnou pres eshop.
Vodnik: je jasny ze zrcadlo bude v principu delat lepsi fotky, ale jsou situace kdy rozdil nepoznas a mnoha lidem (imo 90%) proste kompakt staci, reklama je smaozrejme presvedcuje o opaku, ostatne zrcadla jsou jedna z mala oblasti kde jeste mohou fotograficky firmy vydelat.
Porovnavat jednoduchost uprav s tim ze ze zrcadla je to jednussi mi prijde fakt komicky. U kompaktu maximalne oriznes (trva asi tak 2s, no kompakty orezavaji samy). Jak dlouho ti ale trva nez zpracujes slusne jeden raw?
Naposledy upravil(a) sx02 dne čtv 19. črc 2007, 22:41, celkem upraveno 1 x.
- ASUSik
- Začátečník
-
v ruce sem držel toho EOSe, pentaxe sem jen viděl ve vitríně
a jaký objektivy chi v tom má celkem jasno
Naposledy upravil(a) ASUSik dne čtv 19. črc 2007, 22:43, celkem upraveno 1 x.
CPU: Intel Core2Duo E6750 2,66GHz@3,4GHz, Chladič : ASUS Silent Square ; MB: ASUS P5N32-E SLI PLUS ; GPU: ASUS EN8800GTS 640MB 600/1800 MHz ; RAM: Kingston PC6400 2x1024MB ; HDD: 2x WD 250GB, 1x Seagate 120GB ; PWR: ASUS 550W ; DVDRW: Asus DRW-1814BLT, HP DVD-Writer dvd840i ; TV: Leadtek PVR2000XP Expert ; FDD: ??? (černá); CASE: Asus TA21A
- sx02
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak si zkus jeste toho pentaxe, a nikona. To je nebe a dudy. A jestli myslis ze ti ten canon vyhovuje tak si na nej pozadej at ti ho pujci do ruky i s tezsim objektivem nez papirovym setakem. To pak poznas co to je za hruzu a vis do ceho jdes. (ver mi, vim o cem mluvim)ASUSik píše:v ruce sem držel toho EOSe, pentaxe sem jen viděl ve vytríně
- ka-spel
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
pro 350D/400D je potřeba mít battery grip, drží se pak podstatně líp
rozdíl možná nebude poznat u fotek 10x15, ale u větších formátů je rozdíl obrovský.ka-spel píše:Nejhorší na tom všem je, že i když budete mít nadupané zrcadlo a snímky na monitoru jak víno, tak vám to v labu udělají na 300 DPI a veškeré rozdíly se smažou (nepočítám možnost ořezu atd.)
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- pavel.tenista
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Byl sem v podobny situaci jako ty (taky jsem prechazel na DSLR z kompaktu) - nakonec jsem koupil 400 Canona - ale dneska bych asi volil trosinku jinak. Taky sem o tom zezacatku vedel houby (to vim do ted,ale uz aspon vim ze to houby vim), ale ted postupne zacinam zjistovat, co je k tomu vsechno potreba. Taky sem si to zezacatku koupil se setakem (a sem presvedcenej ze sem udelal spravne) a az ted temer po roce si pomalu zacinam uvedomovat co PRESNE za objektivy/filtry/poradnou brasnu/blesk bych si rad koupil a zacinam planovat nejakej vetsi nakup... (Urcite 70-200 f2,8 ; blesk EX430, nejakej lepci zakladak - znacky modely uz vim,ale bude zalezet na financich). Ale predtim si chci dat na fotografovani jeste nejakej PORADNEJ kurz.
Pokud jak rikas vis co chces a ses pripravenej ze do prislusenstvi k tomu fotaku casem nandas cca dalsich 100 000, tak si jeste jednou poradne rozmysli jaky ma ta D400 ovladani - ja uz bych si ted koupil zase Canona ale neco vetsiho napr. D30 - je ted za cenu kolem 30 - to se jeste da prezit, kdyz uvazis kolik penez te to pak (v horizontu 2 let) bude stat.
