Koupě digitální kamery
- m.pack.007
- Nováček
-
Koupě digitální kamery
Dobrý den.
Chtěl bych si koupit digitální kameru - asi hlavním kriteriem je cena do 20 000,-, obcas bych z ni chtel dostat nejake fotky-takže fotak o neco lepsi nez 0.8 Mpix.Jinak o parametrech digitálních kamer toho moc nevím - budu rád když mě nekdo pouci a zaroven prida nejake oosobni zkusenosti a doporuci nejakou dobrou koupi.
Předem díky!
Chtěl bych si koupit digitální kameru - asi hlavním kriteriem je cena do 20 000,-, obcas bych z ni chtel dostat nejake fotky-takže fotak o neco lepsi nez 0.8 Mpix.Jinak o parametrech digitálních kamer toho moc nevím - budu rád když mě nekdo pouci a zaroven prida nejake oosobni zkusenosti a doporuci nejakou dobrou koupi.
Předem díky!
- Jakub24
- Začátečník
Tohle se nedá jen tak říct, záleží na tom, na co kameru budeš používat a co od ní čekáš. Jako první by jsi se měl rozhodnout na jaký formát chceš nahrávat. Od toho se bude odvíjet další výběr. O tomhle jsem napsal celkem rozsáhlý článek na svých stránkách.
Předpokládám, že chceš video jen natáčet a bez jakékoliv další úpravy jednoduše archivovat. V tom případě bych asi doporučil kameru zaznamenávající na DVD disky. Výběr bych omezil jen na kamery značky Sony nebo Panasonic. Abych mohl konkrétněji poradit, potřebuji vědět tovje nároky a požadavky, takže nám prosím sděl na co jí asi tak budeš používat.
Předpokládám, že chceš video jen natáčet a bez jakékoliv další úpravy jednoduše archivovat. V tom případě bych asi doporučil kameru zaznamenávající na DVD disky. Výběr bych omezil jen na kamery značky Sony nebo Panasonic. Abych mohl konkrétněji poradit, potřebuji vědět tovje nároky a požadavky, takže nám prosím sděl na co jí asi tak budeš používat.
- Dzin
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
- m.pack.007
- Nováček
-
Jakub24 píše:Tohle se nedá jen tak říct, záleží na tom, na co kameru budeš používat a co od ní čekáš. Jako první by jsi se měl rozhodnout na jaký formát chceš nahrávat. Od toho se bude odvíjet další výběr. O tomhle jsem napsal celkem rozsáhlý článek na svých stránkách.
v podstatě asi jak rikas - chci neco natocit a archivovat na HDD nic moc vic. jde mi o to abych za zminenych 20 000,- dostal do ruky to kvalitnejsi z teto cenove tridy a nevybral si jen podle letaku v obchodech nebo tak.....pokud rikas ze s nahravanim na DVD disky ( myslis 8 cm media ze ano? ) neni problem tak budis, znacky SONY a Panasonic jsou znamena takze tam bych take problem nevidel.abych to shrnul - bude to takova domaci kamera kdy jednou na ni budu natacet ja nejakou svoji akci( treba ), potom nekdy si ji pujci muj bratr ( 11 let ) a kdyz vyjedeme na dovolenou nebo vylet vezmem ji sebou take samozrejme.
- m.pack.007
- Nováček
-
- Jakub24
- Začátečník
Říkáš archivovat na HDD? To ale značně mění situaci, v tom případě bych vzal harddiskovou kameru. V případě miniDV i DVD by jsi musel video na HDD složitě dostávat ripováním nebo grabováním přes FireWire, takhle prostě napojíš na USB a hotová videa ve formátu MPEG2 zkopíruješ na disk jako třeba z flash disku.
HDD kamer v této cenové kategorii není mnoho. Každopádně bych vzal tříčipovou kameru (3CCD), rozdíl v obraze oproti jednočipovým je opravdu velký.
Zajímavá je třeba PANASONIC SDR-H250EP-S, má tři čipy, 30 GB disk a optickou stabilizaci obrazu. Dle mého názoru nejlepší s cenou pod 20k.
Být tebou bych si ale před koupí zašel do nějakého kamenného obchodu, a kameru si "osahal", jestli ti dobře padne do ruky, jestli se ti s ní dobře pracuje a nechal si i předvést výsledná videa z ní, a podle toho si vybral. Tohle ti o ní řekne daleko víc než nějaká čísla v popisu na internetu, a projeví se případné nevýhody které by tě po koupi rovnou z internetu mohly hodně mrzet.