K tem baterkam - s DSLR nafotis DALEKO vic fotek na jedno nabiti akumulatoru nez s kompaktem a vis uz docela dlouho dopredu, ze ti dochazej baterky, ale ten battery grip je obcas dobra vec. K tomu fotaku - mel sem podobny kandidaty, ale podivej se kolik prislusenstvi si koupis na Olympus a na Pentax a rovnou je skrtni. Poradny skla od vyrobce fotaku stojej takovy penize, ze z toho budes barevnej (70-200 f2,8 od Canonu 36 000 a od Sigmy uz jen 20 000). Takze vybirej i podle toho. Tim padem ti zbyde Canon a Nikon - tam uz se rozhodni jak chces. Ja mel Canony uz kompakty tak jsem si nakonec koupil Canon a sem rad. Ted pres dovolenou sem si s kamaradem obcas prohodil moje 400D a jeho Nikona D70 a to ovladani mi prijde fakt nelogicky, na canonu o hodne lip usporadany a o hodne slozitejsi na ovladani (co taky od cloveka co uz min. 5 let foti s Canonem cekat ) Zezacatku si kup neco v setu (ten objektiv tam dostanes za trapne maly penize), penize usetri, a az budes vedet uplne PRESNE co chces za skla, tak si je PAK kup.
Pokud jak rikas vis co chces a ses pripravenej ze do prislusenstvi k tomu fotaku casem nandas cca dalsich 100 000, tak si jeste jednou poradne rozmysli jaky ma ta D400 ovladani - ja uz bych si ted koupil zase Canona ale neco vetsiho napr. D30 - je ted za cenu kolem 30 - to se jeste da prezit, kdyz uvazis kolik penez te to pak (v horizontu 2 let) bude stat.
K tem baterkam - s DSLR nafotis DALEKO vic fotek na jedno nabiti akumulatoru nez s kompaktem a vis uz docela dlouho dopredu, ze ti dochazej baterky, ale ten battery grip je obcas dobra vec. K tomu fotaku - mel sem podobny kandidaty, ale podivej se kolik prislusenstvi si koupis na Olympus a na Pentax a rovnou je skrtni. Poradny skla od vyrobce fotaku stojej takovy penize, ze z toho budes barevnej (70-200 f2,8 od Canonu 36 000 a od Sigmy uz jen 20 000). Takze vybirej i podle toho. Tim padem ti zbyde Canon a Nikon - tam uz se rozhodni jak chces. Ja mel Canony uz kompakty tak jsem si nakonec koupil Canon a sem rad. Ted pres dovolenou sem si s kamaradem obcas prohodil moje 400D a jeho Nikona D70 a to ovladani mi prijde fakt nelogicky, na canonu o hodne lip usporadany a o hodne slozitejsi na ovladani (co taky od cloveka co uz min. 5 let foti s Canonem cekat ) Zezacatku si kup neco v setu (ten objektiv tam dostanes za trapne maly penize), penize usetri, a az budes vedet uplne PRESNE co chces za skla, tak si je PAK kup.
- pavel.tenista
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vodnik
- Začátečník
-
Souhlas, ale mě prostě stačit přestalsx02 píše: Vodnik: je jasny ze zrcadlo bude v principu delat lepsi fotky, ale jsou situace kdy rozdil nepoznas a mnoha lidem (imo 90%) proste kompakt staci
Ale jo, máš pravdu, nicméně zpracování RAWů mi zatím ještě pořád přijde jako celkem tvůrčí práce a baví mě. Dělat na 1000 fotek jak cvičená opice Open,Crop,nastavit výřez,Save je na zešílení. Nemluvě o tom, že fotky z kompaktu je třeba často taky upravovat v podstatě stejně jako ten RAW. O kompatu co by sám řezal na rozměr 3:2 jsem teda nikdy neslyšelsx02 píše: Porovnavat jednoduchost uprav s tim ze ze zrcadla je to jednussi mi prijde fakt komicky. U kompaktu maximalne oriznes (trva asi tak 2s, no kompakty orezavaji samy). Jak dlouho ti ale trva nez zpracujes slusne jeden raw?
vss Vodnik DrC+ (kp)
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- crashPC
- Mírně pokročilý
- sx02
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
tak s tim problém nemámpavel.tenista píše:ja kdyz tam mam battery grip tak tam nedam malicek ta 30D by se mi libila vic
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
- Vodnik
- Začátečník
-
Pokud bych chtěl dělat dávkově crop, tak to můžu rovnou nechat na labu, jenže to jaksi moc nejde. Ani nevím proč, ale mít na fotce půlku hlavy mě tak nějak iritujecrashPC píše:Vodník: od čeho je dávková konverze? udělá to potřebnou práci na kolika chceš fotkách najednou... jen teda ty výřezy jsou asi problém....
vss Vodnik DrC+ (kp)
- crashPC
- Mírně pokročilý
- ASUSik
- Začátečník
-
tak sem si ''potěžkal'' všechny 4 foťáky olympuse sem vyřadil hned, vůbec mi neseděl v ruce stejně tak i Nikon se mi zdál tak nějak ''divnej'' a Canon i Pentax seděli parádně, vše teda ze setovejma objektivama
- Romča
- Začátečník
Nazdárek.
Já jse mtedy zapřisáhlý Minoltista. Z kompaktu Minolta BFXXX jse mpřešel na zrcadlo Dynax 505SiSuper, pak na Dynax 5D (zabavila přítelkyně) a teď mám Sony A100.
Zkušenosti mám ty, že baterie typu AA (i nabíjecí) už nikdy více. Na orig. baterii nafotím cca 800 fotek s častým přeostřováním a zoomováním. Dokoupil jsem si do zásoby ještě jednu (u dynax za půl ceny, u sony stojí neorig skoro stejně jak originální) a nemám problém.
Co se týče objektivů, tak setové jsou dobré, ale jen když nevíte jak vypadá fotka s objektivu za pár desítek tisíc. Rozhodující (z technického hlediska, ne umu) je objektiv. Pořádný základní objektiv (tzn. investice alespoň 10.000,- do nového) a až podle toho co zbude volit tělo. Myslím is že je jedno, jaké tělo. Někdo radši Canon, někdo Nikon, já minoltu, etc.
Taky je nutné počítat s tím, že čím věrší rozsah zoomu, tím větší kompromis musí výrobce při výrobě provést!!
Prostě si vem tužku a piš si ceny:
- dobrý objektiv, který budeš nejčastěji používat (tzv. záklaďák) v rozsahu cca 28-70/3,5
- objektiv s větším přiblížením, tj. ohnisko 200 a vyšší
- samotné tělo
- pořádná brašna. Počítat s tím, že objektivů bude víc, taky musí mit místo na karty, záložní baterie, etc.
- dodatečné vybavení - karty, filtry, čistící sady, blesk, stativ, a spousta jiných
Když se zrcadlem začínáš, tak můžeš pro začátek objektivy nahradit setovými, čímž ušetříš i pár desítek tisíc, ale později budeš nevěřícně kroutit hlavou nad rozdílem mezi setovým objektivem a objektivem za desetitisíce.
Když si ke každému bodu napíšeš cenu, tak budeš v součtu min. na 30.000,- pokud myslíš focení aspoň trochu vážně.
U mě:
objektiv Sigma 24-70/2,8 EX DG Asph cca 14.000,-
Tělo Sony Alpha 100 cca 20.000,-
2x CF karta SanDisk Extreme IV 4GB 266x cca 5.200,-
Brašna LowePro cca 1.000,-
Baterie náhradní orig cca 1.000,-
+ další doplňky (několik stovkových položek)
Celkem 41.000,- za v podstatě základ.
Ale nelituju, stálo to za to
Toť vše.
Romča
PS: Uvědomuje si někdo, že Sony dodává CCD snímače spostě jiných výrobců DSLR?
Minolta FOREVER
Já jse mtedy zapřisáhlý Minoltista. Z kompaktu Minolta BFXXX jse mpřešel na zrcadlo Dynax 505SiSuper, pak na Dynax 5D (zabavila přítelkyně) a teď mám Sony A100.
Zkušenosti mám ty, že baterie typu AA (i nabíjecí) už nikdy více. Na orig. baterii nafotím cca 800 fotek s častým přeostřováním a zoomováním. Dokoupil jsem si do zásoby ještě jednu (u dynax za půl ceny, u sony stojí neorig skoro stejně jak originální) a nemám problém.
Co se týče objektivů, tak setové jsou dobré, ale jen když nevíte jak vypadá fotka s objektivu za pár desítek tisíc. Rozhodující (z technického hlediska, ne umu) je objektiv. Pořádný základní objektiv (tzn. investice alespoň 10.000,- do nového) a až podle toho co zbude volit tělo. Myslím is že je jedno, jaké tělo. Někdo radši Canon, někdo Nikon, já minoltu, etc.
Taky je nutné počítat s tím, že čím věrší rozsah zoomu, tím větší kompromis musí výrobce při výrobě provést!!
Prostě si vem tužku a piš si ceny:
- dobrý objektiv, který budeš nejčastěji používat (tzv. záklaďák) v rozsahu cca 28-70/3,5
- objektiv s větším přiblížením, tj. ohnisko 200 a vyšší
- samotné tělo
- pořádná brašna. Počítat s tím, že objektivů bude víc, taky musí mit místo na karty, záložní baterie, etc.