Co se týče focení kamerou, žádnou zázračnou kvalitu snímků nečekej. Nicméně pokud nehodláš tisknout zvětšeniny velikosti bilboardu není to tak zlé, a na nějaké občasné focení to bohatě stačí. Jestli ale trváš na vysoké kvalitě snímků, skutečně bych zauvažoval spíše nad koupí fotoaparátu.
HDD kamer v této cenové kategorii není mnoho. Každopádně bych vzal tříčipovou kameru (3CCD), rozdíl v obraze oproti jednočipovým je opravdu velký.
Zajímavá je třeba PANASONIC SDR-H250EP-S, má tři čipy, 30 GB disk a optickou stabilizaci obrazu. Dle mého názoru nejlepší s cenou pod 20k.
Být tebou bych si ale před koupí zašel do nějakého kamenného obchodu, a kameru si "osahal", jestli ti dobře padne do ruky, jestli se ti s ní dobře pracuje a nechal si i předvést výsledná videa z ní, a podle toho si vybral. Tohle ti o ní řekne daleko víc než nějaká čísla v popisu na internetu, a projeví se případné nevýhody které by tě po koupi rovnou z internetu mohly hodně mrzet.
Co se týče focení kamerou, žádnou zázračnou kvalitu snímků nečekej. Nicméně pokud nehodláš tisknout zvětšeniny velikosti bilboardu není to tak zlé, a na nějaké občasné focení to bohatě stačí. Jestli ale trváš na vysoké kvalitě snímků, skutečně bych zauvažoval spíše nad koupí fotoaparátu.
- Vodnik
- Začátečník
-
Pokud si pořídíš HDD nebo DVD kameru, tak se v podstatě rozluč s nějakými dalšími úpravami, záznam je ztrátově komprimovaný a dalšími úpravami ho rekomprimuješ až do nekoukatelnosti. MiniDV má obraz pochopitelně kvalitnější. A navíc počítej s tím, že když ti dojde kapacita disku, tak jeho vyprázdnění je daleko náročnější než výměna miniDV kazety.
vss Vodnik DrC+ (kp)
- m.pack.007
- Nováček
-
Jakub24 píše:Říkáš archivovat na HDD? To ale značně mění situaci, v tom případě bych vzal harddiskovou kameru. V případě miniDV i DVD by jsi musel video na HDD složitě dostávat ripováním nebo grabováním přes FireWire, takhle prostě napojíš na USB a hotová videa ve formátu MPEG2 zkopíruješ na disk jako třeba z flash disku.
na HDD kameru jsem myslel od zacatku - jen me trochu desi predstava toho za HDD je mechanicka soucastka ( male klepnuti s kamerou a.....? ) - jaky na to mas nazor ty?Jinak tebou uvedena kamera je celkem hezka - ale urcite ji pred koupi budu chtit drzet v ruce.S tema fotkama - jde o to ze pokud neco natacis je to vetsinou v pohybu nebo tak - a mne jde o to abych az uvidim neco statickeho - pekneho - mohl zapnout kameru a jednoduse vyfotit.Nasladna kvalita samozrejme nebude odpovidat fotoaparatu ale melo by se na to dat koukat a rozeznat co to tam vlastne na te fotografii je.
- m.pack.007
- Nováček
-
Vodnik píše:Pokud si pořídíš HDD nebo DVD kameru, tak se v podstatě rozluč s nějakými dalšími úpravami, záznam je ztrátově komprimovaný a dalšími úpravami ho rekomprimuješ až do nekoukatelnosti. MiniDV má obraz pochopitelně kvalitnější. A navíc počítej s tím, že když ti dojde kapacita disku, tak jeho vyprázdnění je daleko náročnější než výměna miniDV kazety.
s nafilmovanym materialem nechci delat zadne filmove triky nebo tak neco - jen chci mit vse archivovane na jednom miste - nejlepe prave na HDD v mem PC.S vyprazdnenim HDD je mi jasne ze v terenu to bude asi horsi ale kamera ma jeste SD kartu - a na tu se da taky nahravat ne? Jinak se holt bude muset kamera vzdy vyprazdnit pred dalsi akci.....
- Vodnik
- Začátečník
-
- m.pack.007
- Nováček
-
rikam ze disk budu muset upravovat uz pred vyjezdem - kdyz budu doma u PC jeste - a nebo sebou budu tahat notes - netocim deset hodin denne takze s tim zaplnenim disku si myslim ze to v mem pripade nebude zas tak spatne. S SD kartou tedy na nataceni nepocitam no....Vodnik píše:SD kartu? A uvědomuješ si záznam ve slušné kvalitě má tak 4-5GB na hodinu a to už je hodně komprimovaný? DV AVI 13GB na hodinu... To je ti SD karta fakt hodně platná. A už tě vidím jak uprostřed natáčení akce řekneš lidem, ať tak dvě hodiny počkají, že si musíš vyprázdnit disk
- Quakes
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Zas tak hrozné bych to neviděl, v největší kvalitě se na tu HDD kameru Panasonic vejde 7 hodin videa což je více jak 5ks 80 minutových miniDV kazet.Vodnik píše:A už tě vidím jak uprostřed natáčení akce řekneš lidem, ať tak dvě hodiny počkají, že si musíš vyprázdnit disk
Tato doba tě bude v pohodě stačit na celou dovolenou pokud teda nepatříš mezi lidi co natáčí každou nudnou a nezáživnou blbost.
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
- Jakub24
- Začátečník
Omlouvám se, neměl jsem nějakou dobu přístup k internetu, takže mohu reagovat až teď. Snad nejdu s křížkem po funuse.
O několik příspěvků výše autor topicu psal, že chce video bez jakékoliv úpravy archivovat na disku, v jeho případě je tohle spíš výhoda.Vodnik píše:Pokud si pořídíš HDD nebo DVD kameru, tak se v podstatě rozluč s nějakými dalšími úpravami...
Tak s tím bych si dovolil nesouhlasit. Záleží na mnohem více věcech, nedá se říci že jeden formát je prostě kvalitnější. Některé HDD kamery mají subjektivně mnohem kvalitnější obraz než některé miniDV, a obráceně.Vodnik píše:...MiniDV má obraz pochopitelně kvalitnější...
Hele s tímhle to není tak hrozné jak někteří straší, pevný disk snese docela dost. Samozřejmě záleží kus od kusu, některý ti po jednom prudším pohybu odejde, některý snese i pád na zem. Já osobně vlastním několik přenosných zařízení s pevným diskem, třeba MP3 přehrávač mi už asi desetkrát spadl z výšky na tvrdou zem, s ostatníma taky nezacházím zrovna v rukavičkách a zatím žádný problém, šlapou dál jako hodinky. A miniDV nebo DVD kamera taky nesnese všechno, v zásadě bych řekl že jsou s HDD kamerami srovnatelné.m.pack.007 píše:...jen me trochu desi predstava toho za HDD je mechanicka soucastka ( male klepnuti s kamerou a.....? ) - jaky na to mas nazor ty?...
Tak to se neboj, to zcela určitě bude. Jestli chceš, můžeme se domluvit a pošlu ti nějaké fotografie pořízené mou kamerou, aby jsi si mohl udělat představu.m.pack.007 píše:...ale melo by se na to dat koukat a rozeznat co to tam vlastne na te fotografii je.
jj, přesně tak, s HDD kamerou toho natočíš daleko víc a levněji než na jakýkoliv jiný formát, celých 7 hodin imho nepoužiješ ani kdybysi na té dovolené byl půl roku. Nehledě na to, že baterka stejně nevydrží na jeden zátah víc jak hodinu. A taky si vem, že při natáčení DVD nebo miniDV kamerou musíš pokaždé použít nové médium, a to sakra leze do peněz. Vím, existují DVD-RW a DV kazety se defakto také dají přepisovat pořád dokola, ale...Quakes píše:...Tato doba tě bude v pohodě stačit na celou dovolenou pokud teda nepatříš mezi lidi co natáčí každou nudnou a nezáživnou blbost.
- Vodnik
- Začátečník
-
Baterka vydrží hodinu? No to je teda výhra, i moje prehistorická Digital8 vydrží s 9 let starou baterkou přes 4 hodiny. Zajímalo by mě jak chceš s takovou věcí natáčet třeba svatbu... Jinak to že musíš pokaždé použít novou kazetu je samozřejmě pitomost, v pohodě je používám 3-5x bez sebemenší ztráty kvalityJakub24 píše: jj, přesně tak, s HDD kamerou toho natočíš daleko víc a levněji než na jakýkoliv jiný formát, celých 7 hodin imho nepoužiješ ani kdybysi na té dovolené byl půl roku. Nehledě na to, že baterka stejně nevydrží na jeden zátah víc jak hodinu. A taky si vem, že při natáčení DVD nebo miniDV kamerou musíš pokaždé použít nové médium, a to sakra leze do peněz. Vím, existují DVD-RW a DV kazety se defakto také dají přepisovat pořád dokola, ale...
vss Vodnik DrC+ (kp)
- Jakub24
- Začátečník
Ano, u mé miniDV kamery vydrží baterie dodávaná s kamerou hodinu s odklopeným displejem, a něco málo více s použitím hledáčku. A všechny ostatní kamery které jsem měl v ruce dost podobně, ať už se jednalo o miniDV, DVD nebo HDD.