- dodatečné vybavení - karty, filtry, čistící sady, blesk, stativ, a spousta jiných
Když se zrcadlem začínáš, tak můžeš pro začátek objektivy nahradit setovými, čímž ušetříš i pár desítek tisíc, ale později budeš nevěřícně kroutit hlavou nad rozdílem mezi setovým objektivem a objektivem za desetitisíce.
Když si ke každému bodu napíšeš cenu, tak budeš v součtu min. na 30.000,- pokud myslíš focení aspoň trochu vážně.
U mě:
objektiv Sigma 24-70/2,8 EX DG Asph cca 14.000,-
Tělo Sony Alpha 100 cca 20.000,-
2x CF karta SanDisk Extreme IV 4GB 266x cca 5.200,-
Brašna LowePro cca 1.000,-
Baterie náhradní orig cca 1.000,-
+ další doplňky (několik stovkových položek)
Celkem 41.000,- za v podstatě základ.
Ale nelituju, stálo to za to
Toť vše.
Romča
PS: Uvědomuje si někdo, že Sony dodává CCD snímače spostě jiných výrobců DSLR?
Minolta FOREVER
Asus CrossHair+AMD Athlon 64 X2 5600+, GF 7900GTX 512MB DDR3, A-Data Vitesta 2x1GB DDR2 800MHz, HDD cca 1TB, Gigabyte Hybrid TV Card, DVD LG SuperMulti,Creative X-Fi, Genius 5.1 Home Theater, 20" LCD NEC 20WGX2, FSC Loox T830, Suzuki Jimny 1.3 16V 4x4, KM Dynax 5D + Sigma 28-300, Sony A100 + sigma 28-70/f4 a navigace SmartMaps 3
- Wuuduu
- Středně pokročilý
Minolta forever... hehe. Rest in peace.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM • uubuuW ... EVE Online • H00d
MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM • uubuuW ... EVE Online • H00d
MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
- sx02
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Romča:
Sony jakozto nejvetsi vyrobce cipu je samozrejme dodava i dalsim vyrobcum (jmenovite Nikonu, u pentaxu si nejsem jistej). Uprimne ale to nic neznanamena protoze mnohem dulezitejsi v tomhle pripade je jak ma zpracovany software dany fotak. Za predpokladu stejnych cipu jsou totiz na tom s kvalitou takhle - nikon>sony>pentax - ten bohuzel nejak nezvlada uplne dokonale foceni do jpegu.
Canon jinak samozrejme stoji uplne mimo, protoze si cipy vyrabi sam.
Co se tyka tvoji vybavy tak rozhodne neni spatna ale opravdu vyrazne mi tam chybi sirsi konec. 24mm (tedy asi 36mm po prepoctu) mi prijde opravdu moc. To je asi ale vec ososbniho vkusu.
Musim taky rict ze jakkoliv byla minolta dobra, Sony se zatim nepredvedl a spis bych jeji system nevolil, kdybych ted zacinal znovu. Jinak ale samozrejme nastupci minolty fandim a kdybych nepropasl blbe vyprodej kdyz minolta krachla tak uz davno fotim 7Dckem.
Sony jakozto nejvetsi vyrobce cipu je samozrejme dodava i dalsim vyrobcum (jmenovite Nikonu, u pentaxu si nejsem jistej). Uprimne ale to nic neznanamena protoze mnohem dulezitejsi v tomhle pripade je jak ma zpracovany software dany fotak. Za predpokladu stejnych cipu jsou totiz na tom s kvalitou takhle - nikon>sony>pentax - ten bohuzel nejak nezvlada uplne dokonale foceni do jpegu.
Canon jinak samozrejme stoji uplne mimo, protoze si cipy vyrabi sam.
Co se tyka tvoji vybavy tak rozhodne neni spatna ale opravdu vyrazne mi tam chybi sirsi konec. 24mm (tedy asi 36mm po prepoctu) mi prijde opravdu moc. To je asi ale vec ososbniho vkusu.
Musim taky rict ze jakkoliv byla minolta dobra, Sony se zatim nepredvedl a spis bych jeji system nevolil, kdybych ted zacinal znovu. Jinak ale samozrejme nastupci minolty fandim a kdybych nepropasl blbe vyprodej kdyz minolta krachla tak uz davno fotim 7Dckem.