Jistě že se dá miniDV kazeta přepisovat vícekrát, tak sem to také řekl, ale dříve či později novou kazetu prostě koupit musíš. HDD ne.
Jistě že se dá miniDV kazeta přepisovat vícekrát, tak sem to také řekl, ale dříve či později novou kazetu prostě koupit musíš. HDD ne.
- Vodnik
- Začátečník
-
No vidíš a všechny miniDV/Digital8 kamery které jsem zatím vlastnil či měl zapůjčené vydržely zhruba trojnásobek, s kamerou co vydrží méně než 3 hodiny jsem se nesetkal, naopak řada typů od Sony vydrží běžně 6+ hodin. To je trochu zvláštní nepoměr... Je pravda, že odklopený displej nepoužívám, nejsem potrhlý Japonec
vss Vodnik DrC+ (kp)
- Jakub24
- Začátečník
Odklopený displej nemusí používat jen potrhlý japonec, například s kamerou na stativu se do hledáčku kouká docela blbě
Že řada typů kamer vydrží více než šest hodin ti neberu, ale žádnou takovou (vyjíma kartových, ale to je trochu něco jiného) jsem v životě neviděl. Alespoň tedy v amatérské a poloprofesionální třídě ne. I ty tři hodiny mi přijdou velice optimistické.
Nemá smysl to dál řešit, m.pack už stejně určitě kameru dávno pořídil.
Že řada typů kamer vydrží více než šest hodin ti neberu, ale žádnou takovou (vyjíma kartových, ale to je trochu něco jiného) jsem v životě neviděl. Alespoň tedy v amatérské a poloprofesionální třídě ne. I ty tři hodiny mi přijdou velice optimistické.
- m.pack.007
- Nováček
-
omlouvam se za delsi necinnost ale prace ukradla veskery volny cas. V prve rade chci rict ze jsem jeste nic nekoupil spis se nas problem posonul trochu jinam. Iniciator koupe digitalni kamery byl totiz muj 11 - ti lety bratr, a tak ted resime jestli ma cenu kupovat kamery za 20 000,- kdyz se klidne muze stat ze si ji vezme s kamarady ven a budou si " jen tak hrat " s tou kamerou. Na druhou stranu ja letim v zari na dovolenou a taky bych si chtel privezt nejake vzpominky - digitalni a v co nejlepsi kvalite. Nechci nikoho z vas zatezovat temito spise nasimi rodinnymi problemy ale jen sem vam vsem chtel nastinit jak to asi ted vypada u nas s tou koupi kamery. Dekuji vsem za rady a pokud v nejblizsi dobe neco koupim dam vedet co a za kolik. Diky vsem!Jakub24 píše:Odklopený displej nemusí používat jen potrhlý japonec, například s kamerou na stativu se do hledáčku kouká docela blbě
- Jakub24
- Začátečník
Jo tak, no jestli jí ve většině případů bude používat bratr na hraní tak kamera za dvacet skutečně nemá smysl.
Co takhle bráchovi pořídit něco takového, vyjde tě to na polovinu, a u kamery na SD kartu hrozí nejmenší riziko poškození. A i když ti jí přinese domů na tři kousky nebude tě to zdaleka tak mrzet jako u kamery za 20k (tím rozhodně nechci nějak urážet tvého bratra). A na tu dovolenou si třeba můžeš nějakou lepší někde půjčit (i když si nemyslím, že výše zmiňovaná by neměla dostatečně kvalitní obraz).
Co takhle bráchovi pořídit něco takového, vyjde tě to na polovinu, a u kamery na SD kartu hrozí nejmenší riziko poškození. A i když ti jí přinese domů na tři kousky nebude tě to zdaleka tak mrzet jako u kamery za 20k (tím rozhodně nechci nějak urážet tvého bratra). A na tu dovolenou si třeba můžeš nějakou lepší někde půjčit (i když si nemyslím, že výše zmiňovaná by neměla dostatečně kvalitní obraz).